Práceneschopnosť počas rodičovskej dovolenky
Ahojte☺som na rodicovskej dovolenke a predtym som pracovala.mozem ist na PN?mam na to narok alebo musim splnit nejaku podmienku?
@klea231 Tak to si na veeeľkom omyle, že je v tom prípade chyba len na strane zamestnávateľa - ver tomu, že niektorým ľuďom nevyhovieš "ani keď im hrdzavým drôtom...." vieš čo a takých pár poznám - budú sa len sťažovať ako je všetko na hovno (pardón za výraz), aký sú oni chudáci - tam im nevyhovuje toto, hentam tamto atď. ....a potom už len závistlivo pozerajú po ľuďoch čo si môžu kúpiť čo chcú a pritom sami "riť nezdvihnú" a nejdú do práce.....
@angelinja No len pre zaujímavosť - môžeš byť konkrétnejšia ako hlavne živnostníci využívajú PN? Nakoľko väčšinou živnostník platí odvody z minima (nie je moc takých čo platia extra vysoké sumy alebo z maxim.VZ), čiže nejakých tých cca 200,- Eur mesačne mu teda fakt pomôže.....ale niekomu možno aj to.
Ak mozete pomoze druhym odrbat system a inak drzte huby a nevyjadrujte sa k (a)moralnosti takeho konania..... 😀 vtipna postavicka......ale sikovna, mne by sa nechcelo cely zivot zistovat kde mi nieco kvapne bez namahy........ Ja sprosta vzdy radsej normalne robim....... 🙄 😀
@marcelatje No vidíš aké sme "sprosté". Ja som síce niečo využila - ale len som si nechala zaplatiť to čo som už dávno ja do systému vložila - a to som tam vložila omnoho viac-čiže ja sa za to nehanbím. 😉
@anickami Tak áno to si ešte dobre "vychytala" - bohužiaľ pri mojom druhom tehotenstve to už možné nebolo. A pri prvom - no radšej nekomentujem - a to sme si fakt deti nerobili kvôli príspevkom a peniazom - našťastie sme to nepotrebovali ale aj tak. Celý náš systém je postavený dosť zle - pri prvom som odvádzala dane a odvody (a to nemalé) 10 rokov a len preto, lebo ma práca prinútila založiť si živnosť a rok som neplatila odvody tak som dostala "prd" a nie materskú.....Taká 20ročná slečna sa zamestná na 270dní na dohodu, potom si zariadi 90dní na max.VZ a dostane peknú MD - ale čo už. 😉 Mali by to trošku inak počítať.....Môj názor.
@klea231 ja nie som zamestnavatel. 🙂) a u nas je kopec ludi,co su tam uz dlhe roky.
A pripad mojho muza som spomenula prave preto,lebo vacsinou sa tvrdi,ze zneuzivatelkami su len a vacsinou matky co nie je pravda, on je naopak s matkami ako zamestnankynami spokojny na rozdiel od mladych ziab.. Napisala som to preto,lebo vacsinou sa na matky s detmi utoci.
A ano,verim tomu co pisem,inak nema zmysel pisat.
Vybav si,co potrebujes ako vies.
Ty si skor nejaka podrazdena,ja sa bavim. Fakt ma zo zvedavosti zaujimalo,ako sa da popri rodicaku vybavit pnka,ked vlastne nepracujem. A neboj,ja to uz nevyuzijem. 🙂)
A este raz..tebe som vtedy nepisala... Asi nabuduce radsej budem pisat sukromne spravy,aby nahodou dakto nereagoval,ked nema..🙂)
@marcelatje aj ja.. Nastastie som vdaka svojim vysledkom sa dostala k tomu,ze materska mi vysla najvyssia, aka mohla v danom case byt. Jedna,aj druha,kedze som mala retazovu - druhe dieta sa podarilo rychlo.
@siska53 a este ty si prva utocila ze taku ako ja by si nikdy nezamestnala a pritom ma nepoznas😀len utocis ..si podrazdena a potom to otocis voci druhemu😀a este by si bola stastna keby si mala taku zamestnankynu ako ja☺moj zamestnavatel nepride ani o cent...nemas ani ponatia co zamyslam....normalne si ma roxosmiala😀😀😀ty si fakt ta naj....dokonala
@evittam ja som k tomu prisla ako slepe kura k zrnu. Na DNP som sa peihlasovala 23.decembra 2011, 8 dni pred zmenou zakona. A vo februári som zistila, ze som tehotna, planovane 🙂. Ale tak mne vtedy do max. vela nechybalo. Doplatila som tusim 9x18e a ziskala som k MD cca 200e. A 9m po porode som znova otehotnela, sice neplanovane, ale stačilo mi doplatit nejakych 11e, aby som otvorila DNP a sla som z DNP na PN, a potom masledne 3. retazovy porod a znova max. Musim povedat, ze som v tomto mala stastie. Na to, ze som sa vtedy v tejto oblasti vobec neorientovala a vsetko zistovala na stranke poistovne a telefonicky, mi to vyslo a vytrieskala som z toho maximum. Ale zasa mi uniklaonformacia o dochodkovom, tak asi necele 2 roky nemam zaratane.
Ahoj maminy. Prosim poradte. Ked som na RD a zaroven na PN. Po ukonceni PN musim nastupit do prace ? Alebo mozem pokracovat len v RD ? Dakujem za radu
Zdravim mamičky.Prosím vás o radu ale info.Ak som ešte par dni na RD zamestnávateľ mi navrhol že mám ísť na PN pred dovrsenim 3r.syna.Vznikne mi nárok na nemocenské aké zvolíme tento spôsob?

@anickami Ja som ma neobmedzené vychádzky 😉