Prechod z rodičovskej opäť na materskú s druhým dieťaťom
Ahojte,
manzelka je na RD s prvym dietatkom. Chystame druhe babatko, a chcem vediet ako to vlastne je, kedze zakony v nasej republike mi pridu na moj vkus komplikovane.
RD nam konci v oktobri. Na matersku sa chodi 6 tyzdnov pre ocakavanym porodom (ktory stanovi lekar).
Malo by to vyjst tak ze tychto 6 tyzdnov zacne plynut este pred ukoncenim RD.
A teraz otazky:
1. Mame narok na matersku? Pri prvom babatku sme splnili vsetky podmienky, a matersku sme riadne poberali.
2. Ak mame narok, jej vyska bude taka ista ako bola prva materska? (ak narok nemame, otazka je bezpredmetna). Ak vyska nebude taka ista ako pri prvej materskej, podla coho sa urci jej vyska?
Dakujem
@majusqa77 www.socpoist.sk/ext_dok-narok-na-materske_pri-r...
Je to tam vo Worde, príklad č. 4
@majusqa77
@mhrinova
v r. 2011 bolo iné znenie § 57 ods.1 -predtým písm. b), teraz je to písm. c)
UKončením RD a nástupom na MD nastane ukončenie prerušenia nem.postenia z dôvodu čerpania RD a nástupu na MD, tj. berie sa to ako vznik poistenia. Kedysi sa automaticky v tom prípade rátalo materské z pravdepodobného vym.základu. Teraz je ale výnimka, že sa to tak neberie, len ak v predchádzajúcom kal. roku nebol žiadny vym.základ (§ 57 ods.1 písm. a), ak nejaký vym.základ je (u teba bol), tak sa ráta z tohoto skutočného vym.základu v predch. kalend. roku. V tvojom prípade bohužial :( ale postupovali podla zákona . V prípadoch s tak málo dnami je to tak, že niekdedy to dopadne velmi zle a niekedy velmi dobre (vysoký vym.základ)
Zákon o sociálnom poistení - § 57 môžeš pozrieť tu, aj jeho historiu
http://www.porada.sk/t16136-zakon-o-socialnom-p...
@mhrinova nie v rozhodujúcom období nemusí byť 90dní. To len ak by si mala nový pp, tam si nedosiahla 90dní platenia nem.poistenia pred md, vtedy sa skúma predchádzajúci kalend.rok a v nom dni nem.poistenia u iného ako posledného zamestnávatela. Ale to nie je tvoj prípad, tvoj pp je dlhodobý.
Prosím poradte... mám nárok na matersku?- mam trvalý pracovný pomer, 20.11.2013 sa mi narodilo prvé dieťa, čiže do 20.11.2016 som na rodičovskej dovolenke, termin dalšieho porodu mam 15. decembra, termin porodu nie je pred 3. narodeninami prveho dieťaťa, budem mať narok na matersku? Velmi pekne ďakujem za odpoveď
moja spytaj sa na socialke alebo v robote tam ti povedia hned.
ja mam tiez retaz,porod len mala ma 3 roky 4.9.a mala sa narodila ta druha 20.7.pomer trv.mam na dobu neurcitu a mam priznane matersku na 8 mes.pricom som neodrobila tych 280 dni oni to rataju neviem z coho.ale v robote mi to tak vyratali priznali mi 65perc
Ano trva pracovny pomer, len ma zneistilo že termin porodu je po 3. narodeninam malej....ale nastup na matersku by bol skor, neviem podla coho sa to rata...🙂 dakujem za odporvede velmi pekne 🙂
@majusqa77 takže aj ked porodim aj po 3 rokoch od narodenia prvej dcerky mam narok na matersku?, všade sa totiž piše že reťazový porod je ak sa dieta narodi do 3 rokov....mne tam chybaju asi 3 tyždne, .skor sa to nepodarilo 🙂 mam pracovny pomer na dobu neurcitu a urcite sa ma nechystaju prepustit.. ďakujem
@majusqa77 Však preto mi to nešlo do hlavy, že prečo 65% keď som v médiach zachytila, že sa to zvyšuje na 70%. ja budem mať tiež reťazovú materskú, prácu mám na dobu neurčitú. Čiže v pohode budem mať nárok na materskú? A tým, že je to zvýšené na 70%, tak je možné, že budem mať materskú vyššiu ako tú predošlú?
@zalka ahoj, mozem ta poprosit o radu kedze vidim ze sa v tom dost vyznas..? RD mi konci 21.9. a termin porodu mam 25.11. takze ak dobre ratam tak na MD mam nastupit okolo 14.10. Ako mam poriesit tie 3tyzdne medzi tym aby som mala narok na MD?? Co by bolo vyyhodnejsie? Predlzit si RD alebo nastupit do roboty ,vycerpat si dovolenku a na 2tyzdne este ist na PN respektive ist rovno na PN ???
@majcurik22 chod rovno na PN ... to ti neublíží ... lebo asi budúci rok nebudeš nastupovať na dalšiu MD .. kedže budeš mať túto ..
@zalka dakujem, totiz vsade som sa docitala akurat o retazovom porode, ale som nevedela ako je to s nastupom na MD par tyzdnov po ukonceni RD a hlavne co s tym hluchym obdobim aby znovu vznikol narok na MD.
@majcurik22 no RD ti končí a MD začína v tom istom roku , takže môžeš kludne ísť na PN bez čerpania dovolenky i PN i MD budú rátané z predpokladaného VZ ...
@zalka dakujem

@majusqa77 No na stránke soc. poisťovne je uvedený ten príklad reťazového pôrodu, ktorý som sem skopírovala. Nástup na 1. materskú 14.2.2010 a na 2. od 15. mája 2011. Čiže tam bol do toho 14 februára tiež príjem a materskú rátali z predbežného zárobku za máj 2011. Ako to potom je? Som z toho jeleň :(