Poradíte ohľadom rodičovského príspevku po materskej?

86zuzana86
18. aug 2014

Ahojte, prosim vas viete mi poradit? 3.9. mi konci materska dovolenka, kde vsade a co treba vybavit k poberaniu rodicovkseho prispevku?+ co vsetko k tomu potrebujem?
Do prace som uz poslala podpisany papier "ziadost o rodicovsku dovolenku do veku 3 rokov dietata". Momentalne som vsak u rodicov do 2.9. mimo trvaleho bydliska. Docitala som sa, ze mam ist na UPSVaR a na socialnu poistovnu? viete mi to prosim potvrdit, pripadne dat rady ako to najrychlejsie vybavit? a tiez, da sa to vybavit mimo trvaleho bydliska? Ak nie, dokedy to mozem vybavit kedze az 2.9. sa vratim domov a 3.9. mi uz konci materska?

Diky moc za vase rady.

Zuzana.

barbora59
18. aug 2014

@86zuzana86 toto aj mna zaujima co treba robit mne konci 5.9:) snad niekto napise.

gubcikova
18. aug 2014

treba ísť na sociálku a tam už povedia.treba vypísať tlačivo.oni povedia aj do dôchodkového sa treba pýtať u nich. a potom treba hlásiť na zdravotnej poisťovni,že máš RD aby ti náhodou neprišla domov faktúra,že si neplatila zdravotnú

katarinagr
18. aug 2014

ahojte, najskôr zo sociálky si treba vypýtať také potvrdenie o tom že od kedy do kedy ste poberali materskú ( ja som si to vybavila po telefóne poslali mi to domov, jedna mi tvrdila že sa to nedá a dve že v pohode takže sa nedajte odbiť ak sa vám kvôli tomu nechce chodiť na sociálku) , potom s týmto a myslím že s prefoteným rodným listom na úrad práce, stačí ísť aj neskôr oni ten rodičovský vyplácajú aj spätne takže sa nemusíte báť že o prachy prídete 🙂)

havana_frost
18. aug 2014

Treba si vypýtať zo SP potvrdenie o poberaní materskej. Dá sa to pýtať aj pred skončením materskej, ale ako som sa (tu) dočítala, nie všetky UPSVaR to potom akceptujú. Takže lepšie je vypýtať si až keď MD skončí. Dá sa to aj telefonicky, absolvovala som to pred pol hodinou. S tým papierom potom treba ísť na UPSVaR a požiadať o rodičovský príspevok, predpokladám že aj s rodným listom (ktorý do tejto chvíle má UPSVaR už minimálne dvojmo, ale nevadí). Rodičovský príspevok môžeš žiadať až 6 mesiacov spätne, takže nič sa nestane, aj keď si to budeš vybavovať až keď sa vrátiš domov. Ja mám takúto fugu 2 mesačnú, lebo tiež nie som doma. Potom to vyplatia spätne všetko naraz.
Na SP (dôchodkové poistenie) ani zdravotnej poisťovni nič ohlasovať netreba, toto by malo prebehnúť automaticky. Preverovala som to všetko osobne dopredu, takto mi bolo povedané. Aj tak si to tam ešte overím aj dodatočne 😉

kamellya
18. aug 2014

Mne konci materska dnes a dnes som bola aj na socialnom a nebol nijaky problem. dali mi tlacivo o ukonceni poberania materskeho a s tym + kopia rodneho listu dietata + kopia o tom ze mi vyplacali materske (to mi prislo niekedy na zaciatku materskej postou) treba zajst na upsvar - tam daju tlacivo to som dnes vyplnila a zajtra im to vsetko zanesiem, ale ten upsvar nesuri pretoze ako mi bolo dnes povedane od p. uradnicky narok on poziadat je az 6 mesiacov. a este zavolam do zdravotnej ci treba nieco priniest.

gapa
19. aug 2014

To vybavenie rodič.príspevku na upsvar súhlasím s už napísaným, že stačí do 6mesiacov a treba k tomu potvrdenie zo soc.poistovne dokedy si RP poberala + kopiu RL dieťaťa
!!! Ale pozor!!!! predpokladám zatial si si po pôrode nedávala prihlášku na soc.poistovni, aby si bola dôchodkovo poistená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (nezamestnané mamičky toto dávajú hned po pôrode, resp. do 45dní po pôrode, ale ak si zamestnaná, teda ti trvá povinné dôch.poistenie zamestnanca, tak sa prihláška dáva odo dna čerpania RD, lebo počas poberania materského a trvania povinného poistenia zamestnanca za teba automaticky platí dôch.poistenie zo zákona (odo dna RD=. odo dna po ukončení poberania materského, ak nepracuješ ani nečerpáš riadnu dovolenku po MD) A pozor!! toto sa nedá vybaviť ani den spätne, dá sa popredu, ale ak prídeš na SP neskôr ako v den nástupu na RD, tak ťa prihlásia až odo dna podania prihlášky, nie spätne. Dá sa to vybabiť aj poštou (lepšie doporučene) ale lepšie je mať potvrdenú kopiu tejto prihlášky, lebo to inak nemáš ako dokázať, že si podala prihlášku a ak by sa stratila, tak nemáš ako dokkázať, že si to poslala (teda snád doručenkou/potvrdenkou, + kopiou, čo si poslala). POtom nezabudni, že máš aj povinnost podať odhlášku, napr. ak by si pracovala na dohodu ...
Na zdr.poistovnu potvrdenie o poperaní RP. (sama dávaš prihlášku aj odhlášku, aj ked niektoré mzdárky to prihlasujú- aj ked oni to berú ako čerpanie RD, no ak nečerpáš celý čas poberania RP aj RD, napr. čerpáš dovoleku, či pracuješ, tak to nemusí súhlasiť)