icon

Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom

modrymatus
24. feb 2013

Ahojte,

manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?

Dakujem

majusqa77
3. mar 2017

@zalka no ano, zalezi od lekara 🙂

katriona1
3. mar 2017

@zalka termín porodu mi určitě přepisovat nebude a ani bych to nechtěla 🙂
takže když nastoupím na MD přesně 8tt. před termínem porodu tak budu mít nárok na 34tt. MD bez ohledu na to kdy se dítě narodí?

zalka
5. mar 2017

@katriona1 áno presne tak ..

jvlo
20. mar 2017

@majusqa77 @zalka prosim ta, vies mi poradit? Zamestnana som od 6/2012 a pracovny pomer trva. V 9/2013 som nastupila na MD v 4/2014 som ukoncila MD a nastupila na RD. Ukoncila som ju v 3/2015 a nastupila do prace. V 1/2016 som otehotnela a nastupila na PN, potom v 8/2016 na MD, ktora konci v 4/2017 a nastupujem na RD. Ak otehotniem o 2-3 mesiace po nastupe na RD, cize napr 7/2017, zrusim RD, budem 1 den cerpat dovolenku a po tom 1 dni hned PN az do materskej, z coho sa mi bude ratat vyska materskej? Budem mat vobec narok na MD?

majusqa77
20. mar 2017

@jvlo nastup na md v roku 2018 = z prijmu roku 2017 = z toho jedneho dna co budes cerpat dovo

jvlo
20. mar 2017

@majusqa77 cize tych 270 dni splnim? Pokial mam fixny prijem, tak ten den dovolenky vypocitaju ako 1/31 za prislusny mesiac. Potom MD budu pocitat tiez ako 70% z celej sumy, alebo to bude 70%z 1/31(cize to budu brat ako moj mesacny prijem)? Cize minimalna materska, alebo ju budem mat cca rovnaku ako teraz?

majusqa77
21. mar 2017

@jvlo kedze od 1.5.je materska 75%,;tak by ti malo vyjst o nieco viac

luckaajanko
1. jún 2017

Ahojte chcem sa spytat mala bude mat
23.7.2017. 3rocky.ja som od 20.6.2016 do 20.9.2016 bola zameatnana v jednej firme a 25.9.2016 Som nastupila do inej firmy kde som bola.2mesiace ako brigadnik a potom ma dali na zmluvu ako agenturneho zamestnanca.od dnes mam ist priamo pod firmu kde mam skusobnu dobu 3mesiace.ale vcera som zistila ze som tehotna.to znamena ze ma vyhodia .mam narok na matersku?pri prvej som ju dostavala.je ta ochranna lehota aj pocas skusobnej doby?

evittam
1. jún 2017

@luckaajanko Hlavnú podmienku naroku na MD mas splnenu-t.j.270dni NP za posledne dva roky pred porodom. Ďalšou podmienkou je trvanie NP alebo ochranna lehota. Ak ta vyhodia tak si v ochrannej lehote. Preco by ta vyhadzovali? Uz si oznamila,ze si tehotna? Pocas skúšobnej doby ta nemozu prepustit z dovodu tehotenstva.

luckaajanko
1. jún 2017

@evittam Este som to neoznamila v piatok idem k lekarovi az mi zisti presny tyzden tehu.no u nas vo firme to funguje tak ze ked otehotnies v skusobnej dobe bez udania dvovodu ta prepustia.preto mam strach a neviem ako pokracovat.a podla coho vypocitam tych 270dni alebo podla coho to zistim

evittam
1. jún 2017

@luckaajanko No ked budes vediet kedy mas TP-napr.ak 1.12.2017 tak rozhodujuce obdobie je od 1.12.2015-1.12.2017.
Ty si pracovala ako pises a ak dohoda bola na pravidelny prijem tak k dnesnemu dnu mas 342dni NP.

evittam
1. jún 2017

@luckaajanko No tak to bud neoznámit -ale potom nebudeš brana ako tehotna alebo ano a asi ta prepustia. No tazko radit čo je lepsie. Ale si v ochrannej lehote, takže MD dostanes. A ak už nechceš ine zamestnanie tak ak nechces zostat bez prijmu tak mozes ist do 7dni od skoncenia PP na PN-ak mas taku moznost-ale tam su zase vychadzky....

luckaajanko
1. jún 2017

@evittam dakujem ti no.teras neviem ako sa zariadit zmluvu mam na rok a 3mesiace je ta skusobna to znamena ze som aj tak v ochrannej lehote?

luckaajanko
1. jún 2017

@evittam
@evittam A ak by ma prepustili a v ten den sa dam na pn bude minto platit ze budem dostavam peniaze ci ako to je lebo bez prijmu ostat nemozem

evittam
1. jún 2017

@luckaajanko Ano si v ochrannej lehote-si uz tehotna a zamestnanie trva. Na PN ty ako tehotna mozes ist kedykolvek-pre tehotne plati ochranna lehota 8mesiacov. Pardon za tych 7dni.😉

evittam
1. jún 2017

@luckaajanko A samozrejme bude PN platena.

gapa
1. jún 2017

@luckaajanko súhlas čo tu kočky píšu, ak oznámiš tehotenstvo písomne s predložením dokladu o tehotenstve od lekára, tak môžu v skúšobnej lehote ukončiť pp, ktorý však nesmie súvisieť s tehotenstvom a musí byť písomné. Ak neoznámiš, resp. až po ukončení, tak nie si považovaná za tehotnú a môžu ukončiť pp v skúšobnej lehote tiež bez uvedenia dôvodu.
Ak si ozaj tehotná (lekár ti potvrdí, že si v den ukončenia nem.poistenia bola tehotná), tak pre teba platí 8 mesačná ochranná lehota pre nárok na materské, nemocnenské alebo ošetrovné. Ak by si bola nezamestnaná (bez dôchod poistenia, aj bez práce napr. na dohodu), nezabudni sa prihlásiť na soc.poistovni ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (hned po ukončení pp!) ak chceš byť dôchodkovo poistená štátom z vym.základu cca 529€. ak nedáš prihlášku, spätne sa to vybaviť nedá.
Rozhodujúce obdobie pre výpočet materského - bude záležať, či odpracuješ s trvaním poistenia u nového zamestnávatela aspon 90 kalendárnych dní (bez pn, očr). Podla toho sa ti bude materské rátať z posledného zamestnania alebo predposlendého. Dní nem. poistenia máš dosť v období 2 roky pred pôrodom. Nie je to ten istý zamestnávatel (predtým agentúra, teraz firma priamo, však)

adriana1988
6. jún 2017

Dievcata prosim poradíte aj mne? Som zamestnana, prvé dieta, MD, potom RD ktorá mi konci 21.10.2017 Ak by som teraz otehotnela (termín porodu cca feb.2018). To medziobdobie by som si vykryla dovolenkou a PNkou. Mala by som nárok na MD? A ak áno v akej výške? Prvú som mala tých 60% z platu.

majusqa77
6. jún 2017

@adriana1988 ak budes mat v roku 2017 aspon 1 den poistenie (napr.z docodu cerpania dovo), tak ano, z tohto prijmu sa ti vypocita materska

surriana
6. jún 2017

@adriana1988 stačí vykrit pn-kou a nárok budeš mať na 75% z platu.Mám tri deti a tiež som vykrivala pn-kou a materskú mám ,,krásnu"....🙂

majusqa77
6. jún 2017

@surriana nestaci. Ak by mala v roku 2017 len rd a pn, v roku 2018 by sa jej materska pocitala z minima

evittam
6. jún 2017

@surriana Treba dodat,ze v tomto pripade z predpokladaneho platu. Len tam aby bol narok aj na platenu PN treba obnovit aspon na jedem den NP-cize buď nastúpiť alebo čerpat dovolenku. Inak nebude mat tu PN platenu.

evittam
6. jún 2017

*jeden..

evittam
6. jún 2017

@majusqa77 Tiez pravda.....toto som zabudla.😉

surriana
6. jún 2017

@evittam ano z predpokladaneho,ale takto som si vykrila druhe tehotenstvo a ,stym ze jeden den koniec rd,druhy deň nastup na pn a mala som pn-ku normálne zaplatenú,aj od zamestnavatela aj od soc.a to bez jedineho dna dovolenky....

surriana
6. jún 2017

@majusqa77
@evittam ale ja som to mala v jednom roku,tak asi to bude tým.

evittam
6. jún 2017

@surriana Presne tak. Zalezi od viacerych faktorov.😉

evittam
6. jún 2017

@surriana Tak to neviem ako je mozne,ze si mala platenu PN ak sa neobnovilo NP....
@majusqa77 Co ty na to?

majusqa77
6. jún 2017

@evittam np sa obnovi jak ju odhlasia z rd. Moze hned dalsi den nastupit. Len nesmie pocas rd, vtedy by bola neplatena

evittam
6. jún 2017

@majusqa77 Ahaaa, takto som nad tym nerozmyslala.....A to akoze odhlasis z RD, nahlasis normalne ako zamestnanca a hned PN?