icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

keitik
15. mar 2018

@tatianah Ahoj, aj ja som toto riesila zaciatkom roka. Socialnej positovni sa mozes prihlasit na dieta i ked xodi cely den do skolky, nekontroluju to, lenze pani v ZP ma nexcela prihlasit ako osoba starajuca sa do 6r. o dieta na mladsieho 2 r., ze to nejde, bo je s nim muz na materskej. Nexcela som sa s nou hadat i ked babu tu pisu, ze je to mozne. Dokonca sa cudovala, ze ako mozem ostat doma a prihlasit sa na starsieho. Si to telefonicky zistovala. A potom povedla" to su teda zakony".Tak som sa prihlasila na starsieho 5r. ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. Ale musi xodit na 4 hodiny. tak som ho dala na pol dna. Ale myslim, si ze to nik nekontroluje.
Tak zelam aby Vam to vyslo 🙂

sasesoe
15. mar 2018

@nunka281 pozri temy ako Otec na materskej a pod. Lenze problem je, ze jed este nie si ani tehotna, tak zakon sa dovtedy moze zmenit. Aktualne je navrh, aby mohli byt obaja na md jeden so starsim a druhy s mladsim, len este musi prejst a ktovie co bude... takze uplne spoliehat sa na to neda. Tu ti poradia len to, co je platne "dnes". A dnes mozes popri md robit na inu zmluvu s inou prac.poziciou al u ineho zamestnavatela. A to plati pre zenu i muza. Zena ma narok na md 6-8tt pred terminom a potom celkova dlzka zavisi od poctu deti a ci je vydata atd. Muz moze byt 28tt kedykolvek do 3r dietata. Ale stale to je len zlomok casu z celej starostlivosti o dieta...

evittam
15. mar 2018

@keitik To ze ti tetuska povedala,ze to nie je možné neznamená ze to tak je.😉 Ostatne sme uz napisali.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
evittam
15. mar 2018

@teegreen No v zamestnavatelovi nech to vyvolava co len chce.😉 A po oficiálnej ziadosti o MD nemoze dst zamestnavatel vypoved jedine,ze by zrušil firmu.

6nikus
15. mar 2018

Nepodpisal mu to..teda ziadost o matersku s vytvorenim inej pracovnej zmluvy 🙁...och...nik v tom nevidi problem az ten najvacsi z najvacsich...no co uz

evittam
15. mar 2018

@6nikus A nemá možnosť zamestnat sa na tu dobu inde?

6nikus
15. mar 2018

@evittam ved neviem, mohol by sa...len nevie ci tu mu daju vypoved ked je este v skusobnej...on robil v inej firme 20rokov,,a toto dostal ponuku tak vzal a ...len ked uz bol v novej praci az vtedy mi skoncila materska...taka smola..

evittam
15. mar 2018

@6nikus Tak veď nech vydrzi počas skusobnej doby, zatiaľ sa poobzera po niecom (teda ked mu nechcú vyjst v ústrety) a hotovo. Na MD moze ist kedykoľvek do 3rokov veku dieťaťa.

6nikus
15. mar 2018

@evittam dakujem,,,asi tak to skusime urobit...:D

tatianah
15. mar 2018

@evittam
@majusqa77 baby, nerozumela som tomu, lebo mi to prišlo nelogické... Prihlásiť sa na starostlivosť o mladšiu dcéru, keď je v starostlivosti otca. A nemusíte odpovedať posmešne. Nie, my bežní smrteľnici nerozumieme úradníckej byrokracii. Vy ovládate to a ja niečo iné. A ak mne dá ktosi otázku z môjho odboru,odpoviem slušne, vecne a nie v náznakoch. Napriek tomu ďakujem za radu, aj keď sme sa k nej dopracovali takto zdĺhavo.

dapo
15. mar 2018

@tatianah pokojne mozes byt prihlasena na mladsie dieta, prave v pondelok som si to bola riesit, ani na soc.poistovni ani v zdravotke s tym nemali ziadny problem

majusqa77
15. mar 2018

@tatianah mozno je to nelogicke.. ..a mimochodom, odpovedala som ti cca takym istym stylom, ako ty ;)

evittam
15. mar 2018

@tatianah My sme ti nikde neodpovedali posmesne. A odpoved si dostala hneď, nemôžeme za to,ze si to hneď nepochopila.

eeffka
15. mar 2018

@evittam
@6nikus
Je trosku rozdiel ist na md s tym zamestnavatel nic neurobi a chciet ist na md a mat novu zmluvu v praci s tym nemusi suhlasit. Pleties 2veci.

evittam
15. mar 2018

@eeffka Ja nic nepletiem.😉

evittam
15. mar 2018

@majusqa77 Btw.clovek sa snazi, dve jej tu piseme neviem koľkokrát to iste a sme nakoniec my tie zle a odpovedáme posmesne lebo ona to nepochopila.🤐😉😎

teegreen
Odpoveď bola odstránená
evittam
15. mar 2018

@teegreen Pozri, po skúšobnej dobe moze ist na MD a zamestnavatel nič nezmôže. Ano ak je na dobu určitú nemusia mu predlzit zmluvu.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
tatianah
16. mar 2018

@evittam
@eeffka Áno, bolo jasné, že bežný človek nepochopí vetu : " sak sa prihlas na menšiu " keď vám to nedáva logiku. A zlé nie ste, to som nepovedala, podakovala som vám za vaše rady, aj keď vysvetlenie prečo a ako je možné sa prihlásiť na menšiu prišlo až neskôr. Chápem, že vas možno otravujú otázky pre vas tak primitívne, ale ako vravím, každý ovláda niečo iné, a ak máte záujem tu pomáhať ženám, tak to nerobte povýšenecky, lebo aj vy raz prídete na úrad, o ktorom nič netušíte a odbijú vás vetou " šak si podajte na to a to" a budete také bezradne ako ja teraz. Slušnosť dámy, je taka jednoduchá.

eeffka
16. mar 2018

@tatiansi si ista ze si dobre citala? Lebo tebe som ja nepisala nic 😉

evittam
16. mar 2018

@tatianah Tak este raz-nikde sme sa k tebe nesprávali povýšenecky ani posmešne. Slušne sme ti odpovedali.
Co je konkrétne povýšenecke na vete:..."ved sa prihlás na mensiu".....
Ale nechajme to tak..... Zbytočne riesit precitlivenosť niektorych ludi. A btw.na urade ta odbiju alebo povedia také veci,ze by si len pozerala. Tam ti nepovedia vôbec nic alebo ta budú dokonca zavádzat. A este su za to platení. Cest vynimkam. Cize ja po urcitych skúsenostiach na urady vobec nechodím po rady, je to totiž zbytocna strata casu a nervov nad aroganciou a hlúposťou niektorých ludi. Bohužiaľ. Prajem ti lepsie skusenosti. Pekny den.

tatianah
16. mar 2018

@evittam dakujem, aj tebe pekny den a dakujem za radu

rencadenca
18. mar 2018

@evittam ahojky chcela by som sa ta prosim spýtať. V aprili čakame babo mám narok na MD lenze mm by chcel ist na MD od juna. Da sa moja MD prerusit? A ja mám ešte pomer na dobu neurcitu čo som mnou? Mám starsie ale to už ma 6 rokov. Ďakujem za odpoveď

majusqa77
18. mar 2018

@rencadenca neda. Md sa vzdas, viac sa na nu vratit nemozes

evittam
18. mar 2018

@rencadenca Suhlas s
@majusqa77 .

rencadenca
18. mar 2018

Ďakujem takže až po ukonceni mojej MD môže ist mm. Ste zlate. Ďakujem

baska1
19. mar 2018

Tak dnešná skúsenosť s vybavovaním,na upsvar mi tvrdili,že musím musím dať výpoveď v práci a ísť na UP,keď manžel ide na MD a na sociálnej zase,že budú za mňa naďalej platiť aj odvody a ja budem doma..mám z toho stres 😂

majusqa77
19. mar 2018

@baska1 na UP o zakone o zdravotnom a socialnom poistovni bezne trt vedia