icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

havana_frost
28. jan 2015

@nikolino Fuha, no s tým nedoplatkom asi bude problém, to ti neviem takto potvrdiť, že keď sa doplatí, či sa na to bude hladieť ako keby nebol. Napríklad pri dobrovoľnom poistení keď nezaplatíš načas (do 8. nasledujúci kal. mesiac), tak už aj keď doplatíš, tak sa na to hľadí ako na nesplnenú podmienku - nedoplatok. Ale tu fakt neviem, nechcem zavádzať, možno bude vedieť dena presne. Určite nemôže žiadať ak ešte nedoplatok má.
Budeme teda predpokladať, že po zaplatení nedoplatku spĺňa všetky podmienky na materské (viď vyššie, neviem potvrdiť, iba pracujeme teraz s touto hypotézou). Ak požiada priateľ o materské z TPP, nemôže pracovať na tú istú zmluvu. Môže so zamestnávateľom uzavrieť na ten čas inú zmluvu. Z tej, z ktorej bude poberať materské, nebudú zamestnávateľovi plynúť žiadne povinnosti - nič za neho neplatí.
Ako SZČO môže poberať materské úplne kľudne, to nie je nijako obmedzené. Zhrnuté - ak požiada o materské, zároveň nebude pracovať (a odvádzať odvody do SP) z tej pracovnej zmluvy, z ktorej sa mu vypočítalo materské (t.j. z aktuálnej) = bude dostávať materské + môže pracovať v zamestnaneckom pomere na inú zmluvu + môže byť SZČO a naďalej podnikať - to nie je zakázané, takže SP to kľudne zistiť môže.

emrazik
28. jan 2015

Ahojte, neviete prosím či je možné aby v rodine bol otec aj mama obaja na materskej dovolenke ale každý s iným dieťaťom? V rodine je 2,5 ročné dieťa a 5 týždňové. S päťtýždňovým je na MD mamka. Mohol by otec ísť na MD so starším dieťaťom do jeho 3 rokov? Ďakujem pekne 🙂

dena1973
28. jan 2015

@nikolino Co sa tyka nedoplatku na nemocenskom poisteni - ako SZCO, ak chce poziadat z tohto poistenia o materske, tak musi vyrovnat dlh na poistnom este pred datumom poziadania o materske....Ak by ziadal o materske ako riadny zamestnanec, tak tam je to O.K. - tam sa sleduje iba prihlasenie do poistenia. V tomto pripade poistne plati zamestnavatel, zamestnanec za toto nezodpoveda...

sussana2005
28. jan 2015

Ok,dakujem za radu. A len tak pre zaujimavost by som sa chcela opytat,ci na matersku moze ist iba jeden z rodicou,alebo aj niekto iny z rodiny??

dena1973
28. jan 2015

@sussana2005 Materske si moze uplatnit iba rodic dietata resp. osoba, ktorej bolo dieta zverene pravoplatnym rozhodnutim sudu...

nikolino
28. jan 2015

@dena1973 a ako a z čoho sa ráta výška dávky chcel by požiadať z podnikania lebo ževraj potom by nemusel platiť odvody a poistné tých 28.týždňov, kolko asi trvá kým príde odpoved zo sociálky že či mu to odklepli alebo nie?

ivuskaa1
28. jan 2015

Dobrý deň prosím o radu, možno ste sa stretli už s takým prípadom. Mám 5 ročného syna ktorý ma dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a schválili nam předlzeny rodicovsky prispevok do 6 rokov. Keď mal 3.5 roka tak mi ho pozastavili z dôvodu ze som isla s dcérkou na matersku. Teraz som s dcerkou na rodicovskom prispevku, dcéra ma 2 roky. Manžel dostal výpověď k 28.2.2015. Mohol by ist on na matersku dovolenku s dcerou a ja byt na rodicovskom príspevku so synom? Ďakujem

havana_frost
29. jan 2015

@emrazik Ahoj, to by nešlo, aj keď sú dve deti, môže sa poberať len jedno materské a následne jeden rodičovský príspevok. Nedá sa to ani rozdeliť na dvoch rodičov. Ale do 6 týždňov veku mladšieho dieťaťa môžeš požiadať (aj 6 mesiacov spätne) o príspevok (na starostlivosť?)... neviem ako sa presne volá 😀 ale je to 41 euro mesačne a vypláca UPSVaR. Nič iné navyše, žiaľ, k dvom deťom nedostanete.

dena1973
29. jan 2015

@nikolino pocita sa z vymeriavacieho zakladu, z ktoreho si platil poistne. Na rozhodnutie o naroku na materske ma SP 60 kalendarnych dni.

emrazik
29. jan 2015

@havana_frost Ahoj, ďakujem, aj keď škoda...o tom príspevku na starostlivosť o dieťa viem, dokonca som si tým že staršie dieťa chodilo do škôlky - vybavila nie 41€ ale preplatenie škôlky do výšky 230€ 🙂 za 3 mesiace, lebo tie 3 týždne sa mi prelínali cez 3 mesiace 🙂. @mixal11

havana_frost
29. jan 2015

@emrazik Tak potom už nemôžeš urobiť viac, bohužiaľ je to tak, na dvoj a viacdetné matky sa tu moc nemyslí.

katus434
30. jan 2015

ahojte, prosim o radu...ak chce priatel ist na matersku a je SZCO plati odvody, ako sa vyrata vyska materskej ? dakujem

dena1973
30. jan 2015

@katus434 materske pre SZCO sa vypocitava z vysky odvodov, ktore si plati na nemocenske poistenie...za rozhodne obdobie sa spravidla berie predchadzajuci kalendarny rok pred nastupom na materske.….

katus434
30. jan 2015

@dena1973 ak plati odvody do soc . poi. cca 243e tak ako to vypocitam...dakujem

dena1973
30. jan 2015

@katus434 Ak chce nastúpiť na materské v r. 2015, tak sa berie rok 2014 a to tak, že sa spočíta celý rok vydelí sa počtom kalendárnych dní (bez PN, OČR...) a x 65 %...(na jeden deň x počet kal dní v mesiaci = materské za celý mesiac).

katus434
30. jan 2015

@dena1973 dakujem a este otazka, ak pojde on na matersku nemusi platit odvody do soc. a ani do zdravotnej poistivne ?
a ja musim odhlasit rodicovsky prispevok, tym sa stanem vlestne dobrovolne nezamestnana a musim si zdrav. poistenie platit sama. neda sa tak , ze ja budem na rodicovskej s dcerou ( ma 10 ses. ) a on na materskej so synom ( ma 2,5 roka ) dakujem

dena1973
30. jan 2015

@katus434 Ty v čase keď partner (otec dieťaťa) bude poberať materské nemôžeš poberať rodičovský príspevok, lebo to budeš musieť na SP dokladovať....(nedá sa poberať na jedno dieťa RP a na druhé materské....vypláca sa buď materské alebo RP)
Ak budeš dobrovoľne nezamestnaná a nebudeš hlásená na ÚP, tak zdravotne si musíš platiť sama....
O odvodoch do zdravotnej poisťovne sa musí partner informovať....to presne neviem.... 😒

katus434
30. jan 2015

@dena1973 dakujem, zistime a podam info... 😉 a ja sa teda mozem hlasit na UP.......a ked skonci matersku ja mozem naspat poziadat o rodicovsky ? dakujem

dena1973
30. jan 2015

@katus434 nemáš začo.... 🙂

lubkagro
31. jan 2015

@dena1973 Ahoj, ja by som chcela aby po mojej materskej nastupil manzel na matersku, je zamestnany a ja by som mu chcela zvysit materske ... ako by som mohla aj nanho by platilo ze by som ho zamestnala u iného zamestnavatela na 90 dni a z toho by isiel na MD ??? dakujem 🙂

dena1973
1. feb 2015

@lubkagro Ano musi odpracovat 90 kal. dni (bez PN, OCR...), aby sa mu pocitalo z noveho prijmu....No musi splnat okrem podmienky zamestnania sa (nemocenskeho poistenia) este jednu podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 roky....

penelopee
1. feb 2015

Ahojte zienky,potrebujem pomoct,poradit popripade na koho kompetentneho by som sa mohla obratit.Lebo u nas na Soc.poistovni tetusky poradia tak ako keby davali zo svojho.
Momentalne som na RP s rocnym dietatkom.Manzel je zamestnancom.Ak by teraz nastupil na matersku bola by taka moznost ,ze by poberal matersku(65% zo sucastneho prijmu) a so zamestnavtelom by spisal NOVU pracovnu zmluvu na dobu urcitu(28tt.pocas doby poberania materskej) a dostaval normalne plat aj matersku ako doteraz,len uz by to nebol ten isty vymeriavaci zaklad z ktoreho mu vznikol narok na poberanie materskej kedze by bola spisana nova prac.zmluva?
Ja by som nadalej zostala so syncekom doma,odhlasila sa z RP,platila si zdravotnu a po dobu 28tt.bola by som dobrovolne nezamestnana.
Jedna sa mi o to,aby zamestnavatelovi nevznikli problemy ak by bol ochotny manzelovi takto pomoct.
Vopred dakujem za kazdu radu.

dena1973
2. feb 2015

@penelopee Ak chce ist manzel na materske, tak aby mohol popri materskej pracovat musi mu vzniknut novy poistny vztah to znamena, ze nesmie pracovat na tu istu PZ. Ak to urobi, tak ako pises - vznikne mu nova PZ, tak to bude O.K.

katpetdo
11. feb 2015

AHojte, potrebujem poradit. V praci mam nahlasit, kedy sa chcem vratit po materskej. U nas to zavisi od pripadnej materskej muza. Potrebovala by som ho totiz mat doma 2dni v tyzdni, kym ja budem v robote. Cize ak by siel na matersku, tak je najlepsie aby siel na dohodu? nie je mozne upravit len zmluvu na 60% uvazok? A nie je mi celkom jasne, ako je to s odvodmi. Pocas MD plati vsetko, ci len dane? Mohli byste mi to prosim niekto vysvetlit, tak velmi primitivne. Dakujem.

dena1973
11. feb 2015

@katpetdo Ak chce na materské nastúpiť manžel, tak to môže urobiť do 3 rokov veku dieťaťa. Podmienka je 270 dní nemocenského poistenia + pracovný pomer. Ak nastúpi na materské, tak môže popri materskej aj pracovať, ale nie na to isté nemocenské poistenie, z ktorého nastúpi na materské (zamestnávateľ mu musí z tohto poistenia urobiť prerušené nemocenské poistenie z dôvodu materského). Aby mohol poberať materské a zároveň aj pracovať musí mu vzniknúť nové nemocenské poistenie (nová zmluva, môže byť aj dohoda)....

katpetdo
11. feb 2015

@dena1973 dakujem. a ako je to s tymi odvodmi? ako to funguje pri dohode a materskej. Muz robi vo firme, kde su sami chlapi a v zivote sa s tym ekonomka nestretla.

lubkagro
11. feb 2015

@dena1973 Ahoj my sme sa bavili, ze manzel potrebuje mat 90 dni na MD. Je teraz zamestnany vo Vojsku, ja ho zamestnam u seba na 90 dni, na 91 den pojde na MD odomna ? dobre to chapem? moze dalej pracovat u vojska ? ci musi mat zase 270 dni odomna zaplatenych ?? alebo sa mi to berie aj ze inde pracoval ??

dena1973
11. feb 2015

@lubkagro Pred nástupom na materské musí mať splnenú podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred nástupom na materské a musí mať nemocenské poistenie....Ak by chcel naďalej pracovať môže, ale musí mať inú pracovnú zmluvu. Nesmie pracovať na to isté nemocenské poistenie, z ktorého nastúpi na materské.... 90 dní je o inom....

dena1973
11. feb 2015

@katpetdo Odvody pri vzniknutí novej pracovnej zmluvy na dohodu a odvádzajú iba z tej dohody....a z nemocenského poistenia, z ktorého nastúpi na materské sa nemocenské poistenie - odvody neplatia. Tam bude prerušené nemocenské poistenie z dôvodu materského.

lubkagro
11. feb 2015

@dena1973 270 dni bude mat splnených ale z vojska, a to by som bola rada ak by tam chodil do prace nadalej... ako to potom vyriesit ? zamestnat ho na dohodu ? a potom mu zvysit dennu vymeriavaciu davku na tych 90 dni ??