Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
Zdravím prpojím moju otázku aj sem:
Koníkovské spoločensto, prosím o radu, ako to je - otec ide na materskú.. a dieťa nastúpi do škôlky pred dovršením 3. roku života... do škôlky štátnej..(či ho vezmú alebo nie, to nie je podstatou tejto mojej otázky, prosím k tomu sa nevyjadrujte)... Otázka: môže otec na´dalej zotrvať na materskej a poberať dávku materské aj ked dieťa chodí do škôlky? Matka sa vráti do práce. Otec nebude pracovať (ani na dohodu ...) Ďakujem za odpoveď.
Ahojte viete mi poradit ohladom muz na materskej? Nikde sa neviem docitat ako to je s profesionálnym vojakom. Ma pravo na matersku alebo len rodicovsky. Dakujem za reakcie
prosím materské sa vypláca v tom istom termíne ako rodičovský?A čo ak to je na adresu?Viem je to neskor než na účet,ale aké sú prosím termíny vyplácania?Dakujem
@petrahankova Mne MD chodila na ucet okolo 13.-15.v mesiaci, RD tak isto. Co viem na adresu chodi neskor.
@1979tajus policajti a vojaci majú zvlášť zákon o soc. poistení a ako Mihál komentoval, rezorty sa nezaujímali o rozšírenie materskej pre otcov, tak to tam neni.
Dobrý večer - chcem sa spýtať - malý ma 20 mesiacov. Ja pracujem na 4 hodiny v pôvodnom zamestnaní ako pred materskou, ale na inej pozícii. Čerpám teraz RD. Manžel je zamestnaný v jednej firme ako údržbár. má zmluvu na neurčito./už 5 rokov/ Chceli by sme, aby od 1.1.2017 požiadal o materské. Správne som pochopila, že aby mal nárok mal by zamestnávateľ skončiť túto zmluvy k 31.12.2016 a 1.1.2017 urobiť novú zmluvu na pozíciu napr. hospodársky pracovník. A teraz ešte otázka - ja urobím to, že zruším k 31.12.2016 RP. A v práci to musím tiež oznámiť. Keďže ten môj prvý pomer je momentálne obsadený inou osobou dokedy ja neprídem z RD a tá mi teraz padá?
@janfo zmluva ktoru ma moze kludne plynut dalej.. ale na cas MD (na dobur urcitu)mu zamestnavatel spravi novu zmluvu na inu poziciu.ked skonci MD tak nastupi znovu do starej pozicie..baby tu viac krat radili aby chlap zacal MD poberat napr od 2. dna a RD zena zrusi k datumu 1...cize by ste dostali aj RD aj MD..
@majusqa77
Dakujem za radu, manžel už je ofiko na MD od 4.10. nakoniec prebehlo všetko ok, len mám este podotazku.
Dnes mi nabehli peniaze na ucet a prislo iba 23,52€ takze iba prispevok na dieta za tie 3 dni mi rodičák už nezapočitali, tak ako som pochopila.Oni mi aj volali, ked sme to vybavovali, že mam narok na rodicak a RP nikde. Mám sa ist niekde opýtat, ci už nechat ta. DIk.

Bola som sa pýtať na zdravotnej poisťovni, že ako a koľko budem platiť keď muž bude na materskej a ja doma. A že nemusím nič, keďže mám staršie dieťa 4 roky, a chodí len na pol dňa do škôlky. Že budem vedená, že sa starám o staršiu a oni mi budú platiť do šesť rokov zdravotnú. Resp pokiaľ sa nevrátim do práce atď.. Dala mi len tlačivo, ktoré treba priniesť pri nástupe aj ukončení mužovej materskej.