icon

Prechod z MD na RD a vyčerpanie zostatkovej dovolenky

staskast
3. nov 2021

Ahojte.
8.11. Mám posledný deň MD. U zamestnávateľa mám 19 dni dovolenky. Kolegyňa mi vravela že veľa žien si medzi prechodom z MD na RD minie dovolenku.

Ak teda využijem možnosť minút dovolenku tak kedy nastúpim na rodičovskú?
Lebo tých 19 dni je pracovných to znamená že na rodicak nástupim až niekedy v decembri alebo uz na konci novembra?
Poprípade ak dám výpoveď a ostáva mi dovolenka vyplatia mi ju? Co je vyhodnejsie ?

Ďakujem

januska20
3. nov 2021

@staskast Napr. U môjho zamestnávateľa to nedovolia. Môžme čerpať dovolenku až po RD.
S tým,že ak dám výpoveď všetko preplatia. A skutočne to dodržali,lebo dve kolegyne už dali po RD výpovede.

staskast
autor
3. nov 2021

@januska20 za zákona ti to nemôžu zatrhnúť. Len neviem čo je lepšie

e1i
3. nov 2021

@staskast ono ak by si cerpala dovolenku a potom mala ešte jedno dieta do 3 r prveho tak by si napr uz nemala retazovu matersku lebo by to bolo tou dovolenkou prerušené.

janka_266
3. nov 2021

Ja by som nečerpala, veď ta dovolenka sa Vám zíde, ak sa vrátite do prace po rodickovskej, neviem akú výhodu by malo mat pre vás jej čerpanie? Napr. U nás by s tým určite nesúhlasili, lebo to by bolo akoby som sa vrátila do prace a museli by prepustiť tu, čo má zastupuje. A potom by ju mali zas prijímať? Veľmi divne rady od kolegyni.
@staskast

e1i
3. nov 2021

@staskast rovnako ta v tom obdobi dovolenky môžu prepustiť.

lilinka88
3. nov 2021

Určite by som ani nečerpala dovolenku a už rozhodne neukončovala PP

denden77
4. nov 2021

ani ja som necerpala.. pekne krasne si ju nechavam na obdobie po RD a nastup do jasli/skolky.. silno sa zide na adaptaciu, ci choroby 😊

ciernabrigita
4. nov 2021

@staskast no v prvom rade, s čerpaním dovolenky musí súhlasiť zamestnávateľ. Ak súhlasí, môžeš čerpať, ale ako bolo vyššie spomenuté - následne už nepôjde o reťazovú materskú (ak by bola ďalšia), v čase čerpania dovolenky ťa môžu prepustiť. Po rodičovskej sa ti dovolenka zíde, následne ti ju musia dať čerpať alebo ak ti skončí PP tak preplatiť, nikde neprepadne. Ak by si predsa len čerpala medzi MD a RD dovolenku, rodičovský príspevok dostaneš tak či tak, nástup do zamestnania to nevplyvní.