Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
@zlatka74 ak uz pracuje vo firme a v priebehu roka (2015) sa zvysi plat,tak to nie je az taka vyhra, lebo aj keby na materske sa nastupilo v nasledujucom roku 2016, tak sa berie prijem za CELY predchadzajuci rok (2015). Muselo by sa zmenit uplne nove zamestnanie a odpracovat 90 kal. dni bez PN, OCR. No nesmie sa zabudat na splnenie podmienky 270 dni nemoc. poistenia v poslednych 2 r. .....
Nechce sa mi čítať celú diskusiu, ono sa to aj tak sále mení. Takže vedel by mi niekto poradiť: Mám 2-ročné dieťa na ktoré poberám rodičovský príspevok. V máji sa nám narodí druhé dieťa. Môže si môj manžel, ktorý pracuje na dohodu vybaviť poberanie materskej na to dvojročné dieťa, ja by som bola na materskej s druhým. Je to môžné? Za akých podmienok?
@zlatka74 precitala som si celu diskusiu len som nikde nenasla ci sa da ked ja som teraz na RD ktora my bude koncit v juny 2016 ked bude mat maly 3 roky ze by som si teraz zrusila RD muz by isiel na 28 tyzdnov na matersku a ka by som potom znova poziadala o RD da sa to takto?
je to asi viac papierovaciek?
@michaelamia1902 Ak ma manzel splnenu podmienku 270 dni nem. poistenia v poslednych 2 r. a ma PP, tak o materske si moze poziadat do 3 r. veku dietata....Ty v tom case, ked manzel bude poberat materske nesmies byt poberatelkou RP.... Po ukonceni poberania si mozes znova poziadat o RP. Aby mohol poberat materske, musi mat splnene hore spomenute podmienky + je potrebne na SP doniest spisanu dohodu medzi rodicmi o dalsej starostlivosti, potvrdenie o tom, ze nie ste (obaja) poberatelmi RP a na SP manzel vypni ziadost o materske.….
@lukaska1 Musi splnat podmienky:
1. Pracovny pomer
2. 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2. roky.
Vypocet sa odvija od nastupu na materske. Ak je nastup v r. 2015 tak sa pocita z prijmu za cely r. 2014 za predpokladu, ze nastup do PP bol 1.1.2014 resp. skor. Ak bol nastup do PP v priebehu r. 2014 pocita sa z prijmu od nastupu do PP do konca mesiaca pred nastupom na materske.
Vypocet: sucet vymeriavacich zakladov za rozhodujuce obdobie deleno pocet odpracovanych kalendarnych dni za RO=100% z toho 65% (vyska materskeho na 1 kal. den) x pocet kalendarnych dni v mesiaci = vyska materskeho za mesiac.
@lukaska1 my sme sa menili teraz a to bolo na sociálke: a načo a prečo, a čo bude matka robiť??? keď som im povedala, že podnikám tak, že "aha, lebo keby som išla na UP tak, že to by bol problém" ďalší deň, keď sme im priniesli všetky papiere, tak zasa: " a načo a prečo, a čo bude robiť matka, lebo matka buď ide do práce, podniká alebo ide na UP". Z tohto vyplýva, netreba sa dať, jeden deň povedia tak, druhý onak. Treba si predtým prepočítať, či sa vám to oplatí.
@dena1973 velmi pkbe dakujem za info vsetky ostatne podmienky mame splnene
Dobrý den mna by zaumalo či aj manžel ma ochranu lehotu ked bude na materskej či mu v praci budu držat miesto ako žene?
baby prosim vas o radu. moze ist manzel na matersku ked ja by som sla na urad prace chcem si totiz urobit rekcalifikacne kurzy nejake.a co vlasne a kde treba vybavit. Manzel je SZCO takze to ovladame len kde treba ist na socialku urad prace? dakujem za kazdu odpoved
ahojte baby! mozete mi poradit tie co mate uz tie vybavovacky zasebou. ake papiere ste potrebovali ? co vsetko a kde treba vybavit aby manzel mohol ist na matersku?manzel je szco, co je nutne vypisat aby neplatil odvody. viem ze aj na dochodkove sa musi prihlasit a ja odhlasit? co je este potrebne okolo toho obehat?
@lucya89 Ak manzel ma ku dnu nastupu na materske 270 dni nem. poistenia, tak narok vznika. Treba ist na SP, doniest potvrdenie o nepoberani RP z UP od oboch rodicov, na SP vyplni ziadost o materske a treba napisat dohodu medzi rodicmi o dalsej starostlivosti o dieta - starostlivost prebera manzel. Na dochodkove poistenie - registracny list vyplni na SP ak nebude vykonavat ziadnu cinnost. Na zdravotnu poistovnu je potrebne sa ist spytat....zrejme im bude treba tiez zaniest potvrdenie z SP o poberani materskeho,no to az po priznani davky.
@lucya89 @lenka369 ako som už písala vyššie (matka ide do práce, podniká, alebo na UP). Neviem ako ste vy, ale ja som už poberala RP. Takže som išla najprv na UP a zrušila som si ho. Následne sme išli do sociálnej poisťovne, kde otec dieťaťa požiadal o materské. Musí splniť podmienky ako matka, t.j. 270 dní + existujúce nemocenské poistenie. Tlačivo na materské mu dali na soc. poisťovni a k tomu treba dohodu rodičov o zmene starostlivosti o dieťa ( na str. 7 v komentoch @zlatka74 @dena1973 je napísané ako to má byť napísané), rodný list dieťaťa, potvrdenie z UP, že matka nepoberá RP (originál). Keď manželovi priznajú nárok na MD, odvody neplatí. Je to nemocenská dávka (to isté ako PN).
@dena1973 a ak bude dalej pracovat na zivnost,prihlasuje sa na dochodkove?
@zlatka74 a moze ist matka aj na neplatenu rodicovsku s mladsim dietatom?chceme ziadat najprv materske na starsieho ktory este nema 3roky.az neskor na mladsiu dceru?resp.moze byt matka aj ako dobrovolne nezamestnana alebo otvorit si zivnost?
@lucya89 myslím, že nie. Ja som tiež SZČO a keď som mala MD, neprihlasovala som sa. Len keď som nastúpila ma RD. Myslím si, že na dôchodkové sa prihlasuje len v prípade, že mu nebude vyplácaná MD. Neviem, či môže byť neplatená RD s druhým dieťaťom. Aj platenú RD dávajú len na jedno. Ale v pohode si môže otvoriť živnosť.
@milacik1984 Myslím, že nie. Manžel aj keď bude ma MD z pohľadu zákonníka práce je na RD. Nie som si istá, ale myslím, že nie.
@milacik1984 Manžel je z tohto pohľadu posudzovaný rovnako ako žena, na oboch sa vzťahuje § 166 ods. 1 - u ženy sa to volá materská dovolenka, u muža rodičovská - ale ide o to obdobie, kedy poberá materské. Na obe kategórie (MD aj RD) sa však vzťahuje rovnaký zákaz výpovede. Takisto zaradenie na pôvodnú pracovnú pozíciu sa vzťahuje rovnako na zamestnankyňu vracujúcu sa z MD alebo zamestnanca z RD. Z pohľadu zákonníka práce tam nie je rozdiel. Aj keď sú to dve samostatné kategórie.
@havana_frost Dakujem vám babenky za odpoved. Tak to by bolo fain keby to tak bolo..nikde som sa o tom nedočitala ale dufam že stači aj otec dietata,lebo by niesme zobratý či?? manžel musí byt?Ešte jedna vec by ma zaujmala,ked som poslala zamestnávatelovi list že sa vraciam z MD do prace,do kedy su oni povinny dat odpoved.Dakujem
@milacik1984 Hej, stačí otec dieťaťa, nemusí byť manžel. Zamestnávateľ ti teoreticky nemusí odpísať vôbec, resp. ani ti nemá čo a už vôbec nemá žiadnu zákonnú povinnosť ti odpísať na oznámenie. Ty si oznámila, oni vzali na vedomie, konec konverzácie.
Kočky, včera sme mali s manželom debatu práve na túto tému a mňa by tiež zaujímali isté súvislosti (nečítala som to tu všetko, už je tu toho veľa, takže možno to tu bolo už spomenuté).
Naša situácia by bola taká, že by som bola na materskej tých 6 mesiacov, manžel je zamestnaný vo svojej s.r.o.. Po 6 mesiacoch by zamestnal mňa, ja by som poberala kvázi jeho príjem, on by išiel na materskú, ale doma by som bola ja a on by pracoval. Nebol by v tom problém? Teraz narážam hlavne na to, že by manžel podpisoval všetku dokumentáciu vo firme (zmluvy, objednávky, faktúry,...) počas jeho materskej.
Dobrý večer, chcem sa spýtat niečo, manžel ukončí prac.pomer k 31.3.2015, potom pôjde na pol roka na podporu a od oktobra by chcel prejsť na materskú a ja sa vrátim do práce. myslite, ze bude mať nárok na materské ked bude predtým na podpore? Ďakujem za odpoved. 😀 😀 😀
@kakika123 Že bude predtým na podpore by až tak nevadilo, horšie je, že nebude mať nemocenské poistenie. Takže nárok mať nebude. Jedine že sa po podpore zamestná a tak požiada o materské.

@dena1973 akože sa snaží mať tých 90 dní vysoký príjem