Pracujúci otec poberač materskej a mama doma
Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.
dievcata a ked manzel nastupi na MD , je lepsie ked sa nahlasim do ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6r.? Kedze pracovny pomer trva a nechcem zbytocne davat vypoved a ani ist na urad prace .
Ide mi o to ze ked sa potom spatne vratim na rodicovsky ci sa mi tych 6 mesiacov bude zaratavat ak by som chcela cerpat po ukonceni RD podporu ?
A ci pri vypocitavani budu brat do uvahy prijem z pracovnej zmluvy a dalsia vec, ci moze manzel vycerpat MD na 1 dieta, kt. bude mat 3r. v oktobri a potom hned nastupit na dalsiu MD s mladsim? dakujem krasne🙏🙂
@evittam Rada by som sa spytala, v maji mi konci MD a manzelovi v praci nechcu pripravit inu zmluvu, ale v nastupe na MD mu nebrania. Manzel ma inu pracovnu ponuku, kt. ho oslovila a tak zvazuje, ze tam nastupi hned po nastupe na MD. Otazka je ci musi oznamit novemu zamestnavatelovi, ze je na MD (podla mna ano, kedze socialne a zdravotne poistenie pocas MD plati stat) a ci nova zmluva musi byt na dobu urcitu...
Ja ako nezamestnana sa musim hlasit na urade prace, potom ako si pozastavim rodicovsky prispevok, aby som nemusela platit ZP, alebo existuje ina moznost?
@evittam ahoj moja kamoška má taký problém a chcela by som vedieť tvoj názor, ďakujem 🤗 joj to na dlho ale Petova zamestnavatelka mu dala na papier ze mu vyplacala danovy bonus co nevyplacala... a mne robil zamestnavatel a aj danovy bonus mi vysiel. teraz jej volam ze musi prerobit ten papier k danovemu a ona ze sa to neda a ze ja budem musiet vratit peniaze... no konec nervy jak nikdy fakt
@mon1605 Odpoveď od SP;
Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.
@evittam
@dapo No:(( Každý si myslí, že má právo sa vyjadriť a že ten konkrétny názor a informácia je správna, a potom len človeka zneistí:(( Presne som reagovala tak, že ako je možné, že iným to vyšlo a schválili im to,.. na to mi povedala, že riskujem to, že budeme musieť materskú vrátiť... No, škoda reči baby, ďakujem za pomoc🙂
Ešte mám jednu otázočku, prosím vás. Keď požiadam o pozastavenie RP, manžel podpíše novú zmluvu a na starú dáme žiadosť o materské, majú na rozhodnutie nejaký zákonný počet dní. Čo vlastne v tomto čase? Či si máme dať žiadosť o materské už teraz, ak chceme, aby sa to udialo od augusta napríklad?
Ahojte.
Prosím viete mi poradiť ako je to v takejto sytuacii.
Manžel poberá materskú a ešte skôr ako mu skončí, presne dva mesiace pred skončením, mne začína materská s druhým dieťaťom.
Ako je to v takomto prípade?
Manžel musí skončiť materskú?
Môžem si dať ja žiadosť začať poberať materskú až jemu skončí?
Ďakujem za

@maria_u Tak ako pises a ako pise
@majusqa77 .
Tvoj zamestnavatel nic, si nadalej na RD.