Pôrod v zahraničí a pôrodné zo Slovenska
ahojte.Zijem uz 3 roky v anglicku.som v 30 tyzdni tehotensvta budem rodit tu,matersku uz poberam.citala som ze ak aj porodite v zahranici,na Slovensku si môžem uplatniť jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa.viete niektora ako to funguje?zevraj staci zaslat overene kopie dokladov na slovensky urad prace.ale ake doklady?a este jedna otazka co ak mam priatela z madarska a dieta bude mat madarsku narodnost (ale ja mam slovensku) vtedy nemam narok na tento prispevok?dakujem.
@hajanka nasla som toto:
- ak sa vo výnimočných prípadoch na vás nevzťahuje povinnosť byť zdravotne poistení v inom členskom štáte výkonu pracovnej činnosti, zostávate naďalej poistení na Slovensku a potrebnú zdravotnú starostlivosť v krajinách EÚ budete čerpať na základe európskeho preukazu zdravotného poistenia vydaného vašou slovenskou zdravotnou poisťovňou.
Cize mozes byt poistena na SK, ale v UK nemozes bezne navstevovat GP, ale iba cez europsky preukaz, ako cudzinka/turista. To, ze jeUK zdravotnictvo zadarmo neznamena, ze nie si poistena. Ak mas NHS karticku, aj EHIC, tak si poistena v UK. Treba si to pozistovat, aby ste sa vyhli problemom.
@hajanka - mna zaujalo to, ze syncek chodi do oboch skol. Ja som sa o tomto zakone dozvedela len nedavno, zijem v Rakusku a dcera bude chodit o rok do skoly,a le uz teraz sa nejak zamyslam co a ako. Prosim ta ako to zvladate?? Da sa to s tymi komisionalnymi skuskami? Ja si to neviem dost dobre predstavit hlavne teda v tych vyssich rocnikoch...predsa len...ine osnovy, iny jazyk...
Ohladom poistenia: ja som sa tiez odhlasovala asi len pred 3 rokmi, ked zacali na Sk po tom tak strasne ist, dovtedy som si tiez platila ako samoplatca (@aliza - a dost je takych ludi co ziju v zahranici a v pohode ako samoplatcovia platia 😉 ) a keby sa to dalo robila by som to aj dodnes, lebo to znamenalo vzdat sa mojho zubara, mojho gynekologa atd., na kt. - mozno to znie smiesne - nedam dopustit a kvoli tymto vysetreniam som kludne chodila na SK. Ja si uz nepamatam co som vsetko musela predlozit, ale odhlasili ma bez problemov. Verim ale, ze ked nasli nejaku skarocku v zakone, tak si sa v podstate dostala do patovej situacie! 😖
Píšem z tabletu a skace mi to tu
@hajanka tak tej skole zase nerozumiem...ono to plati pre cele UK, pre vsetky skoly, ze dieta nepustia pocas skoly na prazdniny. AK idu na dlhsie, dokonca riskuju, ze stratia miesto v skole. Asi vasa skola nie je tak vytazena alebo co, fakt tomu nerozumiem. Ale tak nevadi, ak vas pustia, tak fajn.
@hajanka inak na svk si poziadaj pre syna povolenie plnit povinnu skolsku dochadzku v zahranici, z dovodu pobytu rodicov v danej krajine. to by ti mala povolit a potom nemusi chodit na svk do skoly. moze mat normalne prazdniny 😉 bude chodit len na skusky v dohodnuty termin 😉
ale je fakt pravda, ze co skola, to iny riaditel a s nim uplne iny pristup 😉
@hajanka a az teraz som precitala, ze riaditelka na Sk ziada, aby syn navstevoval vyucovanie. Na to nema pravo! to je protizakonne, to ju ako vobec mohlo napadnut? ved tvoj syn chodi v UK riadne do skoly, to uz je co za blbost 😕. Staci raz rocne, dokonca raz za 2 roky som pocula, na preskusanie, viac od vas nemozu vyzadovat.... jedine, ze sa v blizkom case mienite vratit na SK, ze vas pobyt je len kratkodoby, tak to by som este pochopila, ale inak nie.
@aliza netusim, mozno som na nejake truby na urade zas narazila, lebo predtym ako som odchadzala do UK min rok mi tvrdila osobne, ze nie je problem sa idhlasit elektronicky, ze mam v karte zasktrnut ze som dlhodobo zijuca v zahranici a na zaklade toho ma odhlasia. No hned ako som docestovala, nepustilo ma to odhlasit, potom som s nimi komunikovala aj telefonicky aj mailami priamo so zdr poistovnou, musim im predlozit pracivnu zmluvu alebo form E106 o zdr poisteni v UK, ten mi vraj nevydaju ked nepracujem.
@hajanka ako som pisala vyssie, asi vychadzaju z toho, ze ked nepracujes, tak nemas narok na poistenie, tak je to asi vo viacerych EU statoch. Ale v UK mas poistenie aj bez prace a to im asi uniklo. Cize teoreticky mozes zostat poistena na SK, ako samoplatca, ale musis potom chodit v UK k lekarom cez formulare, ktore predlozis SK poistovni, to ti asi tetusky zabudli povedat 😒 . Ked budes najblizsie na SK, chod tam osobne, dones EHIC karticku, tam mas normalne NHS Number-co myslis, ze co to je za cislo? ved to je cislo, pod ktorym si poistena! aj ked neplatis...a povedz im, ze zijes v zahranici s manzelom/partnerom a ze si momentalne doma, musia ta odhlasit, kedze nezijes na SK.
@maznacik007 pridavky na syna nepoberam uz 4 roky, ockovany bol do 5r na SR
zdr poistenie kto za mna plati v UK? ked som nezamestnana, bolo mi povedane ze zakladne poistenie je v ramci NHS zadarmo 😖 na zaklade toho ma nechcu odhl zo SR poistovne a tak si platim "nedobrovolne" sama, prehliadku u gyn som abs jednu nedavno na SR, predtym 2 poradne v UK
som z toho debil
@aliza EHIC som vybavila min mesiac este len, NHS karticku nemam
so skolou ma ani nenapadlo ze take nieco robia, skola ma cca 500 ziakov
no zastupkyna to vyzaduje tiez som mala nervy na to lebo syn stres zo skusky... chcel to mat cim skor za sebou a teraz chodi riadne na vyucko a kazdy den mu da jeden test
@lieska tak, prvykrat teraz robi preskusanie, uvidim ako dopadne, trochu som ho musela tlacit do ucenia 😅 ale da sa to, nechcem po nom 100% vykon zase.., to co je dolezite
@bubelko to ma vobec nenapadlo dik
ono to tak povodne aj malo byt, no ked sne prisli na preskusanie, zastupkyna povedala ze musi chodit aj na vyucovanie 😠
@hajanka podľa môjho názoru ti prírodné na SVK nedajú nespĺňajú podmienky po novom
@hajanka normalne im staci kopia prihlasenia na pobyt + potvrdenie, ze si zdravotne poistena (cize ked mas to NHS number, tak u nich, ked nie, tak cez kt. instituciu si poistena) a normalne si spatne vyziadat to, co si im zaplatila od doby trvania poistenia v uk...
ja som nepracovala a bola poistena zadarmo cez manzela, len som musela ist do poistovne mm a vypytat si pisomne potvrdenie, ze mam zdravotne poistenie v danej krajine (tiez im nestacil preukaz poistenca - i ked bol s fotkou, cipom a dobou platnosti 😎 )
@vevesh @aliza ked som ziadala o EHIC vyplnala som len National Insurance number, NHS karticku mam staru len, v 2010 mi skoncila platnost, takze musim poziadat o novu, no aj tak, v zdr poist na SR mi nechceli akceptovat NI kartu, som zvedava co by povedali na NHS kartu, ked stale tocia len o zmluve a E106 😖
pritom na nete som sa docitala ze niektorych odhlasili aj na zaklade EHIC, no skusim este s nou
@hajanka nie karticku, tu neakceptovali ani mne...u mna v poist. chceli obycajny zdrap papiera, kde stalo ze XY je poistena od datum toho a toho pod takymto cislom s peciatkou. normalne chod na pobocku, kde vydavaju tie cisla, nech ti daju vypis v kt. rokoch - casovych usekoch si bola poistena tam, a zvysok vyplatit...
po mne chceli tiez neviem co, dokym som im tam tetam na pobocke zaludok nevycistila...oni totizto dostavaju od statu dotacie na poistencov, tak veeelmi neradi ludi odhlasuju 🙄 🙄
@hajanka ak si vydata automaticky si poistena na manzela, staci doniest potvrdenie do poistovne. Ako pise @aliza, NHS number a karticku zo Surgery ti bud poslu alebo si ju treba vypitat. Tak isto EHIC pre teba a tvojho syna, ked ju budes mat vydanu v UK tj si tu poistena a malo by to stacit na odhlasenie. Najjednoduchsie si je zavolat do centraly VSZP,a lebo kde si poistena, tam ti daju najserioznejsie informacie. Niekedy na pobocke nie su dostatocne informovane (ale mne sa to nestalo, vzdy panie vedeli spravne informovat). Mozes mat dost velky problem aj ked si samoplatca, lebo vyuzivat zdravotnictvo v dvoch krajinach, co je nelegalne a mozes za to dostat pokutu a este ti daju vsetky vysetrenia zaplatit.
Za syna plati zdr. poistenie SR, aj za neho mozes dostat pokutu a este budu od teba pozadovat cele poistenie za obdobie co zijete v UK.
@hajanka v UK za teba a tvojho syna zdravotne poistenie plati stat, funguje to tu inac ako na Slovensku..ale to nemeni nic na fakte, ze si poistena v dvoich krajinach co je nelegalne.
...jeeeezis, ze vypitat 😅 sa ospravedlnujem za hrubku..samozrejme, ze vypYtat
@slniecko77 nie som vydata, viem ze nemozem byt poist v 2 statoch, nie som v UK prvy krat, akurat 1x som tu nezamestnana a 1x som sa stretla s tym ze ma nechcu odhlasit
@hajanka skus si zavolat do Centraly, zvacsa vedia ako postupovat..ale ked budes mat EHIC malo by to byt dostatocne potvrdenie, ze si poistena v UK, tiez aj NHS Number ako pisali dievcata..inak poradit neviem 😒
@hajanka co si sa dozvedela, aky odporucaju postup?
Dobry vecer, chcela by som sa spytat , moj syn sa narodil zaciatkom decembra 2013 v UK, mam na ten prispevok este narok? Idem on ziadat totizto az teraz v aprili 2014 a zmenil sa ten zakon. Prosim napiste niekto, ci mam na to este narok. Dakujem....

@hajanka odkiaľ poberania prídavky na syna to bude asi to čo si vedia prvé pozrieť potom povinne prehliadky a očkovania oboch deti. Do toho tlačová udávaná aj synovi školu pediatra mužovi zamestnanie. Takze to neobabres.
Bydlisko určite nesplnate teda tu podmienku a gynekologamby si ako preukazovala že máš tu prehliadky. Asi to povodne len ozeliet. A poriesit dvojité zdravotne poisťenie