icon

Pracujúce mamičky popri poberaní rodičovského príspevku od 1.1.2014

raszuz
2. júl 2013

Ahojte mamičky, ktoré poberáte rodičovský príspevok a zároveň pracujete, tak nás ide naša vláda zase raz a znova "potešiť". Práve som pri čítaní správ na internete objavila túto správu http://www.topky.sk/cl/7/1354371/Dalsie-skrty-v...

evittam
7. aug 2016

@bibusik13 Rado sa stalo. Ďakujem a podobne.

majusqa77
7. aug 2016

@evittam
@bibusik13 ak myslis 41,40 - to je prispevok na starostlivost ak nevies zdokladovat naklady - teda ak sa o dieta stara napr.babka. ale je to miesto rodicaku, takze sa ti oplati nechat si radsej rodicak

evittam
7. aug 2016

@majusqa77 Aha, dík. 😉 Zase som múdrejšia.

petus19
11. aug 2016

Ahojte. Chcela by som sa opytat. Mala bude mat 3 roky za par dni a ja uz pracujem.
Ako treba ukoncit rodicovsky? Mam ist na Urad prace a soc.veci a rodiny o ukoncenie? Alebo mi poslu volaky papier?Dakujem

9lf9
11. aug 2016

@petus19 narok zanik zo zakon automaticky dovrsenim 3r, neposiela sa o tom ziadne rozhodnutie, akurat treba ist nahlasit kto zabezpecuje starstlivost o dieta po dovrseni 3r veku.

petus19
11. aug 2016

@9lf9 dakujem. Takze ide v Sept.do skolky,tak treba to tam ist nahlasit. Treba na to volaky papier?

9lf9
11. aug 2016

@petus19 na urade maju na to tlacivo ale da sa stiahnut aj na nete: http://www.upsvar.sk/buxus/docs/SSVaR/tlaciva/O...

fulmekovaveronika
8. okt 2016

ahojte mamicky chcela by somsa spytat od 1.7.2016 som na predlzenom platenom rodicovskom prispevku od 1.10.2016 som zacala robit na zmluvu chcem sa spytat ci treba ist niekam a oznamit uradom ze robim .a ci nepridem o rodicovsky dakujem pekne za kazdu radu

petrahankova
8. okt 2016

@fulmekovaveronika A to ako si na predlženom platenom rodičovskom,dieťa má nepriaznivý zdravotný stav?Ja som tak kedysi bola a rodičovsky mi bol vyplácaný aj ked som pracovala,automaticky bol ukončený ked mala dcera 6 rokov-ona mala nepriaznivy zdrav. stav a rodičák som mala až do 6 rokov bez kontrol.Nikde som nič nenahlasovala,dokonca ked som si predlžovala rodičovsku mi pani na úrade povedala,že môžem pracovať a aj dieťa môže chodiť do školky.Ja som len v práci povedala že ešte poberám rodičovský a zamestnavatelka ,že jej to je jedno,že ona s tým nič nemá.

fulmekovaveronika
8. okt 2016

@petrahankova ano ma nepriaznivy zdr.stav ale mam ho len na jeden .a neboli ste so zmluvou ani na zdravotnej.pretoze tam mi kazala ist pani co robi na urade .a zmluvu mate v celkovej vyske ktoru zarobite alebo je tam nejake max ktore mozte razobit.

petrahankova
8. okt 2016

@fulmekovaveronika na plny uvazok som bola,ako učitelka,bez obmedzenia výšky platu 🙂

gapa
8. okt 2016

@fulmekovaveronika
- ak máš podanú prihlášku v soc.poistovni, teda si dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, tak vznikom dôch.poistenia zamestnaca už nemôžeš byť dôch.poistená štátom dôchodkovo. Súbeh týchto dvoch poistení zákon nepripúšťa.
- a na zdr.poistovni, pokial viem, je to presne opačne, kedysi si mohla byť zdr.poistená bud ako zamestnanec alebo štátom. Teraz už dosť dlho (odhad cca 2011, vtedy som to vybavovala za muža) môžeš byť súbežne zdr.poistená štátom aj ako zamestnanec a aj štátom, ak pracuješ a súbežne poberáš RP. tj. záleží či nastupuješ naspäť do práce a či oni nahlasovali poberanie RP (nenahlasujú do zdr.poistovne rodič.dovolenku ale poberanie rodič.príspevku). Malo by ti trvať aj nástupom do práce až do oznámenia ukončenia poberania RP. Ak si oznamovala poberanie RP sama na zdr.poistovni, tak ukončenie treba ozmámiť až po ukončení poberania, nie nástupom do práce.
- na upsvar oznámiš kto sa o dieťa stará až po ukončení poberania RP. Ak si ale už nahlasovala, kto sa o dieťa stará, tak predpokladám zmeny treba nahlásiť.

fulmekovaveronika
9. okt 2016

@gapa uz mam schvaleny predlzeny rp.len sa vyskytla taka situacia ze v praci ktorej som bola pred nastupom materskej sa uvolnilo miesto tak ma vzali spat.aj ked som mala zmluvu len na dobu urcitu .a nebola som si ista ci sa da robit a aj poberat rp.kedze na nasom urade su take ochotne pracovnicky a ked od nich nieco chces tak sa pozeraju na teba ako bager na tvrdu hlinu a ich odpoved je mi nevieme ..po schvaleni rp mi povedalai ze nepotrebuujem ist na zdr.poistovnu ze upsvar to oznami sam a nie este som nenahlasovala ale kamaratka mi povdala ze to treda aj ked som na rp a robim .vopred pekne dakujem

gapa
9. okt 2016

@fulmekovaveronika a načo sa pýtaš? či to treba oznámiť na zdr.poistovnu? tam treba nahlásiť zmeny. nerozumiem, čo bolo po čom, u teba. Ak si nezamestnaná, tak treba oznámiť poberanie RP a ukončenie poberania RP. Over si, či to máš nahlásené. Ak poberáš nepretržite, najprv bežný RP do 3rokov a hned na to dlhšie, tak zmeny netreba. Ak skončí pp počas poberania RP, tak myslím treba nahlásiť aj to po ukončení pp. Tých kombinácií je viacej a záleží na dátumoch čo nastalo po čom. Ale ak si tam zavoláš, zajdeš, over si, či máš nahlásené.

nika1988
8. nov 2016

ahojte mne skončil rp potom som bola rok na platenom rp a rok na neplatenom teraz som sa zamestnala na dohodu zatial len neviem kde mám všade íst to nahlasit poradte mi ak viete a či tam musim ist osobne Dakujem

evka2310
19. nov 2016

Prosim o radu poberám rodicak, ak začnem znovu pracovať na živnosť (mám pozastavenu) budem musieť platiť min.minimálne odvody? Nechystám sa pracovať veľa, preto neviem či sa mi to oplatí. Ďakujem

sonitta
16. jan 2017

Ahojte baby, prosím Vás o radu. Aktuálne som na materskej do 07.04.2017. Moja staršia dcéra (5r) má potravinovú intoleranciu a potrebuje špeci stravu. Chcela by som si nárokovať predĺžený rodičovský príspevok, viem že sa to dá aj 1/2 roka späť. No a moja otázka znie: Ak si požiadam o RP na staršiu dcéru a 08.04.2017 by som mala nastúpiť na rodičovskú dovolenku s mladším synom, či tieto dávky môžem poberať súčasne? alebo mi bude vyplácaný len jeden rodičovský príspevok? vopred vďaka za každú odpoveď.

evittam
16. jan 2017

@sonitta Dostávať budeš samozrejme len jeden RP.

bale1rinka
1. feb 2018

@raszuz Vyplýva to z návrhu novely zákona o rodičovskom príspevku- Z NÁVRHU- či už to odklepli?

raszuz
autor
1. feb 2018

@bale1rinka zatial som neregistrovala, ze by to odklepli

bale1rinka
1. feb 2018

@raszuz chvala bohu

marshmallow
14. máj 2018

Bany keď ma prepustili popri rodicaku lebo firma zanikla môžem čerpať podporu?

evittam
14. máj 2018

@marshmallow Ak splnas podmienky nároku tak ano. Ale RP na otca dietata. Nemozes poberat aj RP aj podporu.

marshmallow
14. máj 2018

@evittam s tým nebude súhlasiť sme rozvedení

evittam
14. máj 2018

@marshmallow Tak ak mas narok na podporu mas ma nu narok do 2rokov od skončenia PP.

nela6
14. máj 2018

@evittam prečo sa nemoze brat aj podpora aj rodičovský? Ved podpora je dávka pre matku a rp je dávka pre dieta... Im sibe

evittam
14. máj 2018

@nela6 Nie, nesibe. Proste je to tak. Hotovo.

martuska2
23. sep 2018

Ahojte neviete mam narok na rodicovsky prispevok ked som.momentalne Pn? Od oktobra uz materska ale dovtedy pn. Mozem si to vybavit spatne?

petruldo
23. sep 2018

@martuska2 veď ty by si mala mať rodičovský do 3 rokov veku dieťaťa. už si sa vrátila do práce a tak si PN?

evittam
23. sep 2018

@martuska2 Pocas PN mas normalne narok na RP, preco ho nepoberas? Alebo otec dietata? Spätne ti doplatia max.polroka.