icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

mm_224
24. feb 2017

@havana_frost Ja by som si taky isty nebol. Lebo ak si to zacne SP vysvetlovat tak, ze aj ked sa matka prihlasi na RD od 15.6. , RD prispevok jej vyplatia ako keby od 1.6. (co je sice nezmysel, ale nedokazeme zabranit SP aby si to tak vysvetlila) za cely 6. mesiac, a tym padom by otec nemal teoreticky mat uz narok na m. davku od 1.6.
Ale kedze sa to cele udeje az potom, co MD uz bude skoncena, neviem, ci to este v SP niekto bude spatne skumat, a ziadat vratenie.

mm_224
24. feb 2017

@9lf9 Tu neide o to ci splnas narok na RD, ale ci ti SP ti prizna matersku davku na alikvotne dni z mesiaca, ak za ten mesiac (aj ked za "ine" dni) poberala matka RD.

havana_frost
24. feb 2017

@9lf9 úplne vo všetko s tebou súhlasim. A ako logický následok ja vidím - že ak som požiadala o odňatie k 2.3. tak od 3.3 môže otec žiadať materské. To, že vyplácajú celý mesiac a odnímajú až od nasledujúceho mesiaca, ja vidím ako nesúvisiace s tým, na čo ja mám nárok (požiadať o odňatie hocikedy). Buď nech vyplácajú alikvótne časti, alebo nech si nevysvetľujú zákon ako im to vyhovuje.

9lf9
24. feb 2017

@mm_224 ved prave ze to je otazka na soc. poistovnu a nie na urad prace ohladom RP lebo tam je narok a aj odnatie jasne dane zakonom a vzdy ide za cely mesiac aj ked je splnena len cast, ako na zaklade toho posudia matersku uz je na nich.
na tvoju otazku je taka ista odpoved ako ked si amtersku vyberie matka a ma ju napr. do 24.2.2017 a pride poriadat o RP tak ide od 2/2017 a ma narok na celu sumu , takze aj ked ukonci otec a pride sa s tym potvrdenim ziadat o RP postup a narok je rovnaky.

nivea777
24. feb 2017

@mm_224 pisal si o subehu RD a MD ale v tom podla mna nemas pravdu.. kvoli tomu sa rusi RD k urcitemu datumu aby sa s poberanim MD zacalo o den a viac neskor.. cize ty ked zrusis rd k 15.3 a nastupis na MD 16.3 tak subeh nevznikol pretoze RD bol ukonceny ked MD zacala.. to ze suma sa nekrati poctom dni poberanie je uz pre dobro rodica ako tu uz bolo pisana.. hadat sa nebuem ale podla mna je toto velikanska hlupost..

9lf9
24. feb 2017

@havana_frost ano plne s tebou suhlasim, ze by to tak logicky malo, byt ale ako toto posudzuje soc. poistovna netusim, pretze aj v tom rozhodnutie o odnati RP je predsa v odovodneni udane ze ziadatel pozidatl o odnatie na vl. ziadost z dovodu, ze si otec dietata bude od datumu xy uplatnovat narok na matersku...takze podla mna by matersku mali posudzovat od 3.3.2017 ale ci sa to tak aj robi netusim.

majusqa77
24. feb 2017

akoze. Muz realne ostane doma z prace v polke mesiaca. V praci mu maju dat neplatene nemocenske davky? To je co za hlupost potom?

mm_224
27. feb 2017

@nivea777 Stale nechapete. Vobec tu neide o to, ze ako to chapem ja, alebo ako si zakon vysvetlujete vy. SP je ta, co vyplaca matersku davku a podla zakona ju nemoze vyplacat DRUHEMU poistencovi (rozumej otcovi) vtedy, ak druhy rodic (rozumej matka) v rovnakom case pobera rodicovsky. A kedze SP si to vyklada tak, ze rodicovsky sa vyplaca za CELY mesiac, tak za ten isty mesiac nemoze vyplacat aj matersku otcovi. Tato podmienka je tam len pri vyplacani otcovi. Pri vyplacani tomu istemu rodicovi ta podmienka nie je ! Preto moze matka prejst z materskej dovolenka plynulo na rodicovsku aj v priebehu mesiaca.
Je zjavne, ze takto si vykladat ten zakon zacali len nedavno, lebo zistili, ze je to tak pre nich vyhodnejsie a stat usetri, a tak dali take nariadenie do svojich pobociek.
Uplne zbytocne sa budete hadat s tetami pri okienkach na podatelniach, alebo v kancelariach, lebo tie nerozhoduju o tom ake postupy ma SP. A tiez mozete napisat na vedenie SP, ale oni vam len odpisu, ze postupuju podla zakona (kedy nemoze byt naraz subeh prispevkov), cize potom sa uz len mozete stazovat na ustavnom sude, ze si SP zle vyklada zakon.

mijo53
27. feb 2017

Ak si otec dieťaťa uplatní nárok na materské ako iný poistenec od 15.4.2017 v Sociálnej poisťovni a ku dňu prevzatia dieťaťa splní všetky zákonom stanovené podmienky nároku na materské, Sociálna poisťovňa mu vyplatí alikvotnú časť materského od 15.4. do 30.4.2017 v nasledujúcom kalendárnom mesiaci máj 2017. Čo sa týka výplaty rodičovského príspevku, môžete sa informovať na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska.
odpoveď SP

mijo53
27. feb 2017

Ak jeden z rodičov, vo Vašom prípade otec dieťaťa, má nárok na materské od 15.4.2017, tak máte ešte zároveň nárok aj na rodičovský príspevok za celý mesiac apríl 2017, to znamená, že Vám bude vyplatený rodičovský príspevok za mesiac apríl 2017 v mesiaci máj 2017. Netreba zabudnúť doručiť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny potvrdenie o nároku na materské zo Sociálnej poisťovne.
toto je odpoveď úradu práce

majusqa77
27. feb 2017

@mijo53 inak oni su bohovi.. ..socialka ti prizna materske skor, ako donesies potvrdenie z UP a UP ti nechce dat skor, ako dorucis priznanie materskej 🙂

mijo53
27. feb 2017

znamená to, že ak matka ukončí rodičák 14.4. a otec nastúpi na MD 15.4., tak zoberú aj rodičovkú dávku aj materskú, tak je to zalka a majusqa77, takto si vysvetľujete aj vy?

majusqa77
27. feb 2017

@mijo53 no u nas to tak bolo (pred 2rokmi) 🙂

jotty
27. feb 2017

@mijo53 Inak ta odpoved z UP je hlupost, pretoze ked prechadza otec dietata na matersku, tak v prvom rade, treba napisat tu ziadost o odnatie rodicovskeho a zaniest na UP a ked dostanes toto rozhodnutie tak to zaniest na SP a nie ako Ti odpisali.

nezabudka8
28. apr 2017

Maminky moze byt muz na materskej poslednych 28 tyzdnov do dovrsenia 3 rokov u syna a popritom syn chodit do skolky? Hmmmm?

miriamka214
28. apr 2017
nezabudka8
28. apr 2017

@miriamka214 super vdaka.zvazujeme moznosti a chcem dat maleho skor do skolky aby si zvykal 🙂

simi81
2. máj 2017

Dobrý chcela by som sa opýtať mám 10 týždňov do pôrodu a maly má 1,5 roka keby manžel teraz nastúpil na materskú ešte ku tomuto synovi ja by som musela čakať kým mu to skončí

mm_224
3. máj 2017

@simi81 Ano. Len si zisti, kedy najneskor mozes ako matka nastupit na matersku, lebo tam neplati ten limit do 3 rokov dietata ako u otca. Je mensi.

evittam
3. máj 2017

@mm_224 No neviem neviem ci tam je nejaky limit. Lebo vlastne ak zena nenastupi na MD minimalne 6tyzdnov pred TP tak sa jej MD kráti. Ale treba to pozrieť a dat aj sem info. Dost zaujimava situacia....

evittam
3. máj 2017
janotka88
3. máj 2017

@simi81 nam bolo povedane, ze matka musi nastupit na matersku najneskor tych 6 tyzdnov pred terminom porodu, lebo potom by sa kratila na 28t...mne to tak vychadza, ze manzel bude musiet o 2tyzdne skor ukoncit MD aby som ja mohla nastupit na MD s druhym babom...na tvojom mieste by som si to radsej zistila na SP a manzel by isiel na MD az ked tebe skonci MD na druhe babo, a potom by on isiel na obidve

simi81
3. máj 2017

@janotka88 a nie je to tak že keď už bude narodené ďalšie už mu bude patriť iba jedna MD a to iba za to posledné

majusqa77
3. máj 2017

@simi81 chod na MD teraz ty riadne, potom nech muz cerpa MD na starsieho a potom na mensieho

simi81
3. máj 2017

@majusqa77 a to nevadí že to bude po porode nezaniká mu pôrodom MD na toho staršieho

majusqa77
3. máj 2017

@simi81 nie, nezanika

lucya89
3. máj 2017

@simi81 neboj sa aj my sme to tak riesili nic mu nezanika. moze poberat potom na starsieho najprv a neskor na mladsieho. ty vsak nemozes poberat rodicovsky prispevok potom.ale to uz asi vies.

mm_224
3. máj 2017

@majusqa77 Lenze ked pojde az potom, bude moct muz cerpat uz len nieco vyse 9 tyzdnov z 28 na MD.

majusqa77
3. máj 2017

@mm_224 preco? starsie dieta ma 1,5roka, kym skonci MD bude mat nieco cez 2. do 3 rokov veku stiha aj tych 28tyzdnov

simi81
3. máj 2017

@lucya89 a keď nebudem poberať rod. príspevok môžem ostať na rodičovskom a platiť si sama odvody alebo musím dať v práci výpoveď a ísť na urad