Pracujúci otec poberač materskej a mama doma
Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.
Takže ten nezmyselný metodický pokyn by už mal byť zrušený... Žiadna šikana nateraz nehrozí...
Prosím skúsenejšie o radu ako postupovať v manželovom prípade. Od 6.8. Nastúpil na md. V práci dostal výpoveď a nastúpil k tomu istému dátumu 6.8. na novú zmluvu (žiaľ dátumovo to takto vyšlo keďže sa zjavne nepochopili). Od 1.10. Sa stal manžel živnostníkom a zostal u toho istého zamestnávateľa ako živnostník. K 3.10 ho odhlásili zo sociálnej poisťovne a vtedy sa zistilo, že nebol odhláseny zo starej zmluvy a prihlásený na novú dohodu a bol odhláseny iba k tomu 3.10. Čiže bol zamestnaný a zároveň poberal materskú podľa socialky na tu istú zmluvu. Pani na sociálke navrhla že sa to dá vyriešiť tým že pošlú opravený výkaz za august a september - teda nebude vykazovať žiadny príjem keďže je na md. V tom prípade zostane nárok na materské a nebudú musieť nahlasovať prípad na inšpektorát Prace a riešiť zamestnávateľa a zostane manželovi materská (aspoň to mi bolo povedané) Problém však je že učtovník u zamestnávateľa povedal že on to nespraví a nepošle opravený výkaz, takze aj majiteľ povedal že to teda neopravia. Týmto pádom príde manžel o materskú a aj pod hrozbou (podľa socialky) inšpekcie a kontroly to nechcú zmeniť. Je to taký problém zmeniť to, nie som mzdárka, tak neviem čo to konkrétne obnáša. Na sociálke mali problém hlavne s tým že pracuje pocas materskej a že ma za to príjem z jednej zmluvy čo samozrejme nemôže byt. Za september ani neprišla materská a za august nam povedali Ze ju budeme musiet vrátiť. Viete mi poradiť čo sa dá robiť? Vie pozastaviť/prerušiť/presunúť materskú? Dá sa niečo v tomto prípade spraviť. Ak by to bolo od októbra ako živnostník tak tam by nebol problém ale takto nevieme čo s tým. Prosím poraďte či je niečo čo sa dá spraviť a ako to vyriešiť. Už som chcela zájsť za jeho šéfom a vysvetlit mu to ale neviem ake argumenty použiť aby to zmenili aj keď to bola chyba účtovníka že ho neodhlásili a neprihlásil na novú zmluvu. Tie peniaze nám dosť budú chýbať tak neviem čo robiť. Už som zúfalá z toho :( Dakujem veľmi pekne za každú radu.
@diduska777 tak toto je chyba zamestnávateľa a účtovníka, nechápem prečo by mal na to doplatiť tvoj muž a tiež nerozumiem, prečo mu dali výpoveď, keď počas materskej je výpoveď protizákonná. Asi som niečo zle pochopila, ale môj názor je, že tie dátumy musí poopravovať zamestnávateľ vo svojom vlastnom záujme. Zo sociálnej poisťovne mu prišlo rozhodnutie?
@laurika26 nie ešte neprišlo žiadne vyjadrenie. Zmluvu mu nakoniec dali na Tpp s rovnakým platom len inou pozíciou. Čiže sa pre nich okrem pozície nič nemenilo. Aj tak sú povinný ho prihlásiť a odhlásiť?
@laurika26 čo by mal potom urobiť zamestnávateľ aby sme ten nárok mali? Lebo že už všetko poslali aj na daňový myslím dokumenty , odvody boli zaplatené. Vraj už to z daňového hľadiska neide spätne meniť.
@majusqa77
@laurika26 prosím viete mi poradiť či by sa dalo v manželovom prípade prerušiť poberanie materskej a čo k tomu potrebujem vybaviť? Našla som len dve možnosti kedy by sa to dalo len tomu veľmi nerozumiem. “A) prerušíte starostlivosť o dieťa z dôvodu jeho nepriaznivého zdravotného stavu, nárok na materské Vám zaniká dňom skončenia jeho starostlivosti o dieťa a opätovne vzniká odo dňa pokračovania v starostlivosti o toto dieťa.
b. prerušíte starostlivosť o dieťa z iného dôvodu, tak nárok na materské zaniká dňom skončenia Vašej starostlivosti o dieťa a opätovne vzniká odo dňa pokračovania v starostlivosti o toto dieťa. POZOR!!! Obdobie, počas ktorého sa o dieťa „nestaráte“, sa započítava do celkového obdobia trvania nároku na materské, takže de facto prichádzate o obdobie poskytovania materského.
Príklad: Otec si požiada o materské na staršie dieťa. Je mu priznané, o mesiac na to požiada o materské matka dieťaťa na mladšie dieťa, ktoré sa má narodiť. Sociálna poisťovňa prestane vyplácať otcovi materské na staršie dieťa, pretože nie je možné poberanie materského oboma rodičmi súčasne (i keď na rôzne deti). Po skončení poberania materského matkou chce otec pokračovať v poberaní materského na staršie dieťa, ale toto už nie je možné, pretože obdobie prerušenia jeho materského sa započítava do celkového obdobia materského, na ktoré mal nárok.“ čiže dobre rozumiem ak by sme dali na socialku žiadosť o prerušenie vyplácania materskej z dôvodu že preberám dieťa spat do svojej starostlivosti a potom povedzme k ďalšiemu mesiacu by ho prevzal spat otec do starostlivosti zostalo by tam ešte stále cca 3 mesiace nároku? Viete mi poradiť či sa to takto dá? Dobre tomu rozumiem? Dakujem
@laurika26 oprava, nedostal výpoveď dohodli na skoneční pp dohodou k tej novej zmluve ktorá bola na Tpp na dobu neurcitu od 6.8. - všetko na novej zmluve bolo rovnaké ako na predošlej aj plat len iná pozíci (aj keď to mala byt dohoda nie tpp) Ten istý deň ako nástup na md. Takze podpísal pz 6.8. aj dohodu o jej skončení ktorá bola od 6.8. Do 30.09. S podpisom k 6.8. Neviem či to píšem zrozumiteľne :( čiže bola vôbec plátna ta výpoveď alebo zmluva? Už som z toho debil 🤦♀️
@diduska777 ako to citam tam problem sa spravil tam ze on nenastupil na MD zo stareho ukonceneho zamestnania ale kedze mal novy tpp od 6.8 a v uvedeny den nastupil aj na MD ratana mu bola z novej prace a tym padom na nu nemoze pracovat.keby si o md poziadal zo starej pz v ocr lehote a potom nastupil na novu pz vsetko by bolo ok
@diduska777 no mali ste sa radit najprv chyba je u vasho manzela ak uz chcel odrbkavat system mal to robit inteligentne po tom co ste riesili na socialnej poistovni ste jeho zamestnavatelovi zabezpecili kontrolu tak ci tak
bolo to x krat napisane najprv musi nastupit na MD a az potom podpisat dalsiu zmluvu ci dohodu inak to nefunguje a socialna poistovna to vacsinou vyhodnocuje ako subeh pracovneho pomeru
to ze zamestnavatel nechce pristupit na to ze nevykaze prijem za augiust a september je normalne ved by konal v rozpore so zmluvou a bol by zalovatelny
abto so zivnostou ste uplne zamotali naco pocas MD siel na zivnost ?
cele zle z tohoro sa tazko vymotat preco nesiel na MD uz v juli ? alebo proste aspon s tyzdnovym rozdielom ved musel vidiet datum na tej zmluve a cediet k akemu datumu daval vyhlasenie na socialku
@loginexistuje Uplne suhlasim. No, chceli peniaze zo systému a ten ich "dobehol"....Kto moc vymýšľa.....
@loginexistuje
@evittam poprosila som normálne o radu a nie o to aby nás tu niekto obviňoval z odrbavania. Ma na to podľa zakona nárok tak prečo by nešiel. Vôbec nešlo o odrbavanie systemu a ani sme nechceli urobiť zle zamestnávateľovi. Manžel o to požiadal už koncom júla s tým že by chcel nastúpiť v auguste, tak mu pripravili novú zmluvu ktorá mala byt po nástupe na materskú. Na materskú nastúpil 6.8. Zmluvu mal mat po nástupe na materskú lenže mu zmluvu dali na ten istý dátum kedy nastúpil na matersku aj keď povedal že chce iný dátum, už som to tu riešila predtým že či to vadí alebo nie. Podľa informácie zo sociálky nebol odhláseny zo starej zmluvy keď nastúpil na materskú.On mal predtým pracovnú zmluvu z ktorej chcel nastúpiť na materskú a na novú pracovať. Na živnosť isiel lebo dostal lepšiu ponuku u toho istého zamestnávateľa tak sme nevideli dôvod prečo by to mala byt prekážka.
@diduska777 No veď radu si dostala a aspon vies preco to tak skončilo ako to skončilo, to je len realita. A bohuzial pre vas. Mohli ste si pomoct.
@diduska777 zhodou okolnosti som citala aj to ked si pisala sem este v auguste na str 10 tusim a jasne ti tam kocky napisali ze treba mat aspon par dni rozdiel a nie hned v ten isty den ako ste chceli
@evittam @loginexistuje prečo tak prajne??? Mal si zamestnávateľ dobre prezistiť, čo robí. Je to chyba zamestnávateľa, na ktorú doplatí zamestnanec. A ako píše @diduska777 dá sa poslať opravný výkaz, tak nechápem prečo to účtovník odmieta spraviť?
@evittam tak ja, keby som účtovník, či zamestnávateľ, tak si overím do čoho idem, neverím len tak ľahko zamestnancovi, veď nie jemu hrozí pokuta, ale zamestnávateľovi. Takže vinu by som určite nepripisovala zamestnancovi...
@majusqa77 veď práve, ale za to zamestnanec nemôže, a mnohí sa výplatným páskam ani nerozumejú, takže verím tomu, že si to ani nevšimol ...
Už na to aj tak doplatili, takže si myslím, že viac ich trestať nie je potrebné (ani zbytočnými poznámkami) sme ľudia a omylní, či .... ?
@loginexistuje jasné máš pravdu pomotali to, ale keby to bola tvoja sestra, tiež jej tak naložíš? Ide mi skôr o slušnú diskusiu, ak nemám dobré slovo, radšej ostanem ticho - hneď bude svet krajší 😇

@evittam je to zase o tom, že ja nemôžem mať, tak nech ani druhý nemá? To je náš prajný sociálny systém, no čo už počkajme si na verdikt do 16.10. 😎