Pôrod v zahraničí a pôrodné zo Slovenska
ahojte.Zijem uz 3 roky v anglicku.som v 30 tyzdni tehotensvta budem rodit tu,matersku uz poberam.citala som ze ak aj porodite v zahranici,na Slovensku si môžem uplatniť jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa.viete niektora ako to funguje?zevraj staci zaslat overene kopie dokladov na slovensky urad prace.ale ake doklady?a este jedna otazka co ak mam priatela z madarska a dieta bude mat madarsku narodnost (ale ja mam slovensku) vtedy nemam narok na tento prispevok?dakujem.
Ahojte.Potrebovala by som poradit ohladom prispevku na 1.dieta v Taliansku.Ktory urad tu v Taliansku mi o tom moze poskytnut informacie.Ja poberam matersku v taliansku a bolo mi povedane,ze ak nebudem mat narok na prispevok na 1.dieta tu,mozem si onho poziadat na SK.No neviem ani na koho sa mam obratit,lebo zatial som sa pytala iba patronata a ten o ziadnom prispevku nevie,takze ak by tu som ho nedostala,tak potrebujem nejaky doklad o tom,ze som ho tu nedostala a ja ani neviem presne na koho sa mam obratit.....Je tu niekto kto zije na severe Talianska?
Ahoj....Este som neporodila...Cakam kazdy den.Do nedele ak neporodim tak idem na vyvolanie.No musim sa informovat, ale asi skusim napisat e-mail na nas urad prace.Ten Upsvar to nejaka agentura na internete?Ty tiez zijes v taliansku?
@cawes nie je to pravda, tu je aktualne info a zakon platny od 1.1.2014
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina-2/p...
@kvietorka nemas pravdu pravdu ma @cawes matka ktora porodila v zahranici a zije tam uz nema narok na prispevok pri narodeni ... lebo nesplni podmienku bydliska ... (uz nestaci len TP) ale musi tu aj zit ... a musi tu mat dieta pediatra a zucastnovat sa povinnych prehliadok na SVK dieta sa moze narodit mimo SVK to nie je podmienka ale musi na SVK zit ak chce tento prispevok ... 😉
@maznacik007 zvlastne, pretoze ten zakon platny od 1.1.2014 nehovori o tom, ze by sa dieta muselo zucastnovat prehliadok na SVK...pisu tam len obecne, ze musi mat uzavretu dohodu o poskytovani ambulantnej starostlivosti, ale nepisu, ze na SVK -> viz paragraf 3, odst. 3.
Co sa tyka TP, tak je v novom zakone napisane, ze ak ma trvaly pobyt na SVK, tak ma narok na prispevok - viz. paragraf 3 a odst. 1.
Asi budeme musiet pockat kym tu napise niekto, kto o prispevok ziadal v r. 2014.
@kvietorka pozrite si este raz ten zakon .. paragraf 3 odsek odsek jedna hovori ze opravnena osoba cize ten co ziada musi mat trvaly pobyt a bydlisko v Slovenskej republike (to a bydlisko je nove v zakone)
zaroven paragraf dva odsek 4 vam presne definuje co je v ponimani zakona bydlisko
(4) Bydlisko na účely tohto zákona je miesto, kde má oprávnená osoba a dieťa sústredené
najdôležitejšie záujmy na základe objektívnych kritérií, ktorými sú najmä dĺžka pobytu, výkon
zárobkovej činnosti, povinné verejné zdravotné poistenie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti,
bývanie s rodinou, návšteva predškolského zariadenia, plnenie povinnej školskej dochádzky.
a tuto podmienku matky co ziju v zahranici nesplnia .... proste ten zakon bol pisany takto ... aby sa zamedzilo poberaniu prispevku matkami zo zahranicia...
dokazuje sa to cestnym prehlasenim ... najskor sa to bude kontrolovat potvrdenim pediatra kde uz v podstate nebude akceptovane to zo zahranicia... a tak ...
@kvietorka mysim ze to bolo aj dovodovej sprave k zakonnu spomenute ... ze proste sa snazia zamedzit cerpaniu matkami co ziju mimo SVK, ja teda sa o ten zakon zaujimam z ineho dovodu lebo priniesol zmenu pravidel aj pre nahradnych rodicov... im nastastie pozitivnu aj ked uplne neodstranil diskriminaciu... 😉
@kvietorka inak si precitaj co vsetko chcu vediet v tom prehlaseni o bydlisku ... do detailu manzela, ostatne deti kde chodia do skoly, skolky, k lekarovi .... 😕
http://www.upsvar.sk/buxus/docs//SSVaR/tlaciva/...
@maznacik007 aha tak slovo bydlistko som nejako prehliadla, v tom pripade Vam davam za pravdu 🙂
ahojte baby mohol by mi niekto z vas preposlat tie papiere v anglictine na ziadost porodneho?lebo som pocula ze treba ich mat v anglictine....alebo stacia ak su v slovencine....a tu mi to GP potvrdi???ak ich mate v anglickom jazyku tak ak by sa dalo na mail zuzaqa@centrum.sk
dakujem moc
baby mohli by ste mi niektora poslat tie papiere v dvojjazycnom zneni na porodne? moj mail zuzaqa@centrum.sk diky moc chystam sa teraz na sk z uk....diky moc 🙂
Mohla by si poslat tlaciva aj me prosim?
@mandarinka34
@maznacik007 co v tom pripade, ak mam TP na SR, bydlisko v UK, mam na SR zdr poistenie, aj vseob lekara, syn ma pediatra aj na SR, skolu navstevuje v UK ale aj na SR, aj druhe bude mat zdr poist aj pediatra na SR, akurat to bydlisko...,
kolko dni v roku sa pocita v dlzke pobytu?
@hajanka ak zijete v UK, predpokladam, ze ste registrovani aj u GP, ze? to znamena, ze ste poisteni v UK. Podla zakonov EU nemozete byt poisteni v 2 krajinach EU. Cize ste bud poisteni na SK alebo v UK. AK vacsinu roka zijete v UK, dieta tu chodi do skoly, tak ste sa mali zo slovenskej poistovne odhlasit. A to si to poistenie na SK platite sami, dobrovolne, ci ako? A nerozumiem, ako moze syn navstevovat skolu v 2 krajinach.
@aliza to viem ze nemozem byt v 2 statoch zdr poistena
Nie som tam zamestnana. A porad ako sa teda odhlasit na SR zo zdr poistovne, ked ma odhlasit odmietli? Ziadala som o odhlasenie aj mailom, aj cez elektronicku zdr kartu, aj telefonicky a mama tam bola aj osobne.
Bez pracovnej zmluvu ma jednoducho neodhlasia a v UK mam zdr poistenie v ramci NHS zadarmo.
A tak si na SR platim zdr poist sama, dobrovolne/nedobrovolne - lebo musim.
Syn je stale ziakom ZS na SR, pretoze ma TP na SR a podla zakona si musi plnit povinnu skolsku dochadzku na SR osobitnym sposobom a vykonavat komisionalne skusky, takze je riadne vedeny ako ziak ZS a ked sme na Sr chodi tu riadne na vyucovanie a potom ma preskusanie. Zaroven je ziakom Primary school v UK.
@hajanka a kde pracujes na SK alebo v UK? To je tiez rozhodujuce.
@barceloneta nie som zamestnana
@hajanka odhlasis sa jednoducho, donesies si tu malu NHS karticku alebo ten medzinarodny preukaz a si odhlasena. S pracovnou zmluvou to nema nic spolocne. Zijes v UK, zrejme s manzelom-partnerom, ktory tam pracuje a to staci. Mna odhlasili bez problemov, este aj moju mamku, stacili len tie karticky. Len si treba davat pozor a velmi nehovorit, ze uz tu dlhsie zijete, pocula som o pripadoch, kedy ludia za to dostali pokuty, ze zili v zahranici a neodhlasili sa.
@hajanka a k tej skole, vsetky deti zijuce v zahranici s trvalym pobytom na Sk musia byt zapisane v skole na SK, ale nie je to povazovane za skolsku dochadzku, kedze chodia do riadnej, dennej skoly v zahranici, cize vo vasom pripade je skolska dochadzka v UK, nie na SK. A mala otazocka, to kedy chodi na vyucovanie na SK? pocas half-term brejkov? kedze v UK je momentalne nulova tolerancia k vymeskavaniu hodin, tak preto sa pytam, ze ako a kedy to stihate 😉.
@hajanka tak to mi je nejaka novinka, ja mam zase opacne informacie a to, ze odhlasit sa musis, inak hrozi pokuta, tak teraz neviem, vobec nechapem, preco ta nechcu odhlasit 😕, asi preto, ze si samoplatca, aspon niekto im plati 😀....ale nie, to bol len pokus o zart. Jedine, ze sa posledny rok zase nieco zmenilo, ja som sa odhlasovala asi 3 roky dozadu a nebol ziaden problem.
@aliza tak asi kde ako, lebo jemu staci v UK vyplnit Holiday form, nie je s tym vobec problem, dokonca mi to ucitelka odporucila, lebo maju skusenosti so ziakmi kt sucasne plnia sk doch v zahranici. A ano, planujeme cestu pocas UK prazdnin podla toho kolko trvaju prazdniny. Napr tyzden prazdnin maju + na tyzden mu vyplnim Holiday form. A riaditelka na SR zase vyzaduje aby pocas pobytu na SR a skusok chodil na vycovanie. 😖

@mandarinka34 ahoj poslala by si aj mne tie tlaciva pri vybavovani prispevku z anglicka v dvojjazicnom zneni. Dakujem velmi krasne zuzka8819@azet sk