Predĺžená neplatená rodičovská do 6 rokov

kasokri
30. jan 2018

Ahojte dievcata, potrebujem poradit. Chcem ist studovat a pocula som o moznosti predlzit si rod. dov. do 6 veku dietata. Ide mi o to , aby som sa nemusela chodit hlásiť na UP. Dochodok uz plati za mna stat / staram sa o dceru do 6 r./, ale teraz som naUP a chcem vediet , ak poziadam o predlzený neplatený rodicovský, tak bude za mna platit stat aj zdravotku? Bude moct moja dcera chodit cely den do skolky. Písala som aj na socialku, ale odpovedali mi , tak ako som to vedela aj ja.- veľmi mi nepomohli.
Dakujem za odpovede.

solinkarka
30. jan 2018

Iba na 4hod moze chodit dcera do skolky.

danmag
30. jan 2018

si po rodicovskom,teraz si na urade prace a potom na predlzeny rodicak,?si zisti ci sa vobec da ist z uradu prace na predlzeny rodicak ci sa to nejde "priamo z rodicovskeho na rodicovsky"

carrie4
30. jan 2018

áno dá sa ísť z UP na predĺženú rodičovskú dovolenku, len dieťa môže byť v škôlke len na 4hod. V zdravotnej poisťovni sa prihlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r. + UP ti dá pre tento účel potvrdenie

janinka007
30. jan 2018

dá sa ísť na predlženú RD, aj keby si predtým pracovala, takže v pohode
@danmag

danmag
30. jan 2018

ok,vdaka,ale musis mat odrobene 2 roky ak chces podporu ci ako to je,vdaka

evittam
30. jan 2018

@danmag Ale ona nechce podporu.

danmag
30. jan 2018

ale ja sa pytam aj ohladom seba,kamoska ma ten pripad

siska53
30. jan 2018

@kasokri zdravotke treba dat cestne vyhlasenie. Dieta moze do skolky len na 4 hodiny maximalne. Inak to nie je riadna osobna a celodenna starostlivost.

vams
30. jan 2018

@siska53 ja poznám aj také mamičky, že predĺžená rodičovská - platená do 6 rokov dieťaťa, dieťa vo škôlke na celý deň a mamička si veselo pracovala (či už načierno, neviem ako, ale pracovala).

evittam
31. jan 2018

@vams Piseme o neplatenej predlzenej RD. Pri platenej moze mamicka normálne pracovať a dieta byt v škôlke na cely den pokial to jeho zdravotný stav dovoľuje a v rozhodnutí od UPSVaR sa nepise inak. Btw.aj mamicka na predĺženej neplatenej RD moze de facto pracovať-ale to uz potom nie je poistencom statu. 😉

siska53
31. jan 2018

@vams ak by mali kontrolu,bol by velky problem.. Je len otazka casu,ked sa niekto do toho pusti.

damianam
5. mar 2018

To je dobrá hov... tak ak je na platenej a dostáva a od štátu peniaze môže pracovať a dieťa byť v škôlke?? ale ak je na neplatenej pracovať nemôže a škôlka tiež na celý deň... To pre koho sú tieto zákony akože???

evittam
5. mar 2018

@damianam Lebo treba pochopiť jednoduchu vec-na neplatenej RD si kvoli tomu aby za teba stat platil odvody a ty si nemusela chodit na UPSVaR sa hlasit a spol. Akonáhle sa zamestnas uz nie si poistencom statu ale platís odvody ty a zamestnavatel.
Btw.ak je zena na neplatenej RD dieta moze byt v škôlke len na 4h-ako tu je uz napisane.

elanor
5. mar 2018

@damianam pri neplatenej moze byt dieta v skolke iba na pol dna, ak ma stat platit zdravotne odvody. Teoreticky moze byt aj cely den, ale v tom pripade musi byt mamina na zdravotne samoplatca.
a blbost to nieje, len nestastne zvoleny termin, teda nazov. Predlzeny plateny rodicak, by skor mal volat prispevok pre zdravotne znevyhodnene dieta, alebo proste nejaky iny vhodny nazov.
Ved aj pri normalnom rodicaku do 3r. sa moze pracovat, tak preco by nemohli pracovat aj mamy do 6r. A ak maju naozaj vazne chore dieta, vies co to musi vsetko stat penazi? takze aspon tou almuznonou akou je RP stat takym rodinam pomaha.
No a mamy co su na neplatenom predlzenom rodicaku? Maju tu vysadu, ze stat za ne plati dochodkove, a zdravotne (v pripade, ze je dieta v skolke max. 4 hodiny). A je to dost logicke, lebo co cestne prehlasuje ked ide na neplateny predlzeny? ze sa celodenne osobne stara o dieta do 6r. Tak ako skolka na cely den v tomto pripade? uplne logicke, ze ked je teda mama na neplatenom rodicaku, tak je s dietatom doma. Ak nastupi do prace, dochodkove aj zdravotne plati zamestnavatel, dieta cely den v skolke, nieje dovod na predlzeny rodicak (neplateny).

vams
6. mar 2018

@elanor ak má matka naozaj choré dieťa, musí ísť do práce, lebo ju to stojí veľa peňazí? - tak buď nech je v práci, alebo nech sedí doma na zadku, ty chodíš do práce, keď máš choré dieťa?
Toť môj názor na takéto príspevky, je do dvojité odčerpávanie peňazí zo štátu.

evittam
6. mar 2018

@vams Ake dvojité "odcerpavanie"? Zamestnaná matka na predlzenej platenej RD ako 2x odcerpava peniaze zo štátu?
A btw.je "chore" a "chore" dieta. Ten prispevok sluzi na kompenzáciu potrebných pomôcok, liekov,inej stravy,.....Boze, "slovač" závidi aj nos medzi ocami. Radšej zdravé dieta ako potrebovať nieco podobne.

elanor
6. mar 2018

@vams no a nie? co take deti co musia chodit kazdu chvilu na vselijake rehabilitacie, kupele, hento toto, pripadne treba vozik, vsakovake lieky, pomocky a co ja viem co?
nemaju to lahke, tak im takto stat kvapkou v mori pomaha. Prave preto si myslim, ze by sa to od 3 do 6r malo volat inak.
Presne pretoto, ze potom sa mnozia diskusie a spekulacie, ze je to nespravodlive, a blablabla.
Trosku by si sa nad tym mala zamysliet....

evittam
6. mar 2018

@vams A ano su aj ludia co to zneužívajú, ako vsade. Bohužiaľ.

vams
6. mar 2018

@elanor Mňa len zaujímalo, pri kom majú potom tie choré deti, keď chodia všetky do práce a nenarážam na tie, čo sú doma s deťmi ("naozaj chorými)" - bohužiaľ dnes je taká doba, že človek druhému ešte aj chorobu závidí a to je smutné.

vams
6. mar 2018

@evittam no my s tým asi nič nenarobíme, smutné.

elanor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elanor
6. mar 2018

@vams zalezi natom co ma dieta v posudku. podla toho bud v skolke, alebo v nejakom speci zariadeni, ak take existuje, cos predpokladam, ze ak je tak sukromne, cize drahe, ale mozno na lieceni, stari rodicia, opatrovatelka, mozno robia s manzelom na smeny a pri dieti sa tak striedaju.
MOznosti je milion, kto a kde je s dietatom.
To ze to niektore primabaleriny doslova a dopismena zneuzivaju, su doma s vylozenymi nohami, na zaplateny defacto falosny posudok (lebo dieta je zdrave jak valibuk) od statu poberaju prispevok, a dietata sa na cely den zbavia do skolky. Nuz su aj take, sice neviem co ich k tomu vedie, no myslim, ze ony si to zliznu neskor, inak - karma je zdarma, a ono ich to dobehne.

evittam
6. mar 2018

@vams Ale ved tu ide o deti,ktore chodia do skolok,specialnych škôlok. Ako som už písala-je choré a chore dieta. Toto je predlzena RD zo zdravotných dôvodov, nemusia byt tie dovody,ze dieta musí byť doma.
Btw.neodpovedala si mi ako pracujúca matka na predĺženej platenej RD "odcerpava" 2x peniaze zo štátu?

quetinka28
8. apr 2018

@evittam prosim Ta nemože vobec pracovat?niekde som našla,že može ale nesmie zarobit viac ako 15nasobok minimima,pýtala som sa v zdravot.poistovni nevedeli a na urade prace mi povedali,že oni nevedia?nevieš prosím ako to vlastne je?Alebo kam sa ist opýtat?

evittam
9. apr 2018

@quetinka28 Este raz-na neplatenej predlzenej RD si preto aby ti stat platil ZP. Ak začnes pracovat plati ich zamestnavatel a ty, cize uz nie si na neplatenej predlzenej RD.

siska53
9. apr 2018

@vams Bud casto chybaju alebo maju homeoffice,prip.ako u mojej kolegyne,sa o dceru starala babka- mala byvala velmi casto chora.

zuzankabs
26. okt 2018

ahojte trosku tu obnovim diskusiu. chcem sa opytat ci to teda dobre chapem z predchadzajucich komentarov, ak chcem byt na neplatenom predlzenomrodicovskom, teda do 6 rokov dietata ale chcem aby dieta mohlo chodit do skolky na cely den, tak stat za mna bude platit do SP dochodkove,.. ale ja si musim platit zdravotku?

evittam
26. okt 2018

@zuzankabs Presne tak.

zuzankabs
26. okt 2018

@evittam dakujem za odpoved a vies mi poradit kde vsade ist a co ako k tomu vybavit?

evittam
26. okt 2018

@zuzankabs Len na ZP.