Pracujúce mamičky popri poberaní rodičovského príspevku od 1.1.2014
Ahojte mamičky, ktoré poberáte rodičovský príspevok a zároveň pracujete, tak nás ide naša vláda zase raz a znova "potešiť". Práve som pri čítaní správ na internete objavila túto správu http://www.topky.sk/cl/7/1354371/Dalsie-skrty-v...
Ahojte baby, chcem sa niečo opýtať. Keď by som pracovala na polovičný úväzok alebo brigádovala a maly by bol u svokry nie v škôlke nezobrali by mi rodičovský a mám aj niečo potom nahlasovať? A časom keď bude mať malý 2 roky a išiel by do škôlky ako by to bolo? Ďakujem.
Som na rodičovskej dovolenke ale uz neplatenej lebo mi platenu neschvalili Chcem sa opýtat podari sa mi teraz cez leto brigadovat 3-4 hodiny Musim rodičovsky odhlasit alebo ako ?
svinstvo a smutné je že my mame len 203e a ani nemôžem
ist na poloviční či do prace lebo vezmu rodičak
@manulieka mozes ist do prace, aj na plny uvazok, rodicak ti do 3r. veku dietata nik nevezme
@manulieka A to ti kto povedal, takú hlúposť. Maximálne súhlasím s
@majusqa77
@sorciera24
Dobrý den,prosím poradí mi niekto,ako by to bolo v mojom prípade?Som na rodičovskej,syn má dva roky a teraz sa mi rysuje jednorazovka,teda ide o 5 dní práce,presnejšie ukažka remesiel a odmenu mám 300eur na den,tak treba niekde niečo nahlásiť,prípadne budem to ja nejako zdaňovať?
Dalej by som sa spýtala,ktoré máte dieťa s dlhodobo nepriaznivým stavom,kedy ste si požiadali po treťom roku dieťaťa o predlženie?O kolko skôr?Kedysi mi pri dcerke uznali až do 6 rokov,no ona mala aj operaciu močovych ciest,syn má teraz v podstate to iste,ale len 1.stupen a ona mala tretí,tak neviem,či sa mi to aj oplatí skusiť požiadať,ale možno hej,ked i len na pol roka. 😒
@petrahankova No záleží na základe čoho ti bude odmena vyplatená - aká zmluva......
@evittam a ako by to bolo lepšie,aby bola daň čo najnižšia?
@petrahankova Daň bude vždy 19% 😉 . Pozri, dávaš málo informácii - neviem či máš živnosť, ak nie tak môžu s tebou uzavrieť dohodu o pracovnej činnosti alebo vykonaní práce, pri dohode o prac.činnosti je ešte možnosť na pravidelný alebo nepravidelný príjem, pri nepravidelnom príjme ušetríš akurát pár drobných na nemocenskom poistení a poistení v nezamestnanosti.....
@petrahankova Čiže pri celkovom zárobku 1500,- Eur:
- dohoda pravidelný príjem: odvody: 201,- Eur, daň: cca 186,- Eur (ak podpíšeš vyhlásenie na uplatnenie nezdan.časti)
- dohoda neprav.príjem: odvody: 165,- Eur, daň: cca 193,- Eur
@petrahankova Ahoj, podľa môjho názoru, najlepšia by bola príkazná zmluva ak ide naozaj o jednorazovu zalezitost, nemas na to zivnost a resp. neda sa to chapat ako závislá činnosť. V takom prípade sú príjmy do 500 oslobodené od dane resp. nikde sa neuvádzajú a odvody z toho neplatíš ani sa nikde nehlásiš. Čiže by si zaplatila len 190 eur pri daňovom priznaní....občiansky zákonník myslím § 724 skús pozrieť, ale podľa toho čo píšeš by ti to vyhovovalo asi najviac...
kocky poradte mi. mali ma teraz auguste 2 rocky, chela by som ist do prace ale nechcem sa vratit do tej istej firmy ale novej. musim ukoncit pracovny pomer u nich a vyplatia mi zytok dovolenky? dalej ak nastupim do novej prace rodicovky prispevok mi ostane alebo mi ho stopnu? maly by bol tento rok u mojej mamy s ktorou byvam lebo do skolky mi ho este nevezmu.
alebo da sa porpi rodicovskej aj brigadovat aby mi ho nevzali..a a k ano mozem brigadovat aj v inej firme ked som inde este zamestanana.....
mam z toho chaos
dakujem
@bibusik13 No popri poberaní RP môžeš kľudne pracovať - na hocijakú zmluvu o RP neprídeš. Čo sa týka pôvodného zamestnania tak tam je to už na dohode so zamestnávateľom - ak sa tam neplánuješ už vôbec vrátiť tak najlepšie by bolo keby ti podpísal dohodu o skončení prac.pomeru a vyplatil dovolenku. Ak ti nebude chcieť podpísať dohodu tak treba dať už len výpoveď kde máš výpovednú dobu.
@evittamdakujem za odpoved a este pocula som aj o tom ze ak sa stara babka o dieta tak dostanes 45eur len neviem ci namiesto rodicaku ci k tomu?
@bibusik13 Tak o tom nič neviem. Jediné čo by mohla babka dostať - teda ty je príspevok na starostlivosť o dieťa - max.do výšky 280,- Eur, ale to by musela mať ako opatrovateľka živnosť a rodičák by ti zrušili - je to vlastne ten "príspevok na jasle,škôlku" - len s tým rozdielom, že ty by si tie peniaze platila jej.

@peta268
@evittam
Dakujem, citala som ale nebola som si ista, zostala som z toho nejaka zmatena. Takze dakujem este raz 😉