Pracovné miesto po materskej
Dobré ránko chcem sa opýtat ked sa vraciam po troch rokoch naspet na pracovisko mala by som ist na to iste miesto alebo ako to je . Dakujem
ZP
§157
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
@boba0013
v principe by si mala ist na povodne miesto, z ktoreho si odisla. Ak bolo toto miesto zrusene, mas narok na podobne pracovne miesto. Ak by takato moznost nebola, alebo by ti boli ponuknute podmienky s ktorymi nesuhlasis, mozes odmietnut a v takom pripade mas narok na skoncenie PP zo strany zamestnavatela a odstupne.
a ake mam moznosti v pripade, ak zamestnavatel ma uz nechce na povodne miesto (uz tam je niekto iny), nuka mi poziciu o 3 pozicie nizsie a vypoved mi odmieta dat?
@lentilkaza - to ze tam je niekto iny, nie je dovod podla ZP, tomu cloveku mal ponuknut miesto na zastupovanie.
takze ty mozes trvat na svojom a chciet pracu podla povodnej pracovnej zmluvy.
hlavne nepodpisuj ziadnu novu zmluvu, alebo dodatok k zmluve s upravenymi podmienakmi - potom by si sa tazko domohla svojho prava.
Ak ti zamestnavatel ponuka inu pracu, mas pravo ju odmietnut a stale mas narok na vypoved zo strany zamestnavatela + odstupne, resp. dohodu a odstupne.
Celkom nerozumiem, ako si predstavuje, ze sa to vyriesi? co cakaju? ze das ty vypoved? to v ziadnom pripade nerob.
podstatne je aby si oficialnou cestou (pisomne, mailom - co je vhodnejsie) oznamli navrat ku konkretnemu dnu, a ak ti dovtedy neponukne nieco s cim budes suhlasit, tak k danemu datumu nastup do prace.
ale pripadne cakaj ze ta v ten den moze cakat vypoved z dovodov zrusenia prac. miesta a odstupne, resp. sa budu chciet dohodnut.
drzim palce
@zara13 dakujem moc, ja som im navrhovala, nech mi daju vypoved s odstupnym, ale to odmietaju, momentalne je to na mrtvom bode, kedze som doma neni este 3 roky a zmenili sa podmienky u nas doma, takze este chcem zostat na rodicovskej

@boba0013 Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.