Pracujúce mamičky popri poberaní rodičovského príspevku od 1.1.2014
Ahojte mamičky, ktoré poberáte rodičovský príspevok a zároveň pracujete, tak nás ide naša vláda zase raz a znova "potešiť". Práve som pri čítaní správ na internete objavila túto správu http://www.topky.sk/cl/7/1354371/Dalsie-skrty-v...
Ja sa pamatam, ze ked byvaly minister Mihal znižoval RP boli kadejake protesty matiek, spisovali sa peticie....a nieco aj pomohlo. V TV to bolo stale, ze predstavitelky Unie matiek tusim boli aj v BA a rokovali priamo s ministrom. Nejde sa nieco taketo podobne chystat a spisovat aj v tomto pripade???? Vsak toto je ozaj do neba volajuce.....
@mia18112 určte to treba riešiť aj ja si to myslím. a tie pomyselné zvyšovania príspevkov a Ďalšie znižovanie pre nepracujúce. Toto ak prejde, tak sa môžeme hanbiť, že im to dovolíme. Oni fakt môžu všetko. Na hanbu ako sa vieme stále len prispôsobovať.
Ja som z NR pri práci a deťoch nemám čas cestovať do Ba a hľadať tam nejaké spojubojovnice. Ale ak bude štrajk pred parlamentom, idem prvá a beriem aj obe decká 😉
Takze baby kedy strajkujeme?
inak toto by ma zaujímalo akože 1a pol dajú rodičák 260€ a potom to znížia na celý rok na 160 € . Takže v reale ide o zvýšenie o 630 € na celú dobu materskej bez možnosti privyrobenia. Haha aký odrb to na nás hrajú . dúfam, že som to správne pochopila... 😕
To su bozie mlyny. Som zvedava, co budu kazdy mesiac vypisovat mamicky, ked im uz ani ten "smiesny, zobracky a ubohy" prispevok nebude chodit. Pevne verim, ze novelu neschvalia. Ale mohli by zvyhodnit matky, ktore pred MD pracovali.
@fuska to si myslím aj ja. a mňa sa to už ani netýka ale jednoducho nemajú čo znižovať príspevok pre nepracujúce. Ja viem, že veľa z tých mám si ten príspevok nezaslúži a nevyužívajú ho na deti ale ešte stále je tu velké množstvo mam,ktoré nepracovali,prípadne pracovali v zahraničí bez zmluv ale jednoducho otehotneli nechtiac, bez toho aby si to plánovali podla najnovšej novely zákona. a 160 € je sakra málo. 😔 😔
sledujem tu par diskusii ohladom tychto zmien...Vsetci sa odvolavaju na zahranicie ...
ale chcem sa opytat , kolke by ste sli do prace, keby ste teda dostali 500 eur na mesiac ako rodicak, ale len 1 rok , zamestnavatel by vam musel drzat pracovne miesto rok...a sukromne skolky by teda mali dostatok miest...
hajzli,ja som robila na dohodu,a teraz z toho hov...este mensie???a tie co robili na zmluvu,budu mat viac,urcite ak sa pojde do strajku idemmmm,,,,,
@katie555 Katie to znamená, že pri uskromnení je to rodičák u nás na 2 roky. ale to nie je až tak podstatné,ako rozdiel medzi Sk a štátom v Eu. Ak by som mala prácu na 8 hodín s príjmom 1.000 € v pohode odchádzam do práce od dieťaťa 1 a pol. Zväčša čo viem, si pracujúce ženy,ktoré chcú byť pri dieťati v zahraničí dlhšie, na materskú dovolenku šetria. U nás má túto možnosť len veľmi malá časť Sloveniek,keďže naše príjmy sú stále nižšie ako príjmy mužov. Tu je dosť velký rozdiel medzi zahraničím a SK.
U nás ju radšej vyhodia ale znížia plat,kedže je matka a bude často PN. Opatrovatelky sú na výšku našich platov tiež drahé. Nám sa neoplatí isť pracovať od dieťaťa
A ja pracujem odzačiatku pri deťoch a je to katastrofa a neželám to ani jednej,aby musela od bábatka robiť. Ja si ani poriadne nepamätám ako mi malá rástla,lebo v noci som nespala a cez deň som poriadne nevnímala. teraz ked musím za klientmi tak je u nás chaos. prosíkam sa kam dať deti, kto my ich postráži. a zväčša mám najväčší frmol ked sú chorí. to ja ako zákon schválnosti. ale musím pracovať je to spoločná firma s manželom a treba platiť účty. Ale štvať ma to štve a ešte jedno. Práca muža je vždy dôležitejšia (aspon v ich hlavách),tak to potom aj tak vyzerá, že si kradnem čas na prácu. Ale to sem zrejme nepatrí a téma je o inom. ale dobre mi to padlo 😀 😀 😎
@miyya no zo zahranicim ...vy vnimate len prijem
hociktora baba co je uk ti povie ...si vezmi ze keby bol prijem mamicky aj 1300 libier co je dajme tomu bezne v kancelariach a podobne, avsak mas vela sloveniek co robia v tovarnach ,kde zarobia tak 1000 libier., supermarketoch a podobne....a skolka je takych 800 -1000 libier, v londyne je to dokonca viac..
mna len zaraza kolke mamicky hovoria ze im sa neoplati do prace , ked maju dat za skolku 330 eur, a teda stat im preplati 230....To uz aj pri minimalnej mzde sa oplati ? stale je zena v pluse ak dobre ratam...
ja som tam pisala ze teda boli by zakony stavane tak ako v inych statoch eu, jednoducho ze zamestnavatel musi prijat zenu po materskej.
mne len zial casto pripada ze niektore mamicky pocuju hlasky typu - ako napr v UK kolko pridavkov dostavaju , casto len v mediach alebo JPP , avsak minimalne 90% slovenskych mamiciek zije v realite, ked po 9 mesiacoch nenastupis do prace , tak nedostanes nic...
.. a vy si myslíte, že zamestnávateľ bude držať miesto žene po materskej? nájde spôsob ako sa matky zbaví... to je na margo tej reakcie, že kedy isť do práce..
Mne vadí hlavne to, že vymysleli teplú vodu ako údajne "využívačov" sociálnych dávok ( nechcem sa tu vyjadriť konkrétne) odradiť rodiť... ako ich potrestať za zneužívanie štátu.. blbci!
ja osobne som pracovala, nemala som PN ky, nikdy som žiadny system nezneuzivala a toto su co za politicke reci.. ze ta matka co pracovala dostane viac.. a ina menej, akoze ta sa menej stara o dieťa či čo?..mne vobec nevadi, že má niekto viac detí, ani že nejaka matka nemá vzdelanie.. pre panaboha.. co si myslia, že baby s tromi titulmi co nemaju deti teraz zacnu rodiť za 260 Eur mesacne ci čo?? okrem toho to je štát ústretový rodinám? to čo je..
Viete ja by som sa držala témy, že chcem vychovávať dieťa na RP a byť štátom za to normálne podporovaná. Mne sa hnusia témy.. že ísť do práce lebo....(samozrejme že tam všetky musíme ťahať.. lebo máme hypotéky...). Však na toto štát čaká..lebo im chýbajú dane.. že aha, asi sa rodí veľa detí... a máme veľké výdavky v štáte.. No nech si popredajú limuzíny, čo sa nanich vozia aj na poštu, nech šetria inde. Nech nemajú štátni tajomníci dve sekretárky, podme sa baviť takto... alebo im vysypeme naše použité plienky pred parlamnetom, tak ako kedysi polhoposdári hnoj. takže toľko k tejto téme.
@katie555
u nas takmer neexistuje moznost ciastocnych uvazkov a pod, my tu nie sme spadle z visne a mnohe aj maju realne skusenosti resp. maju v rodine ludi co pracuju v inych statoch a vidia ako to funguje tam ...
u nas je len jeden problem a to je nizky plat v pomere k cenam energii, byvania, jedla, liekov a pod... a to je problem ... urob si pomer prijmu a pomer zakladnych vydavkov u nas a v zahranici a potom sa mozeme bavit...
vsetky kamosky co sem prisli na navstevu ci z Uk ci z USA a pod sa stazovali ze u na je drahsia strava, plienky, lieky pre deti atd...
a ano ak matka zarobi v cistom 300 ci 400 EUR co je uplne bezna suma a to nezijem na vychode a precestuje min. 50 eur doplati skolku atd.. tak je to sakra malo a to sa este bavime o situacii kedy nema dieta chore ... vtedy ide prijem rapidne dolu ...
a tu je taka situacia ze casto je clovek rad ze aspon jeden ma pracu ... osobne by som preferovala skor model keby ani nemuseli davat ziaden RP ale pocas obdobia Rd manzelky by manzel neplatil dane a pod .. ale to je asi utopia...
@maznacik007
no mam ti vykalkulovat nase bezne vydavky na mesiac?
ale v podstate ja som len chcela povedat ze su tu matky ktorym nevyhovuje nic co sa realne da...
keby dali ze 2 rocnu matersku ale vyssiu djame tomu 300eur - co je podla mna nerealne pri vyske platov aj tak by nebolo dobre, lebo podla slovenskych mamiciek dieta ma do 3 rokoch byt pri matke.
Neviem kde znami a susedia pracuju , ze sa maju az tak dobre...A poviem ti tak ze aj napriek tomu ze partner slusne zaraba, pri vyske hypoteky a ostatnych nakladoch officialne som uz v praci , mala ma 8.5 mesiaca... financne by sme nevysli ...takze nie je vsetko zlato co sa blysti ....
ja som to pochopila tak, ze ked sa zena rozhodne byt tri roky doma dostane rodicovsky prispevok, ak pojde do prace a dieta do skolky dostane prispevok na skolku. Takze v podstate clovek stale nieco dostane. A pripada mi to uplne fer, ze clovek ktory chodi doprace nedostane prispevok. Ja zijem v zahranici, dostavam len rodinnne pridavky, materska dovolenka je len 3 mesiace a na skolku nedostavam ani korunu. A vobec by ma nenapadlo si stazovat.
@mimikas tam ide aj o to, ze ak by si si chcela privyrobit oficialnou cestou co i len poondenych 50 eur, alebo aj 100, tak sa ti to neoplati, lebo ti zoberu rodicak. uz dost, ze aj pracu na dohodu zodvodnili (ako pracovala vacsina mamiciek popri RD, uz to bolo znevyhodnene, ze sa vela mamickam ani neoplatilo makat a toto je uz uplny klinec). toto sa mne na tom nepaci! absolutne nepodporuju aktivnych rodicov, ktori si chcu privyrobit k tej almuznej co i len zopar eur a este pritom odvedu dane statu! nie, oni podporuju iba sedenie doma na riti na soc. davkach alebo rovno sup do prace a dieta do jasiel, ziadne privyrabanie si! pre mna za mna, nech si zavedu zasluhovost, ale napr. ja som tiez odvadzala dost vysoke odvody z dost vysokej mzdy a ak neprejde prechodne ustanovenie a mna nahodou kvoli org. zmenam neprijmu do prace, tak budem od noveho roka dostavat 160 eur, lebo maly ma 2 roky na konci novembra! tak kde je tu spravodlivost sa pytam ja???
@maznacik007 v tomto celkom nesuhlasim ze je u nas drahsia strava plienky atd ako v usa a uk, teda ze sa mamicky odtial ked prisli na sk stazovali. Bola som v oboch krajinach a napr plienky su na sk ovela lacnejsie, je pravda ze v uk je strava velmi velmi lacna co o Usa neplati (ak sa chces slusne najest a nie lez z fastfood tak das 30-30 dolarov na obed). ale zase najom v uk napr. 3 izbovy byt stoji 1000 libier a viac, v usa ak zijes v meste kde je praca tak tiez zaplatis neskutocne prachy za najom. Plus zdravotnictvo si tam platia sami atd. Takze ono to neni vsetko tak ako to pises.
@katie555 no ano mam tie 3 mesiace svoj plat ktory som mala pocas zamestnania, ale musela som si odpracovat, takze to neni len tak. AK by som nepracovala nemala by som ani TO!!! A jasne ze ho musim mat vyzsi ked len denny nakup (napr ranajky) ma stoja okolo 45 euro co z toho ze mam vyplatu 3000 euro ked najom ma stoji 1800 euro, poistky 500 euro, telefon 50 euro atd. Netreba sa pozerat nato ze dostanem viacej penazi
@cawes neviem kedy si bola v uk ale uz ani strava nie je najlacnejsia..ked clovek nechce byt na beans and toast, ale kupuje normalne jedlo tak stoji dost...posledne roky to slo hore...u nas mesacne tak 300 libier pre dvoch , mala je takmer este kojena...Vecera pre dvoch v resitke mas easy 50 libier a to hovorim mimo londyna, a nie moc posh restika ...sluzby su tu neskutocne drahe, doprava tiez ...a zdravotnictvo je kapitola sama o sebe ci uz v uk alebo USA.
no ale problem je v pripade ze sa matka rozhodne si privyrobit dajme tomu prekladmi a pod ... a potom pride o RP alebo napr. ja robim kvazi konzultanta pre neziskovku .. robim to zadarmo resp. niekedy preplatia cestovne naklady ale kedze su to vacsinou projekty realizovane cez EU tak musime mat uzavrete dohody ... ale ak budem robit pre treti sektor zadarmo tak prijdem o RP ... uz raz to tu tak bolo a veru potom sa neoplati tym matkam robit nic pocas obdobia RD a zvysovat si kvalifikaciu udrziavat sa v prac. cinnostiach, rozsirovat si obzory ... to je cely ten problem ... preco sa mnohym matkam toto nepaci ... ide aj o mamy co napr. roznasaju letaky pri prechadzkach s kocikom a pod...
@maznacik007 ako tam by potom mali stanovit nejaky limit , kedy by matka o rodicak neprisla. .dajme tomu vysku rodicaku, skratka tym padom by bolo 200 +200 mozne zarobit.
ako ja nerypem , len mam fakt pocit ze niektore mamicky by chceli mat 500 eur rodicak , najlepsie do 5 tich rokov dietata...a potom isto ze niktora mamicka nepojde do prace za 400eur...neber to ako utocenie, ale niektore by sa fakt mali zamysliet...bo sem tam to tak posobi ze mamicky hladaju vyhovorky preco sa im vobec neoplati pracovat..
a potom zacnu poukazovat ze inde v europe maju vyssiu matersku...ked napise niekto ze ved sa pozrite na vydavky ake su v inych krajinach to je ako hadzat hrach o stenu,,pochopi len ten co v zahranici zil
@katie555 naposledy som bola v uk v marci, ked to porovnam ale napr. z krajinou kde zijem ja je to ovela lacnejsie, ty das na stravu 300 l mesacne pre 3 ja dam pre 3 minimalne 900 euro, co sa metra tyka tak som mala dennu kartu za 8 libier tusim a jazdila som po celej zone 1 a 2 tu? dam 15 euro za taku kartu. Ano zdravotnictvo nic moc, ale stale ked to porovnam tak myslim ze este stale su v uk dobre ceny, hlavne ked su akcie atd, kde sa clovek moze trosku dopredu zasobit.

pre všetky otázky týkajúce sa technických odpovedí v zákone ( aj pripravovanom) kontaktujte predkladateľa zákona.Podla zákona Vám musi odpovedať aj an email. Adresu najdte tu:
http://www.employment.gov.sk/servis-pre-verejno...