icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

lundus
20. nov 2018

@evittam Ahoj ja to tiež teraz riešim, akurát manžel chce ostať doma, nie pracovať. Chcem sa opýtať, je si mám nahlásiť len zrušenie vyplácania RD, alebo sa mám aj s RD odhlásiť? Lebo toto mi na úrade povedali že obaja na RD nemôžeme byť, že nie je možné pozastaviť vyplácanie, len sa z RD odhlásiť-zrušiť. To isté my povedal zamestnávateľ, že ja musím nastúpiť do práce alebo dať výpoveď. Naopak som písala na ministerstvo a tam napísali to čo ty, akurát sa mám informovať na postup na úrade. No začarovaný kruh

lundus
20. nov 2018

@natalienka12 ahoj chcem sa optať, požiadať na úrade mi povedali že nemôžem požiadať o pozastavenie vyplácanie RP, že sa z neho musím odhlásiť, ked manžel nastúpi na materskú a ja buď musím nastúpiť do práce alebo sa hlásiť na úrade práce

lundus
20. nov 2018

@tatianah môžem sa opýtať ako si dopadla? ja mám ten istý prípad, jedna dcéra 4 roky škôlka, druhá 11 mesiacov, muž trvalý pracovný pomer a chce ísť na MD, ja chcem ostať tiež doma a som v trvalom pracovnom pomer

lundus
20. nov 2018

@baska1 no aj mne to povedali dnes že musím dať výpoved v práci, ako si dopadla? (manžel chce ísť na materskú)

lundus
20. nov 2018

ahojte, otázočka: pozastavenie vyplácanie RP a zrušenie RP /odhlásenie sa z RD na USVR/ je to isté? Lebo som dnes bola na úrade nahlásiť pozastavenie, nakoľko manžel nastupuje na materskú, a kukali na mňa ako puk, že nič také nie je možné, že sa musím odhlásiť a zrušiť si a aj musím nastúpiť do práce, alebo dať výpoveď a nahlásiť sa na podporu

marcelatje
20. nov 2018

@lundus to na ktorom úrade sú také fundovane úradníčky?

dapo
20. nov 2018

@lundus su dve veci - v praci cerpas rodicovsku dovolenku (RD) a od upsvar poberas rodicovsky prispevok (RP). Zamestnavatela vobec nemusi zaujimat ci poberas RP, ani mu nemusis oznamovat ze si ai ho zrusila, cerpat RD mozes zo zakona do 3 rokov dietata a je uplne irelevantne kto na dieta v tom case pobera aku davku...na druhu stranu upsvar vobec nemusi zaujimat co ty robis ked sa rozhodnes nepoberat RP, ci sa vratis do prace alebo sedia doma na zadku, a rozhodne si vo veciach RD a zakonnika prace netreba dat radit od niekoho na urade kto o tom vie velke H...na upsvar poziadas o ukoncenie poberania RP - ziadnu rodicovsku dovolenku tam neukoncujes, to s uradom nijak nesuvisi, len ukoncujes poberanie statnej socialnej davky, zamestnavatelovi nic nepovies (lebo sa ho to ani netyka, nadalej ti u neho trva rod.dovolenka), akurat pojdes na zdrav.poistovnu a nahlasis sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov...sama som to tak spravila a planujem to tak buduci rok spravit znova (ked pojde muz znova na matersku s dalsim dietatom)

lundus
20. nov 2018

@marcelatje úrad v Brezne

lundus
20. nov 2018

@dapo super ďakujem za info. Ja som myslela že rodičovská dovolenka je podmienený tým že musím byť prihlásená na USVR. Aspoň tak ma pani na úrade informovala že môžem ísť do práce alebo dať výpoveď. Že keď nepoberám rodičák nemôžem byť doma. Ešte sa opýtam akú máte skúsenosť s kontrolou či dieťa návštevuje škôlku na 4 hodiny? Zdravotné by som si nahlásila na 4 ročnú dcérku, ale chodí do škôlky na celý deň. či to niekto kontroluje vôbec

dapo
21. nov 2018

@lundus skusenost nemam, to dieta na ktore muz bude poberat matersku chodi do skolky? Ak nie, nahlas sa nan, nie je to problem, tiez som to tak mala (starsia cely den v skolke, mladsia doma a na mladsiu muz poberal matersku a ja som bola nahlasane ze sa o nu staram)

evittam
21. nov 2018

@lundus Na co si to riesila so zamestnávateľom?! Co s tym ma? Plati čo tu piseme dookola-ty si nadalej na RD, poziadas len o zrušenie vyplacania RP, na ZP sa prihlásis ako osoba starajuca o dieta do 6 rokov. So zamestnávateľom nic neriesis.
Pre všetky - zacnite konečne aj čítat co tu radime a nie pýtať sa dookola na to isté.

evittam
21. nov 2018

@lundus Dali ti to pisomne?

evittam
21. nov 2018

@lundus Naštuduj si zakon o ZP. Uz som čítala, že pracovnícka ZP tvrdila ze nekontroluju nic. Tvrdiť mozu čo chcu-zakon je zakon ak ti na to prídu zaplatíš si to poistné. Uz je na tebe čo spravíš. Jedine,ze ti daju pisomne,co tvrdia a to nespravia.

baska1
21. nov 2018

@lundus no mne už manžel bol, už som naspäť na RD a výpoveď som pochopiteľne neriešila 🙂

evittam
21. nov 2018

@baska1 Späť na RD? Ved na tej si stale aj počas muzovej MD.

tatianah
21. nov 2018

@lundus manzel bol na materskej, dal vypoved v praci. Ja som bola doma s nim, na neplatenej rodicovskej na mladsiu dceru. Da sa to.

lundus
21. nov 2018

@dapo áno mladšia má 11 mesiacov, a nerobia problém na ZP a SP s nahlásením na mladšie dieťa?

lundus
21. nov 2018

@evittam kamarátka mi riaditeľkou na personálnom oddelení, preto som sa pýtala vo firme, pýtala som sa aj u nás na úrade a povedali mi o isté že to nie je možné, sesternica mi robí na USVR vo Zvolene a bola priamo u šéfky sa na to pýtať a povedali to isté. Volali sme na národný inšpektorát práce v BA a znova to isté. S nikým kto by to takto mal sa nepoznám, nikto z okolia o tom nič nevie a nevyužil to

lundus
21. nov 2018

@evittam áno mám to písomne z nášho úradu a aj z inšpektorátu práce

lundus
21. nov 2018

@lundus akurát z ministerstva sociálnych veci a rodiny mám písomne že zákon to nevylučuje ale ani nezamieta, a mám sa informovať na pobočke pod ktorú patrím

evittam
22. nov 2018

@lundus Zaujímave. No proste opakovat sa nebudem. Plati co sme už napísali.

evittam
22. nov 2018

@lundus Btw.co s tym ma inšpektorat práce?! Ci UPSVaR? Ako sme už napísali-ty len zrusis poberanie RP. Naďalej si na RD, na ktorý mas narok do 3rokov dietata bez ohladu na to ci poberás RP. Vid Zákonník práce. By som chcela vidieť to písomne vyrozumenie. Nedas sem scan?

evittam
22. nov 2018

@lundus Vyjadrenie od SP:
Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.

dapo
22. nov 2018

@lundus SP vobec riesit nemusis a ZP ziadny problem nerobi, bola som tak sama nahlasena...apropo absolutne nechapem co riesis s upsvar, oni nemaju nic spolocne a tvojim zamestnanim a nic ich nie je do toho co budes robit

dapo
22. nov 2018

@lundus narodny inspektora prace - preboha a OSN napisat nechces? Tam o tom budu vediet viac ako inspektorat prace - inspektorat kontroluje zamestnavatela, napr.ci ti vyplatil mzdu, ci je dodrzane BOZP, co oni maju spolocne a tvojou RD?? A o "personalnom" oddeleni v praci sa nebudem vyjadrovat, cest vynimkam, ale mojej kamoske tiez tvrdili ze nedostane ziadnu matersku ked ide o retazovy porod (akoby o tom nieco vedeli) a co myslis? Tarali hovadiny ako vzdy...riad sa cim chces, naozaj to bolo 100x napisane, ked neveris, precitaj si zakony, mas to tam cierne na bielom

dapo
22. nov 2018

@evittam uz sa fakt nedivim ze s niektorymi nemas trpezlivost...btw mozes sa spytat - mas skuaenost s tym ze by sa ziadala materska len z jedneho nemocenskeho poistenia? Teda muz ma dlhodobo dohodu s nepravidelnym prijmom a to si chce/musi pocas materskej ponechat, na matersku by siel len z tpp, da sa to? Podmienku 270 dni splna aj bez dohody, dlhe roky platil odvody ako szco (ale to uz ukoncil)

marcelatje
22. nov 2018

@dapo 😂😂😂😂

laurika26
22. nov 2018

Ja mám pocit, že tu niektoré príliš veľa špekulujú a ničomu sa nerozumejú. Agentúra JPP (jedna pani povedala). Ak tá pani nečíta zákony dôsledne, tak jasné, že poradí hlúposť a takéto ženy žiaľ sa nájdu aj na UPSVaR, aj v SP, aj v ZP, ... Na úradoch majú vyslovene zakázané radiť a podávať informácie ohľadom materskej pre otca. Tak jasné, že vám povedia, že to tak neide a skúšajú, či im to prejde, ale oficiálne si to už nedovolia. Ženy tu nemajú dôvod vás klamať, čo by z toho mali? A ako už bolo písané, je potrebné prv všetko čo sa tu popísalo prečítať a určite svoju odpoveď nájdete. Ak nie a sa spýtate, tak potom neargumentujte, že iná pani povedala ináč... Musíš sa rozhodnúť sama komu uveríš.

evittam
22. nov 2018

@dapo Ak ma dohodu na nepravidelný príjem tak z nej ani narok na MD nema nakolko z dohody na nepravidelný príjem sa neodvádzaju odvody na NP.

dapo
22. nov 2018

@evittam aha, vidis, to som nevedela, budem.to musiet preverit, ze to je naozaj ako nepravidelny prijem. Dakujem!!!