icon

Pracujúci otec poberač materskej a mama doma

nunka281
27. júl 2017

Ahojte žienky 😊 Mam dilemu. S priateľom plánujeme bábätko ale nejprv si chceme dať veci na poriadok ako je materská dovolenka. Samozrejmosťou je že s bábätkom budem doma ja (mamička) ale sa chcem opýtať či môže priateľ ako zamestnanec na zmluvu poberať materskú a popri Tom pracovať keď budem s dietatom doma ja ? Uvažujeme o Tom kôli tomu že ja pracujem len na minimálnu zmluvu s ktorej by mi materská asi nevyšla.

majusqa77
14. jún 2018

@laurika26 ak nevies co so 60eurami mesacne, radsej ti poslem moje cislo uctu ;)
a podporu ti to neovplyvni

mastato
19. jún 2018

@evittam prajem pekný deň. Platí to aj pre SZČO? Manžel si dal 12.6.ziadost na materskú dovolenku. Mne v He na pobočke sociálnej poisťovne tvrdia že to nie je možné aby som naďalej bola poistencom štátu.. Ďakujem za odpoveď.

dapo
19. jún 2018

@mastato moj muz siel na matersku ako szco a ja som.dalej poistenec statu, nikto s tym problem nemal, treba trvat na svojom, oni sami nevedia co robia, aj kamoske tvrdili ze to nejde, nedala, zavolali sefka a zrazu zistili ze to samozrejme ide...asi tak...

mastato
19. jún 2018

@dapo ďakujem za odpoveď. Vedúca oddelenia mi vravela, že zdravotnú poisťovňu si nemusím platiť ale dôchodkové mi štát nebude platiť lebo dieťa do starostlivosti prebral manžel. Dnes tam idem, poukazem na paragraf ktorý je uvedený vyššie, dúfam že mi to uznajú. Prosím, a ako to je s dávkami. K 12.6. manžel požiadal o materskú. Mne vyplatia za jún rodičovský príspevok. Jemu materskú až za júl v auguste alebo má tiež nárok od 12.6? Ďakujem za odpoveď.

majusqa77
19. jún 2018

@mastato ma narok odo dna na ziadosti, takze od 12.6.

mastato
19. jún 2018

@majusqa77 ďakujem, na sociálnej poisťovne mi tvrdili že keď ja dostanem dávku rodičovského tak manžel až za júl v auguste dostane výplatu materskej. Ďakujem dievčatá, overujem si veci ktoré som vedela no na pobočke mi tvrdia opak.

evittam
19. jún 2018

@mastato Tak ako pise
@dapo

mastato
19. jún 2018

Ďakujem za odpovede.

mastato
20. jún 2018

Ďakujem za rady. Dnes som bola na sociálnej poisťovni. Všetko mi uznali, aj sa ospravedlnili. Mala som napísané poznámky, znenie zákona atď. Poprosili ma o prefotenie poznámok 😀. Je fajn že existuje fórum, kde si ľudia poradia. Ďakujem. Pekný deň.

mastato
21. jún 2018

Pekný deň, ak sa na dva mesiace vrátim do zamestnania na zástup kolegyne je možné sa vrátiť naspäť na predĺženú neplatenu rodičovskú dovolenku? Manžel bude naďalej na materskej dovolenke. Syn bude mať 3 roky v decembri. Ďakujem.

majusqa77
21. jún 2018

@mastato ano, je to mozne

mastato
21. jún 2018

@majusqa77 srdečne ďakujem za odpoveď.

maryb21
22. jún 2018

@evittam princíp je taký. Ak sa rozhodne ísť na materskú a mení zamestnanie, tak je v pohode, nastúpi na materskú ako mu skončí zmluva vo firme A, 7 dní je v ochrannej lehote, v rámci nej si požiadá o materské a už na 8. deň od ukončenia prvého pomeru sa môže zamestnať vo firme B na zmluvu. Ale ak nemení zamestnávateľa a chce ísť na materskú, tak je potrebné aby so svojím zamestnávateľom uzatvoril nový druh pracovného pomeru, napr. dohodu a materská by sa mi počítala z trvalého pracovného pomeru.

evittam
22. jún 2018

@maryb21 Preco to vysvetlujes mne? Ja tuto problematiku dobre ovladam.

erikalabaskova
9. júl 2018

Ahoj, manžel menil zamestnavatela, avšak nestihli sme využiť ochrannú dobu na nástup na MD. Čiže našou jedinou možnosťou je len nová pracovná zmluva s novým pracovným zaradením, prípadne dohoda, alebo to možmenu riešiť aj tak, že napr.20.7. Dá výpoveď (je ešte v skúšobnej dobe) K 21.7. Pôda žiadosť o priznanie materskej A 22.7.opäť podpise pracovnú zmluvu u zamestnávateľa, už ktorého dal výpoveď? TakéTo riešenie by bolo už manžela schodnejsie, pretože mu nevedia dať inú pracovnú pozíciu a prác. náplň. Ďakujem

erikalabaskova
10. júl 2018

@evittam mohla by si mi probim poradiť? Ďakujem

evittam
10. júl 2018

@erikalabaskova Toto neviem.

diduska777
10. júl 2018

Ahojte, potrebovala by som poradiť, opýtať sa. Konci mi materská tento mesiac. Pocas tehotenstva som dala výpoveď v práci a poberala podporu 4 mesiace. Manžel je zamestnaný na tpp asi 1,5 mesiaca predtým bol na dohodu 2 mesiace, predtým bol 4 mesiace odcestovany a evidovaný ako samoplatca. Ešte pred odcestovaním bol 2 roky nepretržite zamestnaný. Je možné že by mu vyšla materská? Ak áno z čoho by sa mu počítala? Vedel by u tohto zamestnávateľa nastúpiť na novú pracovnú zmluvu a ďalej pracovať a ja by som ostala doma s dcérkou. Alebo by bolo lepšie neskôr do 3 rokov malej? Ďalšia otázka, ak by nastúpil na md, ja by som mohla ísť ešte dočerpať podporu na tie dva mesiace? Viem že nesmiem byt na Rd ak by bol on na materskej. Dakujem

lenkaam_1
30. júl 2018

Ahojte je mozne vyuzit to aby bol muz na materskej ale chodil normalne do prace ja doma (zrusim rp) vedena ako osoba starajuca sa o dieta....muzovi konci zmluva na dobu urcitu k 31.9 budu otvarat novu zmluvu na dobu neurcitu je toto taka zmen na zmluve pri ktorej by sme mohli vyuzit?

evittam
30. júl 2018

@lenkaam_1 Nie, musi mat novu zmluvu na inu pracovnú pozíciu.

alenocka15
30. júl 2018

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať ci je potrebne niekde hlásiť (napr. Na socialku), ze manzel popri MD pracuje a ma uzatvorenu novu PZ?

evittam
31. júl 2018

@alenocka15 Ved ho nahlasi zamestnavatel

diduska777
31. júl 2018

Dobry deň, môže manžel pracovať a aj v tej istej firme na inej pracovnej pozícii a zároveň nastúpiť na materskú? Ja by som sa starala o dcerku, kým som na podpore v nezamestnanosti cca 3 mesiace mám na docerpanie. Prehadzujú si ma z úradu na úrad :( už to riešim týždeň a furt niečo treba alebo chyba...

diduska777
31. júl 2018

Musia mu tuto zmluvu ukončiť a odhlásiť ho a k ďalšiemu dnu dať novú zmluvu a prihlásiť ho? Tak sa to dá?

veronika9797
31. júl 2018

@5peta1 a ked ti skoncila podpora tak si potom nastupila na rodicovsky?

evittam
31. júl 2018

@diduska777 Piseme to tu stale dookola a nielen v tejto diskusii. Staci si prečítať par prispevkov pred vlastným.

diduska777
31. júl 2018

@evittam áno, čítala som o tom už viackrát, píšete že môže byt nová zmluva na tpp a nove zaradenie alebo dohoda a nové zaradenie, len tomu nerozumiem lebo na sociálke mi stále tvrdia že nesmie pracovať na žiadnu zmluvu a musí zostať doma starať sa o dcerku on keďže ja som požiadala o podporu na zvyšné 3 mesiace na ktoré ešte mám nárok. Dnes mi dali papier na vyplnenie materskej pre manžela s tým že musí ukončiť pracovný pomer (a podľa pani zo socialky nie je ani iste či mu to schvália, ale pravdepodobne bude mat nárok, ak sa tam nič nevyskytne) a my medzi sebou musíme spísať dohodu o prevzatí dieťaťa do jeho starostlivosti. Takze som z toho zmätená či teda môže mat novú zmluvu na tpp a ísť na md alebo nie.

evittam
31. júl 2018

@diduska777 Co ti povedala nejaka pani na SP mňa nezaujíma pokial ti to nedala pisomne. Evidentne je nekompetentna. Plati co tu piseme.
Povodna zmluva,z ktorej bude na MD moze trvať, staci uzatvoriť novú na inu pracovnú pozíciu napr.len na obdobie kedy bude na MD a potom bude znovu pracovať na povodnu zmluvu.

diduska777
31. júl 2018

@evittam ďakujem pekne za odpoved, už som nevedela čo si mám o tom myslieť, lebo manžel to mal dnes riešiť s majiteľom firmy, či mu vedia dať novú pracovnu zmluvu. Tak ak stačí na určité obdobie tak ta pôvodná zmluva teda môže trvať naďalej a netreba ju ukončiť? Ešte toto mi nie je jasne. Dakujem veľmi pekne, je smutne že niekto na úrade nemá sajnu ako to môže byt a povie niečo čo nie je pravda. Dakujem veľmi pekne 🙂

misulikes
31. júl 2018

Prosím mám 24.9 nástup na materskú, termín mám 4.11 potrebujem nastúpiť na materskú čo najneskôr. Kľudne aj v deň pôrodu. Máte s tým niekto skúsenosť?