icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

klodik
16. jan 2015

Ahojte,

potrebovala by som poradit ohladom nastupu manzela na matersku. Do teraz pracoval a ja som bola na RD. Ja som k 15.1. nastupila do prace, a manzel necakane ukoncil prac. pomer dohodou k 31.1.2015. Ma odpracovanych cca 4 roky vo firme, cize splna 270 dni, avsak nie som si ista ci moze ist na MD ked mu konci prac pomer. Pripadne ci moze poziadat o MD este tesne pred ukoncenim prac. pomeru.

Dakujem za vsetky odpovede 🙂

david93
17. jan 2015

@klodik manžel môže ísť na RD do 3 rokov dieťaťa, na MD by mohol ak by si tesne tú svoju MD končila a on by plynule nadviazal, inak sa nedá

dena1973
18. jan 2015

@klodik aby manzelovi vznikol narok na materske nech poziada on este vramci prac. pomeru. Ak splna podmienku 270 dni nem. poistenia narok mu vznika… Je potrebne dolozit potvrdenie z UP, nepoberate na dieta RP.

oksu
18. jan 2015

Prosím o radu. Do 22.2.2015 poberám materskú, potom idem poberat RP. manžel 14.4.2015 začína živnosť (končí mu polročné pozastavenie živnosti - predtým mal od 25.2.2014 do 14.10.2014 ... podnikáme len cez letnú sezónu ... podmienku 270dni v posledných 2rokoch pred nástupom na mužskú materskú má splnenú). môže ísť na materské od 15.4.2015?! Teda deň po založení živnosti?! Z čoho sa mu bude počítať materská?! Ďakujem

janka239
18. jan 2015

Pekný deň. O tejto možnosti som vôbec nevedela. Chcem sa teda spýtať na náš prípad. Naša malá má 28 mesiacov, 3 roky dovŕši v septembri. Ja už však od jej 16 mesiacov (teda rok) pracujem a popritom poberám RP.
1.Je možné aj teraz (aj keď už rok pracujem), aby manžel požiadal ešte o materskú?
2.On je SZČO, odvody platí z minima, čiže by síce materská nebola oveľa vyššia ako RP, ale ušetril by tak na odvodoch, rozumiem tomu správne? A zároveň by mohol aj pracovať a riadne v tom čase vystavovať faktúry?
Ďakujem za odpoveď

david93
18. jan 2015

@oksu na materskú môže ísť jedine tak, že plynule nadviaže na tvoju, čiže 23.2.2015
ak ty začneš po MD poberať RD, už sa to nebude dať (medzi dvomi MD nesmie byť čerpaný RD)

janka239
18. jan 2015

@david93 viem, že si nereagoval na môj príspevok, ale tvoja odpoveď sa týkala aj mňa....si si tým istý, že musí plynule nadviazať? tvoja odpoveď si odporuje s odpoveďami iných...veď len fakt, že matka musí zrušiť poberanie rodičovského príspevku a následne s potvrdením, že ho matka nepoberá, môže otec žiadať o materskú, o tom hovorí...alebo som to nejak zle pochopila?

oksu
18. jan 2015

@david93 to je niečo nove?! predtým to tak nebolo, nie?! ved muz mohol cerpat matersku hocikedy do troch rokov dietatat, nie?!

david93
18. jan 2015

ospravedlňujem sa, máte pravdu, otec môže ísť na MD aj ak už matka čerpala RD, moja chyba, nechala som sa pomýliť inou diskusiou

klodik
19. jan 2015

@dena1973 dakujem za info, dnes som bola na soc. A manzel dostal papier na matersku, potvrdil v praci a zajtra zanesieme spatna soc. Odd. Teraz uz mame len dilemu ci poziadat matersku iba na starsie, v oktobri dovrsi 3 alebo poziadat a predlzenu na 37 kedze mame 2 deti 🙂 alebo neskor cerpat druhu MD na druhe dieta, teraz malo rok.

dena1973
20. jan 2015

@klodik o 37 tyz. MD moze poziadat slobodna mamicka a ty ked nie si slobodna resp. zijes s partnerom,tak narok na materske ti vznika iba na 34 tyz. Nech manzel cerpa materske na starsie dieta - tych 28 tyz. na ktore ma narok a potom, ak bude moznost tak moze cerpat aj na to druhe. No musel by sa znova zamestnat,aby sa obnovilo nemocenske poistenie.

klodik
20. jan 2015

@dena1973 dakujem za info

ivka_marek
25. jan 2015

@havana_frost ahoj, k akému datumu musí mať manžel novú pracovni zmluvu ak chce požiadať o md? Pred poziadanim alebo po poziadani o md? Pôjde tam s papiermi a s datumom iným -neskorsim ako bude na ziadosti? Ale o koľko neskorsim? Dik za odpoved

dena1973
26. jan 2015

@ivka_marek Narok na materske ma otec dieta po splneni zakonom stanovenych podienok. Ak chce poziadat o materske musi byt v pracovnom pomere a musi splnat podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia pred nastupom na materske. Najprv musi nastupit do PP a potom poziadat materske....musi byt najprv prihlaseni zamestnavatelom v SP na nemocenske poistenie...

ivka_marek
26. jan 2015

@dena1973
vďaka za odpoveď

nastupit do PP - teda to znamena že najprv mu urobia zmenu pracovnej zmluvy a potom žiada až o matersku?
predpokladam že dátum ziadosti o matersku dovolenku musi byt rovnaky s akym datumom zamestnavatel ohlasi zmenu,či?

dena1973
26. jan 2015

@ivka_marek Ak je riadny zamestnanec, tak nech poziada o materske a potom ak chce popri materskej pracovat, tak so zamestnavatelom musi uzatvorit novu pracovnu zmluvu (novy poistny pomer),aby mohol aj pracovat. Aby vznikol narok na materske, tak nesmie pracovat na to nemocenske poistenie (pracovny pomer), z ktoreho nastupil na materske...

ivka_marek
26. jan 2015

@david93 ahoj ja viem ze môže sa zrusit poberanie rd a požiadať o md

havana_frost
26. jan 2015

@ivka_marek Dobre ti hovorí @david93, presne tak to je 🙂 Ja som celkom nepochopila, čo sa pýtaš. Ide ti o to, ako má žiadať o MD, alebo ako to spraviť, aby mohol popri tom pracovať?

ivka_marek
26. jan 2015
dena1973
26. jan 2015

@ivka_marek Napis ci si pochopila vsetko to co som ti k teme pisala resp. co este k tomu chces vediet...

ivka_marek
26. jan 2015

@dena1973 asi ked to začneme riesit - ked bude mať mm papiere v ruke 😉
Ale predsa:
1. Mm pôjde na sociálnu a vypyta papiere ze chce požiadať o materskú dovolenku
2. S jedným z papierov pôjde do práce a dá si potvrdiť ze za neho platili resp ze tam je zamestnaný
3. Ja si pôjdem pozastaviť RP aby mal potvrdenie z úradu prace ze nepoberám RP
Teraz mam otázku ked pozastavím RP a ešte nebude mať manzel všetky papiere pre socialku (asi mi nedaju hneď potvrdenie ze ju nepoberam-na pockanie nedaju) ..k akému datumu poziada o materskú dovolenku?
4. Po vyziadani potvrdenia od zamestnavatela a následnom poziadani o md by mal zamestnávateľ uahlasit manzela tiež na sociálne ze ide na materskú?a v tomto čase by uz mal mať inú pracovnu zmluvu resp aspoň dodatok k zmluve? Oni to hlasia na socialke-číslo onej zmluvy alebo ako v sociálne zistia ze už pracuje na inu zmluvu?

havana_frost
27. jan 2015

@ivka_marek
1. tvoj muž pôjde na pobočku SP a vypýta si formulár "Žiadosť o materské"
2. Žiadosť vyplní v časti C (iný poistenec) a dá zamestnávateľovi, zamestnávateľ by už mal všetko zmanažovať tak, ako to robí, keď ide na materskú tehotná žena. Potvrdí a odošle do SP. V žiadosti muž uvedie presný dátum, odkedy chce materské čerpať. Tento termín je na ňom, nemá mu ho kto nariaďovať, schvaľovať ani posúvať. Takže budete úplne presne vedieť, odkedy materské čerpá. Povedzme od 2. marca 2015 (aby si za marec ešte dostala rodičák).
3. Pôjdete na UPSVaR, kde si žiadala o RP (podľa bydliska) a požiadaš o zastavenie vyplácania RP k 1.3.2015, nedaj sa nahovoriť na 28.2., sama by si sa obrala o 200 é. Ale oni to skúšajú, budú ti to vnucovať, že to tak musíš a že je to pre nich jednoduchšie. Nemusíš. Na počkanie ti dajú papier, že si poberala RP odkedy dokedy. To, že tam bude konečný dátum (1.3.2015) znamená, že už RP nepoberáš. Taký istý papier nech si vypýta aj manžel, že nepoberá RP. Možno sa budú čudovať, ale neodíď bez toho, lebo sa tam budeš musieť vrátiť. Existuje taký papier, mám ho aj ja, aj veľa ďalších.
4. Manžel od 2.3. nebude môcť pracovať na tú pracovnú zmluvu, z ktorej mu materské vypočítali. Resp. ak bude, tak mu materské nevyplatia. Ono sa to v poisťovni zrazí - tento človek dostáva z tohot vymeriavacieho základu materské a zároveň mu sem ďalej nabiehajú odvody (k tomu istému vymeriavaciemu základu). Tak to by nešlo, materské zastavia. Ale pokiaľ bude mať so zamestnávateľom novú dohodu (iný vymeriavací základ), od 2.3. po dobu 28 týždňov poberania materského, tak na tú pracovať môže. Nestačí dodatok k zmluve, to by bola tá istá zmluva, hoci zaktualizovaná. Musí byť iná zmluva, dohoda o vykonaní práce, proste niečo iné. Takto bude aj zamestnávateľ spokojný, lebo mu zamestnanec nebude chýbať.

dena1973
27. jan 2015

@ivka_marek suhlasim s @havana_frost
Ak bude mat mm novu pracovnu zmluvu (to je jedno, ci to bude novy PP resp. dohoda) tak SP o tom bude vediet tak, ze zamestnatel by ho mal nanovo prihlasit. Z povodnej zmluvy - zamestnania (z ktoreho pojde na MD) zamestnavatel dava prerusenie poistenia z dovodu poberania materskeho...

sussana2005
27. jan 2015

Dobry,chcem sa opytat a dufam ze mi poradite.
Mame 20mes.synceka,ja som prisla o pracu a nastupila na matersku.Manzel je zamestnany a premyslali sme zeby siel on na matersku.Pocula som ze by sa to takto dalo vybavit.
Len sa chcem opytat,ci moze pracovat a pobeart zaroven MD,alebo ako to vlastne funguje..???
Moze aj napriek materskej pracovat??ja by som samozrejme ostala s malym doma.Dakujem

draik
27. jan 2015

@sussana2005
Zamestnanec nemôže počas MD pracovať v tom pracovnom pomere, z ktorého čerpá materské.

havana_frost
27. jan 2015

@sussana2005 @draik ti povedal dobre, ale príliš právnicky 🙂 Inak povedané, môže pracovať, ale musí so zametnávateľom na tú dobu (28 týždňov) uzavrieť inú pracovnú zmluvu/dohodu. Prípadne s iným zamestnávateľom.

zuzanajs
27. jan 2015

Ahojte, chcem sa spytat, ak by manzel cerpal matersku do 3.roku veku dietata, tak ja musim nastupit do prace?lebo na rd nemozem byt?alebo mozem byt na rd bez poberania rd?dakujem za odpovede😊

nikolino
27. jan 2015

@dena1973 ahoj možno mi poradíš alebo aj iné babenky, bola som na MD potom som prešla na Rodičák následne som skončila prac. pomer dohodov (zrušenie prevádzky) išla som na podporu a na priateľa sme prepísali rodičák , podpora mi končí vo februári.priateľ je vyše Dvoch rokov SZČO a od 9.mesiaca 2014 tiež zamestnaný na TPP a teraz moje otázky: mohol by si požiadať o Materské ja by som bola doma pri malej a on by chodil aj do práce alebo si musí uzavrieť novú zmluvu na dohodu? čo ak sa to sociálka dozvie že ako SZČO poberá Materskú a má prácu na dohodu? Musí mu žiadosť na MD schváliť zamestnávateľ.ak pôjde z TPP na MD platí vtedy za neho zamestnávateľ odvody alebo je na tu dobu 28.týž. oslobodený od platenia? pýtam sa lebo jeho šéf veľa vecí neovláda aby sme aspoň my boli v obraze.Ďakujem krásne za rady.

nikolino
27. jan 2015

@havana_frost
ahoj chcela by som sa niečo spýtať možno mi poradíš , bola som na MD potom som prešla na Rodičák následne som skončila prac. pomer dohodov (zrušenie prevádzky) išla som na podporu a na priateľa sme prepísali rodičák , podpora mi končí vo februári.priateľ je vyše Dvoch rokov SZČO a od 9.mesiaca 2014 tiež zamestnaný na TPP a teraz moje otázky: mohol by si požiadať o Materské ja by som bola doma pri malej a on by chodil aj do práce alebo si musí uzavrieť novú zmluvu na dohodu? čo ak sa to sociálka dozvie že ako SZČO poberá Materskú a má prácu na dohodu? Musí mu žiadosť na MD schváliť zamestnávateľ.ak pôjde z TPP na MD platí vtedy za neho zamestnávateľ odvody alebo je na tu dobu 28.týž. oslobodený od platenia? pýtam sa lebo jeho šéf veľa vecí neovláda aby sme aspoň my boli v obraze.Priateľ má nedoplatok na sociálnom nejakých 800€ preto sa aj zamestnal teraz vo februári to môžeme vyplatiť bol by to problém pri žiadaní o materské keby videli že tam bol nedoplatok ktorý by už ale bol vyrovnaný. Ďakujem krásne.

havana_frost
28. jan 2015

@zuzanajs Môžeš byť na RD, ale nemôžeš poberať rod. príspevok.