Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom
Ahojte,
manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?
Dakujem
@rozpravkaa ak si z rodicovskej isla na matersku, treba to oznamit na urade prace, urad prace a soc poist spolu nekomunikuju....ja som to neurobila (nevedela som to), subezne mi chodil rodicovsky prispevok aj materska, samozrejme ked ides na urad prace ziadat prispevok pri narodeni, tak tam ti to potom povedia... Ja teraz cakam na list, kam mam vratit tie rodicovske prispevky, ktore som poberala "neopravnene"....ale davaju si na cas....🙂
@rozpravkaa Je pravda (ako píše lubkaurm), že keď dostaneš rozhodnutie o priznaní materskej zo SP, tak ho treba zaniesť na ÚPSVaR (to som brala ako samozrejmosť....no urobiť to treba 😉 ).
ahojte, chcela by som poradit. dcerka sa mi narodila v oktobri tohto roka, pracovna zmluva mi skoncila koncom oktobra tohto roka, teraz poberam matersku, potom rodicovsky prispevok, ale zamestnana uu nie som. ak by som otehotnela vo februari buduceho roka budem mat narok na matersku? dakujem za odpoved
@kvetinka988 Pre nárok na materské je potrebné splňať 2 podmienky:
1. mať 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred pôrodom,
2. mať nemocenské poistenie (PP...) k nástupu na materské resp. splňať ochrannú lehotu 8. mes. po uk. PP.
Ak sa nezamestnáš - nebudeš mať nemocenské poistenie, tak nárok ti na materské nevznikne. Nárok v takomto prípade vzniká na RP od narodenia dieťaťa...
Ahojte, viete mi poradit? Vyzera to tak, ze v polovicke oktobra budeme mat druhe babo (este to nemam potvrdene od doktora). Syn dovrsi 3 roky 8.7.2015.....cize porodim, po jeho tertich narodeninach. Do prace by som mala nastupit teda v tom juli...ale na dva mesiace sa to neoplati, ani mne ani zamestnavatelovi. Neviem, co robit, ist na predlzenu RD asi. V takomto pripade ako mi bude vyratana materska? Ci budem mat narok len na rodicak? Som z toho jelen, prepacte, ak je to tu niekde napisane.
@miskaska Ak nastúpiš na materské v r. 2015, tak materské sa ti bude počítať z roku 2014 a to z pravdepodobného príjmu, ktorý určí zamestnávateľ....za predpokladu, že si v roku 2014 bola iba na rodičovskom príspevku (nemala si žiadny iný príjem). Výšku materského by ti to neovplyvnilo aj keby si nastúpila v r. 2015 znova do PP...
@dena1973 chcem sa vas aj ja opytat...mala dovrsi 3 roky 21.7.2015....ale kedze cakame babo kt sa ma narodit v novembri...dostanem matersku z predpokladaneho prijmu od zamestnavatela..nakolko pred 1.tehotenstvom som bola a teda aj somzamestnana na TPP...ak by som obdobie od jula do novembra vykrila PNkou neovplyvnilo by to vysku materskej...bolo by mi vyplacane priblizne tak ako pred tym alebo iba nejake minimum podla neviem akeho paragrafu...dakujem vam
Zdravim...mam otazku...pokial som na RD a zacala som pracovat na ciastocny uvazok /syn ma jeden rok/a otehotniem do tych 3 rokoch kym budem na RD tak materska bude ako pri prvom dietati alebo musim teraz zasa odrobit aspon tych 270 dni aby som mala narok na matersku? Robim totizto len jeden den do tyzdna momentalne....dakujem za radu
@christiana1 je to podla toho,
- ci teraz pracujes u toho isteho zamestnavatela, od ktoreho si nastupila na materske alebo u ineho zamestnavatela,
- ak pracujes u toho isteho zamestnavatela, tak tych 270 dni uz mas a vyska materskeho sa odvija od toho kedy nastupis na materske, ci v r. 2015 resp. 2016
Ak pracujes u toho isteho zamestnavatela a nastup na materske bude v 2015, tak vypocet materskeho bude z pravdepodobneho prijmu,ktory urci zamestnavatel.
Ak bude nastup v r. 2016 a pracujes u toho isteho zamestnavatela, tak sa bude pocitat z prijmu z r. 2015.
@dena1973 Dakujem za odpoved...Pracujem u toho isteho zamestnavatela. Lenze moj plat momentalne je okolo 240€ mesacne....a materska by bola najskor v 2016 ak sa mi podari otehotniet...to sa ako rata? Som v tomto totalny laik... 😖
@christiana1 Ak teraz pracuješ iba na dohodu u toho istého zamestnávateľa, tak si poistená na dohodu a nie na PP, z ktorého si nastúpila na materské.
V takom prípade, ak nastúpiš na materské z pôvodného trvalého pracovného pomeru, tak by sa ti malo počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý určí zamestnávateľ (tu už podmienku 270 dní nem. poistenia máš splnenú).
Z dohody by si si mohla uplatňovať nárok na materské tiež, ak by si tam pracovala až do nástupu na materské (resp. by si stihla 8 mesačnú ochrannú lehotu pre tehotné) a mala si z dohody odpracované (nemocenské poistenie) 270 dní. V tomto prípade by bola podmienka splnená z oboch poistení....Takto by si mohla navýšiť materské.
@dena 1973 dakujem za odpoved.
@christiana1 Nie je začo.... 🙂
Aj ja sa chcem spytat,kedze mnohe z vas tomu rozumiete lepsie ako ja. Mne dcera dovrsi 3 roky 7.4. a ta skorsia materska v 32.tyzdni by mi zacala 15.4. Je mozne ze druhu matersku budem mat v takej vyske ako tu prvu? A co tych 8 dni ktore tam budu vysiet, to mam doriesit s doktorkou aby ma vypisala PN alebo ako to urobit aby mi to neovplyvnilo matersku? Este chcem zistit ci mi nezostala v praci dovolenka ale asi skor nie..Vdaka
Zienky, dcera dovrsi 3 roky 29.9. cize rodicak by mal byt platny do konca septembra a mna caka porod druheho babatka zaciatkom oktobra. Materska sa vypocita z predpokladaneho prijmu od zamestnavatela?? mal by plynut od cca niekedy augusta...potom uz rodicak nedostanem??? spravne tomu rozumiem?? nemal by to byt retazovy porod ak vsak neporodim skor ako dcera dovrsi 3 roky..ja som z toho salena 🙂
@miia16 Súbeh RP a materského nie je možný. Takže akonáhle začneš dostávať materské v auguste (od 34 tt), na UPSVaR to musíš nahlásiť a RP ti zastavia. Pričom za august dostaneš celý RP a materské za dni na MD. Pôjde o reťazový pôrod, pretože medzi prvým a druhým nenastúpiš do práce. Materské sa bude rátať z predpokladaného príjmu, čiže bude také ako prvé.
@havana_frost super tak som to dobre pochopila....diky..len to vsade vsetko nahlasit a bude to fajn 🙂
Ahojte, aj ja ma jednu otazku dcerka dovrsi 3 roky 1.10., a momentalne sa snazime druhe,
Ak mi ju nezoberu do skolky a budem nutena sa predlzit RP a uz budem cakat druhe dieta, tak budem mat narok na matersku?
@krajco To záleží od toho, či si zamestnaná. Ak si zamestnaná (na RD) a zamestnávateľ bude súhlasiť s predĺženou RD (RP po 3. roku nedostaneš ak nepôjde o predĺženie kvôli zdravotnému stavu), tak nárok na materské mať budeš. Posledný RP dostaneš za celý október.
Hej hej som zamestnana, to mi je jasne s tym RP ( uz to mam nastudovane☺️) a este jedna otazocka ak ostanem na Pn kvoli tehotenstvu( lebo moje prve tehotenstvo prebiehalo priserne celych 9 mesiacov Pn), tak aj potom budem mat narok na matersku? Dakujem☺️
@krajco Ak si stále zamestnaná, tak jasné, nárok na materské máš stále. Neviem ti však úplne presne povedať, z čoho sa ti bude rátať, ak budeš na neplatenom voľne (predĺžená RD bez zdravotného dôvodu). Asi to bude pravdepodobný vymeriavací základ, keďže máš celý čas prerušené nemocenské poistenie.
Ak mam par tyzdnov medzeru medzi koncom rodicovskeho a zaciatkom druhej materskej, je vyhodnejsie ist na PN alebo sa dohodnut so zamestnavatelom na neplatenej predlzenej RD? V tomto druhom pripade mi hradi poistenie aj sa mi to zapocita do dochodku? Neviem, ako najlepsie vyriesit tuto situaciu. Dovolenkou to nepokryjem, kedze ziadnu uz nemam. Vdaka

@rozpravkaa Ak si poistená nebola, tak problém mať nebudeš (čo sa týka nejakého doplatenia), len sa ti táto doba RP nebude brať do odpracovaných rokov do dôchodku.