Predĺžená neplatená rodičovská dovolenka

bibinka100
2. aug 2016

Ahojte, neviete mi niekto poradiť? Dňa 31.07. mi skončila rodicovska dovolenka. Včera som sa bola zaevidovat na UPSVaR , je teda možné ešte prejsť na tu neplatenu rodičovskú dovolenku. Keďže o tejto možnosti som nevedela a tá ochotná pani na UPSVaR mi to ani nepovedala. Kam to treba nahlásiť? Keďže si neviem predstaviť, kde nechám trojročne dieťa a v škôlke miesto nemajú. Ďakujem

julka188
2. aug 2016

pokial viem, do 6 rokov veku dietata mozes s nim byt doma, si evidovana na socialke, mne dokonca povedali, ze to sa ani nemusi prehlasovat, ked ma dieta tri roky. dalej ta tam vedu, len tebe neposielaju rodicovsky prispevok a myslim, ze za teba neplatia dochodkove, ale nemusis sa tym padom evidovat na urade prace, lebo tym, ze sa staras o dieta do 6 rokov, nemusis si platit zdravotnu, co by si musela, keby si bola dobrovolne nezamestnana, A este jedna povinnost, tam kde si vybavovala pridavky na dieta /upsvar/ musis nahlasit, vyplnit taky papier, ze kde a pri kom bude dieta od troch rokov

majusqa77
2. aug 2016

ale pozor, pocas neplateneho rodicaku nema manzel narok na odpocet nezdanitelnej ciastky

bibinka100
autor
2. aug 2016

@julka188 dakujem pekne

gapa
2. aug 2016

@bibinka100 nepíšeš, či si bola zamestnaná, beriem, že nie
treba zájsť na zdr.poistovnu, ked budeš mať doklad o zaevidovaní ako uchádzač o zamestnanie + si vybav na upsvar doklad dokedy si poberala rodič.príspevok. Oznámiš im, že už nie si poistencom štátu (zdravotne) ako poberatel RP ale ako uchádzač o zamestnanie. Ak by si bola doma s dieťaťom a nie v škôlke, tak môžeš byť aj ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov (no nesmie chodiť do škôlky viac ako na 4hod)
Ako tu už bolo písané, ak nebudeš evidovaná ako uchádzač o zamestnanie, tak by si už nemohol na teba v ročnom zúčovaní alebo dan. priznaní manžel uplatniť odpočet za mesiace, kedy 1vého v mesiaci nie si poberatelom RP alebo v evidencii uchádzačov o zamestnanie.
Ak si nebola zamestnaná a nevzniklo ti teda povinné dôch.poistenie zamestnaca (ani na prac.omer ani na dohodu), tak ti stále platí prihláška, ktorú si dala po pôrode a môžeš byť nadalej dôch.oistená štátom.

170688
24. nov 2016

chcem sa spytat a ked som zamestnana a chcem si predzit neplatenu rodicovsku lebo nemam kam dat maleho do skolky mi ho zoberu az v septembry

stejja9
24. nov 2016

@170688 presne taky isty problem mam aj ja, kedze 3 roky budeme mat presne 30.6., a neviem ako poriesit cele prazdniny a moj nastup do prace.... :(

@gapa mozno by nam vedela poradit, dakujeme ;) (myslim ze si mi radila aj so zlym vypoctom dni dovolenky, pri nastupe do zamestn. po MD+RD) ;)

gapa
24. nov 2016

@170688
@stejja9
zistiť, kolko máte zostatok dovolenky. Predpokladám, že najprv po ukončení Rd budete čerpať riadnu dovolenku a potom neplatené volno. Takže požiadať o čerpanie riadnej dovolenky a neplatené volno. Neplatené volno môžu, no nemusia poskytnúť. Výpoved z nadbytočnosti môžete dostať aj počas riadnej dovolenky aj počas neplateného volna (len pre info).
- na zdr.poistovni treba nahlásiť starostlivosť o dieťa do 6rokov počas čerpania neplat.volna
- na upsvar po ukončení rd oznámiť, kto sa odieťa stará (to nesúvisí s neplateným volnom ale všeobecne)
@bibinka100 neviem, či tebe som to spomínala
soc.poistovna- ako zamestnané, ked skončíte čerpanie rodič.dovolenky a nastúpite na riadnu dovolenku (príp. pn či očr), tak treba odhlášku z dôch.poisteia štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov - do 8dní od zmeny. Potom NAJNESKôR!! prvý den čerpania neplateného dna prihlášku na dôch.poistenie štátom!!! ak nechceš medzeru. Odporúčam velmi si urobiť kopiu prihlášky (aleob rovnopis) a dať pečiatkou potvrdiť prevzatie soc.poistovnou a založiť k zápočtovým listom do dôchodku. Inak nemáš dôkaz o tom, že si podala prihlášku a nedá sa to vybaviť spätne, ani 1den - tak pozor na to.
Ak by ste nečerpali riadnu dovolenku ale po rodič.dovolenke hned neplatené volno (bez pn, očr...!!!!), tak odhlášku a novú prihlušku netreba, platí prihláška podaná predtým, možno radšej overiť, či ste poistené (pre istotu)

170688
24. nov 2016

@gapa a keby som otehotnela to ako funguje to nemate skusenosti dakujem

gapa
25. nov 2016

podstatné je, aby neplatené volno nebolo dlhodobé (pre nárok na podporu max. do 1roka, ak predchádzajúce 2 roky trvala rodič.dovolenka) a aby trvalo nem.poistenie v den nástupu na MD, taktiež aby sa nestalo to, že v roku 2016 máte len dni rodičovskej dovolenky + neplatené volno (teda žiadne odpracované dni ani dni čerpania riadnej dovolnenky) a nástup na md je rok 2017, to by bola materská rátaná z minima. Ak tam je len pár dní čerpania dovolenky či vykonávania práce, treba velmi si dať pozor, aby napr. neskončila rodič.dovolenka v piatok, tj. od soboty už trvá poistenie zamestnanca, potom od pondelka do piatka čerpanie riadnej dovolenky a od pondelka čerpanie neplateného volna. To je velmi nepriaznivé, ak by sa z toho rátala dovolenka (aj ked ešte horšie by bolo čerpať dovolenku len 1den, či len 2 či 3. Lebo hrubá mzda dosiahnutá za tých pár pracovných dní sa rozpočíta na kalendárne dni medzi RD a neplat. volnom, tj. od soboty do nedele = mzda za 5dní sa rozráta na 9kalend. dní!!!! čo nie je dobré. Preto najlepšie to riešiť individuálne a popredu s info o počte dní dovolenky. Niekedy sa dá pomôcť posunutím ukončenia rodič.dovolenky (o nejaký den skôr ako dovrši 3roky) alebo ukončením riadnej dovolenky o nejaký den skôr.

stejja9
26. nov 2016

trosku predbieham, aj ked uz skoro dva roky planujeme babo a nedari sa..... cize teoreticky, ak by sa to predsa teraz na vianoce podarilo 🙏 a isla na matersku niekedy sept.-okt.-+ 2017, ako by bolo najvhodnejsie riesit ten prelomovy cas od 30.6.2017 do nastupu na matersku? vycerpat celu dovolenku za md+rd ( musi mi to zamestnavatel schvalit? pretoze pri prvej dcere som dovolenku cerpala az po nastupe, postupne) a potom ist este do zamestnania, (co by som velmi nerada s bruskom do vyrobneho procesu), ci rovno na pn.. ako sa bude pocitat materska? kebyze cerpem dovolenku, je to vyhodnejsie pre vypocet materskej, aj napriek tomu ze cely rok 2016 som na rd? dakujem pekne za info.
a dufam ze sa zakladatelka bibinka100 nehneva, ze tu riesim svoj problem, ale nehcela som otvarat podobnu novu temu, aj tak ich je tu uz dost... 🙂

stejja9
30. nov 2016

@gapa minule mi neslo pripojit meno a oslovit ta mojou otazkou, vyssie sprava. prosim ta ak by si si nasla cas, vedela by si, mozno nielen mne, poradit. dakujem pekne za ochotu a cas. 🙂

gapa
30. nov 2016

@stejja9 ak bude platiť to čo teraz, pre výpočet materského nie je podstatné, či pôjdeš na pn či do práce, podstatné je, čo napíše mzdárka ako pravdepodobný vym.základ pre nem.poistenie za mesiac nástupu na md. Aby napísala CELOmesačnú mzdu, lebo suma, ktorú uvedie sa vydelí číslom 30 a to je pravdep. denný vym.základ.
Pre prípadný výpočet podpory, ak by skončil pp počas Rd č.2 alebo jej posledným dnom je lepšie nemať medzi RD1 a md2 len dni pn, lebo by bola podpora rátaná z minima (ak by platilo aj potom, to čo teraz, čo nemusí byť tak). Ak budeš čerpať dovolenku, tak tiež to treba dobre premyslieť, aby nebolo v období medzi RD1 a PN vela víkendov v porovnaní k dnom pracovným. Lebo to môže byť ešte horšie ako minimum! (pre príp. výpočet podpory)
A nezabudnúť na odhlášku z dôch.poistenia štátom a nanovo nástupom na RD2 prihlášku.

stejja9
30. nov 2016

@gapa mam v tom hokej, 🙂 ale ak dobre rozumiem, ak by ziadne tehotenstvo, a ak sa dohodnem so zamestnavatelom, aby som poriesila prazdniny, tak vycerpem riadnu dovolenku, + odhlasenie v sp, ak by bolo malo dovolenky, potom neplatene do 1. dna skolky, ale plus prihlaska v sp? Ak nastupim v septembri, treba nieco ohlasit v sp, alebo to uz automaticky robi zamestnavatel?
ak by pripadne tehotenstvo - trosku nerozumiem tomu, ze" co napise mzdarka" - moze a nemusi napisat moju hrubu mesacnu mzdu? dakujem.
ak by pripadne skoncil pp po rd, to by som asi neriesila pn-kou, aj tak by boli prazdniny a sediet doma, ze mi pride kontrola, mi pride proti srsti. nechcem si to privolat ;) ale uz keby sa to stalo, mozem poziadat o preplatenie vzniknutej dovolenky? a ist na urad prace sa prihlasit, ci? ( aj ked mi to pride take divne", nakolko som bola vzdy bud student, alebo pracujuci clovek, prip. na md/rd)

gapa
30. nov 2016

@stejja9 treba si viac prečítať o tom. Nie som teraz schopná napísať niečo súvislé :( ale v žiadnom prípade neskončiť prac.pomer počas RD ani posledným dnom RD. Aj keby si bola tehotná, nárok na materské by si nemala, ak sa ti po RD neobnoví nemocneské poistenie. Tj. vhodne čerpať riadnu dovolenku potom.
A o neplatenom volne som myslím nepísala. Len o čerpaní riadnej dovolenky a PN, ale dá sa aj neplatené volno, ale bacha, len na dobu do nástupu na md- by som bola opatrná a toto potom overila otázkou priamo na ústredí soc.poistovne, či je to ok a nárok vznikne. Ak by bol nástup na md až v r. 2018, tak tiež bacha! no tých variantov je vela a nedá sa všetko rozpisovať, hlavne ak sa v tom neorientuješ (ked nevieš ani o tej pravdepodobnej mzde, čo má mzdárka vypísať, čo by si dosiahla za mesiac nástupu na md )

stejja9
1. dec 2016

@gapa dakujem. ok, postudujem zakony a popytam sa na urade. ano, tych variantov je par, na ktore som sa pytala, a najlepsie bude riesit iba ten variant, ktory bude aktualny.. len som chcela vediet ake mam moznosti,aby som to neriesila za horuca. ;)

170688
9. dec 2016

ahojte chcem sa spytat stalo sa Vam uz niekomu ze ste na materskej a socialku,zdravotne a dochodkove za vam neplatili...a zistili ste to az ked mali bude mat 3roky..dakujem za odpovede

majusqa77
9. dec 2016

@170688 a kto ti to mal platit? zdravotka sa da doriesit, na dochodkove sa treba prihlasit

170688
9. dec 2016

@majusqa77 ved socialna poistovna zdravotnu ked som na materskej

majusqa77
9. dec 2016

@170688 socialna poistovna nema so zdravotnou nic spolocne. ak si poberala materske, musis mat doklad o tom, ak si bola na rodicaku, chod na UPSVaR, kde ti daju potvrdenie odkedy dokedy si bola na rodicaku a to zanes do zdravotky

170688
9. dec 2016

Najprv som bola na materskej a potom na rodicovskej..dnes som bola na socialnej poistovne a tam mi povedali ze za mna Nic neplatili ale rodicak 203 som dostava chcem SI predlzit matersku a keby som nastupila do zamestnania tak ani neviem ze socialku a zdravotne za mna neplatili a chybaju mi 2,5roka zaplatit

bamulka
21. feb 2017

ahojte, prečítala som si spätne príspevky, mám v tom trošku hokej 😉 ale tieto veci sú proste des vybavovať... mám podobný "problém" ako kočky vyššie, malý má v máji 3 roky a mala by som nastúpiť do práce, počítam, že po vyčerpaní dovolenky z MD nejako v júni... ale deti dám asi... no nemám kde... je lepšie a) dohodnúť sa so zamestnávateľom na neplatenom voľne (čo netuším, či mi schvália) b) ukončiť prac. pomer a ísť na ÚP alebo c) ísť na neplatenú predĺženú MD? Z pohľadu platenia odvodov je čo výhodnejšie? a tiež ma to zaujíma kvôli škôlke, aby mi malý mohol chodiť. Vďaka za reakcie, ak sa niekto nájde 🙂
(predĺženie RD zo zdrav. dôvodov som tiež zvažovala, ale malý nebýva tak často chorý, zatiaľ).

majusqa77
21. feb 2017

@bamulka ak ti chodi do skolky na cely den, tak c pada (a btw. je to predlzena rd a nie md)

bamulka
21. feb 2017

@majusqa77 jasné, že RD to v rýchlosti píšem inak ako myslím 🙂 ešte nechodí do škôlky, mal by od septembra, ak ho vezmú. Práveže som čítala, že ak pôjdem na predĺženú RD do škôlky mi ho nemusia zobrať. mne ide najmä o vyriešenie leta, od septembra by som hľadala robotu... ufff

kiwidlo
8. mar 2017

Ahojte, dievcata,
dakujem za predchadzajuce info. Syn ma 01.04. 3 roky. Chcela by som s nim zostat doma. Ucim na vyske, tak by sa to minimalne od aprila do septembra dalo. Ako mam postupovat? Vycerpat riadnu dovolenku a potom neplatene volno? Skusame aj druhe dietatko, ale zatial neuspesne. Velmi pekne dakujem za kazdu pomoc. Tieto pracovnopravne veci su pre mna spanielska dedina.

claudinka2008
3. apr 2017

ahojte potrebujem sa spytat, ze kedy mam riesit predlzenu neplatenu rodicovsku v zdrav poist. kedze maly ma v sobotu 3roky ci mam za tym behat skor ako ich dovrsi alebo kolko staci potom ked uz ich ma..lebo som pocula ze ked to nezahlasim skor ako je stanovene co neviem kedy je tak staci jeden oneskoreny den a musim si zdravotnu zaplatit sama cely mesiac len kvoli 1dnu..dakujem

majusqa77
3. apr 2017

@claudinka2008 potom a do 8 dni

claudinka2008
15. apr 2017

dakujem, bola som aj v zdravotke aj v socialnej..chvala to mam vybavene ;) dakujem

gapa
15. apr 2017

@claudinka2008 predpokladám na soc.poistovni ti povedali, že netreba nič 🙂 a na upsvar odbor soc.vecí si bola oznámiť, kto sa o dieťa stará.

claudinka2008
1. máj 2017

@gapa to mi poslali domov papier, ktory som vypísala a poslala naspat...ale este jedna vec..ze som na predlzenej akoze do 6 rok...ale od juna idem na dalsiu rodicovsku a gyn mi dal papier uz ze som na materskej a mam to dat do socialnej-? ale pred tzm som nerobila len prechadzam s materskej do materskej

gapa
1. máj 2017

@claudinka2008 Si asi nezamestnaná dlhodobo a nárok na materské nemáš? Ale k žiadosti o rodič.príspevok potrebuješ potvrdenie zo soc.poistovne, že nárok na materské nemáš. Ak je tak, v takom prípade budeš poberať rodič.príspevok od mesiaca narodenia dieťaťa. Potom na soc.poistovni prehlás starostlivosť na novonarodené dieťa a na zdr.poistovni nahlásiš poberanie rodič.príspevku. Ty nečerpáš ani materskú ani rodičovskú dovolenku (lebo si nezamestnaná), len budeš poberať rodičov.príspevok a riadne sa starať o dieťa do 3 resp. 6 rokov. Do pôrodu si na tzv. "neplatenej RD" ako sa tomu medzi mamičkami hovorí, lebo nejaký iný jednoduchý názov pre to nie je, ide o riadnu starostlivosť o dieťa do 6 rokov po dovršení 3 rokov bez poberania RP.
Predpokladám si nahlásila, kto sa stará o dieťa, ktoré dovršilo 3roky na upsvar odbor soc.vecí a rodiny.