Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
@havana_frost a nestačilo by keby si zaplatil jeden mesiac dobrovolne nem.poistenie?
@kakika123 Ak nebude platiť DNP viac ako 26 týždňov, tak dostane len minimálnu materskú. Ak však bude mať povinné poistenie (zamestnanec) kratšie ako 90 dní (t.j. aj len 1 deň), tak sa mu bude rátať z predchádzajúcej (teda vlastne aktuálnej) práce.
@pslahorova Nie je zrušené, ani nebolo. Od 1.7.2014 je zakázaný súbeh povinného a dobrovoľného poistenia. Ak má niekto nemocenské poistenie povinne (je zamestnanec alebo SZČO s povinnosťou platiť nemocenské), tak si nemôže súčasne založiť aj DNP. A naopak - nezamestnaní si ho založiť stále môžu.
A takto vznikajú MK fámy 🙂
Akoze ked som na rodicovskej som si ho mohla platit a mohla som mat vyssiu matersku? no mna drbne no fajn
@pslahorova ano pocas rodicovskej si si mohla.aj ja som tak platila.Len pozor,nastupom na matersku sa ti obnovuje povinne poistenie( praca) a tym padom zanika dobrovolne.Takze matersku by ti z DNP nevyplacali.
Baby môže manzel poberať materskú aj ked zostane naďalej zamestnaný? Či ako to je? Ja idem teraz na podporu a na manzela chcem dat Rd. Rd mne konci az 29.5 2016. Takze od mája prepisujem Rd na manzela ( on je zamestnaný) a ja poberať podporu ..sleduješ som sa Dočítala ze moze aj manzel poberať materskú len mi nie je jasne .... Moze ju poberať ak je stále zamestnaný v jednej firme a aj tam ostane? Bez prerušenia ... To asi nie či?
Ahojte, prosím vás a z čoho sa otcovi vypočíta materská? Percenturálne? ak áno koľko. Ďakujem
@martinkaprk otcovi sa počíta MD, tak isto ako matke. 65% z vymeriavacieho základu
@havana_frost ja viem, že rodičovský dostane otec a aj matka len keď prinesie zo sociálne poisťovne potvrdenie, že nemá nárok na MD. Teraz je to tak, že musí požiadať o MD a len keď mu nevznikne nárok, resp. MD bude v nižšej výške ako RD, môže poberať RD. Nám to vysvetľovali takto. Pretože nemocenská dávka je uprednostnená pred sociálnou.
@zlatka74 Môže odmietnuť materské, však nemusí prestať chodiť do práce, keď nechce. Dajú mu potvrdenie zo SP, že nárok na materské mu nevzniká (lebo nesplní podmienky poberania materského - strata príjmu) a môže ísť žiadať o RP.
Zdravím Vás,
kedže začínam byť nemilo prekvapený vedomosťami niektorých pracovníčok zo SP hádam tu mi niekto pomôže, poradí
Mam nasledovnú situáciu:
Moja manželka pracuje v ČR, ja som zamestnaný v SR (momentálne na RD).
Po narodení dieťaťa bola moja manželka na MD, ktorú jej vyplácala ČR. Potom prestupila na RD, cerpanu z ČR. Vtedy sme sa ako rodina zdržovali na území SR kde mame všetci doteraz aj trvalý pobyt. Moja manželka dostala následne ponuku sa vrátiť naspať do svojho pôvodného zamestnania v ČR. Tuto ponuku sme prijali a cela rodina sme sa odsťahovali do ČR (marec 2014). Ja som po nej prebral čerpanie RD podla pravidiel ČR, v zamestnaní v SR som oznámil odchod na RD. Cela rodina je naviazaná na manželkine poistenie v ČR kedže je tu zárobkovo činná a zdržujeme sa tu. Nedávno sme sa dozvedeli o možnosti čerpania MD aj pre otca dieťaťa v zmysle SR zákonov a chceli by sme tu možnosť využiť. V SR som bol zamestnaný min. 270 dni za posledne dva roky,zamestnávateľ riadne platil odvody, dieťa ma momentálne 1,5 roka, takže si myslím že podmienky nároku spĺňam. V Soc. poisťovni mi povedali, že nemám nárok na materské, kedže som skôr poberal rodičovsky príspevok z ČR.. Moja otazka teda je:
1) či mám naozaj nárok na materské aj keď som skôr poberal rodičovsky príspevok z ČR (po mojej manželke a na základe zdržovania sa v ČR). Dôvod bol ten že som nastupoval na RD, tak sme o možnosti poberania materského nemali ani tušenie
2) ak by som nárok na materské mal čo pre to všetko musím podľa Vás spraviť lebo od štyroch rôznych pracovníčok som dostal štyri rôzne odpovede
Verím že aspoň tu sa dozviem viac dopredu vďaka za odpovede
Ahojte baby, chcela by som vás poprosiť o radu. Momentálne som na RD a od 01.04.2015 nastupujem do práce na 5 hodín. Manžel mal u toho istého zamestnávateľa prac. zmluvu do 31.01.2015 a od 01.02.2015 do 30.03.2015 prešiel len na dohodu a od 01.04.2015 bude na UP. Je možné, aby mohol poberať materské keďže prechádzal z TPP na dohodu? Ďakujem za odpoveď.
@anulka.69 Ak mu aj z tej dohody platili nemocenské poistenie, tak má nárok na materské. Ale musí si ho uplatniť do 7.4.2015.
@havana_frost ano platili za nho takze super lenze ako to mame poriesit na uradoch. Ja som chcela zrusit moj RP 2.4. ale to je u nas nestrankovy den a 3.4. kedy by sa prihlasil man. na MD je st.sviatok? Ako by to bolo najlepsie spravit, aby sme neprepasli 7 dnovu och.lehotu?
@anulka.69 Ono stačí aby na žiadosti bol dátum do 7.4.2015, t.j. aby si uplatnil v ochrannej lehote. Fyzicky to tam nemusí byť do 7.4. Ja by som to tam poslala poštou, aby na obálke bol dátum do toho 7.4., pre istotu. Všetky ostatné naťahovačky potom môžete s príslušnou SP riešiť aj dodatočne. Pošty v obchodných centrách pôjdu aj cez sviatky, v sobotu určite. Alebo, ak vám hneď 2.4. dajú na UPSVaR potvrdenia, že nepoberáte (obaja) RP, tak rovno ísť do SP a požiadať od 3.4., však dopredu sa to tam dá zaniesť, žiadny problém.
@havana_frost mozem este otazku. Manzel mal dohodu u toho isteho zamestnavatela ale pod inym nazvom firmy. Aj nas sa tyka tych 90 dni co tu niektore baby pisu alebo koho sa to tyka? Dakujem

@kakika123 nech ide po skonceni do 7 dni na materske.bude mat z ochrannej lehoty.len potom neviem ako s podporou... 🤐