icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

majusqa77
3. máj 2017

@simi81 neplet RP a RD. ty ostavas na RD, bez poberania RP. na zdravotke sa nahlasis ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov

mm_224
3. máj 2017

@majusqa77 Mas pravdu, pomylil som si tyzdne s mesiacmi 😉 Takze ostane jej nieco vyse 9 MESIACOV do 3 rokov. Takze do tych sa s 28 tyzdnami zmesti vpohode.

mm_224
3. máj 2017

@majusqa77 To s tym RD pre dieta nad 3r (do 6r), tam plati ta podmienka, ze nesmie chodit dieta do skolky, resp. nie na cely den?

majusqa77
3. máj 2017

@mm_224 neplet RD s osobou starajucou sa o dieta. RD je status v praci.....
ale ano - pre ucely zdravotky. ale zaroven, nikde v zakone o zdravotnom poistenie nieje napisane, ze sa na 1 dieta nemozu nahlasit 2 osoby

simi81
3. máj 2017

@majusqa77 ja nič nepletiem ja som sa jasne opýtala keď ostanem na RD na dieťa do 3 rokov zatiaľ čo manžel bude brat MD či si musím sama platiť odvody

mm_224
3. máj 2017

@majusqa77 Ja so to pytam preto, ze chcem ist na MD na jedno dieta, a chcem vediet ako sa ma zariadit manzelka, ci ma ist na UPSVaR zaegistrovat sa ako nezamestnana, aby sa za nu platili odvody kym bude doma s dietatom (na ktore by som ja bral MD), alebo aku ma dalsiu moznost. Minule sme to tu uz rozoberali, a vtedy mi nikto radil, ze najlepsie bude prave to riesenie, ze by sa dala ako nezamestnana.

majusqa77
3. máj 2017

@simi81 ale ved ja som ti odpovedala... rd nema s poberanim rp nic spolocne. ak spravis to, co som ti napisala, odvody platit nemusis

majusqa77
3. máj 2017

@mm_224 ako mas napisane vyssie. pre ucely zdravotky sa mozete obaja nahlasit na 1 dieta. dochodkove ale plati stat iba na jedno (ale ak je druhe do 6 rokov, tam zase nieje podmienka casu straveneho v skolke)

simi81
3. máj 2017

@majusqa77 dakujem

mm_224
3. máj 2017

@majusqa77 OK. skusim to zhrnut.
1. Ja by som sa nahlasil na MD pre 1. dieta (do 3r)
2. Manzelka sa moze nahlasit na RD na 2.dieta, ktore je do 6r (ale nad 3r). A to 2. dieta moze pokojne chodit aj do skolky, a manzelke bude platit stat zdravotne aj socialne poistenia?

majusqa77
3. máj 2017

@mm_224 RD je len status v praci. tam ak PP trva, tak ma RD. ak nieje zamestnana, nema dovolenku (nema ju mat kde, proste je doma s dietatom)
predpokladam teda, ze starsie dieta chodi do skolky.. ...na zdravotke sa nahlasi na mladsie (aj ked ty si s nim na md) ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, na socialke na starsie. ty si das dochodkove na mladsie. zaroven, ak budes popri MD pracovat, je vhodne nahlasit mzdarke, resp. ju upozornit, ze na teba nemusi odvadzat do socialky

mm_224
3. máj 2017

@majusqa77 Aha uz rozumiem. Takze preto mi vtedy odporucili ten UPSVaR, lebo MZ nema pracovny pomer aktualne.

Inac zaujala ma ta veta: "ty si das dochodkove na mladsie". Co to znamena? Nespravi sa to automaticky, ked oznamim zamestnavatelovi nastup na matersku?

majusqa77
3. máj 2017

@mm_224 ano, mas pravdu. pocas md to riesi zamestnavatel. to by bolo v pripade, keby si siel na rd potom

p_451
15. máj 2017

Moze si aj otec zivnostnik zvysit matersku na najvyssiu podobne ako sa to pise v clankoch ako si zvysit matersku za 90 dni.

majusqa77
15. máj 2017

@p_451 nie

ninan2
15. máj 2017

Ahojte, mojej kamosky manzel si poziadal 1.3. o materske a az teraz dostal peniaze zo SP, a to spatne za tie 2 mesiace. Papier s rozhodnutim a vymeriavacim zakladom mu ale doteraz neposlali. Moj manzel si poziadal od 1.4. a zatial nemame vobec nic. (Ani ja uz rodicak 😀 ) Je to bezne, aj vy mate podobnu skusenost s SP?

majusqa77
15. máj 2017

@ninan2 zalezi kedy dodate vsetky podklady (dohodu o prevzati starostlivosti o dieta a potvrdenie z UP o skonceni poberania RP)..

mm_224
15. máj 2017

Kedy sa vlastne najneskor moze podat u zamestnavatela ziadost o naatup na matertsku? Staci v mesiaci pred mesiacom, v ktorom nastupi?
Napr. ak od 1.6. chce nastupit, staci oznamit zamestnavatelovi v maji?

p_451
16. máj 2017

@majusqa77 Dakujem

inffinity
24. máj 2017

@mm_224 zjistili ste jako to je? akurat nad tim premyslime ze od 1.6. by sel otec ditete na md

baby máte některá manžela vojaka a šel na matersku?

ikonica
24. máj 2017

nezacinajte od 1.6. ale az od 2.6 alebo neskor... pridete tak o jeden rodicak... ak vam niekto bude tvrdit, ze sa da len od 1. v mesiaci, povedzte mu/jej, nech vam najde v zakone, kde je to tak prikazane... nenajde to tam...

nivea777
24. máj 2017

@inffinity mám pocit že vojak nebude mať nárok na materskú ale len na rodičovský príspevok = 213€ aj nejaké drobné..

mm_224
25. máj 2017

@ikonica uz sa to tu riesilo. Akonahle vyplatia za ten mesiac "rodicak" strati na ten isty mesiac narok na "materske"... Takze od 1. v mesiaci je optimalna volba...

majusqa77
25. máj 2017

@mm_224 sak prave, ze "uz sa to tu riesilo" a kto tejto vystrahe neuveril, tak ma aj rodicak, aj matersku ;)

inffinity
25. máj 2017

@nivea777 zjistujeme u pravnika dneska tak uvidime..mam moznosti jit do prace ale aby zustal na rodicaku ti se neoplati 😂😂

nivea777
25. máj 2017

(10)Policajt alebo profesionálny vojak, ktorý prevzal dieťa do osobnejstarostlivosti, je
a) otecdieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela,
b) otecdieťaťa, ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebonesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jedenmesiac, a ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok, s výnimkou,keď dieťa bolo zverené matke rozhodnutím súdu,
c) manželmatky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôže starať alebonesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jedenmesiac, a ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,
d)policajt alebo profesionálny vojak, ak sa osobne stará o dieťa nazáklade rozhodnutia príslušného orgánu o zverení dieťaťa do osobnejstarostlivosti druhého rodiča

@inffinity treba pozistovat

mm_224
25. máj 2017

@majusqa77 Ako kto. Viem ze tu pisali aj zeny, ktorych muzom jednoducho matersku za ten isty mesiac nevyplatili...

majusqa77
25. máj 2017

@mm_224 idem to pozriet, lebo priamo o nevyplateni nepisal nikto. len o hrozbach, ze ak nedaju zrusenie RP ku koncu mesiaca, ze nevyplatia

majusqa77
25. máj 2017

@mm_224 aha nasla som to. vidis, ja mam skusenost 2 mesiace dozadu, ked to preslo..

mm_224
25. máj 2017

@majusqa77 Ano ved to je prave to, ze to nefungovalo rovnako vsade. Ale myslim, ze uz to urcite zjednotili, lebo znenie zakona si v SP mozu vysvetlit aj vo svoj prospech, a nemyslim, ze ich niekto kvoli tomu bude davat na ustavny sud... ☹