Pôrod v zahraničí a pôrodné zo Slovenska
ahojte.Zijem uz 3 roky v anglicku.som v 30 tyzdni tehotensvta budem rodit tu,matersku uz poberam.citala som ze ak aj porodite v zahranici,na Slovensku si môžem uplatniť jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa.viete niektora ako to funguje?zevraj staci zaslat overene kopie dokladov na slovensky urad prace.ale ake doklady?a este jedna otazka co ak mam priatela z madarska a dieta bude mat madarsku narodnost (ale ja mam slovensku) vtedy nemam narok na tento prispevok?dakujem.
@marianinka Aby si mohla dostat porodne na SK musis splnat rozne podmienky, co isto vies. Okrem ineho tr. pobyt na SK, a aj skutocne zdrziavanie sa na sk, pediater a hlavne SK zdr. poistenie. Kedze si v DE poistena v tzv. Familienversicherung pod muzom, tak sa nemozes poistit aj na SK. Nesmies mat vramci EU dve poistenia v dvoch EU krajinach. Cize musis sa realne vratit na SK, v DE odhlasit poistku a prihlasit sa v SK poistovni.
A este ta opravim, rodicak v takom ponimani ao ho pozname na SK v DE neexistuje. To ze matersku ako taku v DE nepoberas je jasne, rata sa z platu a kedze si neüracovala nemaju ti ju z coho vypocitat. Ale to co dostavas, 300 E mesacne nie je rodicak. Je to tak isto Elterngeld ako dostavaju aj zeny, ktore robili akurat tebe ako "pred porodom nepracujucej" davaju po dobu jedneho roka minimalny Elterngeld vo vyske 300 E. Toto ale nic nema s danami tvojho muza spolocne. Minimalny Elterngeld by si dostala aj vtedy, keby si bola nepracujuca slobodna matka, studentka, Hausfrau. Zijes v DE, si tam riadne prihlasena a poistena, plus nejake ine podmienky, tak ti ho automaticky uznaju.
@yanni ale pokial si vybavi E106 tak bude mat plnohodnotne poistenie na slovensku aj v nemecku. primarne bude poistena v nemecku, na slovensku jej to nemecka poistovna schvali na zaklade pobytu - teda ak na sk ozaj zije. tym padom bude mat narok na nemecke davky skrz manzelovho pracovneho pomeru.
@marcah dievcata ale my zijeme na svk , len chidime na par dni za manzelom . Ja som tu neni ani prihlasena ani samostatne poistena len pod manzelom. Pani na poistovni povedala pokial je manzel poisteny v zahranici aj ja a aj deti musia byt poistene tam kde on a nie na svk. Nechapem tento pristup . Ak sa ja odhlasim v de na svk ma prihlasia ako zas na upsvar ako nezamestnana .E106 uz nemecka strana poslala na slovensku ,uz len cakame na karticky kedy posle nasa poistovna
@marianinka ano, pani ma bohuzial pravdu. ak si ty nezamestnana a manzel pracuje mimo sk tak musite byt pripoisteni k nemu. ale ak uz poslali e106 tak uz to mate skoro vybavene. hned ako budes mat karticku tak sa prihlas k pediatrovi a odnes ziadost o pridpevok na upsvr osobne.
@marcah a ten pediater aj ked nebudeme unho dho mi moze potvrdit , ze dieta sa dozilo tych 28dni?
@marcah
Ta E106 uz je na svk asi mesiac , ale nasa oistovna si nejako dava na cad, za nas to vybavuje vsetko pani, ktora tu roky rokuce zila a venuje sa tomu.
@marianinka myslim ze ano. pripadne mu to vysvetli ze skor si sa nemohla prihlasit ... nemyslim ze by mal mat s tym problem
@marcah no skusim , ak nie tak nie ,nezabijem sa za tie peniaze , nejdem sa bit 🙂
@marcah tak uz mame tu E106 ,uz len idt k pediatrovi a zaniest paoiere, no som zvedava ako pochodiim 🙂
@marianinka drzim palce a daj vediet ako ste dopadli 🙂
@marcah dakujem no sama som zvedava dam info ako som ja pochodila

@marianinka to ze poberas pridavky a rodicak z nemecka je v poriadku. kedze si nezamestnana na sk pridavky a rodicak narok nemas aj ked tu byvate. Ak naozaj byvate na SK a podari sa ti vybavit e106, prihlasis dieta k pediatrovi, tak si myslim ze s prispevkom pri narodeni problem mat nebudes. Co sa tyka potvrdenia o tom ze si z nemecka ziaden podobny prispevok nedostala, tak na to by ti malo stacit cestne prehlasenie. Drzim palce.