icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

mirka100911
30. okt 2016

Bola som sa pýtať na zdravotnej poisťovni, že ako a koľko budem platiť keď muž bude na materskej a ja doma. A že nemusím nič, keďže mám staršie dieťa 4 roky, a chodí len na pol dňa do škôlky. Že budem vedená, že sa starám o staršiu a oni mi budú platiť do šesť rokov zdravotnú. Resp pokiaľ sa nevrátim do práce atď.. Dala mi len tlačivo, ktoré treba priniesť pri nástupe aj ukončení mužovej materskej.

majusqa77
30. okt 2016

@mijo53 ja viem,ze to napisali spravne. Ale oni ma chceli donutit, aby muz bud nastupil hmed po mojej md, alebo az od 1.10. Proste sa im nepacilo, ze mi maju dat rodicak...

mijo53
30. okt 2016

@majusqa77 hej hej oni tak vedia , aby ľudia dostali čo najmenej

mm2008
3. nov 2016

Zdravím prpojím moju otázku aj sem:
Koníkovské spoločensto, prosím o radu, ako to je - otec ide na materskú.. a dieťa nastúpi do škôlky pred dovršením 3. roku života... do škôlky štátnej..(či ho vezmú alebo nie, to nie je podstatou tejto mojej otázky, prosím k tomu sa nevyjadrujte)... Otázka: môže otec na´dalej zotrvať na materskej a poberať dávku materské aj ked dieťa chodí do škôlky? Matka sa vráti do práce. Otec nebude pracovať (ani na dohodu ...) Ďakujem za odpoveď.

majusqa77
6. nov 2016

@mm2008 moze

1979tajus
7. nov 2016

Ahojte viete mi poradit ohladom muz na materskej? Nikde sa neviem docitat ako to je s profesionálnym vojakom. Ma pravo na matersku alebo len rodicovsky. Dakujem za reakcie

zalka
7. nov 2016

@1979tajus no to bude ako policajt zrejme a tí len na RP môžu žiadať.

1979tajus
7. nov 2016

@zalka dakujem ja som to tiez tak pochopila...

petrahankova
11. nov 2016

prosím materské sa vypláca v tom istom termíne ako rodičovský?A čo ak to je na adresu?Viem je to neskor než na účet,ale aké sú prosím termíny vyplácania?Dakujem

evittam
11. nov 2016

@petrahankova Mne MD chodila na ucet okolo 13.-15.v mesiaci, RD tak isto. Co viem na adresu chodi neskor.

havana_frost
11. nov 2016

@1979tajus policajti a vojaci majú zvlášť zákon o soc. poistení a ako Mihál komentoval, rezorty sa nezaujímali o rozšírenie materskej pre otcov, tak to tam neni.

8853
11. nov 2016

@1979tajus na materskú môže ísť len v prípade že na ňu nastúpi ako prvý teda po tvojom sestonedeli, či kedy to tam je ten najskorší termín. Nech sa spýta priamo na mzdovom

1979tajus
11. nov 2016

@8853 to uz neplati pokial viem, manzel moze nastupit hoc kedy do troch rokov dietata. Len nie ten moj kedze je vojak...😃

8853
12. nov 2016

@1979tajus to som myslela konkretne na tvoj pripad

1979tajus
13. nov 2016

@8853 pojde sa este opytat ale zrejme nic z toho ...dik za reakcie
...

janfo
13. nov 2016

Dobrý večer - chcem sa spýtať - malý ma 20 mesiacov. Ja pracujem na 4 hodiny v pôvodnom zamestnaní ako pred materskou, ale na inej pozícii. Čerpám teraz RD. Manžel je zamestnaný v jednej firme ako údržbár. má zmluvu na neurčito./už 5 rokov/ Chceli by sme, aby od 1.1.2017 požiadal o materské. Správne som pochopila, že aby mal nárok mal by zamestnávateľ skončiť túto zmluvy k 31.12.2016 a 1.1.2017 urobiť novú zmluvu na pozíciu napr. hospodársky pracovník. A teraz ešte otázka - ja urobím to, že zruším k 31.12.2016 RP. A v práci to musím tiež oznámiť. Keďže ten môj prvý pomer je momentálne obsadený inou osobou dokedy ja neprídem z RD a tá mi teraz padá?

nivea777
14. nov 2016

@janfo zmluva ktoru ma moze kludne plynut dalej.. ale na cas MD (na dobur urcitu)mu zamestnavatel spravi novu zmluvu na inu poziciu.ked skonci MD tak nastupi znovu do starej pozicie..baby tu viac krat radili aby chlap zacal MD poberat napr od 2. dna a RD zena zrusi k datumu 1...cize by ste dostali aj RD aj MD..

janfo
15. nov 2016

Diky moc a v mojom povodnom zamestnani nemusim nic nahlasovat diky este raz

rekika
15. nov 2016

@majusqa77
Dakujem za radu, manžel už je ofiko na MD od 4.10. nakoniec prebehlo všetko ok, len mám este podotazku.
Dnes mi nabehli peniaze na ucet a prislo iba 23,52€ takze iba prispevok na dieta za tie 3 dni mi rodičák už nezapočitali, tak ako som pochopila.Oni mi aj volali, ked sme to vybavovali, že mam narok na rodicak a RP nikde. Mám sa ist niekde opýtat, ci už nechat ta. DIk.

majusqa77
15. nov 2016

@rekika nenechavaj to tak. Ved to je 200 eur..

9lf9
15. nov 2016

@rekika a rozhodnutie od odnati RP ti prislo od akeho datumu?

rekika
15. nov 2016

@majusqa77 neviem co a kam teraz, najhorsie, že rozhodnutie nemám, lebo manzel omylom nechal original na soc. poistovni ked vybavoval MD
@9lf9

evittam
15. nov 2016

@rekika Tak si ho choď vypýtať späť a nech si urobia kópiu.....

rekika
15. nov 2016

@evittam napada ma, aby som si rovno zasla na UPSVR a hned sa tam rovno aj opytala, lebo na soc. mi urcite povedia, že papier je už v archive ....

9lf9
15. nov 2016

@rekika rozhodnutie o odnati RP ti musi prist z urad prace

rekika
15. nov 2016

@9lf9 to mi prislo, len ako hore pisem, ze manzel nechal omylom na soc. Tam bolo potrebne dolozit a oni si neokopirovali len rovno schmatli original.

evittam
15. nov 2016

@rekika No to bola veľká chyba im nechávať originál. Ja vždy keď niečo vybavujem tak ak náhodou potrebujú originál tak žiadam kópiu a nech mi potvrdia prevzatie - takto sa nič "nestratí" ako to radi na úradoch tvrdia - prípadne, že si to nedoniesla..... 😉

zalka
15. nov 2016

@rekika ak na SP nevrátia originál, tak asi skôr vyžiadaš z UP kopiu rozhodnutia aby ti vytlačili abo dali ofotenú zo spisu svojho.

rekika
15. nov 2016

@zalka aj ja si myslim, že tam skor pochodim takouto cestou

9lf9
15. nov 2016

@rekika aha som to zle pochopila, v tom pripade ho maju na soc. poistovni a nemal by byt problem aby ti ho ofotili. Priadne ist na urad prace k pani co vyplacala RP a ono ma druhe vyhotovenie v spise a tiez je schopna ho prefotit..kde je vola tam je cesta