icon

Pôrod v zahraničí a pôrodné zo Slovenska

shimie66
27. nov 2012

ahojte.Zijem uz 3 roky v anglicku.som v 30 tyzdni tehotensvta budem rodit tu,matersku uz poberam.citala som ze ak aj porodite v zahranici,na Slovensku si môžem uplatniť jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa.viete niektora ako to funguje?zevraj staci zaslat overene kopie dokladov na slovensky urad prace.ale ake doklady?a este jedna otazka co ak mam priatela z madarska a dieta bude mat madarsku narodnost (ale ja mam slovensku) vtedy nemam narok na tento prispevok?dakujem.

lubi
25. feb 2015

@stevka93 ano mam poslem ti cih. ale ked tak rozmyslam porodne uz nedostanes ked sa dieta narodilo mimo sk.

stevka93
26. feb 2015

tak teraz som sa informovala a mi pvedali ze dostanem tak teraz neviem.

stevka93
26. feb 2015

@lubi skus mi potom poslat tie papiere dakuuuuujem.....:D

marcah
26. feb 2015

@stevka93 pokial zijete mimo SR tak nedostanes. Mam cerstvu skusenost s kamoskou z Prahy, dokonca si zohnala potvrdenia od slovenskych lekarov, aj tak jej to zamietli

koskaaa
3. mar 2015

Ja neviem, ako je to s tym príspevkom pri narodeni dietata...Ale ked si dam stranku ministertva prace a rodiny viete co je zaujimave, ze je tam pisane, ze mate narok na tento príspevok aj ked zijete v zahranici. Priatelova sestra robi na tomto urade, ked prideme na SVK (april) tak to vsetko pozistujem, lebo jeden povie to, druhy ono.A najlepsie je, ze na stranke ministerstva to potom nemaju aktualizovane. Ano hneva to, ze tento príspevok nedostaneme a viete preco? Lebo mame iba jeden prijem tu v zahranici, ja som na rodicovskej (podotykam po tajme zo Slovenska), kedze tu ma do sociálneho systemu neprijali. Ja nedostavam z tohto statu, kde zijem nic a nic nedostanem ani zo SVK. No kraaasa. A podotykam, ked poplatíme vsetky poplatky nie je to take ruzove, ako si vsetci ludia na SVK myslia, ze ked zijete v zahranici ste hned milionari...A ano, predtým, nez som sla na rodicovsku som pracovala na SVK a tak isto do systemu odvadzala peniaze....ale co uz, len tu stranku na ministerstve prace by si mohli aktualizovat...no vidite, aspon toto by sa v zahranici nestalo :D

aliza
3. mar 2015

@koskaaa to, ze mate len jeden prijem, je vas problem...mate dieta, dalsie na ceste, je to len vasa zodpovednost a nie statu. Deti nemame preto, aby sme od statu za ne nieco dostali, ci? snad som ta len zle pochopila, ale zial, vyznelo to tak... Ak je to taka bieda, ako pises, tak sa mozte vratit na Sk a dostanes prispevok, aj rodicovsky. V zahranici si predpkladam dobrovolne a tak musis ratat s tym, ze prispevok pri narodeni uz nedostanes. to, ze rodicovsky poberas nacierno ani nekomentujem 😠 ....ale bud si ista, ze ked poziadas o prispevok pri narodeni, tvoje klamstvo vyjde najavo a budes musiet cely rodicovsky vratit. Tiez zijem v zahranici, tiez zijeme z jedneho platu a od statu sme nedostali nikdy ani libru, ani sme necakali, aj ked moj muz za rok prispeje na daniach viac, ako niekoho celorocny prijem.

zab37
3. mar 2015

@koskaaa nárok na rodinné dávky máš v štáte v ktorom žijete resp. pracujete, ak tento štát nejaké príspevky nemá, bohužiaľ nárok zo slovenska nie je, pretože na prvom mieste sa posudzuje bydlisko, centrum záujmov rodiny. Písala som pár príspevkov dozadu, ako to je s príspevkom pri narodení....zbytočne sa budete hnevať na slovensko, že nebude nárok na príspevok pri narodení.... prečo? ved tu nežijete. Slovensko je veľkorysé na tentj príspevok ale pre mamičky čo žijú na slovensku..... a k tomu tvojmu rodičáku, ano ak budeš žiadať príspevok pri narodení pre tvoje druhé dieťa, to že žiješ v zahraničí vyjde von a bude problém. Ale tiež si daj pozor inštitúcie v eu spolu komunikujú, takže skôr či neskôr to už neutajíš... už to býva pravidlo, že nám príde hlavne z uk preverenie zloženia rodiny resp. Či tu na slovensku poberajú nejaké rodinné dávky.... asi tak.

aliza
3. mar 2015

@zab37 este ma teraz napadlo, ze ak pobera rodicak z Sk, tak tam musi byt aj s dietatom zdravotne poistena, co je tiez problem a ked jej na to pridu, tak budu ziadat aj to spatne.

koskaaa
3. mar 2015

@aliza ... no pekne si sa do mna obula :D Ohladom toho, ze vsetky klamstva vzdy vyjdu na povrch, mas pravdu a preto sa veci snazim riesit, ale rozmyslam aj co by bolo lepsie, na co narok mam a na co nie. To je podla mna normalne. A stretla som sa aj s pristupom, ze sak ste v zahranici, co by ste chceli? A pritom sme na SVK na konkretnu vec mali narok.... Pisala som aj o tom, ze na stranke ministerstva je uplne nieco ine napisane, ako vravia - pisu zeny tu ohladom toho prispevku pri narodeni dietata a pisala som aj o tom, ze som jeden z tych pripadov, co nepatri do sociálneho systemu krajiny, kde momentalne zije (zatial len par mesiacov, bohuzial este nemam narok), ale ak na SVK nahlasim, ze uz zijem v cudzine, nebudem patrit ani na SVK...Ano a mas pravdu, to za nas stat riesit nebude, ale budeme musiet my. Nepisala som o tom, ze si robim deti pre prispevky zo Slovenska, asi si to zle pochopila....

koskaaa
3. mar 2015

@aliza Neviem o tom, ze by v zdravotnom poisteni bol nejaky problem, ale tak rada sa necham poucit... Ja mam stale trvaly pobyt na SVK, som tam zaradena v sociálnom systeme, v zdravotnom poisteni. Mimo SVK mam prechodny pobyt, nepoberam tu ziadne davky, poberam len to co som pisala vyssie...teda nezakonne rodicovaky príspevok (a to uznavam, musim poriesit). Ked som volala do zdravotnej poistevne nedavno, kvôli osetreniu, hadaj co mi povedali? Ze moje zdravotne poistenie plati aj v zahranici, pokial osetrujuci lekar vyplni nahradny certifikat, co uz spravil a za esetrenie nepytali odo mna ani peny...?! Asi by uz odo mna zo SVK zo zdravotky daco pytali, sak nechame sa prekvapit....

aliza
3. mar 2015

@koskaaa pokial zijes v zahranici, mala by si sa zo zdravotnej odhlasit, nemozes byt poistena v dvoch krajinach EU. kedze si tu iba par mesiacov, zisti si, dokedy mozes takto fungovat. Ak planujete zostat dlhodobo, musis seba aj dieta odhlasit na SK. To, co momentalne vyuzivas je len ked si v zahranici na urcity cas, napriklad na navsteve, na studiu, pracovne a pod. Zisti si to lebo boli uz aj pripady, kedy poistovna dala za toto pokutu. Ja mam tiez trvaly pobyt na Sk, ale som odhlasena z poistovne.

marcah
3. mar 2015

@zab37 ono by to bolo takto spravodlive ak by ta EU koordinacia bola trosku lepsie poriesena...... za posledne 4 roky som zila v 3 krajinach, narodili sa mi dve deti, kazde v inej krajine (nastastie obe s tym istym manzelom 😀 ) a poviem ti, mam pocit ze si nas tie krajiny len prehadzuju a kazda sa to snazi hodit na tu druhu a skoncis tak, ze nikde narok nemas LEBO tu nepracujes, tu nemas centrum zivotnych zaujmov, tu nemas odpracovane a tu zase presahujes hranicu prijmu ........ a ked sa ti nakoniec podari niekde nieco vybavit tak este na teba pozeraju ako na cudzinca, ktory zneuziva system!
Vsetci tvrdia ako su prepojeni ale ked potrebuju nejake info z inej krajiny, nechaju to na teba aby si si kazdy papier potvrdila a vybavila sama
Roky som si myslela ze na prvom mieste sa posudzuje centrum zaujmov..... az pred par mesiacmi som zistila ze vsetky tie papierovacky ktore som posledne roky podstupovala aby som dokladovala ze v tej danej krajine ozaj aj zijeme (od cudzineckej policie, cez vyplnovanie dotaznikov pre posudenie bydliska, potvrdenia od lekara, z banky, atd...) boli v podstate zbytocne, pretoze staci ze ma manzel platnu prac zmluvu a zit mozeme v uplne inej krajine, rodicovsky mi musi vyplatit ta rajina kde je prac zmluva - takze rodicovsky mi vyplacaju z celkom inej krajiny nez je nas centrum zaujmov a kde skutocne zijeme (a to nie potajme ale oficialne)
Ja som zo vsetkych tych systemov a pristupov velmi znechutena a preto vobec nezazlievam niekomu ked si nieco vybavi potajme ....

koskaaa
3. mar 2015

Predsa len este jeden príspevok. Nedalo mi to, a tak som si pozrela stranku:http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/... ked si date cast / ziadost o príspevok, pise sa tam, ze ak sa dieta narodilo v zahranici...takze len tak na margo...
A inak pozerala som aj tie veci ohladom rodicovskeho prispevku, na tej istej stranke je pisane, ze straca narok ak clensky stat EU vyplaca taketo davky, ale si ziadatel mohol uplatnit narok a naurobil tak. Ja som si ziadost podala, ale bola zamietnuta, takze papier o tom, ze mi nic v zahranici nevyplacaju mam a ked pojdem nablizise na SVK, tak to zanesiem na UPSVAR, ale asi ho dam aj uradne prelozit....z toho vyplyva, ze narok na 200 ,- E zo Slovenska mam....http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna... Rodičovský príspevok sa odníme od kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, za ktorý sa rodičovský príspevok vyplatil:
- ak sa zmenia alebo zaniknú skutočnosti, ktoré rozhodujú o nároku na rodičovský príspevok,
- ak sa rodičovský príspevok vyplácal neprávom,
- na žiadosť oprávnenej osoby,
- ak rodičovský príspevok poskytuje príslušná inštitúcia členského štátu v rovnakej sume alebo vo vyššej sume ako je 199,60 €,
- ak príslušná inštitúcia členského štátu neposkytuje rodičovský príspevok z dôvodu, že oprávnená osoba si naň neuplatnila nárok.

marcah
3. mar 2015

@koskaaa k tomu dokumentu ktory mas zo zahranicia - neplat zbytocne za preklad. Aj tak budu po tebe chciet formular E411, v ktorom ti zahranicie potvrdi ze nedostavas nic lebo nemas narok - je to medzinarodny dokumnet a ten netreba prekladat. Skus si ho vypytat tam kde zijes.

koskaaa
4. mar 2015

@marcah dakujem velmi pekne za rada a hlavne ochotu :D

zab37
4. mar 2015

@koskaaa 😀 no vidím, aká aktuálna je stránka, toto je zo zákona o RP z roku 2013. 😀 Prečo vám zamietli rodičák, ked muž pracuje? to je divné, mali ste sa odvolat, lebo prvoradá krajina na výplatu rodinných dávok je tá kde je zamestnanie, potom bydlisko detí. teraz si mimo slovenska, takže tvoje bydlisko a bydlisko dieťaťa je v inom štáte. ak štát v ktorom je výkon zárobkovej činnosti nemá napr. Rodičovský príspevok môže ho matka dostávať zo SR ale iba ak žije s dieťaťom na Slovensku. Ty si teraz tehotná, gynekologovi chodíš predpokladám tam.... už len to je skutočnosť, že nie si na slovensku. pozor nato, mala by si sa priamo informovať na upsvar, odkiaľ poberáš rodičák, vyhneš sa tak potom problemom.... a prídavky ?.... ved tie musíte brať zo štátu kde teraz ste....

marcah
4. mar 2015

@zab37 ale pokial ona pred materskou pracovala na Slovensku tak by mala mat narok aj ked tam nezije, nie?

zab37
4. mar 2015

@marcah ano poradie prednosti je : zamestnanie, potom bydlisko, hlavne bydlisko detí. Verím, že sú s vybavovaním dávok v zahraničí papierovačky a v podstate aj u nás ak niekto pracuje v inom štáte, ale vždy sa to nakoniec všetko vybaví a tie dávky z iných štátov potom stoja zato 😉 potajme sa poberať nič nakoniec nevyplatí, iné štáty bez okolkov dajú všetko ľudom vrátiť.... na slovensku je trošku miernejší postup, ale každé zatajovanie skutočnosti, že žije niekto vonku, je problém.
Najväščí problém v komunikácii medzi úradmi iných štátov je to že sa všetko robí cez papiere, poštu, naše ustredie a vystavenie a potvrdenie je dosť zdlhavé.....

zab37
4. mar 2015

@marcah no materská ak má nárok zo slovenska, tak samozrejme si ju uplatní na slovensku. Materské sa posudzuje inak, tam záleží na odvodoch. Ak skončí poberanie materskej a nebude žiť na slovensku, rodičák si uplatní tam kde je zamestnanie muža resp. kde celá rodina žije.

marcah
4. mar 2015

@zab37 no a ak jej ta krajina ten rodicak zamietne tak na slovensku narok nema ked tam poberala matersku?

zab37
4. mar 2015

@marcah pokiaľ jej bude trvať pracovný pomer tak ano, ak žiadne zamestnanie na slovensku nie je a doberie si materské aj ked zo slovenska, tak nie ak tu nebude žiť. 😉

zab37
4. mar 2015

@marcah To je stále to isté, prvoradé je zamestnanie a potom bydlisko. Ak nebude žiť na slovensku a nemá tu pracovný pomer tak určite nie.

koskaaa
4. mar 2015

@marcah @zab37 dakujem divcata....napisem zopar faktov o sebe...mam 30 rokov, som rozvedena uz 3 roky (nejako to na 1x nevyslo), momentalne zijem s otcom svojho dietatka v zahranici v EU, cakame 2 dietatko. Pred 1.materskou som bola zamestnana TTP na dobu neucitu na SVK, poberala som matersku a teraz rodicovsky. To v zahranici zijem o oktobra. Pridavky na dieta dostaveme zo SVK + doplatok z krajiny, kde teraz zijeme. Pritel ma v tejto krajine trvaly pobyt, ale je to slovak so slovenskym obcianstvom. Ja mam trvaly pobyt aj s dcérkou na SVK. Priatel je v sociálnom aj zdravotnom systeme tu v zahranici. Mna s dcérou do neho nevzali, prihlasku nam zamietli ze nemame narok (myslim, ze preto, ze nie sme zosobaseni). Aj to je v plane, ale brat sa v zahranici na ambasade=problemy navyse a na SVK budeme tyzden, to nestihame...tam som uz volala. Ziadne peniaze z tejto krajiny nepoberam, nie som tu v zdravotnom systeme. Na SVK som zahlasena na UPSVaR a to poberam rodicovky + pridavky a som na SVK v zdravotnej poistovni. Cize centrum môjho zaujmu je podla mna stale na SVK (ved tam mam trvalu pracovnu zmluvu na dobu neurcitu a do prace sa, ked budu mat deti 3 roky planujem vratit. Musim aj tak nieco oznamovat UPSVAR ohladom tych rodicovskych davok a pridavkov? No vidis @zab37 ako ta stranka ministerstva je aktualna, keby som to tam o tom prispevku pri narodeni dietata sama na vlastne oci necitala, tak sa nebudem nato vypytovat...jaj tie nase aktualizacie....majte sa pekne dievcata, a urcite, ked bude v aprili na SVK UPSVAR bude jedna z mojich zastávok. Len ma mrzi, ako sa niektore uradnicky tam vtedy ku mne spravali, resp. spravaju k ludom, ked povedia, ze ziju v zhranici...a co by ste chceli, na nic nemate narok, odhlaste sa (ak by som sa vtedy odhlasila a tu by som dopadla presne tak ako som dopadla - ze na ziadne davky nemam narok, tak by som si mohla piskat), je to u ludskosti. Ja som tiez pracovala pred materskou s ludmi, pracovala som na urade, viem, ze je to tazka praca byt v kontakte s tolkymi ludmi denne, nie kazdy ma dobru naladu, bezne nam nadavali, ze sme darmozrazi plateni z ich dani...ja viem, vsetko je to o ludoch a ochote si trosku navzájom ponahat....pekny den

zwalsh
8. feb 2016

dievcata je tu niektora co rodila v rakusku? kolko vam preplatili za porod?

tanicka207
28. júl 2016

@sovica ja som teraz v nemecku, tehotna zatial som nic neplatila, iba vzdy podpisem papier, v zivote som tu nepracovala nie som tu poistena, muz je tu len vyslany zamestanec, vsetko plati na slovensku. na urade prace na sr mi povedali ze na vsetko mam narok

fidorka7
28. júl 2016

@tanicka207 áno a to práve preto, že manžel je vyslaný zamestnanec, takže ako keby pracoval na slovensku. Inak by si nárok mala zo zahraničia, čo je možno aj smola, nie?

fidorka7
28. júl 2016

@tanicka207 len na porovnanie, prídavky unás 23 eur, v nemcku 180 eur...

tanicka207
31. júl 2016

@fidorka7 190 eur na tie narok mame

tanicka207
31. júl 2016

@fidorka7 ja mam este narok na sr na materske takze zatial pohoda

marianinka
28. sep 2017

Tak dievcata ja tiez idem ziadat o prisoevok pri narodeni dietata .
Moja situacia je taka ,ze mame trvale bydlisko na svk. Pocas celeho tehu som chodila na svk aj ku gynekologovi . Moj manzel pracuje v DE a ja som bola vedena na upsvar ako nezamestnana , mame este 4 r dietatko.lenze nejaka dobra dusa ma nabonzovala ze zijeme v de a pani si ma predvolala a ze musim sa odhlasit, tym padom aj odhlasit z poistovnr. Zial pracovnicke nevysvetlite ze chodite len za muzom na dovolenku, ja ani nepracujem v de a ani nic podobne.
Takze som sa musela odhlasit a co daleb, piustenie sme vybavili cez manzela sme nanho pripoisteny aj ja a aj dieta. Posledny 9 mesiac som chodila uz v de ku gyn ,nakolko sme sa rozhofli ze budem rodit v de kedze nemame na svk poistenie, a porod by som si musela zaplatit a v de by mi ho preplatili.kedze babatko sa narodilo v de, musela som vsetko vybavit co sa dokladov a rodneho listu tyka. Cca ked mal maly 2mesiace sa mi podarilo mat prelozeny nem rodny list, vsstko vybavene a zaniesla som to na svk na nasu mateiku a oni to poslali do ba na spec.matriku, odtial mi asi po mesiaci prisiel rodny list aj s polu so ziadostou o prispevok pri narodeni dietata.
Lenze dieta nemoze byt na svk poistene skor ako nema rodny list, to iste aj prihlasnee na trvaly pobyt, a tak isto ziadny pediater mi nechcel zobrat dieta . Takze som musela ostat byt prihlasena u pediatra v de s babatkom.
Teraz vybavujem formular E106 aby som mohla dieta prihlasit u pediatra na svk ,som zvedava ci mi uznaju prispevok.
Co sa tyka materskej tu nemam, rodinne mi boli uznane z nemecka v plnej sume , na svk nepoberam, a rodicovsky mi bol tak isto uznany vsetko to ide z dani mojho manzela ktory riadne odvadza.
Tu v de nie je nic ako prispevok ked sa narodi dieta a ziadaju aj potvrdenie , sice neviem kde ho mam pytat ale tak skusim nieco vyziadat.