Poberáte niektorá materskú v zahraničí (Nemecku)?
Ahojte , chcela by som sa opýtať ,či sa tu nájdu Mamini ,ktoré sú žijúce v Nemecku a vybavovali materskú.
Ja žijem v Nemecku už cca 2 rok , mám dve detičky ale už o niečo väčšie a kedže som predtým nežila v Nemecku , tak po prvýkrát budem vybavovať materskú.
A neviem kde si to mám vyžiadať a hlavne kedy ?🤷
Som v 25tt , 2 roky som vkuse pracovala aj počas tehu ale moja doktorka my zakázala sa namáhať kôli ryzikovému tehu, takže od 12tt som nezamestnaná 😔
Za info vopred ďakujem
skus pozriet tu: https://www.mutterschutz-rechner.de/mutterschaf...
Je tam rozpisany aj pripad, kedy bol ukonceny pracovny pomer pocas tehotenstva.
Ja som matersku vybavovala asi pred 3 rokmi, pokial si dobre pamatam dostala som papier od gynekologa s predpokladanym terminom porodu a ten som odovzdavala na zdravotnej poistovni. Ale presne si to uz nepamatam, papierov nam vtedy bolo treba na vsetko dost vela. Najlepsie sa spytat na poistovni alebo na radnici, ti tiez urcite budu vediet usmernit, alebo proste pogooglit.

@silvika92 a preco Ta lekarka nevypisala na rizikove ? V nemecku je rizikove schodnejsie vybavit ako u nas v Rakusku. Mohlo sa to riesit inak a nie byt nezamestnana. Chod na poistovnu a tam sa spytaj ake kroky treba k Mutterschutz a na co mas narok. Predpokladam, ze zdravotka bude prepojena so socialnou a teda zistis v skrz vyske a na co mas narok. Zakony ovladam iba rakuske, ale kolegyna je nemka a ma tam sestru. Jej sestra bola na rizikovom a dost lahko nasli dovod pre to rizikove. Viem, ze stale bola platena a potom sa to prehodilo. Sk si tam 2 roky odpracovala urcite budes mat narok na matersku, pripadne iny typ podpory. Len to chce obehat tie urady a obvolat.