icon

Predĺžená neplatená rodičovská dovolenka

bibinka100
2. aug 2016

Ahojte, neviete mi niekto poradiť? Dňa 31.07. mi skončila rodicovska dovolenka. Včera som sa bola zaevidovat na UPSVaR , je teda možné ešte prejsť na tu neplatenu rodičovskú dovolenku. Keďže o tejto možnosti som nevedela a tá ochotná pani na UPSVaR mi to ani nepovedala. Kam to treba nahlásiť? Keďže si neviem predstaviť, kde nechám trojročne dieťa a v škôlke miesto nemajú. Ďakujem

matricia
11. sep 2017

@claudinka2008 ahoj, prosim ta, kde si sa bola pytat na socialnekj a ako ma prosim ta vyzerat to cestne prehlasenie, ze sa staras o dieta do 6 rokov? Co ma obsahovat?

evittam
11. sep 2017

@matricia Na SP nic take nepotrebujes.😉 Tam si takto nahlasena uz od nástupu na RD.

matricia
11. sep 2017

@evittam aha, diiky, lebo mne to spominali pri nastupe na rodicak na socialnej, tak mali zle info...

gapa
11. sep 2017

@matricia nemyslíš náhodou to čo treba na upsvar odbor soc.vecí a rodiny po dovršení 3rokov, nahlásenie, kto sa o dieťa stará. Ak áno, majú tlačivo:
http://www.upsvar.sk/buxus/docs/SSVaR/tlaciva/O...

matricia
12. sep 2017

@gapa to som vcera uz na upsvare vyplnila to tlacivo, ze ci je doma alevi v skolke, ale na nete je aj cestne vyhlasenie pre potreby dochodkoveho zabezpecenia, ze sa staram do 6 rokov na www.nastiahnutie.sk aj inych strankach, ked hodis do googlu, je tam vzorove tlacivo, ale na soc. Poist. Mi hovori ta pani, ze oni nic take neberu. A na zdravotnej poist. Mi papiere dali, co mam vyplnit, ale ze potvrdenie z upsvaru mam doniest az po poslednom rodicaku

virivka
12. sep 2017

Ahojte som na predlzenej neplatenej dovolenke. Mam moznost ist pracovat na par dni na dohodu. Odhlasim sa zo zdravotnej a mam sa aj zo socialnej? A nebude s tym problem, ked po par dnoch pojdem zase na zdravotnu sa evidovat ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov?

virivka
12. sep 2017

@evittam
@majusqa77
@gapa poradite prosim niektora? vid vrchny prispevok, uz som zistila, ze musim sa odhlasit a potom zase na nahlasit na socialnu, len ma zaujima ci mozem sa odhlasit zo zdravotky na par dni, ci s tym nebude problem, ked sa potom zase budem chciet nahlasit. vdaka

majusqa77
12. sep 2017

@virivka aj tam aj tam a znova sa nahlasit ihned po skonceni dohody

virivka
12. sep 2017

@majusqa77 dakujem, takze mozem to bez problemov urpbit, ze ist na dohodu na nejakych 10 dni a potom zase spet na predlzeny rodicak.

adave86
16. sep 2017

ahojte, potrebujem radu...
kamoške skončila predlžena neplatena rd - 13.9. mala dcéra 6 rokov, tá neplatená rd platí do konca septembra? Je nezamestnaná, po platenej rd šla na upsvar, kde dostavala davku 6 mes., potom neplatena rd. Teraz je tehu cca v polovici. Na materskú asi nebude mať nárok, ale na rp, ked sa malé narodí. Ale čo teraz má robiť, má sa ísť hlásiť na UP alebo nech jej dá gynekologička PN? PN bude asi nulová, na UP by mala na niečo nárok?

gapa
20. sep 2017

@adave86 jej ide o zdravotné poistenie, ktoré je povinné pre každého. Do 13.9.17 bola zdr. poistená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6 rokov. Teraz buď si bude platiť zdr. poistenie sama alebo sa zaeviduje na UP ako uchádzač o zamestnanie. V čase zaevidovania musí byť práceSCHOPNá !!!! pozor na to! A ak by išla na PN pred zaevidovaním a netrvá jej nem.poistenie zamestnanca (alebo dobrovolné nem.poistenie + má aspoň 270 dní nem.poistenia v období 2 roky pred vznikom pn), tak aj tak nárok na nemocenské nemá a z toho dôvodu nemôže byť ani zdr. poistená ako osoba poberajúca nemocenské (nestačí byť na PN!!!! musí vzniknúť nárok na nemocenské)

natalienka12
20. sep 2017

@adave86 musi sa ist evidovat PN byt nemoze nema narok na nemocenske. Az odo dna porodu jej vznikne narok na rodicovsky prispevok.

evittam
20. sep 2017

@natalienka12 Prečo by nemohla?! Moze byt PN aj ked nemá nárok na dávku.

bolla
20. nov 2017

ahojte, chcem sa spytat ked som zamestnana a chcem si predzit neplatenu rodicovsku čo treba vybaviť hlavne na soc. posť.

evittam
20. nov 2017

@bolla No nic. Si zamestnana. Nemozes byt na neplatenej RD. ZP aj SP odvadza zamestnávateľ.

eliska13
20. nov 2017

@evittam ale ona je ešte asi na RD, ale má nejakého zamestnávateľa kde sa nechce vratit

evittam
20. nov 2017

@eliska13 Z jej otazky sa to neda dedukovať. A nejake "asi" neriešim. Keby to bolo ako píšeš tak pride o zamestnanie,nakolko zamestnavatel nie je povinný drzat miesto ak chce zena zostať na neplatenej RD takze v tomto pripade sa jej viac oplati riešiť podporu kde moze mat dokonca max.podporu za určitých podmienok.

gapa
20. nov 2017

@bolla ako píše evittam, ak chceš zostať doma s dieťaťom dlhšie ako do jeho 3 rokov a nejde o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, tak sa to dá jedine cez neplatené volno z dôvodu starostlivosti o dieťa. Môžeš on požiadať zamestnávateľa. Ale nie je povinný ti ho poskytnúť. A teda bacha na to, ak by si čerpala nepl. volno viac ako 1 rok, teda presnejšie potom išla na úrad práce, v prípade, že by si v posledných 3 rokoch nemala potrebných 730 dní poistenia v nezamestnansoti (neráta sa do toho neplatené volno, len dni čerpania rodič. dovolenky), tak by si nezískala nárok na podporu. To platí podla teraz účinných zákonov, niečo sa môže zmeniť.
A teraz sa príp. dá získať aj vyššia podpora, ako bolo spomenuté vyššie, ak by si išla po dovršení 3 rokov a čerpaní + preplatení dovolenky. Ale to má isté nevýhody, čo sa týka povinností voči úradu práce.

evittam
20. nov 2017

@gapa Ja som žiadne nevyhody nemala-za cele obdobie som sa bola len 2x hlasit, treba doniesť potvrdenie,ze si hladas prácu, dokonca staci aj,ze si reagovala na nejaku ponuku mailom.

gapa
20. nov 2017

@evittam kedy si tam bola evidovaná? Sa mi zdá, sprísnujú, možno majú tlaky na vyradovanie. Aspon cca pred rokom to tak bolo. Asi záleží aj od vrchnosti a pracovníčky.

natalienka12
20. nov 2017

@gapa po novom uz netreba sa chodit hlasit kazdy mesiac je to individualne, samozrejme ak ide o dlhodobo nezamestnaneho tak toho castejsie volaju sprostredkovatelky ako cerstvo evidovaneho, myslim ze staci raz za 3 mesiace.

bolla
20. nov 2017

Som na RD do 25.11, do práce chcem sa vratiť od febr. 2018. Moj zamestnavateľ vie o tom a nemá s tým problem.

natalienka12
20. nov 2017

@bolla V tom prípade sa eviduj na zdravotnej poisťovni ako osoba, ktorá sa osobne a celodenne stará o dieťa do 6 rokov veku, predpokladám, že na sociálnej poisťovni si sa prihlásila po skončení materskej, takže tam nič riešiť nemusíš. Ak si so zamestnávateľom dohodnutá, je to vaša interná vec, že ti poskytol neplatené voľno.

evittam
20. nov 2017

@gapa Tento rok od apríla-sept., jasne zalezi od pracovníčky 😉. A tiez treba poriadne vypísať to "super" tlacivo". A ked máš 3rocne dieta,ktore nevzali do skolky moc toho nenavymyslaju ak si zbehla.😉😋

natalienka12
20. nov 2017

@evittam Ja ešte doplním, že keď sprostredkovateľke povieš, že sa eviduješ len na to aby si vybrala podporu, na ktorú má žena, ktorá spĺňa podmienky zákonný nárok, a po polroku požiada o vyradenie tak nie je o čom. Stačí ak sprostredkovateľke povie, že sa chce potom o dieťa starať doma do 6 rokov a hotovo. Ak je normálna, tak ju nebude preháňať a nútiť hľadať prácu.

natalienka12
20. nov 2017

Tam sa vypisujú aj také blboviny, či je zamestnanec ochotný sa presťahovať za prácou, koľko km je denne ochotný dochádzať, tak treba uviesť také údaje, aby vhodnú prácu neponúkli, keď má žena 3 ročné dieťa tak jej nemôžu ponúknuť skoro žiadne pracovné miesto.

45zuzana0502
20. dec 2017

Ahojte vedeli by ste mi poradit ako postupovat? 5.2.syn dovrsi 3roky..lenze 16.3.mam termin porodu s druhym synom. Ako by to bolo pre mna najlepsie na ten cca 1,5mesiaca? Mam sa prihlasit na upsvr alebo radsej neplatena predlzena rodicovska dovolenka? Ak neplatena rodicovska dovolenka tak ako sa to vybavuje? Narok na materske som pri synovi nemala ..bola som len na rodicovskej dovolenke a bohuzial som sa nebola prihlasit ani na socialnej poistovni kedze som sa to dozvedela az nedavno ze to nerobia automaticky...dakujem pekne za vas cas a ochotu

majka2
25. mar 2018

Dobry den. V dovere som sa zaevidovala ze mi skoncil rodicak a pokracujem na rodicaku neplatenom kym mi pojde dcerka od septembra do skolky chcem sa spytat to sa mam nahlasit aj na urade prace? Kto za mna plati zdravotku cize do dovery dakujem.

evittam
25. mar 2018

@majka2 Ved uz si sa prihlásila-podla toho co pises-na ZP ako osoba starajuca sa o dieťa do 6rokov, si poistenec statu. To je všetko

matricia
25. mar 2018

@majka2 pre socialnu poistovnu potrebujes este potvrdenie z uradu prace, ze kedy ti skoncil rodicak a kedy bola posledna davka rodicaku potrebujes pre zdravotnu poistovnu