icon

Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom

modrymatus
24. feb 2013

Ahojte,

manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?

Dakujem

lili50
18. máj 2015

@dena1973 Prosím vieš poradiť ohľadom nástupu na s RD na Materskú ?
Kamoška pracuje /učí / čiastočný úvazok tento školský rok má na inej škole trvalý pracovný pomer a synček bude mať 3 r. 7.12.2015 chce otehotnieť a zaujíma ju či by mala nárok na materskú ak by od septembra nepracovala na čiastočný úvazok a po dovrŕšení 3 r. syna by nenastúpila spať do TPP ale šla hneď na rizikové PN a s PN potom na materskú. Pôrod by bol už v r. 2016
Ďakujem
Ivan

martinka117
18. máj 2015

@modrymatus ano ak nastupi na matersku predtym ako skonci rodicovsky tak hej a odpoved na druhu otazku je tiez ano akurat som sa smiala prisiel mi papier zo socialky a dokonca mam vyssiu tuto druhu asi o euro na den netusim preco :D ale rataju to z dakeho predpokladaneho zarobku takze tak 🙂

lili50
19. máj 2015

Čiže ak by sa dohodla so zamestnávateľom že akože nastúpi do práce len hneď prvým dňom by bola PN až do nároku na materskú tak by jej ju rátali s TPP? Ale potom by jej PN tie prvé dni musel platiť zamestnávateľ nie ? To sa mu asi páčiť nebude. Ak by si predĺžila rodičovskú dovolenku so zdravot. dôvodov dieťaťa a s nej nastúpi na materskú tiež jej ju budú brať s TPP? Teraz od septembra 2014 do júna 2015 v čiastočnom pracovnom úvazku bude mať odpracovaných viac ako 270 dní budú jej materskú počítať aj s toho? Ďakujem

dena1973
19. máj 2015

@lili50 Ak jej bude trvať TPP tak nárok materské mať bude. Z čiastočného úväzku nárok bude mať nárok na materské, ak jej bude trvať PP ku dňu nástupu na materské (resp. stihne ochr. lehotu) a bude splnená podmienka 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 r. pred pôrodom. Podmienka 270 dní musí byť splnená z každého nemoc. poistenia zvlášť.

Ak by si chcela vyplniť dobu medzi ukončením RP a nástupom na 2. materské PN-kou, tak prvých 10 dní bude platiť zamestnávateľ náhradu príjmu a od 11. dňa SP do nástupu na materské.

lili50
19. máj 2015

Ďakujem veľmi pekne za radu.

dena1973
20. máj 2015

@lili50 Nie je začo.... 😉

biancaadamko
22. máj 2015

dena1973 mozem poprosi aj ja o radu? bola som na materskej, teraz som na rodicovskej a o par mes. nastupujem opat na matersku. Som uplne zhrozena, lebo mi personalistka chce potvrdit o dost mensi lat. Pri prvej materskej sa mi zapocitavali aj odmneny a teraz mi tvrdi, ze mi potvrdi iba hruby prijem a ze odmeny nie su iste ci by som dostala... takze mi vyjde materska o skoro 200,-€ menej. Ak by sme mali dost penazi a neplatili HU tak to neriesim, ale takto je to pre nas velka suma... nevies poradit ako by sa to dalo a ako je mozne, ze mam mat o tolko mensiu matersku? dakujem

biancaadamko
22. máj 2015

@dena1973 mozem poprosi aj ja o radu? bola som na materskej, teraz som na rodicovskej a o par mes. nastupujem opat na matersku. Som uplne zhrozena, lebo mi personalistka chce potvrdit o dost mensi lat. Pri prvej materskej sa mi zapocitavali aj odmneny a teraz mi tvrdi, ze mi potvrdi iba hruby prijem a ze odmeny nie su iste ci by som dostala... takze mi vyjde materska o skoro 200,-€ menej. Ak by sme mali dost penazi a neplatili HU tak to neriesim, ale takto je to pre nas velka suma... nevies poradit ako by sa to dalo a ako je mozne, ze mam mat o tolko mensiu matersku? dakujem

zarphix
22. máj 2015

baby, tak ja som si tiez myslela, ze je to tak ale..... toto sa stalo mojej kolegyni v trvalom pracovnom pomere. prve dieta porodila v marci 2012, druhe dieta v oktobri 2013 - tj. retazovy porod. materska jej vysla v minimalnej vyske a nie tak, ako mala pri prvom dietati. v socialnej poistovni jej povedali, ze je to preto, ze mala medzi RD a MD nastupit aspon jeden den do prace... ze jej nemali z coho vypocitat materske...... myslite, ze bola chyba na strane socialnej poistovne?

dena1973
22. máj 2015

@biancaadamko Všetko závisí od toho, čo napíše účtovníčka.....skús sa s ňou dohodnúť (porozprávať - vysvetliť situáciu), aby ti napísala rovnakú výšku ako si mala pred 1. materskou....inak ti poradiť neviem...

dena1973
22. máj 2015

@zarphix Ak nastupuje z RP na 2. materské, tak sa 2. materské počíta z pravdepodobného príjmu, ktorý určuje zamestnávateľ...Ak zamestnávateľ potvrdil nižší príjem ako mala pred prvou materskou, tak sa počíta z toho.... Stáva sa, že ako pravdepodobný príjem (pre 2. materské) dávajú iba čisto hrubú mzdu a pred nástupom na 1. materské mohla mať vyšší príjem, lebo sa počítali do príjmu pre výpočet aj prémie, príplatky, odmeny atď.

adidika
2. jún 2015

Ahojte maminky, náš drobec má 30.6. 2015 tri roky a 28.8 mám termín, rozprávala som sa s doktorkou a tá mi vravela, že nie je problém vypísať ma na materskú od 1.7. 2015 (čo by mi nadväzovalo) alebo sa mám spýtať zamestnávateľa či mi nedá dovolenku do 16.7. a od 17 ma vypíše. Pracovný pomer mi stále trvá na neurčito, aj keď si myslím, že s tou dovolenkou by bol asi problém dostať. Čo by bolo lepšie, z čoho bude počítaná materská? ďakujem za rady a názory

dena1973
2. jún 2015

@adidika Aby ta mohla vypisat na materske od 1.7., tak ti musi posunut termin pravdepodobneho porodu na 26.8.2015. Datum nastupu na materske, ak ti PP trva moze byt 6 az 8 tyz. pred prav. porodom.

adidika
2. jún 2015

@dena1973 ked som bola na 3D tam mi dr. termín určil na 26.8. tak asi preto, materske sa vypočíta z predpokladanej mzdy?

biancaadamko
2. jún 2015

@adidika ahoj, materska ti bude vypocitana z pravdepodobneho prijmu ktory by si mala. potvrdzuje ti to zamestnavatel. Mne chcu dat o dost menej, kedze do prvej sa mi ratali odmeny a do druhej mi ich uz nechcu dat, ze neni iste ci by som ich dostala a je to nenarokovatelna cast mzdy

adidika
2. jún 2015

@biancaadamko to som veru zvedavá kolko mi vypočítajú

bazoskaa
2. jún 2015

ženy a viete mi poradiť ? momentlne som na RD. malá bude mať 2 roky ...MD som ma z dnp a som aj zamestnaná ale zo zamestania mi MD nevyšla...chceli by sme ešte jedno bábo..ak by všetko išlo podla plánu tak by som chcela tak aby ked bude končiť RD aby som nastúpila na MD alebo PN..viete mi niekto napísať že ak by sa mi podarilo otehotnieť tak že by som šla rovno na MD tak by sa ako vypočítavala moja materská...dnp som zrušila počas md...dakujem

dena1973
2. jún 2015

@adidika Ak si v roku 2014 mala iba RP, rak sa bude pocitat z pravdepodobneho prijmu, ktory urci zamestnavatel. Skus si to ustrazit a dohodnut s uctovnickou pripadne zanestnavatelom...

adidika
2. jún 2015

@dena1973 pokusim sa, dakujem

dena1973
2. jún 2015

@adidika drzim prsty....☺nech to dobre dopadne....

adidika
9. júl 2015

@biancaadamko
@dena1973 ďakujem pekne za rady, tak mám dovolenku z práce až do nástupu na MD 🙂

adidika
14. júl 2015

maminky vypísanú materskú som už zaniesla zamestnávateľovi, nástup je 17.7. mám ísť ešte niečo niekde vybaviť pred narodením babätka?

biancaadamko
14. júl 2015

Ahojte, teraz som na rodicaku, myslite ze ma bez problemov hodi gynek.na matersku aj 8tyzdnov pred porodom? Mate taku skusenost? Dakujew

majusqa77
14. júl 2015

@adidika ak si bola doteraz na rodicaku, mala by si sa ist odhlasit z dôchodkového. pocas materskej ta bude evidovat zamestnavatel

dena1973
14. júl 2015

@biancaadamko Vsetko zavisi od gynekologa, ako sa s nim dohodnes.

miskaska
14. júl 2015

@biancaadamko ahoj, mňa hodí bez problémov...

biancaadamko
15. júl 2015

@miskaska ahoj, prosim ta a co si mu povedala? Dakujem

miskaska
15. júl 2015

@biancaadamko pravdu...ze mam medzeru medzi starou RD a nastupom na MD a ze by mi bodlo vhod ist skor na MD 🙂

adidika
15. júl 2015

maminky 30.6. mal malý 3 roky, takže ešte tento mesiac by mi mal prísť rodičovský?

majusqa77
15. júl 2015

@adidika ano