icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

zalka
19. sep 2017

@manaf súhlasím s @evittam odhliadnuc od toho že tetušky z UPSVaR netušia nič o zákonoch a o ZP a detto netušia nič o zákone o sociálnom poistení a vecí týkajúcich sa SP ..
sprav tak ako poradila evittam, a tetušky na úradoch pre svoje dobro radšej nepočúvaj. 🙂

sticker
espritka29
24. sep 2017

Prosim o radu,ak by ste mi mohli pomoct @zalka alebo @ewittam. Som na MD,ktora mi konci 7.10.2017. Ak mastupim este pocas trvania MD na PN,vyska PN bude podobna ako vyska MD? A az po ukonceni PN nastupujem na RD alebo ako to spravit? Dakujem vam vopred.

evittam
24. sep 2017

@espritka29 Pocas trvania MD nemôžeš nastúpiť na PN. Obe su to dávky od SP. Na PN môžeš nastúpiť do 7dni od skončenia MD-teda ak PP trva. MD je 75% z denneho VZ, PN prve 3dni 25% a ostatné dni 55% z DVZ.

evittam
24. sep 2017

@espritka29 A môžeš poberat aj PN aj RP sucasne.

espritka29
24. sep 2017

@evittam Dakujem velmi pekne ;) a ano PP mam na neurcito.

evittam
24. sep 2017

@espritka29 Za malo😉

espritka29
26. sep 2017

@evittam este otazocka k PN. Ak nastupim na PN, pise sa na marodku normalne moj zamestnavatel a davam mu ju ako by som normalne peacovala alebo sa to nejak lisi,kedze budem na RD. Dakujem

evittam
26. sep 2017

@espritka29 Od prveho dna ti platí PN v tomto pripade SP. A nedaj sa na SP odbit-radi tvrdia opak.

espritka29
26. sep 2017

@evittam dakujem.

roberta31
19. okt 2017

@espritka29 ja som to riesila viac krat.Ano pise sa zamestnavatel u dr.,zamestnavatelovi nic neoznamujes.Na okienku ti povedia ,že to mas zaniest jemu,ale,ale povedz ze ziadas z ochrannej lehoty

andriez13
21. okt 2017

Ahojky. Ako ma prosim vyzerat ta rodicovska dohoda medzi manzelmi? Ked manzel nastupuje na MD. A ja ked budem ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. na to treba cestne vyhlasenie? A v tom ma byt co konkretne napisane? Dakujem

7lienocka7
22. nov 2017

@evittam mala by som takú otázočku som nezamestnaná po sončení materskej /keď som nastupovala na MD som bola zamestnana ale mala som zmluvu na dobu určitú/sa chcem prihlásiť na ÚPSVR a požiadať o dávku v nezameztnnanosti. Chcem aby manžel za tú dobu kým ja vyčerpám dávku poberal rodičovský, lenže je zamestnaný takže v prvom rade musí požiadat zamestnávatela o materské.Na sociálke mu ju schvália ale tým že bude pracovať ďalej nebude mať nárok na výplatu materskej.čize s týto potvrdeníM by mal ísť na úpsvr a požiadať o rodičák.Myslím správne? DAKUJEM ZA ODPOVEĎ. POŠLEM ❤

majusqa77
22. nov 2017
7lienocka7
22. nov 2017

@majusqa77 ďakujem 😘

maninka7
22. nov 2017

http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=89 ano je to možné aj můj manžel to čerpal a dokonce měl víc než já 😀 a čerpal to do Augusta 2016 😀 😉

lishka
23. nov 2017

@evittam
@zalka
Ahojte. Mam taku otazku, ze som sa docitala, ze ak by mm isiel na matersku a mal by novu zmluvu, ktora by trvala 90 dni, brali by ju za rozhodujuce obdobie. Plati to aj v pripade, ze by ju mal v tej istej sro? Odhlasili by ho k 30.11. a znovu by ho prihlasili k 1.12..
Dakujem 🙂

majusqa77
23. nov 2017

@lishka nie

lishka
23. nov 2017

@majusqa77 a vies mi vysvetlit preco nie?

zalka
24. nov 2017

@lishka lebo tam nie je prerušenie takže by to bezohladu na prihlásenie a odhlásenie brali ako súvislé poistenie a tým pádom by spriemerovali mzdy .. musel by sa zamestnať inde .. alebo byť nezamestnaný a potom po pár dnoch ak by mu vznikla nová zmluva tak tak by to šlo lebo už by nebolo nepretržité poistenie

palcullka
28. nov 2017

ahojte. pls vite mi poradit. manzel by chcel ist na matersku a nadalej pracovat u toho isteho zamestnavatela. Viem ze sa to da, ale na inu pracovnu zmluvu ci dohodu .... je potrebne vsak aj zmenit pracovnu poziciu a napln prace? Manzel bol doteraz veduci udrzby, a nastali tam male zmeny, ze uz nepatri pod jedneho sefa ale priamo pod riaditela a tak, tak by bolo mozne mu spravit zmluvu na manazera udrzby, ale pracovna napln by zostala v podstate ta ista. len sa neviem dopatrat ci by to bolo ok, abo nie. Resp. sme rozmyslali ze by sa mu ukoncil povodny pracovny pomer, spravila by sa nova zmluva, a v den zacatia novej zmluvy by si dal aj nastup na matersku. ???
🙂

evittam
29. nov 2017

@palcullka Je to tu stale dookola. Staci citat.
Musi mat novu zmluvu na novu prac.poziciu-ako pises. Z povodnej pojde na MD cize musí trvať pocas nastupu na MD.

mirka100911
29. nov 2017

@palcullka môj manžel to tak mal, len mu nechceli urobiť druhú zmluvu, tak išiel na materskú z pôvodnej pracovnej zmluvy a pokračoval v tej istej práci cez externú firmu... Len teda na ten čas dostával menšie výplaty z tej externej firmy.. Ale stále sa to oplatilo.

palcullka
29. nov 2017

@evittam prosim ta a preco musi mat trvajuci pracovny pomer ked ide na md? Ked sa meni zamestananie tak po ukonceni ptacovneho pomeru ma ochr.lehotu 7dni aby sa nahlasil na matersku a kludne moze zacat pracovag u noveho zamestnavatela. Ze preco to nie je mozne u toho isteho zamestnavatela - ze sa ukonci povodny pracovny pomer napr. k 30.11. a od 1.12. mu zacne nova pracovna zmluva a aj rovno na matersku sa nahlasi na socialke.
@mirka100911 no oni su medzinarodna firma, tak tam sa to nejak vraj neda ze by bol na tu svoju poziciu na materskej a dostal by zmluvu na nejaku inu poziciu, bo by im svietilo v systeme ze im chyba clovek na tu jeho povodnu poziciu.

mirka100911
29. nov 2017

@palcullka no oni ho obsadili na pôvodnú pozíciu, len cez tú externú firmu.. Osobne si myslím že to nikto zisťovať nebude, akú má teraz pozíciu... Im ide hlavne o to, aby mu z pôvodnej zmluvy nebola platená žiadna výplata, že nerobí na tú...

zalka
29. nov 2017

@palcullka ak to urobí takto .... ze sa ukonci povodny pracovny pomer napr. k 30.11. a od 1.12. mu zacne nova pracovna zmluva a aj rovno na matersku sa nahlasi na socialke..... tak materskú nedostane ... lebo nemá prerušené poistenie a žiadnu ochrannú lehotu

musí to spraviť takto ... ze sa ukonci povodny pracovny pomer napr. k 30.11. a od 2.12. mu zacne nova pracovna zmluva a na matersku sa nahlasi na socialke od 1.12. z ochrannej lehoty ... .

palcullka
29. nov 2017

@zalka aha ok. Dakujem za vysvetlenie. Toto som nejak prehliadla. A keby chcel ist z povodnej zmluvy ze by mu spravili novu zmluvu tak musi mat odlisnu pracovnu poziciu hej? Nestaci len zmenit veduceho na manazera.

zalka
29. nov 2017

@palcullka no mala by byť aspon trošku odlišná náplň práce ... ako jasne mnoho vecí sa zhoduje ale nazvať to ináč napr.

lishka
29. nov 2017

@zalka dakujem za odpoved 🙂

jankacaa
14. dec 2017

@majusqa77
@zalka
@evittam ahojte dievcata, vy ste znale problematiky, tak si k vam idem pre radu. Ked pojde manzel na matersku a popri nej bude nadalej pracovat na novu zmluvu pre svojho zamestnavatela, nie je nejako obmedzeny? Poctom hodin, vyskou mzdy, sluzobnymi cestami alebo podobne? Neviete o niecom? Dakujem velmi pekne

zalka
14. dec 2017

@jankacaa nie nie je obmedzený, pozor aby na novej zmluve mal rozdielnu nápln práce