icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

r1000
19. dec 2014

@obcansr ahoj poradite nam tiez je manzel na pracovnej zmluve uz tri roky a chce ist na matersku. a ma pozastavenu zivnost moze si ju otvorit. a dostaval by matersku a na zivnost by mohol pre tutu firmu pracovat. alebo ak by mal v zivnosti 270dni a kolko musi dovadzat aby mal maximalnu matersku so zivnosti.dakujem

r1000
19. dec 2014

@roberta31 ahoj aj mi mame taky pripad teda kamoska, jej manzel pracuje v jednej firme. a nevie ako ma poziadat zamestnavatela ze by bral metersku a ze nech mu urobi dohodu. a na dohodu kolko moze odpracovat v mesiaci a pocas tej materskej?ze by mu urobil dohodu na nieco ine vo firme dobre sme to pochopili? strasne by im to pomohlo.

roberta31
19. dec 2014

@r1000 pisem Ip

evitka83
20. dec 2014

@havana_frost Dobry den, chcela by som si tiez ujasnit info ohladom nastupu otca na MD. Mne konci materska 2.1. 2015 (ak dobre ratam, 34 tyzdnov od 16.5.2014). Este som nepoziadala o rodicak. Moj partner je podnikatel (s,r.o.)a zamestnava sam seba, ale chceli by sme vyuzit moznost cerpat MD otca. Ak tomu dobre rozumiem tak:
1, ja sa pojdem do svojej ZP nahlasit ako samoplatca statu, cize stat za mna cvakne zdravotne. Co sa tyka socialneho poistenia, musim nieco nahlasovat na SP?
2, zamestnavatelovi nemusim nic oznamovat, plynule prejdem z materskej na RD
3, musim vobec niekde nahlasovat, ze mi skoncila materska a prechadzam na RD bez narodku na rodicovsky prispev pocas tych 28 tyzdnov?
4, Moj partner by poziadal na UPSVaR o matersky prispevok. Poziadat moze na hociktorom Upsvar, alebo len v mieste svojho trvaleho pobytu?
5,moj partner by si vystavil sam sebe potvrdenie vo firme, ze ide na matersku a tympadom by si nevyplacal plat. Moze na zaklade inej dohody ako dohody o zamestnaneckom pomere dostavat odmenu za pracu?

Mylim sa v niecom, alebo zabudla som na nieco?
Vopred velka vdaka za radu a pekne sviatky 🙂

mirabellka8
20. dec 2014

je možné aby najskôr na MD nastúpil otec a potom matka?

havana_frost
21. dec 2014

@mirabellka8 nie, matka musí nastúpiť najneskôr dňom pôrodu

havana_frost
21. dec 2014

@evitka83 Ahoj,
Mne vyšlo, že ak si nastupovala na MD 16.5.2014, tak 34 týždňov končí 9.1.2015 (34x7=238 dní). Ak nie ste zobratí (píšeš "partner"), prečo nepožiadaš o materskú 37 týždňov? Chápem, ak nechceš klamať, že nie si osamelá, ale robí to tak každá nevydatá a nijako to nekontrolujú (resp. nikdy som o tom nepočula), takže škoda prísť o 3 týždne materskej. Je to samozrejme na tebe, to len tak na okraj 🙂
1. Neviem, čo je termín "samoplatca štátu", trošku sa to aj vylučuje, buď si samoplatca, alebo poistenec štátu, asi si to skombinovala. Ale viem čo myslíš, pôjdeš sa prehlásiť z poistenca štátu podľa § 11, ods.7 písm. m1 (poberáš materské) za poistenca štátu podľa § 11 ods. 7 písm. j) (osoba, ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov - a pritom nič nepoberá). Zapamätaj si tieto § a o toto budeš žiadať. Môže za teba štát platiť zdravotné poistné, aj keď nie si na MD ani na RD a aj keď materské poberá otec dieťaťa. Ale nebude to také jednoduché. ZP bude chcieť dôkaz, že nič z toho nepoberáš. Tu máš povinnosť ty to poisťovni nahlásiť, a to do 8 dní od zmeny. Neviem presne, aké papiere budú od teba chcieť, opýtaj sa na infolinke. Od môjho muža chceli potvrdenie od UPSVaR, kedy poberal RP. Predpokladám, že ty budeš potrebovať aj papier o poberaní materského, to ti vystaví SP na počkanie na ktorejkoľvek pobočke. K otázke, čo nahlasovať SP: Neviem v akom si teraz statuse, zamestnaná na MD? Keďže budeš zamestnaná na RD (bez ohľadu na to, že nebudeš poberať RP, to nemusí byť v súbehu, to sú dve rozličné a nezávislé veci), skoč sa do SP prihlásiť na dôchodkové poistenie. Platí to štát, ale neviem presne kto má akú oznamovaciu povinnosť, nič nepokazíš, ak sa radšej prihlásiš aj sama. Mal by to spraviť zamestnávateľ, keď nastupuješ na MD, ale over si, či to spravil a či tvoje dôchodkové poistenie trvá. Stačí aj len telefonicky. Ak si nie si istá, či si prihlásená na dôchodkové poistenie, obrátiť sa na informačno-poradenské centrum t.č. 0906 171 989 voľba 2.
2. Záleží, čo si oznámila zamestnávateľovi, keď si išla na MD. Ak si mu vtedy oznámila, že predpokladaný návrat do zamestnania je v čase dovŕšenia 3 rokov dieťaťa, tak teoreticky nemusíš. Ale ja by som mu v každom prípade poslala doporučený list, že si budeš čerpať rodičovskú dovolenku s predpokladaným koncom ... uveď kedy. Pretože MD a RD sú dve rozdielne veci a keď si oznámila že ideš na MD, neznamená to automaticky, že si zamestnávateľ domyslí, že budeš pokračovať aj v RD. Že si 28 týždňov nebudeš uplatňovať RP samozrejme neoznamuj, to nie je vec spätá so zamestnaním.
3. Áno, oznamuješ to v zdravotnej poisťovni, ako som písala v bode 1., pretože tu máš oznamovaciu povinnosť ty.
4. Materské sa žiada v SP, nie na UPSVaR. Nie je to príspevok, je to dávka nemocenského poistenia.
Žiada na pobočke podľa sídla sro, kde je zamestnaný.
5. Neviem akú má pozíciu vo svojej firme, ale ak normálne na pracovnú zmluvu, tak si plat ani nemôže vyplácať. Môže si však na ten čas uzavrieť s firmou inú zmluvu a na tú peniaze dostávať. Môže to byť aj zamestnanecká dohoda, ale iná ako tá, z ktorej mu vypočítajú materské. Ak by bol napríklad živnostník, tak by mohol poberať materské, zároveň ako živnostník zarábať a zároveň po dobu poberania materského neplatiť odvody do SP, ale to myslím nie je jeho prípad, lebo ak som správne pochopila, je normálny zamestnanec (vo vlastnej sro. SRO nie je živnosť).
Poradím ešte, keď pôjde žiadať o materské, treba doložiť k žiadosti (formulár vyplniť v časti C):
1. tvoj súhlas s prebratím dieťaťa do jeho starostlivosti od - do; len tak normálne sformulovať list
2. potvrdenie od SP, kedy si poberala materské
3. potvrdenie od UPSVaR (podľa miesta trvalého bydliska), že ani jeden nepoberáte RP, budete potrebovať toto potvrdenie pre oboch z vás

Dúfam, že som na nič nezabudla 🙂
Pekné sviatky aj tebe a držím palce.

ellie81
3. jan 2015

@havana_frost ahoj mozem sa spytat, v prispevku na tymto pises ze otec k ziadosti o materske priklada aj potvrdenie z upsvar ze nepobera RP, lenze on ho pobera nakolko je na rodicovskej s prvym dietatom (a teraz ide na matersku s druhym), co v takom pripade? Pokial ja viem tak upsvar zrusi RP az na zaklade rozhodnutia o materskej, takze logicky to nemozem dolozit k tej ziadosti?

havana_frost
5. jan 2015

@ellie81 UPSVaR zruší RP aj na základe žiadosti manžela. Požiada o zrušenie poberania RP (lebo chce žiadať o materské) a hneď o tom aj potvrdenie a to priloží k žiadosti o materské. Opačne by som to nerobila, lebo sa zacyklíte. Urobila by som to v presne nadväzujúcich termínoch, napr.: manžel požiada UPSVaR o zrušenie RP k 2. v mesiaci (dostane RP za celý mesiac) a od 3. žiada o materské (dostane materské takmer za celý mesiac bez dvoch dní). Nie je povinný poberať RP, takže UPSVaR to nezruší len za podmienky, že mu to nakáže SP lebo tá ide vyplácať materské.

ellie81
5. jan 2015

@havana_frost dakujem ti velmi pekne za odpoved este otazocka, mozem este ziadat o zrusenie k 2.1. a o materske od 3.1, alebo ked to pojdeme vybavovat musime uz dat zrusenie k 2.2. a o materskek 3.2.?

havana_frost
5. jan 2015

@ellie81 Ak by ste to vybavovali hneď, myslím že by nemal byť probém aj teraz ešte k januáru.

tish1986
6. jan 2015

nerozumiem tu jednej veci (asi zle citam). Ale - ako si moze manzel uplatnit matersku potom, ako si matka uplatni a vycerpa svoju, ked na stranke Soc.Poistovne sa pise "Nárok na materské zaniká uplynutím 34. týždňa od vzniku nároku na materské." http://www.socpoist.sk/narodenie-dietata/48651s...
Dakujem pekne za odpoved

draik
6. jan 2015

@tish1986
Nikde nie je napísané, že nárok má len jedna osoba. Stačí si poriadne prečítať príslušné ustanovenia zákona.

lennka2
7. jan 2015

Pekný deň, rada by som o radu. Manžel dostal k 31.12.2014 výpoveď. V ochrannej lehote 7 dní išiel na PN, ktorá samozrejme stále trvá a ešte nejakú dobu trvať aj bude. Ja čakám druhé bábetko a teraz tu čítam informácie o mužovi na materskej dovolenke. Ja na ňu nárok mať nebudem, tak by využil aspoň manžel, pokiaľ si nenájde dovtedy prádu. Bude mať teda na ňu nárok, aj keď už nie je zamestnaný? Na úrade práce sa ešte evidovať nebol, nakoľko nastúpil na PN. Vo firme pracoval nepretržite 4,5 roka.
Ďakujem za každú radu a info 🙂

havana_frost
7. jan 2015

@tish1986 Tým sa myslí nárok matky. Otec je "iný poistenec" a jeho nárok sa posudzuje samostante a bez ohľadu na to, či a koľko čerpala materské matka.

havana_frost
7. jan 2015

@lennka2 Ahoj, muž na ňu nárok tiež nebude mať, ochranná lehota na uplatnenie materského pre muža je tiež 7 dní od skončenia pracovného pomeru. Môže sa poistiť dobrovoľne a uplatniť si materské z DNP. Pokiaľ bude dobrovoľne poistený aspoň 26 týždňov, bude sa mu materské rátať z tohto DNP, pokiaľ menej, tak bude mať minimálnu materskú.

lennka2
7. jan 2015

@havana_frost Ďakujem za odpoveď 🙂 uvidíme čo poriešime ...

lubkasungirl
7. jan 2015

@lennka2 na materskej sa Vas manzel aj skor zamestna.lebo odvody z noveho pp sa pocas poberania materskeho neplatia ;)

lennka2
7. jan 2015

@lubkasungirl takže myslíte, že by bolo dobré aby si platil to DNP a potom nastúpil na materskú??? ale ak sa zamestná, tak nárok na materské zanikne, nie?

lubkasungirl
7. jan 2015

@lennka2 nie je teraz na podpore?

lennka2
7. jan 2015

@lubkasungirl momentálne je PN, ale potom pôjde na podporu.

lubkasungirl
7. jan 2015

@lennka2 podpora a materske sa vylucuje,ak sa prihlasi na dnp z minima,znizi si podporu

lennka2
7. jan 2015

@lubkasungirl takže z PN ísť na materskú?

lubkasungirl
7. jan 2015

@lennka2 skus radsej napisat babenke "zalka" - nechcem ti nieco zle poradit

lennka2
7. jan 2015

@lubkasungirl ĎAKUJEM aj tak 🙂

lubkasungirl
7. jan 2015

@lennka2 nie je zaco,su veci,ktore viem,no nie som az taky odbornik ako zalka 🙂

noemi01
11. jan 2015

Ahojte , neviete ako vypocitat matersku pre manzela ?? Je szco ...vypocitava sa to z danoveho? Aby sme vedeli ako najlepsie vyratat dane aby materska nebola mala, dakujem ....

draik
11. jan 2015

@noemi01
Takisto ako u zamestnanca - z vymeriavacieho základu, z ktorého platí nemocenské poistenie.

david93
11. jan 2015

len nesmie mať nedoplatky na poistnom