icon

Predĺžená neplatená rodičovská do 6 rokov

kasokri
30. jan 2018

Ahojte dievcata, potrebujem poradit. Chcem ist studovat a pocula som o moznosti predlzit si rod. dov. do 6 veku dietata. Ide mi o to , aby som sa nemusela chodit hlásiť na UP. Dochodok uz plati za mna stat / staram sa o dceru do 6 r./, ale teraz som naUP a chcem vediet , ak poziadam o predlzený neplatený rodicovský, tak bude za mna platit stat aj zdravotku? Bude moct moja dcera chodit cely den do skolky. Písala som aj na socialku, ale odpovedali mi , tak ako som to vedela aj ja.- veľmi mi nepomohli.
Dakujem za odpovede.

vivien232
11. apr 2019

@evittam ja viem ze som to zanedbala ja mala som toho vela a zabudla som na to...
Idem sa spytat ohladom skolky bola som zaniest prihlasku do skolky (na urade mi bolo povedane ze maleho mozem dat do skolky len na 4 hod. ) ked som to povedala pri prihlaske zastupkyni povedala mi ze oni tam kontroly nemaju ze mozem dat maleho do skolky na cely den ze pozna mamicky ktore su doma a dieta tam maju na cely den ze som jej to nemusela povedat ... tak ako to vlastne je?

evittam
11. apr 2019

@vivien232 Pokial si na predĺženej neplatenej RD mozes mat dieta v skolke len na 4h ak chces aby za teba stat platil ZP. Vid zakon o zdravotnom poistení. By som sa pani riaditeľky spýtala ci ak si ta skontroluju tak zaplati to poistne aj za teba....

vivien232
11. apr 2019

@evittam dobre aby som vedela, a ked si najdem pracu potom sa ako rieši cely den v škôlke?

zato2
12. apr 2019

@evittam Mozem sa ta opytat ci mam narok na matersku s druhym babom ak by som bola na predlzenej neplatenej rodicovskej s prvym synom? Na neplatenu rodicovsku by som nastupila hned po ukoncemi rodicovskej koncom juna ked syn dovrsi 3r.

evittam
12. apr 2019

@vivien232 Ked budes zamestnana si zamestnanec a nie na neplatenej predĺženej RD. Cize v skolke moze byt dieta kolko len chces.

evittam
12. apr 2019

@zato2 PP trva? Ak ano co pocas predĺženej neplatenej RD? Schválil ti zamestnavatel neplatene volno?

zato2
12. apr 2019

@evittam ano schvalene neplatene mam zamestnavatelom takze pp trva. Tehotna este nie som, potratila som nedavno a chceme to este skusit. Len uz porod nestiham do dovrsenia 3 rokov tak idem na neplateny rodicak kym dieta nebastupi do skolku. Ak by som otehotnela tak by som uz zostala na neplatenom a nedopatrala by som ci by som mala narok na materksu za rok kde som cerpala rodicak a bola na neplatenom rodicaku.

evittam
12. apr 2019

@zato2 Pokial PP trvá tak áno.

zato2
12. apr 2019

@evittam dakujem velmi pekne 😘. Vysku materskej by to teda neovplyvnilo? Teda bola by podobna tej co som mala pri prvom

evittam
12. apr 2019

@zato2 MD nesmie byť nizsia ako prvá ale moze byt aj vyssia-zalezi od zamestnávateľa aky uvedie predpokladany prijem.

vivien232
13. apr 2019

@evittam okey dakujem za odpoved a rady pekný deň prajem

wikinap
22. máj 2019

@evittam prosim poradis a ked som na neplatenej a chcem ist brigadovat na dve hodky denne kam to misim ost nahlasit?a musim to ja ci zamestnavatel hlasit v zdravotke a potom sa tam treba na tu neplatenu nahlasit?alebo to tiez zamestnavatel ma nahlasi naspat? Lebo sa jedna len o dva mesiace

evittam
22. máj 2019

@wikinap Ak budes pracovať tak odhlasit z neplatenej RD a potom prihlásiť.

uglybetty1234
29. máj 2019

AHojte kocky, v nedelu ma maly 3 roky, musim ostat doma aspon cez prazdniny, lebo deti nemam kam dat. Ked chcem ist na neplatenu predlzenu MD, tak mam ist na zdravotku, ci najprv na urad prace a odtial na zdravotku? som sa zobudila az teraz :/ dakujem za radu

luliu
29. máj 2019
uglybetty1234
29. máj 2019

@luliu Dakujem velmi pekne :*

evittam
29. máj 2019

@uglybetty1234 Na UPSVaR len oznamit kde sa dieta nachadza po dovŕšení 3rokov. Predĺžená neplatena RD len na ZP. Predĺžená neplatena MD neexistuje.

janap76
10. júl 2019

@evittam ahoj 🙂 Prosím Ťa 🙏 Syn bude mať 18.8.....3 roky. Potrebujem ostať na predĺženej neplatenej rodičovskej. Pôjdem na úrad práce, tam im to oznámim, podpíšem, potom na Dôvere, a na sociálnej poisťovni netreba ? Zároveň može byť malý na max 4 hodiny v škôlke ? Dobre tomu rozumiem ? Ďakujem veľmi pekne 🙂

evittam
10. júl 2019

@janap76 Na UPSVaR-len oznamenie kde sa dieta nachadza a SP neriesis nic. A ano dobre.

aduska0001
Autor odpoveď zmazal
aduska0001
Autor odpoveď zmazal
aduska0001
10. júl 2019

@vivien232 ahoj ja som doma tiez cely den a chlapec mi chodi do skolky na cely den tak neviem skus sa spytat v skolke.ahoj

evittam
10. júl 2019

@aduska0001 Protizákonne. To nezáleží od školky. Mas výhodu poistenca štátu,ktory za teba plati ZP a v takomto prípade podla zakona o ZP moze dieta chodit do skolky len na 4h. Ak ti na to pridu zaplatis si celú ZP aj spatne.

evittam
10. júl 2019

@aduska0001
Vyjadrenie ZP:

A to preto, lebo štát je platiteľom poistného za osobu starajúcu sa osobne celodenne a riadne o dieťa iba vtedy, ak by dieťa bolo v škôlke najviac štyri hodiny denne. Maximálne švorhodinový pobyt dieťaťa v škôlke je pre účely zdravotného poistenia podmienka na splnenie tzv. „osobnej celodennej a riadnej starostlivosti“.

Ak dieťa bude v škôlke celý deň, ako píšete, táto podmienka nebude splnená a potom budete tzv. „dobrovoľne nezamestnanou osobou“ a ako taká si musíte platiť preddavky sama.

veronikaszabova
10. júl 2019

@aduska0001 ak ti na to pridu - za celu dobu, co si na neplatenom RP, si budes musiet doplatit zdravotnu...

janap76
10. júl 2019

@evittam ďakujem 😊❤️

bobricek1979
11. júl 2019

Určite môže dcérka len tie 4hodky do škôlky

vivien232
11. júl 2019

@aduska0001 mame zo.skolky rozhodnutie na celý den ( ked si najdem pracu aby som nemusela riesit ďalšiu žiadosť do skolky) ale maleho budem davat do skolky len na 4hod. Uz som sa tak dohodla nepotrebujem mat zbytočne problemy😉👍

katkaapetko
Autor odpoveď zmazal
luciazen
2. dec 2019

@evittam ahoj, môžem sa ta spýtať ohľadom tej predĺženej rodičovskej dovolenky?čítala som príspevky tu vyššie.mam dcérku čo mala vo februári 3 roky.tak som bola na úrade nahlásiť sa na predĺženú neplatenu rod.dovolenku.a pýtala som sa pracovníčky pri okienku že ako to bude teraz so zamestnávateľom.ci musím nastúpiť do práce alebo skončiť.bolo mi povedané že môžem byť na rodičovskej aj môžem byť vedená u zamestnávateľa.mozem pracovať a nemusím.ale tu čítam o nejakom neplatenom volne.ja nič také nemám.je to v poriadku? ďakujem pekne za radu 🙂