Poberanie prídavkov kym nepríde list o vylúčení z vysokej školy

6. mar 2023

Ahojte , chcela som sa spytat ze status študenta mám teda až kým mi nepríde do rúk list o vylúčení? Lebo doma namňa stale poberaju rodinne prídavky ale nevedia že som z VŠ už odišla a povedali mi na štúdijnom že listy o vylúčení posielajú až v júli, teda že či až potom by som mohla nahlásiť niekde na úrade že už niesom študentom ( aj keď školu nenavštevujem už od októbra 2022)

loyda
6. mar 2023

Podľa mňa tá vyradili ku koncu zimného semestra, takže už vtedy si mala ísť na úrad.

autor
6. mar 2023

@loyda ale domov prídavky stále chodia a jasne mi pani zo štúdijneho oddelenia na mojej VŠ povedala že listy o vylúčeni posielajú domov až v júli

loyda
6. mar 2023

Záleží od dátumu, kedy ťa zo školy odhlásili. Jasne, že prídavky chodia, na úrade nemajú ako vedieť, že ty tam už nechodíš.

abbey1
6. mar 2023

Tu nejde len o rodinné prídavky. Ty pracuješ? Radšej dvihni telefón a presne si zisti, k akému dátumu ťa zo školy vylúčili alebo vylúčia. Niekto za teba musí platiť i minimálne zdravotné poistenie. Rieš to! Veď si dospelý človek. Môžeš narobiť problémy sebe i rodičom.

floki1994
6. mar 2023

No pridavky chodia ale ty uz studentom nie sii...rodicia ich budu musiet vracat a ty si uz mala pracovat alebo byt zahlasena na urade...ko koncu semestra si stratila statut studenta kedze si nesplnila podmienky na prechod do dalsieho..tak to aspon mala kamoska..tiez doma tajila a len problemy narobila a rodicia boli len nahnevani 🙈

eternity24
6. mar 2023

Aj keď ich posielajú v júli, podľa mňa prídavky ktoré vám nepatria, keďže školu nenavštevujete uz od oktobra budete musieť potom vrátiť. Takže na vašom mieste by som to povedala rodičom, skôr ako sa narobí viac problémov.

veronikaszabova
6. mar 2023

Inak nejde len o pridavky, ale aj o danovy bonus.

Btw, nepisala si tu uz?? Tam si rady dostala.

autor
6. mar 2023

@abbey1 nie nepracujem iba si hľadám prácu tento nový semester sa nám začal nejak vo februári , ja som vlastne nešla na skúšky a odvtedy som doma

autor
6. mar 2023

Aby som bola presnejšia tak 13.februara sa nam zacal novy semester na ktory som už ja nenastupila

abbey1
6. mar 2023

Vieš, vo svete dospelých sa záležitosti riešia, nečaká sa, ako dopadnú. Zisti si na študijnom oddelení, kedy si oficiálne skončila a treba následne riešiť úrad práce, zdravotnú poisťovňu a teda i rodičia rodinné prídavky a daňový bonus.
Rodičom treba otvorene povedať, že už neštuduješ a hlavne sa niekam musíš vo svojom živote pohnúť.

lucka_ke
6. mar 2023

rodičia budú musieť vrátiť prídavky + daňový bonus a ty si doplatíš zdravotné poistenie, čiže čím skôr choď na úrad a oznám im, že neštuduješ, predpokladám, že si dospelá svojprávna osoba

floki1994
6. mar 2023

Tak si priprav peniazky co doplatis odvody nakolko si sa nezahlasila na urad a nepracujes 🙈

orangiiina
6. mar 2023

A zdravotne poistenie? Dňom vylúčenia zo štúdia na vysokej škole strácaš status študenta, a teda prestávaš byť poistencom štátu. Zo zákona ti vyplýva oznamovacia povinnosť nahlásiť do 8 dní zdravotnej poisťovni zmenu platiteľa poistného. Ak si vedená na úrade prace, tak povinnosť odpadá. Stále plati štát.
Ale keby mám dieťa, ktoré takto nezodpovedne čaká, čo sa stane, keď sa to zistí, asi by ma šľak trafil.

autor
6. mar 2023

Idem zavolať na štúdijné

autor
6. mar 2023

@abbey1 ja chcem potom nastúpiť opäť ale na iný odbor a už len externe popri práci

autor
6. mar 2023

Práve som volala na štúdijné a že ma ešte stále evidujú ako študenta a že si mám poslať list o ukončení a keď im to príde tak ma odhlásia a mám ísť na úrad práce

orangiiina
6. mar 2023

Oni potom predpokladali, že si budeš chcieť možno ešte dat opravné skúšky, neviem aké majú smernice. Na tvoju žiadosť ta potom vylúčia, keď neplanujes ďalej študovať a pories si to, čo sme písali. Ako prvé úrad prace a potom rieš dalsiu školu. Ale rodičom to už povedz, nemá zmysel to tajiť.

autor
6. mar 2023

@orangiiina ano oni to maju zrejme inak a proste ešte som študent takže si to dnes vypíšem a pošlem im ten list o ukončení, zároveň si už aj rovno pošlem nové prihlášky na druhú VŠ, a teda skúsim aj doma hodiť reč no uvidíme ako to vezmú ale obávam sa najhoršieho. A teda úrad práce potom platí to zdravotné poistenie ako ste hovorili áno?

orangiiina
6. mar 2023

Áno, bude platiť 🙂 radšej takto skoro skončiť ako keby si to mala spraviť po 2-3 rokoch. Oni sa s tým zmieria a ak chces študovať iné, tak reakcia bude možno miernejsia. Každý rodič chce pre dieťa to najlepšie, chcú len aby si sa mala v živote dobre a preto by boli radšej, keby si mala vysokú školu. Nezazlievaj im to.

autor
6. mar 2023

@orangiiina ja im to vôbec nezazlievam ale išla som na super ťažký zdravotnicky odbor kvôli nim aby boli spokojní ale bola to chyba lebo mňa to vôbec nebavilo, teraz si chcem dať prihlášku inde bude to stále zdravotnícke zameranie len podľa mňa už pre nich nedostačujúce a určite mi to zas budú vyčítať že som odišla z tak “dobrého” oboru..

diamand2326
6. mar 2023

Ahoj,ja som to tak podobne mala, ale to je už 15 rokov dozadu. Nastúpila som v septembri na vš, chodila som dva mesiace, ale na zapocty a skúšky v decembri a januári som už nešla... Ja som bola na študijnom, tam mi to ukončili myslím k 31. januáru (alebo ku koncu 1. semestra, už neviem isto). A áno, nejakú žiadosť o ukončenie som spísala jednoduchú 🙂 a potom som samozrejme išla na úrad práce hneď s papierom zo školy o ukončení štúdia.

sendy1977
6. mar 2023

tak podľa všetkého si ešte študent a škola ta drží kvôli dotácii od štátu do konca 2 semestra

anetka34
6. mar 2023

@diamand2326 Ano presne takto sa to rieši.
@autorka Ty musíš podať "Žiadosť o zanachaní štúdia" ( vzor je na internete). Škola Ti pošle odpoveď aj potvrdenie odkedy dokedy štúdium trvalo. Ak to bude napríklad k 6.3. tak do 5 dní (myslím) musíš ísť na úrad práce sa zaevidovať, keď aj nemáš ešte to potvrdenie zo školy, doložíš ho neskôr. Inak si budeš musieť platiť odvody na zdravotné poistenie sama.
Úrad práce sám posúva na oddelenie, kde majú na starosti rodinné prídavky, že ai ukončila štúdium a do konca marca budú ešte rodičom vyplatené. Ak Ti teda škola dá potvrdenie, že si od 1.9. do 6.3. bola študent. A nemala by si mať už potom žiadne dlhy.

diamand2326
6. mar 2023

@anetka34 Mne ho vtedy myslím vystavili hneď v škole, ale už si fakt nepamätám 🙂 Ale bol to vcelku jednoduchý proces.

anetka34
6. mar 2023

A čo sa týka priznať sa rodičom. Neboj sa toho. Normálne to treba povedať, nebavil ma tento odbor, od septembra chcem ísť na iný. Je to lepšie ako študovať to, čo Ťa nebaví. A ak by si aj nešla ďalej, tak si nájdi prácu. A možno sa rozhodneš neskôr študovať. Len si do budúcna zapamätaj, že treba vždy ísť na úrad práce keď odídeš z nejakej práce alebo školy ( vtedy za Teba platí štát poistenie), alebo treba ísť do zdravotnej poisťovne a platiť si sama ak si to môžeš dovoliť.
Vždy Ti zdravotná poisťovňa pošle upozornenie, ak nemáš niečo zaplatené a ak aj to budeš naďalej ignorovať, to sú potom už iné sumy, ktoré treba zaplatiť. To len aby si bola v obraze, veľa ľudí sa pre nevedomosť dostáva do dlhov a exekúcií.
Ale verím, že to nebude Tvoj prípad v budúcnosti, len si treba na to dávať pozor.
A neboj sa, normálne to povec doma. Možno budú rodičia trochu sklamaní, ale to bude ok. Sama časom prídeš na to čo je pre Teba dobré. Podľa mňa ideálne si tú školu neskôr spraviť.

sendy1977
6. mar 2023

autorka, ak nemáš tak si stiahni aplikáciu zdravotnej poisťovne a pozri kto za teba platí zdravotné poistenie, či tam nemáš dlh

autor
6. mar 2023

Ďakujem vám všetkým za vaše rady , pomohli ste sa mi v tomto zorientovať aby som aj do budúcna vedela🙂

negymama
6. mar 2023

od noveho roka sa zvysili zdravotne poistenie na 84 eur mesacne. takze za kazdy mesiac ked nestudujes, nepracujes a nie si vedena na UP by si musela tolko platit ako samoplatca.
cim skor budes vediet presny datum ukoncenia studia tym lepsie. Rod. pridavky aj bonusy sa beru pozadu, to jest za januar su vyplatene vo februari. Za februar v marci atd.

anetka34
6. mar 2023

Poberanie prídavkov je do konca mesiaca kedy si bola na škole vedená ako študent. Keď aj 6.3. ukončíš, za marec ešte dostanú za celý mesiac.