icon

Pracujúce mamičky popri poberaní rodičovského príspevku od 1.1.2014

raszuz
2. júl 2013

Ahojte mamičky, ktoré poberáte rodičovský príspevok a zároveň pracujete, tak nás ide naša vláda zase raz a znova "potešiť". Práve som pri čítaní správ na internete objavila túto správu http://www.topky.sk/cl/7/1354371/Dalsie-skrty-v...

cawes
3. júl 2013

@maznacik007 no co ja viem tak za rozdavanie letakov pri kocikovani 😀 resp za roznazasie letakov sa plati. Kazdy by si chcel privyrobit a chapem to. Bohuzial tento zakon je / bude robeny tak ze ak naozaj zena pracuje. Co na jednej strane chapem preco ked ja idem do prace = dieta do skolky by som mala dostavat peniaze. Ved pracujem. Nas stat ma dlhy, nie su peniaze na dochodky na davky atd. no a niekde to brat bohuzial musia, aj ked by teda podla mna mali zacat brat priplatky za dochadzanie do skoly atd

baklik
3. júl 2013

@sharmana no u nas v malom meste otvaraju od septembra specialnu skolku (montessori principy, jazykovi lektori), ktora bude stat pre deti 2- 3 roky 130 eur plus strava a pre deti nad 3 roky to bude 100 eur. preto tam hovoria aj skolkach, ktorych zriadovatelom je mesto, ci obec. a nemozem sa velmi vykaslat na statnu skolku, pretoze inu tu nemame, len vo vedlajsej dedine je jedna pre max. 8 deti. toto je mestecko o 18tis obyv.

katie555
3. júl 2013

@cawes ako v pohode to beriem...len to skus vysvtelit mamickam na svk , ze sice tu je vyssi prijem (a aj v svajci ak sa nemylim ze si tam) ale aj vydavky vyssie ..
segra v blave elektricenka na 3 mesiace tusim 70 eur, tu o takych cenach mozeme snivat ze?
ono mne slo skor na to poukazat ze teda ano materska je v eu statoch vyssia, ale kratsia a dovolim si tvrdit ze v pomere voci nakladom to bude tolko isto ako na svk ....

cawes
3. júl 2013

@katie555 no presne si to teraz napisala. Toto je to co pocuvam ked pridem na sk, ze sak ja zarobim kolko penazi no ale to ze davam maleho do jasliciek, kde chodi 2 dni do tyzdna a stoji ma to na mesiac 900 euro to uz nikto nechce pocut. Alebo ze ked do prace nepojdem, a zostanem doma tak nedostanem ani ten rodicak.

cawes
3. júl 2013

@katie555 ano mas pravdu ono ak by to clovek prepocital na naklady, dlzku materskej atd tak urcite to bude to iste, len ja ju dostanem 3 mesiace velku a niekto to dostava 3 roky

baklik
3. júl 2013

@cawes ha, a co hovoris na pripad mojej znamej, ktora ma predlzene poberanie RP zatial o 1 rok udajne kvoli nepriaznivemu zdrav. stavu dietata (IBA podozrenie na alergie) a pobera 200 eur kazdy mesiac! k tomu zacala normalne chodit do prace, ale vykaslala sa na to, lebo vsak co sa ona bude pachtit pre par supov, ked okrem toho pobera dalsich 400 eur/mes. rodinne pridavky z DE a muz tam zarobi dalsich 3000 eur mes. (ubytko ma zadara). a, prosim pekne, dieta je pekne krasne cely den v jasliach!!! TOTO by sa malo riesit a nie to, ze si chce nejaka mamicka privyrobit par supov k rodicaku! a z toho odvadza predsa dane a odvody statu! ved to je cele chore!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

maznacik007
3. júl 2013

@cawes precita si to poriadne ja som nepisala ze ja chodim rozdavat letaky ja robim konzultanta teda uz len do konca roka pokial schvalia novelu a robim to ako dobrovolnik pre neziskovku ...

a ano prijde mi smiesne ze stat zakaze mamickam si privyrobit oficialne cez rucne prace rozdavanie letakov, pracu pre materske centrum atd...

a na druhej strane dochodci ... ci uz vysluhovy, invalidny ci starobny si mozu k dochodku v pohode privyrabat ....

cawes
3. júl 2013

@baklik no podla mojich dostupnych informacii co mam a co som si sama zistovala na upsvare, tak ak maju dieta a ziju v de tak na sk nema narok na ziadny rodicak. Ak na sk zije a predtym pracovala v de tak ma narok na jedny pridavky z jednej krajiny, to co robi je potom vykoristovanie statu.

baklik
3. júl 2013

@cawes no vidis, a predsa - je to moja znama, tak viem, o com pisem, sama som jej tie papiere vyplnala a priznala aj to, ze berie rodicak! ona zije s detmi na SK, len muz pracuje v DE, teraz zacina v AT.
to s tebou uplne suhlasim, ze je to vykoristovanie statu, ale bohuzial pravoplatne!!! tak co je tu postavene na hlavu?!?!

cawes
3. júl 2013

@maznacik007 ja som to nemyslela na teba ohladne tych letakov, ja som si to precitala a pochopila ze co robis a ze si hovorila priklad. Este citat viem 😎
no co sa tyka dochodcov, tak na jednej strane ano je to tak mozu si v pohode privyrobit na druhej strane ked je neake zamestnanie napr. ucitel (väcsinou tam su dochodcovia co si privyrabaju) ktory ma skusenosti atd a maju tam ucitelku ktora ide na matersku tak ten dochodca jej drzi miesto, aspon tak par pripadov poznam., na druhej strane sa im neoplati zobrat niekoho noveho alebo niekoho kto vystudoval, nepracoval, porodil. Ono je to tazke rozoberat.

cawes
3. júl 2013

@baklik ok tak to potom neviem ako to teda funguje, pretoze ja som sa nato tiez bola pytat tiez som si ziadala tie papiere a zamietli mi to a to ani rodicak tu nepoberam, odpvoed bola ze moje centrum zaujmov neni na sk. podotykam po porode som tam chcela zostat a rodicak som chcela na 3 mesiace nic viac.

duratlicka
3. júl 2013

@bleelka Pochopila si to spravne,nastastie nas sa to netyka.To sa bude zvysovat alebo znizovat iba tym,ktori poziadaju o rodicovsky po 1.1.2014.Chvalabohu.

gesypa
3. júl 2013

@bleelka nevieš prosím ťa ako to bude ked do februára 2014 poberám RP to bude mať malá 3 roky a v máji 2014 budem rodiť 2x, teda vlastne pôjdem akoby z materskej do materskej, pred prvou materskou som pracovala, budem mať nárok na tých 260 eur alebo len na tých 160 eur?

danculik
3. júl 2013

Plánované zmeny od 1. 1. 2014

Rodičovský príspevok sa zvyšuje z 203,20 € na 260 € - ale len pre matku, ktorá bola pred narodením dieťaťa nemocensky poistená, poberala materské dávky a len do dvoch rokov veku dieťaťa.
Rodičovský príspevok sa znižuje z 203,20 € na 160 € na všetky deti vo veku od 2 do 3 (prípadne 6) rokov a súčasne po celé obdobie poberania pre ženy, ktoré materské dávky nepoberali.
Rodičovský príspevok nebude mať rodič, ktorý dieťa pracuje - napríklad na skrátený úväzok , na dohodu, alebo má živnosť
Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k príspevku sa zlúči do jednej dávky – výška dávky sa odstupňuje podľa poradia pôrodu - z prvého až tretieho pôrodu bude 829,86 €, od štvrtého pôrodu bude 151,37 €.
Škrtne sa prídavok a príplatok k prídavku na maloleté dieťa, ktoré opakovane spácha priestupok.
Pri starostlivosti o dieťa sa budú môcť striedať obaja rodičia bez zníženia sumy rodičovského príspevku, a to aj v prípade, ak jeden z rodičov nesplnil podmienky nároku na materské.

danculik
3. júl 2013

Ahojte, chcem sa opytat, zacala som pracovat normalne na pracovnu zmluvu, mam 20 mesacneho syna, zatial poberam RP...a od Septembra 2013 ide do normalnej statnej skolky, bude mat 2 roky v Septembri 2013 ked nastupi do skolky...teraz nechapem tomu, zoberu mi RP?..alebo ho budem mat znizeny?...alebo co?...Lebo ked som bola na urade sa informovat ked som nastupovala do prace, tak mi povedali, ze by som mala dostavat RP aj nadalej do 3-rokov veku dietata ak sa to nezmeni. Tak teraz neviem ci mi ho od Januara 2014 zoberu alebo znizia?..alebo vobec budu mi nieco prispievat na skolku? aj ked je statna ale poplatok mi urcili od 2 rokov dietata na 50 Eur skolne + strava + 6 Eur poplatok skolke.Co je tiez dost...Viete mi poradit co robit?a teraz co bude platit pre mna ked nie som ani dohodar, ani zivnostnik...ani skrateny uvazok...?...mne by mal ostat RP?

biancal
3. júl 2013

baby tato zmena sa netyka mamiciek co uz poberaju teraz rodicovsky ci? my budeme mat normalne po dobu 3 rokov tak ako doteraz, ak nie tak ma opravte 🙂 nechapem kam to spejeme, to ked zena po ukonceni skoly nepracovala a hned otehotnela, ma jednoducho smolu :/ radsej pojde rodit do zahranicia aby vedela to dieta uzivit, a nie tu o smiesnych 160eur!!! ostanu tu len sami degesi na tom Slovensku ked to takto pojde dalej! a vraj dat do skolky, a budu preplacat ! no ovsem ked mi ju do statnej skolky vezmu! to aby som si uz teraz podala prihlasku a to ma mala pol roka !

baklik
3. júl 2013

@duratlicka no to este nie je iste - navrh je v medzirezortnom pripomienkovani a potom sa bude este schvalovat! mamicky, citajte pozorne!!! cize, nic nie je este iste - je to len navrh v pripomienkovani a oni si este cele prechodne obdobie mozu odtial vyhodit, ked to bude pre nich jednoduchsie! ja osobne budem velmi prekvapena, ak ho tam nechaju!

pectore
3. júl 2013

veľmi sa mi nepáči, že vzdelaných ľudí návrh tohoto zákona hádže do rovnakého vreca s tými ktorý nemajú o štúdium a prácu záujem. Hadže do neho aj matky ktoré mali deti ako absolventky a zamestnať sa "nestihli"... Tento zákon berie peniaze predovšetkým mladým rodinám... pretože jeho cieľom najskôr je aby sa človek po vysokej škole hneď zamestnal a deti sme rodili po 30! (čo je však spojené ďalšími rizikami)..alebo sa snaží aby naše maličké deti vychovávali cudzí ľudia ...pretože matka bude nútená ho už v skorom veku opustiť aby sa vôbec uživili pretože bude výhodnejšie isť do práce a poberať príspevky na jasle, škôlku či opatrovateľku. Tento návrh ničí nielen pracujuce matky, matky ktoré nepracovali ale i u vzdelaných ľudí ničí sny o rodine pretože vo veku kedy by ju mohli mať si ju pre peniaze nebudú môcť buď dovoliť alebo si ju nebudú môcť užiť . A neskôr im pre vyšší vek tento sen nemusí nikdy prísť ... Pevne verím, že to nikdy neprejde v takomto znení a že sa kompetentný zamyslia nad tými, čo sa snažia dosiahnuť vzdelanie a nebudú ich hádzať do rovnakého vreca s tými pre ktorých je výhodnejšie ani nerobiť ani neštudovať....

miyya
3. júl 2013

@katie555 nikto nevraví, že mamičky v zahraničí majú lahši život. Ja len, že u nás je systém nastavený tak, že matky s malými detičkami sú v nevýhode. Či sa to oplatí alebo nie. Ja som z NR a tu v kancelárii nepripadá do úvahy plat 1000 € v kancelárii za bežnú prácu. Nerátajme Ba. Tu nie si ani motivovaná drieť ako koza za almužnú??

bleelka
3. júl 2013

@gesypa na matersku nastupujes kedy? Neviem ako to je ked mas medzi RP a materskou pauzu a neprechadzas plynulo z jedneho do druheho.....keby si prechadzala z RP na matersku, tak by si po jej skonceni dostavala uz 260 Eur, ale neviem co ti urobi ten cas medzi RP a materskym.... zalezi ako tam budes mat to nemocenske poistenie.

zmiska
3. júl 2013

@maminka2013
navrh vobec nie je ferovy. Ja som odpracovala 15 rokov, nasetrila som si neaku rezervu aby sme nesli od vyplaty k vyplate, syn ma rok a pol a planujeme mu surodenca pretoze ist do prace a rodit po 40tke druhe dieta nechcem. Tak kde je ta "ferovost"??

moni839
3. júl 2013

@mimikas Ver mi keby niečo také bolo aj u nás, okamžite sú moje deti tam. U nás ešte všade vládne zaspatosť a nie a a nie sa pohnúť dopredu.🙂

mimikas
3. júl 2013

@moni839 to mas vyzvu pre seba, skus si take nieco otvorit, aj si zarobis a po pomozes ostatnym mamickam, ja keby nie som v BA tak uz mam davno jasle, len tu ich je strasne vela, trh je prepachaty

lauricka
3. júl 2013

@biancal vraj dnes v novinach bolo, ze to bude asi az pre tych, ktori len zacnu RP poberat, nie pre tych, co uz ho poberaju

bodka13
3. júl 2013

@maznacik007 ale tí dôchodcovia nemajú neodpočitateľnú čiastku takže im zdaňujú komplet celý príjem a z príjmu majú aj odvody,čo donedávna nebolo 😉
@zmiska však ale keď si stále zamestnaná tak by si to mala mať v pohode,či nie ?

lauricka
3. júl 2013

@danculik vsetko sa dozvies, az sa to schvali, zatial su to vsetko len navrhy, nikto Ti na to neodpovie teraz

maznacik007
3. júl 2013

@bodka13 no ok ze zdanuju vsetko ale maju aj plat aj dochodok pri dnesnej nezamestnastnosti ludi v mladom a strednom veku je luxus platit aj dochodok aj plat ... a to najma v statnych instuciach 😉

darzneba
3. júl 2013

asi pojdem a vratim zivnost, budem sa prizivovat na vlade a nebudem platit dane. toto je ozaj to, co chcu?

bleelka
3. júl 2013

@zmiska ak pojdes z RD na matersku, tzv.retazovy porod, tak budes dostavat tych 260 na druhe dieta (predtym este 8 mesiacov matersku) 🙂, len stihnut nastupit na matersku do 3 rokov veku prveho dietata ...