Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom
Ahojte,
manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?
Dakujem
Myslim si,ze ano,ci som sa ja pytala ty kplegyn,tak retazovy porod je pojem socialnej poistovne,nsstava vtedy ked mas MD,potom rodicovsku a kym ju ukoncis opat Md
@pamag1805 no podle toho co jsem tu četla tak jsem to taky pochopila tak, že i v případě, že budu na pn by měla být mateřská zhruba stejná jako při prvním dítěti, teda tak jak to mzdová napíše, nezdá se mi že by měla být z minima, ale možná tam hraje i roli jestli zasahuje pn z jednoho roku do drunéno, ale já nejsem v těchto věcech žádný odborník takže ráda bych věděla jak to opravdu je od někoho kdo si je jistý, že to ví, děkuji 🙂
@monii28 ale ona ti to tak nepsala, psala, že kdyby ti rodičovská skončila ve starém roce a na MD bys šla až v novém roce a mezi tím bys byla jenom na pn tak tehdy bys měla md z minima, ale jestliti končí md v novém roce a v novém roce budeš na pn a potom na MD a celý předcházející rok jsi bola na RD tak bys měla mít mateřskou stejnou jako při prvém dítěti, když ti to tak mzdová napíše, tak jsem to pochopila já a myslím si že se ti to celé plete, takže bychom tu rady meli nechat na ty co v tom mají jasno 🙂
@monii28 @pamag1805 ale no baby
ak končí RD v tom istom roku ako začína dalšia MD ... tak je MD detto aj PN medzi nimi rátaná z predpokladaného príjmu ... tj. podla toho čo napíše mzdárka do papierov ..
ak končí RD v jednom roku, a MD začne v druhom roku, a medzi tým bola len PN .. tak MD bude rátaná z minima, a PN ak začne v tom roku kedy skončila RD bude z predpokaldaného príjmu,
ak PN začne v tom roku kedy je nástup na MD tak aj PN aj MD budú rátané z minima ..
ak skončí RD v jednom rokou , a MD začne v druhom roku, a medzi tým v roku kedy čerpeš RD čerpeš aj pár dní dovolenky a potom ztačne PN .. tak PN bude rátané z predpokladaného príjmu, a MD v tom nasledujúcom roku bude rátané z platu za tú dovolenku čerpanú platenú
nájdite sa v tom čo kt. vyhovuje ..
@katriona1 dobre si pochopila
@zalka tak zalezi od mzdarky teda v mojom pripade, ak v t.2017 by som sla z rodicaku na pn a v tom istom roku aj na matersku, tak ked by mi dala mzdarka predppkladany plat 1000 evri,tak by to bolo vyratane z toho...a tak isto,ak by som sla priamo z rodicovskej hned na matersku,retazovy porod,tak tak isto zalezi na mzdarke...chsprm to dobre??
@zalka děkuji a mohla bych se zeptat kolik procent z hrubé mzdy se počítá PN a jestě se chci zeptat, jestli v případě že mi RD končí ve februáru 2017 a na novou MD bych nastoupila řekněme v marci, jestli je pro mě výhodnější jít na PN nebo si čerpat dovolenou, děkuji za odpověd
Ahojte akym sposobom ste oznamovali upsvr ze prechadzate z rd na md? Staci kopia ziadosti o materske poslat doporucene na urad?
@havana_frost Ahoj, mozem za Ta spytat, momentalne som na RD, ktora konci 28.10.2016.. cakam druhe babo a TP mam 5.11.2016.. Zamestnana som na TPP, predtym som mala narok na materku.. vznikne mi aj teraz ked sa druhe dieta nenarodi do dovrsenia 3 rokov prveho? Dakujem 🙂
Ahojte,prosim o radu,nechce sa mi citat spatne.Prechadzam z rodicaku na matersku.Prosim,co treba vybavit? Viem,ze do prace poslat papier od lekara a odhladit rodicak.Kde sa to odhlasuje prosim,na UPSVAR? A akym sposobom?Moze.to aj manzel za mna vybavit? Ja som ma rizikovom a idem.lezat do nemocnice. Treba nejake tlacico k tomu? A.este nieco sa vybavuje? Dakujem.
@carmenuska Ahoj nemas nejaky vzor pre zamestnavatela ohladom toho oznamenia z prechodu RD na MD? Kedy je dobre mu to zaslat, predpokladam, ze este pred nastupom na MD.
@carmenuska hlavne potom nezabudni najneskôr prvý den čerpania rodičov.dovolenky č.2 zájsť na soc.poistovnu s kopiou rodného listu najmladšieho a podať prihlášku na dôch.poistenie. Kedysi to brali automaticky, že pokračuje, ale teraz idú podla zákona (aspon na niektorých pobočkách a na tých, čo to tak nerobia, je možné, že to budú opravovať v ich systéme o pár rokov a to už nič neporiešiš spätne, tj. nedaj sa odbiť), tj.podla info od mamičiek a aj zákon to podpruje, treba odláška dnom pred nástupom na MD (ak trvá prac.pomer, to je podstatné) a prihlášku odo dna ukončenia poistenia ukončením MD a dnom nástupu na rodič.dovolenku. Prihláška sa nedá dať spätne, preto najneskôr prvý den RD alebo skôr. Odporúčam robiť si kopie, dať pečiatkou potvrdiť prevzatie a založiť do dôchodku.
Chcela by som sa opýtať: S tretím dieťatkom som nastúpila na materskú 5.1.2015 a so štvrtým 5.5. 2016. Doteraz mi však nebolo doručené rozhodnutie. Chcela som vedieť, na základe čoho mi rátali výšku materskej, keď nik nežiadal od zamestnávateľa predbežný zárobok. Pán mi tam povedal, že ho nemuseli žiadať, lebo mali príjem do toho 5.1.2015. 1. bol sviatok, štvrtok, 2. bol piatok a príjem za tieto dni rozrátali na 4 aj sobotu a nedeľu. Z toho vyrátali výšku materskej na deň. Chcela by som sa opýtať, či postupovali správne. Je mi čudné, že rozhodnutie, ktoré vraj poslali mi neprišlo a kópiu mi vydať nemôžu. Na stránke sociálnej poisťovne som našla takýto príklad:
Pani Kamila je zamestnankyňa s mesačným príjmom 640 €. Nárok na materské si uplatnila od 14. februára 2010 do 28. augusta 2010. Od 29. augusta 2010 je na rodičovskej dovolenke, počas ktorej opäť otehotnela. Nárok na materské jej v tomto prípade vznikne od 15. mája 2011. Výška materského sa jej určí z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu, t. j. z vymeriavacieho základu, ktorý by pravdepodobne dosiahla v mesiaci máj 2011 (tento údaj potvrdí Sociálnej poisťovni zamestnávateľ). Vychádzajúc zo skutočnosti, že mesačný príjem zamestnankyne je 640 €, materské sa určí z tohto predpokladaného príjmu nasledovne:
o 640 : 30 ≈ 21,3334
o materské → 60 % pravdepodobného denného vymeriavacieho základu = 60 % z 21,3334 € = 12,80004 €/deň

@pamag1805 precitaj si prispevok z 7.februara,9:31