icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

dena1973
12. feb 2015

@lubkagro Jemu by stacilo ak by mal dohodu, a z tej dohody by si ti robila odvody, ak ho ty zamestnas. Tych 90 dni sa jeho netyka-nema na to ziadny vplyv, lebo ak ma 270 dni, tak je podmienka splnena....len neviem ako to je ked je u vojka, lebo taki zamestnanci nie su poisteni v SP, ale priamo cez ministerstvo .....to by bolo lepsie pytat sa priamo na SP ako to je v jeho pripade s nemocenskym poistenim, ak je u vojka, ci sa to pocita rovnako...

lubkagro
12. feb 2015

@dena1973 ano vidia ho v systeme v SP, lebo pri prvom isiel na rodicovsky a mi vravela pani nech ide na matersku z SP, ale vtedy sme porobili zmatky tak nemohol.... Neviem ci spravne rozmysla, Zamestnam ho u seba na dohodu s prijmom cca 30 eur mesacne, zaplatim minimalnu ciastku, dni sa mu budu ratat a posledných 90 dni mu dam maximum ?? spravne tomu chapem ??

dena1973
12. feb 2015

@lubkagro Ak je nemocensky poisteny, v SP, tak potom dobre. Potom by malo stacit nastupit na materske z nemocenskeho poistenia (vojsko). Tam bude mat prerusene nemocenske poistenie z dovodu materakeho. Ty ho zamestnas na dohodu na cas pocas materskeho....ale nerozumiem naco by si ho zamestnala? U teba bude dostavat aj nejaky plat....?????.....lebo co sa tyka poistenia je to v tomto pripade zbytocne? Neviem co mas s tymi 90 dnami ???? Materske by sa mu malo pocitat z poistenia od vojska, nakolko nastup na materske bude z tohto poistenia...tym, ze sa u teba zamestna vyssie materske nedosiahne....

lubkagro
12. feb 2015

@dena1973 lebo z terajsej prace dostane 430 e, a ja som chcela aby dostal maximalnu matersku....

dena1973
12. feb 2015

@lubkagro Tak to s tymi 90 dnami nezachranis....S kazdeho poistenia musi mat nemocenske poistenie najmenej 270 dni....az tak moze poziadat materske zo subehu poisteni.....resp. Jedno nemocenske poistenie ukoncit (ukoncit PP) a zacat novy PP z vyssim prijmom ako mal predtym - poistenie by trvalo najmenej 90 kal. dni (bez PN, OCR)....a potom nastup na materske a pocitalo by sa z toho posledneho poistneho pomeru s vyssim prijmom....

lubkagro
12. feb 2015

@dena1973 coze mu len spravit dohodu na 270 dni a tak moze ist na MD..... Dakujem

dena1973
12. feb 2015

@lubkagro Jedine tak ako som pisala vyssie....

havana_frost
12. feb 2015

@lubkagro Ale ak aj bude u teba tých 270 dní na dohodu, tak sa materské nebude rátať len z 90 posledných dní, ale z vym. základu v rozhodujúcom období, čo môže byť aj celých 270 dní, záleží, ako to bude kalenádrne vychádzať so začiatkom čerpania materského.

lubkagro
12. feb 2015

@havana_frost tak ako potom zvysit ci neni sanca ?? Dakujem

nikolino
12. feb 2015

@dena1973 takže ak by chcel ísť na MD tak môže len zo SZČO požiadať a z TPP mu nevznikne nárok nakoľko je tam zamestnaný len od 9. mesiaca 2014 a tam by musel splňať podmienku 270 dní poistenia nie? Myslela som si že ak požiadá tak sa mu zlúčia tie odvody SZČO+TPP a z toho mu budú počítať materské.

dena1973
13. feb 2015

@nikolino Ak chce poziadat o materske, tak z kazdeho nem. poistenia musi mat splnenu podmienku 270 dni nem. poistenia....K tomu poslednemu zamestnaniu sa mu mozu pripocitat dni, ak mal v poslednych 2 r. pred nastupom na materske nejake ine ukoncene nem. poistenie...

havana_frost
13. feb 2015

@lubkagro Ak si chce uplatniť zo súbehu dvoch poistení (tzn. nechce sa vzdať práce vo vojsku) - tak musí mať z oboch 270 dní poistenia. Môže však mať to druhé 180 dní v zamestnaní A (za min. odvody) a potom 90 v zamestnaní B - za vyšší vym. základ.
Prípadne stále v zamestnaní A, ale po 180 dňoch si spraví 11dňovú "prestávku" na OČR alebo neplatenom voľne a potom posledných 90 dní zvýšiť vym. základ. Ale toto nemám prakticky overené. @dena1973 myslíš že by to šlo? Po 10 dňoch sa tam prerušuje nem. poistenie, s tým kalkulujem.

dena1973
13. feb 2015

@havana_frost O takomto postupe som este nerozmyslala a neviem, ci by to preslo.....podla mna je to risk...bolo by dobre sa este spytat zalke....

nikolino
17. feb 2015

@dena1973 kukala som to on je szčo 3 roky takže žiadne nemocenské v posledných dvoch rokoch nemal nevieš ako to vyrátam koľko by mohol dostať materskú keď si platí z minimálnej mzdy odvody stále a v zamestnaný je len pol roka takže si bude žiadať len zo szčo a ak nežiadá z TPP tak pracovať normálne môže alebo nie?

dena1973
17. feb 2015

@nikolino ak ma 270 dni nem.poistenia tak narok materske vznika. Z minima 65%. Pracovat by podla mna mohol lebo z tohto poistenia si narok uplatnovat nebude. Ale to by skor mozno vedela @zalka. Zalka posim ta poradis ?

nikolino
18. feb 2015

@havana_frost ahoj ti by si nevedela poradiť? nikolino @dena1973 takže ak by chcel ísť na MD tak môže len zo SZČO požiadať a z TPP mu nevznikne nárok nakoľko je tam zamestnaný len od 9. mesiaca 2014 a tam by musel splňať podmienku 270 dní poistenia nie? Myslela som si že ak požiadá tak sa mu zlúčia tie odvody SZČO+TPP a z toho mu budú počítať materské.
12. feb o 22:54 • Odpovedz • Pošli IP •
fotoportrét
dena1973 @nikolino Ak chce poziadat o materske, tak z kazdeho nem. poistenia musi mat splnenu podmienku 270 dni nem. poistenia....K tomu poslednemu zamestnaniu sa mu mozu pripocitat dni, ak mal v poslednych 2 r. pred nastupom na materske nejake ine ukoncene nem. poistenie...
13. feb o 09:04 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •
fotoportrét
nikolino @dena1973 kukala som to on je szčo 3 roky takže žiadne nemocenské v posledných dvoch rokoch nemal nevieš ako to vyrátam koľko by mohol dostať materskú keď si platí z minimálnej mzdy (kolko je teraz mini mzda?) odvody stále a v zamestnaný je len pol roka takže si bude žiadať len zo szčo a ak nežiadá z TPP tak pracovať normálne môže alebo nie?

dena1973
18. feb 2015

@nikolino vypocet sa robi iba z toho poistenia, z ktoreho si narok ziada.....obe poistenia by sa brali iba vtedy, ak by ziadal z oboch poisteni...ale aj tu sa narok posudzuje zvlast z kazdeho poistenia...z kazdeho poistenia musi splnat podmienku 270 dni nem.poistenia.....

dena1973
18. feb 2015

@nikolino skus cely svoj problem posunut zalke. Bolo by dobre, aby sa aj ona k tomu vyjadrila....

havana_frost
18. feb 2015

@nikolino Hmm ja som ani poriadne nepochopila čo sa pýtaš 😖 A tiež mi pripadá, že si tvoje informácie protirečia (to bude zlou formuláciou, nie že by si nemala pravdu), takže neviem čo by som tu poradila...
Ide tu o súbeh poistení?

ivkavvan
24. feb 2015

ahojte, neviete mi niektora poradit? dcerka sa nam ma narodit v juni 2015, ak by manzel nastupoval na matersku v januari 2016 po uplynuti doby mojej materskej, z ktoreho roku by sa mu vyratavala materska? z 2014 kvoli terminu porodu alebo z 2015, lebo nastup na matersku by bol 1.1.2016? dakujeem 🙂

dena1973
25. feb 2015

@ivkavvan Ak má 270 dní nemoc. poistenia a PP u toho istého zamestnávateľa mu bude trvať k 1.1.2016 (nástup na materské v r. 2016), tak sa mu bude počítať z príjmu za r. 2015.

zlatka74
25. feb 2015

Mamičky, čo ste sa menili s manželom na materskej, potrebovali ste do SP aj dohodu rodičov o zmene starostlivosti o dieťa? Čítala som, že stačí ústna, no pýtajú písomnú ☹

dena1973
25. feb 2015

@zlatka74 Musí byť písomná dohoda so súhlasom oboch rodičov. Malo by stačiť, keď sa dohoda medzi rodičmi spíše priamo na pobočke SP.

zlatka74
25. feb 2015

@dena1973 a čo treba dať do textu? len, že sa dohodli, že starostlivosť preberá otec?

ivkavvan
25. feb 2015

dakujem pekne, dena1973 🙂 velmi ma to potesilo. zmiatlo ma, ze vsade pisu o dovode nastupu na matersku, tak som nevedela, ci tym nemyslia termin porodu..

dena1973
25. feb 2015

@ivkavvan Nemas zaco.... 😉

dena1973
25. feb 2015

@zlatka74 Do textu je potrebne uviest: rodicia dietata (mena a priezviska + dat. narodenia) sa dohodli, ze starostlivost o dieta (meno,priezvisko dietata+datum nar.) prebera otec dietata od.......

zlatka74
25. feb 2015

@dena1973 ďakujem veľmi pekne, si zlatá
ešte sa opýtam, keď sa "šachuje" s 90 dňami, počula si už o tom, že by to nejak preverovali?

roberta31
25. feb 2015

@zlatka74 ja som si to tiez sama pisala,ale nakoniec nam na pobocke dali k tomu tlacivo.dopisali sa len mena a datum.

dena1973
25. feb 2015

@zlatka74 Nerozumiem otazke??? Ako myslis to "sachuje"? 😕