icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

lundus
22. nov 2018

@dapo písali sme na národný inšpektorát práce, nakoľko zamestnávateľ odmietol manželovi ísť na materskú dovolenku. Dával mu to písomne a zamietli mu to. Úrad to už poriešil so zamestnávateľom

evittam
22. nov 2018

@lundus Co to má spoločné s tvojou RD?

jankechova2706
3. dec 2018

Ahojte dievcata, rada by som sa Vas opytala... Manzel nastupuje na MD 2.1.2019, aky datum mu maju v praci uviest v ziadosti ako posledny den v praci? 1.1.2019? Aj ked je to statny sviatok, ci? Dakujem

alibaba55180
10. jan 2019

Dobrý deň, chcem sa spýtať, ak otec pôjde do troch rokov dieťaťa na materskú, môže mamička nastúpiť na úrad práce a poberať dávku v nezamestnanosti?

majusqa77
10. jan 2019
laurika26
10. jan 2019

@jankechova2706 posledný deň v práci, ktorý pracoval, ak robí na smeny a robil 1.1. tak áno

alibaba55180
10. jan 2019

@majusqa77 a po skončení materskej sa môže mamička vrátiť k poberaniu rod. príspevku?

majusqa77
10. jan 2019

@alibaba55180 ano. Ale pozor, az od noveho mesiaca

senta_sofia
10. jan 2019

@majusqa77 nemas prosim ta vedomost, alebo baby co tu ste takto cerstvo ostali “doma” a na materskej je muz, ako sa k tomu postavila zdravotna poistovna? Lebo udajne od 1.1 vyzaduju od zien, ktore poziadali o odnatie rodicovskeho a ostali doma s dietatom len tak, aby sa prihlasili ako samoplatcovia. Doteraz to slo, ze platili dalej aj za matku.

majusqa77
10. jan 2019

@senta_sofia mam, je to tak. Bola novela zakona o zp

evittam
10. jan 2019

@senta_sofia Od 30.12.2018 je novela ZP, že nemôžete byt obaja poistencom štátu na to iste dieta. Cize ty musis byt samoplatca.

senta_sofia
10. jan 2019

@majusqa77 @evittam dakujem, priznam sa, ze zakon som mala v plane ako citanie na dobru noc, vedela som, ze ste z fachu, usetrili ste mi hladanie 👍 ja som to este stihla, ale znama to momentalne riesi 😞

evittam
10. jan 2019

@senta_sofia No konečne zalatali jednu z dier v zákonoch.

senta_sofia
10. jan 2019

@evittam podla mna to zachvilu stopnu ako celok alebo vyrazne obmedzia moznost zarobkovej cinnosti otca poberajuceho materske, tam uteka ovela viac penazi ako im uslo na zdravotnom

lundus
11. jan 2019

a je možné teraz po novom aby som si dala u ZP starostlivosť na staršie dieťa ktoré ešte nemá 6 rokov? A koľko platia samoplatcovia do ZP?

majusqa77
11. jan 2019

@lundus ano, ak nechodi do skolky na viac ako 4 hodiny. A okolo 66 €/mesiac

lundus
11. jan 2019

@majusqa77 ako to prosím preverujú? idú do všetkých škôlok a overujú mená? Prípadne dcéra by len bola na pol roka vyhlásená so škôlky ale nemala by ju zrušenú to môže byť?

lundus
11. jan 2019

@majusqa77 ide o to ze ja a manžel mame rozličné adresy 300 km od seba. Sme na adrese manžela ale všetko pre mňa a deti vybavujem v mieste mojej adresy. Ale do škôlky chodí v mieste muzovej adresy. Jedine kde som na hlasovala že chodí do škôlky bol úrade sociálnych vecí a rodiny, to bolo povinné. Myslíte že sa s úradom spoja a zistia si adresu a budú kontaktovať svoju pobočku v druhom meste aby to niekto pre kontroloval?

senta_sofia
11. jan 2019

@lundus ak je to dieta starsie ako 3 roky, nahlasujes Uradu prace, ze kde sa dieta nachadza na predpisanom tlacive. Neviem ako maju preklopene databazy, ale zdravotne poistovne vidia napriklad aj rodicovske, kto pobera, tak je dost mozne, ze zdielaju aj toto. Skor otazka, ako zistia ci tam je 4hodiny alebo viac 😊

majusqa77
11. jan 2019

@lundus netusim ci a ako to momentalne kontroluju. Pisem podla toho, co je v zakone. Na zp sa podpisuje cestne prehlasenie, takze to uz je na kazdom, ako sa k tomu postavi

loginexistuje
11. jan 2019

@lundus nemusia kontaktovat nikoho maju k dispozicii datasety k detomnktore navstevuju ms aj s dobou ci je poldenna alebo celidenna

lundus
11. jan 2019

@loginexistuje a keď ma nahlásene napr celodennú a na pol roka ju vyhlasim je to ok? Bežné dcéru vyhlasujem aj na, dva mesiace keď cestujeme. Na úrad práce som ju hlásila v meste trvalého bydliska chodí do škôlky v inom meste

erikalabaskova
12. jan 2019

Môžem sa opýtať ohľadne zdravotného poistenia, ak je manžel na MD od 1.12.2018, vzťahuje sa zmena aj na mna, že sa musím prihlasit ako samoplatca? Ďakujem

marcelatje
12. jan 2019

@lundus je to tvoje dieťa. Nikto ta nemôže nútiť aby chodilo len preto, že musí. Iné je to v škole.

evittam
12. jan 2019
erikalabaskova
13. jan 2019

@evittam Ďakujem

joannita
2. feb 2019

Dievcata co ste zbehle, mozete mi poradit prosim? Dam konkretny priklad, dufam ze to napisem zrozumitelne 😁 . Mne konci materska 6.2.2019. Manzel chce nastupit na matersku od 7.2.2019 a ja chcem ostat na rodicaku bez prispevku, v utorok chceme ist podat ziadost. Ak mu uznaju matersku od toho 7.2 (mali by, je szco) tak ja by som mala mat narok za februar aj na rodicak nie? Ale kedze ja o vyplacanie rodicaku vlastne ani nepoziadam (pretoze manzel ide na matersku hned po mne) tak mi ho spatne vyplatia za februar? Alebo on poziadam za ten februar nejak osobitne?
Alebo som rozmyslala ze ci nebude lepsie poziadat hned po mojej materskej o rodicak (ja) a manzel by nastupil na matersku od napr. 3.3. Ja by som tym padom dostala rodicak za februar aj marec a muz matersku za marec.
Rozumiete mi? 😁😁
Dakujem velmi pekne 😘

majusqa77
2. feb 2019

@joannita nie, musel by ist na matersku az 8.2., potom ty dostanes za 7.2. rodicak

joannita
2. feb 2019

@majusqa77 myslela si asi za cely februar nie za 7.2 nie? Lebo ved rodicak sa vyplaca za cely mesiac bez ohladu na to kolko dni v mesiaci si "na nom"

dapo
2. feb 2019

@joannita ak tebe skonci materska 6.2. a on nastupi 7.2., tak tam nezostava ani jeden den bez materskej, cize ziadny narok na rodicak, nech ide az 8.2. alebo moze ist az 2.3. a budete mat narok na rodicak za februar aj marec