icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

evittam
26. apr 2018

@maria_u Tak ako pises a ako pise
@majusqa77 .
Tvoj zamestnavatel nic, si nadalej na RD.

maria_u
26. apr 2018

@evittam @majusqa77 jasné, to by sa tak dohodli. Resp. bolo by možné, že by pôvodnú zmluvu ukončili, a po nástupe na MD podpísali novú s iným pracovným zaradením?

evittam
26. apr 2018

@maria_u Aj to je mozne. Ale na MD v tomto pripade musí nastúpiť na MD do 7dni od skoncenia PP.

valmo
26. apr 2018

dievcata a ked manzel nastupi na MD , je lepsie ked sa nahlasim do ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6r.? Kedze pracovny pomer trva a nechcem zbytocne davat vypoved a ani ist na urad prace .
Ide mi o to ze ked sa potom spatne vratim na rodicovsky ci sa mi tych 6 mesiacov bude zaratavat ak by som chcela cerpat po ukonceni RD podporu ?
A ci pri vypocitavani budu brat do uvahy prijem z pracovnej zmluvy a dalsia vec, ci moze manzel vycerpat MD na 1 dieta, kt. bude mat 3r. v oktobri a potom hned nastupit na dalsiu MD s mladsim? dakujem krasne🙏🙂

evittam
26. apr 2018

@valmo Ja uz fakt neviem ako tu niektoré čítate nase príspevky?! V kazdom druhom je napisane-tak este raz:
Ty zostávas na RD, zamestnavatela nezaujima,ze nepoberas RP, nic mu neoznamujes!!!
A áno môže ist na MD najskor s jednym dieťaťom a potom s druhym.

valmo
26. apr 2018

@evittam citala som 😉 ok tomu chapem, aj ze nemusim nic oznamovat zamestnavatelovi.Cize ak sa zaevidujem ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. nepridem o svoj vymeriavaci zaklad z PZ v pripade ze budem chciet po skonceni RD vycerpat podporu. dakujem🙂

zuna116
26. apr 2018

@evittam Rada by som sa spytala, v maji mi konci MD a manzelovi v praci nechcu pripravit inu zmluvu, ale v nastupe na MD mu nebrania. Manzel ma inu pracovnu ponuku, kt. ho oslovila a tak zvazuje, ze tam nastupi hned po nastupe na MD. Otazka je ci musi oznamit novemu zamestnavatelovi, ze je na MD (podla mna ano, kedze socialne a zdravotne poistenie pocas MD plati stat) a ci nova zmluva musi byt na dobu urcitu...
Ja ako nezamestnana sa musim hlasit na urade prace, potom ako si pozastavim rodicovsky prispevok, aby som nemusela platit ZP, alebo existuje ina moznost?

evittam
26. apr 2018

@zuna116 Prepac, ale uz som to tu nielen ja písala xykrat a nielen v tejto diskusii. Uz ma naozaj nebaví dookola odpovedať na to iste v každom druhom prispevku. Hľadaj este diskusiu "otec na materskej". Stačí si prečítat a budes vediet.

ferdek29
8. máj 2018

@evittam ahoj moja kamoška má taký problém a chcela by som vedieť tvoj názor, ďakujem 🤗 joj to na dlho ale Petova zamestnavatelka mu dala na papier ze mu vyplacala danovy bonus co nevyplacala... a mne robil zamestnavatel a aj danovy bonus mi vysiel. teraz jej volam ze musi prerobit ten papier k danovemu a ona ze sa to neda a ze ja budem musiet vratit peniaze... no konec nervy jak nikdy fakt

evittam
8. máj 2018

@ferdek29 Co chces za nazor? Ak obaja poberali DB tak jeden z nich ho musi vrátiť. Nemohla mu to len tak dať "na papier". Ak to mal vo výplatnej paske alebo v RZ tak je to oficialne, zamestnavatel si to vyziadal od DU, respektíve o to menej odvádzal dane za zamestnancov.

ferdek29
8. máj 2018

@evittam no presne ja som jej toto povedala lebo aj nám sa to stalo že mu mal vyplácať a v láske to uviedol ale na ruku to nedal,my sme si potom dali posielať raz ročne.Dakujem veľmi pekne

evittam
8. máj 2018

@ferdek29 Ako,ze mu to nedal?! Mu nevyplatil výplatu uvedenú na páske? A to su uz co za -prepac-hlupi ludia?

ferdek29
9. máj 2018

@evittam on mu posielal to čo bolo na páske na účet a zvyšok na ruku,a raz mu tvrdil že mu nevyšiel DB alebo mu dal len 8eur a tak ho osieral.

evittam
9. máj 2018

@ferdek29 Ked sa nechal...Ak mal na paske DB tak ho mal vyplateny, respektíve o to platil nizsiu dan.

mon1605
10. máj 2018

@evittam Dnes so sa rozprávala s účtovníčkou z manželovej firmy a ona stále tvrdí, že ja musím ísť na neplatené voľno, pretože nemôžem byť aj ja, aj manžel poistencom štátu. Vraj je vylúčený súbeh poistení...

evittam
10. máj 2018

@mon1605 Co tvrdi nejaka účtovnícka čo tomu nerozumie mňa naozaj nezaujima. Plati co pisem. Btw.na co to zaujima účtovníčku z manzelovej firmy? Co s tym ma ona spoločné?

evittam
10. máj 2018

@mon1605 Odpoveď od SP;

Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.

dapo
10. máj 2018

@mon1605 pani uctovnicke laskavo odkaz nech zmeni zamestnanie alebo aspon nech netara o veciach o ktorych nic nevie...ked to vraj nejde ako to ze ja, moja kamoska a mozno stovky ci tisicky dalsich zien to tak maju???

evittam
10. máj 2018

@dapo Pani účtovnícka sa očividne vyzná v problematike.

mon1605
10. máj 2018

@evittam
@dapo No:(( Každý si myslí, že má právo sa vyjadriť a že ten konkrétny názor a informácia je správna, a potom len človeka zneistí:(( Presne som reagovala tak, že ako je možné, že iným to vyšlo a schválili im to,.. na to mi povedala, že riskujem to, že budeme musieť materskú vrátiť... No, škoda reči baby, ďakujem za pomoc🙂
Ešte mám jednu otázočku, prosím vás. Keď požiadam o pozastavenie RP, manžel podpíše novú zmluvu a na starú dáme žiadosť o materské, majú na rozhodnutie nejaký zákonný počet dní. Čo vlastne v tomto čase? Či si máme dať žiadosť o materské už teraz, ak chceme, aby sa to udialo od augusta napríklad?

majusqa77
10. máj 2018

@mon1605 na vydanie rozhodnutia o materskej ma socialka 60dni. Aj u zeny, aj u muza. A obavam sa, ze to, ze to das teraz ti nepomoze

mon1605
10. máj 2018

@majusqa77 Ale čo počas tých 60tich dní? Dala by som teda ziadost od juna, rozhodnutie by mi teoreticky mohlo prist az v auguste. Manzel by od juna robil na novu zmluvu. Tych 60 dni sme teda bez materskej a bez rodičovského alebo materskú (po rozhodnuti) doplatia?

majusqa77
10. máj 2018

@mon1605 matersku doplatia - odo dna nastupu na ziadosti

maria_u
12. máj 2018

@evittam prosím Ťa, v súvislosti s odpoveďou zo SP, ktorú si uviedla vyššie. Platí to aj v prípade, že by manžel ukončil PP a následne do 7 dní nastúpil na MD, ano?

evittam
12. máj 2018

@maria_u Ano.

maria_u
12. máj 2018

@evittam ďakujem 😉

misulikes
15. máj 2018

Ahojte.
Prosím viete mi poradiť ako je to v takejto sytuacii.
Manžel poberá materskú a ešte skôr ako mu skončí, presne dva mesiace pred skončením, mne začína materská s druhým dieťaťom.
Ako je to v takomto prípade?
Manžel musí skončiť materskú?
Môžem si dať ja žiadosť začať poberať materskú až jemu skončí?
Ďakujem za

sasesoe
15. máj 2018

@misulikes ahoj. Nie som si uplne ista. Ale subeh nie je mozny. A tvoja materska ma "prednost" no vraj je to dobrovolne. Ale ked nenastupis pred porodom tak potom budes kratsie - stratis narok...mozno aspon trosku posunut termin na ziadosti /dat posledny ak mas viacero.../

evittam
15. máj 2018

@misulikes Nemôžete poberat obaja.

sasesoe
15. máj 2018

@evittam prosim Ta, ako je to s "retazovou MD u muza"? Manzel pobera MD na starsie dieta. Potom chce na mladsie. Ale moze mat pomedzi to nejaku medzeru/ PAUZU? Nestrati tym narok? Napr ak by nezacal na mladsie hned ale az o 7 dni. Alebo o mesiac, ci polrok? Dakujem