icon

Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom

modrymatus
24. feb 2013

Ahojte,

manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?

Dakujem

biancaadamko
15. júl 2015

@miskaska dakujem velmi pekne, dufam, ze aj moj bude taky zhovievavy 🙂

majovka2014
4. aug 2015

Ahojte. Momentálne som na rodičovskej (syn má 15 mesiacov) . V marci mám termín pôrodu takže vo februári 2016 nastupujem znovu na materskú (reťazový pôrod). Materská sa mi počítala za rok 2013 kde som mala hrubý príjem 9467,90: 365 = 25,93 s toho 65 % = 16,86. Ale v roku 2014 som do 23.3 pracovala. 01/14 hrubý príjem 1220, 02/14 = 1203 a 03/14 = 1529, teda za tri mesiace 3953. Ako sa vypočíta predpokladaný príjem ktorý mi bude dávať zamestnávateľ pre výpočet druhej materskej? Vopred ďakujem za odpoveď
@dena1973

dena1973
4. aug 2015

@majovka2014 V r. 2014 si pracovala u toho isteho zamestnavatela od ktoreho si na materskej? Bola to ina pracovna zmluva popri rodic. prispevku, alebo si mala ukoncene RP a znova si nastupila do toho isteho zamestnania?

majovka2014
5. aug 2015

@dena1973 ahoj stále som zamestnaná u toho istého zamestnávateľa .. nič som nemenila a ani som popri materskej a rodičovskej nepracovala .. ja som mala v roku 2014 začiatkom roka na páse minimálnu mzdu, ale kvôli úveru som sa dohodla so zamestnávateľom že mi mzdu zvýši (a do toho som aj otehotnela) a následne som si ju nechala zvýšenú až do nástupu na materskú. (bola to odplata za 7 rokov práce u neho za minimálnu mzdu na páske, ťažko predýchaval vysoké odvody ale zvládol to 🙂 )

dena1973
5. aug 2015

@majovka2014 Ak nastupujes na materske v r. 2016, pocitat sa bude z r. 2015. Bude to z pravdepodobneho prijmu, ktory ti urci zamestnavatel. Vsetko zavisi od neho aku mzdu ti urci.

majovka2014
5. aug 2015

@dena1973 hmm takže keď sa dohodnem s ekonómom môže mi tam potvrdiť 1.200,- (tak som mala posledné mesiace v práci - ekonóm je kamoš) by som teraz mala vyššiu materskú ako predtým .. ďakujem 🙂

majovka2014
5. aug 2015

@dena1973 a ešte sa opýtam .. ten predpokladaný príjem sa tlačí cez mzdové účtovníctvo alebo to mi len napíše nejaký list na A4 a potvrdí mi to ?!

dena1973
5. aug 2015

@majovka2014 Dava sa to zvlast na tlacive soc.poistovne - potvrdenie o prijme...mali by ho mat aj na web stranke resp. Moze sa vyzdvihnut priamo na pobocke. Vypisuje sa zvlast....mozno ho aj uctovnik vo firme ma ....
A to aky plat (VZ) ti da to zavisi od zamestnavatela....ak si mala naposledy 1200 €, tak moze byt aj taka mzda...

majovka2014
5. aug 2015

@dena1973 ďakujem

dena1973
5. aug 2015

@majovka2014 Nie je zaco...

monika8737
12. aug 2015

ahojky @dena1973 Poprosim o radu. Do 8.11.2016 som na rodicovskej dovolenke. Chcela by som sa vratit do prace skor a zamestnavatel mi dava na vyber aj polovicny alebo 75% uvazok. Planujeme druhe buduci rok. Keby nastupim teraz od septembra na polovicny uvazok a stihnem ist na 2. MD pred skoncenim RD, cize November 2016, z coho sa mi bude ratat MD, uz z toho polovicneho uvazku? uvazujem, ci sa mi to vobec oplati...

vodnarka06
12. aug 2015

Ahoj. Mozno ste uz dostali odpoved, nejdem citat vsetky prispevky, prepacte. Ja som zacala druhu matersku v case prvej RD. Narok na matersku ma zena kt je adpin 280dni pred porodom odvadza socialne poustenie -pri zamestnancovi to robi zamestnavatel automaticky, zivnostnik to robi sam. Ak je na RD robi to povinne stat. Teda ak nie je zivnostnik tak ma narok na matersku, a to vo vyske platu aky by mala teraz, keby hols v svojej praci zamestnana. Rozumej ak zvysil zamestnavatel plat kokegyniam a keby teraz normalne nastupila do prace tak z toho platu sa to vypocitava. Prva sa pocita z pkatu za poslefny kalendarny rok kt odpracovala a dalsie z toho kt by mala keby sa vratila do prace. V mojom pripade to bola druha materska teda vyssia. Ake je potrebne si vybehat v praci platobny dekret alebo mzdove nech teda zaeviduju pripadne zvysenie platu. Ja som atestovala tesne pred porodom a tak som ziskanim specializacie postupila v pkatovych tabulkach. Aj ked som realne zvysenie pkatu nestihla zazit bo som o mesiac rodila 🙂

dena1973
13. aug 2015

@monika8737 Ak nastúpiš na materské v r. 2016, tak sa ti bude počítať z príjmu, ktorý budeš mať v r. 2015. To znamená, že ak nastúpiš v 9/2015, tak to bude z príjmu od 9/15 do 12/2015.

dena1973
13. aug 2015

@vodnarka06 Jednu vec ti z toho opravím. Aby mala poistenkyňa nárok na materské musí spĺňať základnú podmienku 270 dní nemocenského poistenia za posledné 2 r. pred pôrodom (nie 280 dní).
Tieto veci (odpovede) sa tu omieľajú dookola.....

monika8737
13. aug 2015

@dena1973 bolo by to tak aj v pripade, ak budem mat ten polovicny uvazok spraveny ako dodatok k zmluve, na nejaku urcitu dobu?

dena1973
13. aug 2015

@monika8737 Ak nastúpiš popri RP a budeš pracovať na inú zmluvu, tak nie. Ale keď nastúpiš riadne na tú istú zmluvu ako pred 1. materskou, tak vtedy sa to počíta takto ako som písala vyššie.

monika8737
13. aug 2015

@dena1973 oki, rozumiem. dakujem pekne

dena1973
14. aug 2015

@monika8737 Nie je zaco...

karinx
1. sep 2015

@dena1973 mozem poprosim o radu? Som na RD. V januari 2016 ked dcerka bude mat 1.rok a 7mesiacov by som chcela nastupit do prace. Ale zaroven by sme chceli skusat aj druhe babo, neviem kedy sa podari, lebo na prve sme sa nacakali. Pri prvom tehu som bola na rizikovom PN a predpokladam ze by som bola znova PN. Moja otazka je, ked zacnam pracovat musim odznova odrobit tych 270dni, aby som dostala taku PN ako pri prvom tehu? A ak predsa len nenastupim v januari do prace, lebo uz otehotniem, da sa ist aj na PN? Ak ano z coho sa vyska pocita? Dakujem

dena1973
2. sep 2015

@karinx Ak nenastupis do zamestnania a nastupis hned na PN, tak sa ti bude PN aj materske pocitas z pravdepodobneho prijmu, ktory ti urci zamestnavatel.
Ak nastupis do prace a potom nastupis na PN a nasledne na materske (r. 2016), tak sa ti bude zase pocitat z prijmu z r. 2015. Tym, ze si bola cely tok 2015 na materskej dovolenke, tak sa ti bude taktiez pocitat z pravdepodobneho prijmu. Vsetko za predpokladu, ze nastup do PP bude k tomu istemu zamestnavatelovi ako pred materskou.

karinx
2. sep 2015

@dena1973 dakujem pekne, presne toto vsetko som pochopila z tych predchadzajucich komentarov, len som si nebola ista ci mi vyjde normalna marodka hoci neodrobim 270dni... Tak potom je to ok. Aj tak si myslim ze porodim az 2017 a to mi vypocitaju vsetko uz roku 2016 co bude este lepsie... Tak este raz dakujem

dena1973
2. sep 2015

@karinx Ide o to kedy bude nastup na materske, nie kedy bude porod. Ak bude nastup na materske az v r. 2017, tak ak sa nebude nic menit vtedy sa bude brat pre vypocet r. 2016.

macopka
3. sep 2015

Dobry vecer. Necitala som vsetky prispevky, ale z tych co som citala, som sa nedozvedela, co by som potrebovala. Som na RD az do 14.8.2016, som zovu tehotna a nastupna matersku mam 25.1.2016. Pracovný pomer mi skoncil, tak by som chcela vediet na co mam nárok (materska alebo rodicovsky príspevok) a v akej vyske. Dakujem.

lenka369
16. sep 2015

ahoj divcata. 6.9 mi skolncila RD 15.9 mi zacala materska. som nezamestnana takze do socialky som odniesla ten papier o materskej ale ako je to v zdravotnej poistovni treba sa tiez prihlast ze mi zacala MD alebo to uz automaticky

dejna20
20. nov 2015

Baby ak by sa druhe dieta narodilo 8 tyzdnov po 3 narodeninach starsieho dietata dostanem retazovu matersku?
Viem, ze ak by to bolo do 6 t tak hej, ale neviem ci to plati aj pri 8t kedy sa da na md nastupit zo zdravotnych dovodov.

adidika
20. nov 2015

@dejna20 náš mal 3roky 30.6 a termín som mala 28.8 ale nakoniec sekciu naplánovali na 18.8 a mám normálne materskú, myslím, že niekde som predtým čítala, že materskú by ste dostali keď sa bábo narodí v ten istý rok v ktorom súrodenec dosiahol 3rok

adush123
18. jan 2016

ahojte chcem sa spytat resp uistit. som na RD (maly ma 1rok 9mes) a od 10.12.2015 som na MD no vypocert na MD mi doaiel smieany. ked to vypocitam tak ani zdaleka to nie je moja hruba mzda. porovnat to s predchadzajucou MD neviem kedze vtedy som bola i nemocensky pripoistena. moja otazka: z akej doby resp mesiacov sa pocita moja terajsia MD???

majusqa77
18. jan 2016

@adush123 kedze si sla na md v roku 2015, tak z roku 2014. ak nemas prijem, tak predpokladany (ak vyziadavali od zamestnavatela co napisal. moze byt aj, ze zo zakladnej mzdy...)

havana_frost
19. jan 2016

@dejna20
@adidika Ono aj keď sa dieťa narodí po 3 narodeninách staršieho súrodenca (myslím dlhšie ako 6 - 8 tt po), tak matka má nárok na materské. Ak sĺňa podmienky. Ale to musí aj v prípade reťazového pôrodu.

havana_frost
19. jan 2016

@adush123 Tam bude asi kľúč, že vtedy si bola nemocensky pripoistená. Teraz to už nejde v súbehu s povinným poistením. Takže teraz sa ti už DNP nezapočítavalo.