icon

Prečo mám nižšiu materskú pri reťazovom pôrode?

viki95
9. nov 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či SP mi správne vypočítala materskú dávku.
V apríli 2024 som nastupila na materskú, pracovala som do konca februára, mesiac som bola PN. V októbri som zas otehotnela, a v máji 2025 som z rodičáku nastúpila na materskú. No nedostávam rovnakú materskú ako som dostávala pri dcére, ale o dosť nižšiu, lebo mi to vypočítali len z 2mes. čo som pracovala v roku 2024 pred pôrodom. Medzi materskou a rodičákom som nepracovala. Myslela som si že pri reťazovom pôrode by som mala dostať rovnakú sumu.

Strana
z2
viki95
autor
10. nov 2025
@anonym_3f0982

@anonym_745075 je to spravodlivé, lebo tehotenske mas mat splnené podmienky k 13 týždňu, nie ku dnu porodu. Ci keby si nedajbože porodila skôr a vychádza ti to naknap, tak už ta chcem vidieť, ako by si vyvadzala, keby ti tie dni odrátali a dali ti vrátiť tehotenske, lebo si nemala splnené dni. Jak, či to by už nebolo fér, ze?

@anonym_3f0982 predtym tehotenske ani nebolo, takze vydrzala by som bez toho… ked som pracovala ako tehotna, ale uz som nemohla sluzit 16tky, tak dom dostsl vyrovnavaciu davku… mne aj to stacilo

anonym_3f0982
11. nov 2025
@viki95

@anonym_3f0982 ja si myslim, ze nikomu by nepadlo dobre keby prisiel o 300eur mesacne… ale ajtak som spokojna…ja som za tie peniaze makala vela. A ja neprajem nikomu nic zle. Vsetci dostanu to, co zasluzia

@viki95 pokial si mala nejaký prijem, tak u teba nejde o reťazovu matersku, vies to aj pochopiť? Cize darmo sa tu oháňas nejakým výpočtom. A pokiaľ si prvú mala o 300€ vyššiu, tak si ju mala nejako umelo navýšenu, ako to "bezne robite", aby vyšla pekná materska, vsak? cize chybu si hľadaj tam. Tvoj bežný prijem je evidentne o dosť nižší. A z neho ti tu matersku aj vypočítali.

viki95
autor
11. nov 2025
@anonym_3f0982

@viki95 pokial si mala nejaký prijem, tak u teba nejde o reťazovu matersku, vies to aj pochopiť? Cize darmo sa tu oháňas nejakým výpočtom. A pokiaľ si prvú mala o 300€ vyššiu, tak si ju mala nejako umelo navýšenu, ako to "bezne robite", aby vyšla pekná materska, vsak? cize chybu si hľadaj tam. Tvoj bežný prijem je evidentne o dosť nižší. A z neho ti tu matersku aj vypočítali.

@anonym_3f0982 ze umelo navysene 🤣 hej umelo som sluzila 16tky, nocne a denne

anonym_aa2dce
11. nov 2025
@viki95

@anonym_3f0982 ze umelo navysene 🤣 hej umelo som sluzila 16tky, nocne a denne

@viki95 uz s tym neurobis nic,len sa s tym zmierit a tesit sa len s babetka.Ja ked som bola kedy si na radicaku,ani pracovat sa nesmelo.Dnes som aj na rodicaku aj normalne pracujem.Vtedy bud 1 alebo 2he.Zakony menia kazdu chvilu,ked sa im to hodi a je pred volbami.

mimicka2013
11. nov 2025
@anonym_3f0982

@mimicka2013 lenže ona ten VZ jednoducho mala - tie 2 mesiace. Takže sa môže ísť hádať koľko chce

@anonym_3f0982 ty si dost mimo. Nemala prijem a VZ medzi materskou/rodicovskou/novou materskou, ma teda retazovy porod. Nejdem s tebou viac komunikovat lebo tie komenty co tu pises to je az bolehlav

miniatura14
11. nov 2025
@anonym_3f0982

@anonym_3f0982 Ty tu o čom točíš?? Absolútne netušíš, kde, ako a koľko autorka pracovala, tak čo tu na ňu útočíš? Si myslíš, že každý, kto má vysokú materskú, ju má len preto, že ju mal umelo navýšenú? Závidíš?

anonym_1f37a8
11. nov 2025

Prva materska sa ti ratala z roku 2023 a druha sa ti rata z roku 2024. Retazova materska je, ak medzitym vobec nepracujes a plynule prechadzas z jednej na druhu, ale tym, ze si 2 mesiace v roku 2024 pracovala, tak z nich ti vyratali novu matersku. Cize v tvojom pripade nejde o retazovu, lebo si ju prerusila pracou.

anonym_b06900
11. nov 2025
@anonym_1f37a8

Prva materska sa ti ratala z roku 2023 a druha sa ti rata z roku 2024. Retazova materska je, ak medzitym vobec nepracujes a plynule prechadzas z jednej na druhu, ale tym, ze si 2 mesiace v roku 2024 pracovala, tak z nich ti vyratali novu matersku. Cize v tvojom pripade nejde o retazovu, lebo si ju prerusila pracou.

@anonym_1f37a8 ale ona pracovala do februalra 2024, na matersku sla april 2024, potom dalsia materska maj 2025…podla toho co napisala tak medzi tym nepracovala.

dzejsik
11. nov 2025
@anonym_b06900

@anonym_1f37a8 ale ona pracovala do februalra 2024, na matersku sla april 2024, potom dalsia materska maj 2025…podla toho co napisala tak medzi tym nepracovala.

@anonym_b06900 aj ja to chapem, ze pracovala do februara, potom v marci PN a od aprila 2024 materska …. a odvtedy len materska, rodicak, materska … len to bolo treba riesit hned ako prisiel papier o priznani noveho materskeho

anonym_dace40
11. nov 2025
@dzejsik

@anonym_b06900 aj ja to chapem, ze pracovala do februara, potom v marci PN a od aprila 2024 materska …. a odvtedy len materska, rodicak, materska … len to bolo treba riesit hned ako prisiel papier o priznani noveho materskeho

@dzejsik snažím sa to tiež pochopiť, veď nemala medzi rodičovskou a novou materskou príjem? Tie dva mesiace… to bolo predtým ako nastúpila na klasickú materskú. Fakt logicky to vychádza že ma reťazovy pôrod ma mať rovnakú materskú ako mala 1. Autorka nevieš podať odvolanie? Neriešila si to skôr ?

anonym_1f37a8
11. nov 2025
@anonym_b06900

@anonym_b06900 Na prvu matersku nastupila 4/2024 - tam sa jej ratala materska z prijmov za rok 2023. To, ze v januari a februari 2024 a v marci bola na PNke nemalo vplyv na vysku jej prvej materskej.

A kedze v roku 2025 nastupila na druhu na matersku, tak ta sa jej ratala z prijmu v roku 2024. Tym, ze v roku 2024 pracovala 2 mesiace, tak z toho jej vyratali tu druhu matersku. Ak by v roku 2024 nepracovala, islo by o retazovy porod a mala by rovnaku vysku materskej ako pri prvom dietati.

anonym_b06900
11. nov 2025
@anonym_1f37a8

@anonym_b06900 Na prvu matersku nastupila 4/2024 - tam sa jej ratala materska z prijmov za rok 2023. To, ze v januari a februari 2024 a v marci bola na PNke nemalo vplyv na vysku jej prvej materskej.

A kedze v roku 2025 nastupila na druhu na matersku, tak ta sa jej ratala z prijmu v roku 2024. Tym, ze v roku 2024 pracovala 2 mesiace, tak z toho jej vyratali tu druhu matersku. Ak by v roku 2024 nepracovala, islo by o retazovy porod a mala by rovnaku vysku materskej ako pri prvom dietati.

@anonym_1f37a8 akoze ja tomu chapem..tu postupnost a logiku v tom..ale zaroven mi to logiku nedava.

evkatk
11. nov 2025

A najviac sa to prejaví pri výpočte dôchodku s rozdielom do 300 Eur.

anonym_1f37a8
11. nov 2025
@anonym_b06900

@anonym_1f37a8 akoze ja tomu chapem..tu postupnost a logiku v tom..ale zaroven mi to logiku nedava.

@anonym_b06900 Ano, je to na hlavu, kedze realne medzi materskymi nepracovala. Ja len vysvetlujem preco dostala druhu matersku nizsiu. Ze zbytocne by to riesila, lebo podla zakona jej to vyratali spravne. Je to fakt taka specificka situacia v jej neprospech.

dzejsik
11. nov 2025
@anonym_1f37a8

@anonym_b06900 Ano, je to na hlavu, kedze realne medzi materskymi nepracovala. Ja len vysvetlujem preco dostala druhu matersku nizsiu. Ze zbytocne by to riesila, lebo podla zakona jej to vyratali spravne. Je to fakt taka specificka situacia v jej neprospech.

@anonym_1f37a8 a teda keby nastupila na matersku az v 2026, tak by ju mala rovnaku ako prvu?

viki95
autor
12. nov 2025
@dzejsik

@anonym_1f37a8 a teda keby nastupila na matersku az v 2026, tak by ju mala rovnaku ako prvu?

@dzejsik presne, uz som pochopila 😃

viki95
autor
12. nov 2025
@anonym_1f37a8

Slovensk
@anonym_1f37a8 veru je to na hlavu, ale tak co uz 🙂 ako ja som sa stym zmierena, len mi to nedavalo logiku 😃

Strana
z2