icon

Pracujúce mamičky popri poberaní rodičovského príspevku od 1.1.2014

raszuz
2. júl 2013

Ahojte mamičky, ktoré poberáte rodičovský príspevok a zároveň pracujete, tak nás ide naša vláda zase raz a znova "potešiť". Práve som pri čítaní správ na internete objavila túto správu http://www.topky.sk/cl/7/1354371/Dalsie-skrty-v...

lucinka0503
3. mar 2014

@ivushka19 Ahoj,ďakujem za radu,ale nepochopila som aký príspevok si myslela,že nebudem poberať?Tak to by bolo dobre potom poberať rodičovský a byť aj na PN.Materská mi končí okolo 20.5. a potom ten smiešny rodičák,tak preto chcem ísť do práce a drobec do jasličiek a k tomu som samoživiteľka.

ivushka19
3. mar 2014

@lucinka0503 Ak ide drobec do jasliciek, tak si chces vybavit prispevok na starostlivost o dieta, to sa pobera, ked si zamestnana a dieta navstevuje jasle. Ked ostanes doma, prispevok zrusis, lebo nebudes mat narok, kedze porusis podmienku a tou je, ze nebudes zamestnana a poziadas o rodicovsky prispevok. Ale pozor, prispevok na staroslivost ti uznaju ak mas trvaly pracovny pomer. AK robis len na dohodu alebo skrateny uvazok, posudzuje sa to inak a sance su omnoho nizsie ho dostat....

lucinka0503
3. mar 2014

No ono je to vždy len sezónna robota s 8hod pracov.dobou na dve smeny od októbra do mája a potom podľa zákaziek predlžujú buď o jeden alebo dva mesiace dlhšie.Tak dúfam,že mi ten príspevok na jasličky schvália v plnej výške☹ A s tou PN v ochran.leh. po skončení prac.zmluvy so sebou a zároveň opätovnom rodičáku neviete naisto,či môžem poberať potom oba naraz?

ivushka19
3. mar 2014

@lucinka0503 v pripade ako pisete mate narok na prispevok na starostlivost o dieta v takej vyske, aku sumu budete platit v jasliach, max. vsak 230€ na mesiac. Po skonceni prac. zmluvy sa musite hodit na PN do 7 dni, potom vam ochranna lehota zanika. Pokial viem, pri zistovani naroku na nemocenske nie je rozhodujuce, ci je poistenec poberal rodicovskeho prispevku.... Tak to bolo kedysi, nie som si vedoma, ze by doslo k nejakej zmene.... Kazdopadne pri ukonceni materskej sa skuste spytat priamo na pobocke....

lucinka0503
3. mar 2014

@ivushka19 Ďakujem veľmi pekne za rady🙂

ivushka19
3. mar 2014

@lucinka0503 rado sa stalo 🙂

lucinka0503
6. mar 2014

@ivushka19 Dobrý večer,môžem ešte jednú otázočku?Dnes som stretla známu a tá mi povedala,že keby drobecabol často chorý v jasličkách,tak by sa oň postarala počas mojej pracovnej doby mamka,ale to by som už vraj dostávala len 40€ rodičovský príspevok a nie ako tu píšete,že v plnnej výške.Alebo keby partner je pracujuci a potom by kvôli tomu bol on zo sebou na PN,tak drobec by bol s ním doma a nie v jasličkách v akej výške by bol rodičovský príspevok,samozrejme,že ja by som bola v práci.Už som z toho jeleň.☹

7katka
6. mar 2014

@lucinka0503 aj mne to tak povedali na UPSVaR

kajkape
6. mar 2014

@lucinka0503 Výška príspevku na starostlivosť o dieťa za kalendárny mesiac je:
v sume preukázaných výdavkov oprávnenej osoby, najviac v sume 230 eur,
41,10 eura, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje iná fyzická osoba (napr. starý rodič) a nevypláca sa jej rodičovský príspevok alebo rodič, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť a nezabezpečí starostlivosť o dieťa inak.
Sumy príspevku na starostlivosť o dieťa môže upraviť k 1. januáru kalendárneho roka vláda Slovenskej republiky nariadením.
http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...

ivushka19
6. mar 2014

@lucinka0503 Dobry vecer, uz vam tu odpovedala kajkape, ja poberam prispevok a nikto nezistuje, ci ste s tym dietatom doma alebo chodi do jasliciek.... Tak ci onak, musite vynalozit urcitu sumu na jaslicky a doklad o zaplateni jasli donesiete na urad a na zaklade toho vam danu sumu preplatia, resp. max. 230 €..... Tolko z bezneho zivota a mojej skusenosti 🙂 Hadam trosku pomohlo.... Ak sa rozhodnete, ze dieta nechcete davat do kolektivu, lebo je casto chore a stara sa o neho blizka osoba, tak dostanete len prispevok 41,10€ ako tu bolo vyssie spomenute....

lucinka0503
6. mar 2014

@ivushka19 Teraz neviem,či som Vás dobre pochopila,čiže Vy poberáte RP v plnej výške?Ako to mám vlastne spraviť aby som tak poberala aj ja a nezisťovali či je doma alebo v jasličkách.

tisa1522
10. mar 2014

Ahojte maminy, chcem poprosit o radu. Som na predlzenej rodicovskej dovolenke zo zdravotnych dovodov, mam moznost pracovat na zaklade prikaznej zmluvy (odmena za rok 500 eur). Vyplyva pre mna nejaka povinnost nahlasit to zdravotnej alebo socialnej poistovni. Dakujem

katenka2
10. mar 2014

Dobry vecer, ja mam uplne inu otazocku, aj ked sa viac-menej tyka rodicovskeho prispevku. Dcera skoncila v oktobri riadnu MD a odvtedy pobera rodic.prispevok. Teraz chce nastupit do zamestnania a davala si dohromady papiere a potvrdenia a zistila, ze sa nebola prehlasit v socialnej poistovni, ze skoncila MD a zacina RD /tym padom ani v zdravotnej poistovni/. Hned tam telefonovala a povedali jej, ze nech sa ide teda co najskor prihlasit a ze to obdobie, ktore nebola prihlasena sa jej nebude zapocitavat do dochodku. Myslela som, ze sa da to obdobie aspon nejako doplatit v minime, ale teda vraj nie.
Neviete mi, prosim, niekto poradit, ake dalsie dopady bude mat toto "prerusenie"? Mozu byt problemy nasledne aj v zdravotnej poistovni? Bude treba nieco doplacat? Ma niekto skusenosti, alebo znalosti. Pekne dakujem za kazdu info a dobru radu.

nibiru
12. mar 2014

@katenka2 v zdravotnej nebude doplácať nič to isté sa stalo mne čiže najvatší dopad do dôchodku sa mi nebude rátať cca 1,5 roka ☹ lenže mne pracovníčka tvrdiola že všetko mám ok a hold nemala som.

nibiru
12. mar 2014

ahojte potrebovala by som poradiť dnes mi bola schálená predlžena rp tlačivo som bola zaniesť do zdravotnej poistovne ale nevedeli mi povedat ako je to s platením ak som teraz poistencom štátu a dalej pracujem platím teda 2x zdravotné poistenie? či mi zamestnávatel nebude odosielať platbu za zdravotné poistenie?

katenka2
12. mar 2014

@nibiru Velmi pekne dakujem za info. Boli sme uz osobne aj v SP aj v zdravotnej a je to presne, ako ste napisala. Hold dnes aby si clovek vsetko preveril aj z 2-3 stran, lebo nakoniec je to iba jeho smola ☹ .
Podobne sme sa pytali aj my v ZP, ked teraz dcera ma nastupit do zamestnania. Povedali jej, ze hned ako nastupi do prace, zamestnavatel je povinny hned ju prihlasit a platit za nu odvody a tym padom prestava byt poistencom statu. Ak by skoncila pracu este v obdobi do 3-och rokov veku dietata, opat sa ma prihlasit na SP a ZP a opat by sa stala poistencom statu. Z toho som pochopila, ze nebude duplicitne poistena.
Ak moja odpoved aspon trocha pomohla, budem rada.

evita68
12. mar 2014

@nibiru ako platíš 2x? ZP ti bude zrážané zo mzdy, to je všetko..

nibiru
13. mar 2014

@evita68
@katenka2 dakujem dnes nebola v praci personalistka tak že mi nemohla dať žiadne info.

lucatko2407
14. mar 2014

Ahojte.neviem,či to tu už bolo riešené,len momentálne mám strašne málo času,tak by som sa chcela opýtať (možno sa opakujem).V pondelok nastupujem do práce na HPP,len poberám ešte rodičovský príspevok a neviem,či sa mám niekde zahlásiť,alebo nemusím.dakujem za všetky odpovede.moc mi tým pomôžete,lebo netuším,či to mám niekde oznámiť,alebo nemusím.

evita68
14. mar 2014

@lucatko2407 musíš sa ísť odhlásiť zo sociálnej poisťovne

megan86
15. mar 2014

jaj tak to som z toho mimo lebo moja malá má rok a pol beriem rodičák a práve som chcela ísť nie do mojej práce (nedá sa) ale do kauflandu ako brigadnik na pár hodín mesačne, poradí mi niekto dá sa to alebo? 😒

mondulka
17. mar 2014

Ahojte nemám čas tot u všetko čítať a nemám žiadne info ako to teraz prebieha.Ak mi malú vezmú chcela by som ju dať od januára 2015 do škôlky to bude mať 2,5 roka a išla by som do práce vlastne o 6 mesiacov skôr.Môžem tým pádom poberať aj rodičovský ako mám teraz aj môj plat?Ako to teraz je?Ďakujem vám za všetky info 🙂

maminecka83
18. mar 2014

ahojte prosím vas je tu niekto kto mi vie poradiť ohladom odvodov do zdravotnej poistovne ročnom zúčtovani na zdravotnom že kolko budem asi doplacat ked som si privyrabala popri materskej?

ivushka19
18. mar 2014

@mondulka mozete pracovat aj poberat RP do veku 3 rokov dietata..... Potom uz na RP nebudete mat narok. Takto to plati v tomto roku.... .co vymyslia do dalsieho roku, tazko povedat... 🙂))

ivushka19
18. mar 2014

@maminecka83 pokial to myslite tak, ze ste pracovali na dohodu, tak aj z dohod sa odvadzaju zdravotne odvody, takze nemali by ste doplacat, nakolko podla prijmu malo byt z dohody odvedene do zdravotnej poistovne...

tinkaaa
24. mar 2014

prosím vás vie mi niekto poradiť - som členom okrskovej volebnej komisie- a poberám RD - sú to len 2dni - ale je to vlastne práca na dohodu - treba to nahlásiť úspvar alebo soc.poisťovni?

evita68
24. mar 2014

@tinkaaa musíš sa odhlásiť na tie dni zo soc. poisťovne.. pozor, tieto dva dni ti môžu aj poškodiť, napr. ak by si skončila po RD pracovný pomer a šla na podporu

tinkaaa
25. mar 2014

@evita68- zabudla som napísať že pred RD som bola evidovaná na úpsvar čiže niesom zasmestnaná len na RD

toto som sa dočítala na soc.poist V súvislosti s uskutočneným prvým kolom prezidentských volieb a blížiacim sa druhým kolom Sociálna poisťovňa oznamuje, že člen volebnej komisie ani obec z odmeny za výkon funkcie vo volebnej komisii neodvádzajú poistné na sociálne poistenie.

Znamená to, že na účely sociálneho poistenia nemá postavenie zamestnanca predseda volebnej komisie, člen volebnej komisie a zapisovateľ volebnej komisie (rovnako pri referende predseda komisie pre referendum, člen komisie pre referendum a zapisovateľ komisie pre referendum a sčítací komisár). Obec preto z dôvodu vyplatenia odmeny neprihlasuje tieto osoby do registra poistencov v Sociálnej poisťovni a neodvádza za nich a za seba z vyplatenej odmeny poistné. Vzťahuje sa to na všetky voľby v roku 2014, čiže voľby do Európskeho parlamentu, voľby do orgánov samosprávy obcí a tiež nové voľby do orgánov samosprávy obcí za predpokladu, že v roku 2014 sa nezmení legislatíva.

musím sa odhlásiť?

evita68
25. mar 2014

@tinkaaa tak pardon, prehliadla som novinku.. neodhlasuješ sa

marionmarion
30. mar 2014

Necitala som celu diskusiu, priznam sa...prosim povedzte mi ako to teda je ak som na RD a otvorim si zivnost? ak moje dieta bude so mnou doma, cize nebude v jasliach, pridem o cely rodicovsky prispevoka budem musiet vyzit z toho, co si ako zivnostnik zarobim? Aj keby to bolo 100 € mesacne? A odvody do Zdravotnej a poistovne si platim sama, alebo ako? Vdaka...