Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
@9lf9 úplne vo všetko s tebou súhlasim. A ako logický následok ja vidím - že ak som požiadala o odňatie k 2.3. tak od 3.3 môže otec žiadať materské. To, že vyplácajú celý mesiac a odnímajú až od nasledujúceho mesiaca, ja vidím ako nesúvisiace s tým, na čo ja mám nárok (požiadať o odňatie hocikedy). Buď nech vyplácajú alikvótne časti, alebo nech si nevysvetľujú zákon ako im to vyhovuje.
@mm_224 ved prave ze to je otazka na soc. poistovnu a nie na urad prace ohladom RP lebo tam je narok a aj odnatie jasne dane zakonom a vzdy ide za cely mesiac aj ked je splnena len cast, ako na zaklade toho posudia matersku uz je na nich.
na tvoju otazku je taka ista odpoved ako ked si amtersku vyberie matka a ma ju napr. do 24.2.2017 a pride poriadat o RP tak ide od 2/2017 a ma narok na celu sumu , takze aj ked ukonci otec a pride sa s tym potvrdenim ziadat o RP postup a narok je rovnaky.
@mm_224 pisal si o subehu RD a MD ale v tom podla mna nemas pravdu.. kvoli tomu sa rusi RD k urcitemu datumu aby sa s poberanim MD zacalo o den a viac neskor.. cize ty ked zrusis rd k 15.3 a nastupis na MD 16.3 tak subeh nevznikol pretoze RD bol ukonceny ked MD zacala.. to ze suma sa nekrati poctom dni poberanie je uz pre dobro rodica ako tu uz bolo pisana.. hadat sa nebuem ale podla mna je toto velikanska hlupost..
@havana_frost ano plne s tebou suhlasim, ze by to tak logicky malo, byt ale ako toto posudzuje soc. poistovna netusim, pretze aj v tom rozhodnutie o odnati RP je predsa v odovodneni udane ze ziadatel pozidatl o odnatie na vl. ziadost z dovodu, ze si otec dietata bude od datumu xy uplatnovat narok na matersku...takze podla mna by matersku mali posudzovat od 3.3.2017 ale ci sa to tak aj robi netusim.
akoze. Muz realne ostane doma z prace v polke mesiaca. V praci mu maju dat neplatene nemocenske davky? To je co za hlupost potom?
@nivea777 Stale nechapete. Vobec tu neide o to, ze ako to chapem ja, alebo ako si zakon vysvetlujete vy. SP je ta, co vyplaca matersku davku a podla zakona ju nemoze vyplacat DRUHEMU poistencovi (rozumej otcovi) vtedy, ak druhy rodic (rozumej matka) v rovnakom case pobera rodicovsky. A kedze SP si to vyklada tak, ze rodicovsky sa vyplaca za CELY mesiac, tak za ten isty mesiac nemoze vyplacat aj matersku otcovi. Tato podmienka je tam len pri vyplacani otcovi. Pri vyplacani tomu istemu rodicovi ta podmienka nie je ! Preto moze matka prejst z materskej dovolenka plynulo na rodicovsku aj v priebehu mesiaca.
Je zjavne, ze takto si vykladat ten zakon zacali len nedavno, lebo zistili, ze je to tak pre nich vyhodnejsie a stat usetri, a tak dali take nariadenie do svojich pobociek.
Uplne zbytocne sa budete hadat s tetami pri okienkach na podatelniach, alebo v kancelariach, lebo tie nerozhoduju o tom ake postupy ma SP. A tiez mozete napisat na vedenie SP, ale oni vam len odpisu, ze postupuju podla zakona (kedy nemoze byt naraz subeh prispevkov), cize potom sa uz len mozete stazovat na ustavnom sude, ze si SP zle vyklada zakon.
Ak si otec dieťaťa uplatní nárok na materské ako iný poistenec od 15.4.2017 v Sociálnej poisťovni a ku dňu prevzatia dieťaťa splní všetky zákonom stanovené podmienky nároku na materské, Sociálna poisťovňa mu vyplatí alikvotnú časť materského od 15.4. do 30.4.2017 v nasledujúcom kalendárnom mesiaci máj 2017. Čo sa týka výplaty rodičovského príspevku, môžete sa informovať na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska.
odpoveď SP
Ak jeden z rodičov, vo Vašom prípade otec dieťaťa, má nárok na materské od 15.4.2017, tak máte ešte zároveň nárok aj na rodičovský príspevok za celý mesiac apríl 2017, to znamená, že Vám bude vyplatený rodičovský príspevok za mesiac apríl 2017 v mesiaci máj 2017. Netreba zabudnúť doručiť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny potvrdenie o nároku na materské zo Sociálnej poisťovne.
toto je odpoveď úradu práce
znamená to, že ak matka ukončí rodičák 14.4. a otec nastúpi na MD 15.4., tak zoberú aj rodičovkú dávku aj materskú, tak je to zalka a majusqa77, takto si vysvetľujete aj vy?
Maminky moze byt muz na materskej poslednych 28 tyzdnov do dovrsenia 3 rokov u syna a popritom syn chodit do skolky? Hmmmm?
@nezabudka8 áno
@miriamka214 super vdaka.zvazujeme moznosti a chcem dat maleho skor do skolky aby si zvykal 🙂
Dobrý chcela by som sa opýtať mám 10 týždňov do pôrodu a maly má 1,5 roka keby manžel teraz nastúpil na materskú ešte ku tomuto synovi ja by som musela čakať kým mu to skončí
@simi81 nam bolo povedane, ze matka musi nastupit na matersku najneskor tych 6 tyzdnov pred terminom porodu, lebo potom by sa kratila na 28t...mne to tak vychadza, ze manzel bude musiet o 2tyzdne skor ukoncit MD aby som ja mohla nastupit na MD s druhym babom...na tvojom mieste by som si to radsej zistila na SP a manzel by isiel na MD az ked tebe skonci MD na druhe babo, a potom by on isiel na obidve

@havana_frost Ja by som si taky isty nebol. Lebo ak si to zacne SP vysvetlovat tak, ze aj ked sa matka prihlasi na RD od 15.6. , RD prispevok jej vyplatia ako keby od 1.6. (co je sice nezmysel, ale nedokazeme zabranit SP aby si to tak vysvetlila) za cely 6. mesiac, a tym padom by otec nemal teoreticky mat uz narok na m. davku od 1.6.
Ale kedze sa to cele udeje az potom, co MD uz bude skoncena, neviem, ci to este v SP niekto bude spatne skumat, a ziadat vratenie.