Predĺžená rodičovská dovolenka - chaos na úradoch
Zajtra mi konci riadna rodicovska dovolenka. Dnes som si obehla UPSVaR, aj Socialnu poistovnu. Z internetu som mala info o tom, ze ak sa chcem nadalej starat o dieta, je potrebne podpisat cestne prehlasenie, nahlasit sa v zdravotnej poistovni.
Uradnicka v Socialnej poistovni mi povedala, ze u nich netreba vybavovat nic, ze automaticky za mna platia co treba do 6. rokov veku dietata.
Uradnicka na UPSVaR mi povedala, ze oni mi mozu dat len potvrdenie o tom, ze v sucasnej dobe som na rodicovskej dovolenke a toto sa nezmeni az kym mi nevyplatia posledny prispevok v septembri 2011 a ze teda u nich mozem nieco riesit az v septembri a ze ak, tak si mam ist len do zdravotnej poistovne nahlasit zmenu, ale ze ak by aj oni chceli potvrdenie z UPSVaR-u, tak az do septembra mi daju len papier o trvani rodicovskej dov.
Tento stav sa ale prieci mojej logike - uznavam, ze po 5 rokoch doma mozem byt zblbnuta 😉 Ale ak ma moje dieta zajtra 3 roky, tak predsa mi rodicovska dovolenka konci zajtra a od 17. augusta budem co?
@jajagaja baby a uz ste to zistili?mne schvalili predlzenu platenu rp a v posudku mam ze vylucenie z kolektivu kvoli slabej imunite,no mame aj iny problem pre ktory potrebujem aby chodil do skolky na 4hod...fakt to budu realne kontrolovat?ja som planovala ze bude chodit do skolky na 4hodiny a potom doma so mnou.
@maryah fu tak to mi odlahlo, som zvedava ake papiere mi pridu z upsvar,asi cestne prehlasenie ze nepojde do skolky,lebo odborny lekari napisali, ze neodporucaju pobyt v kolektive, ale mame aj logopedicke problemy pre ktore prave povedala logopedka, ze musi byt v kolektive, tak som chcela komprosim, na 4hodky do kolektivu a domov 🙂
@suzan1111 oni na základe toho posudku čo napíšu, že nie je vhodné umiestnenie do kolektívu predlžujú tú rodičovskú dovolenku - platenú. Kludne ho daj do škôlky, aj ja som ho dala do škôlky a uvidí sa ako na tom bude. Môj malý tiež potreboval škôlku lebo bol trochu pozadu od svojich rovesníkov a našastie to začína dobiehať. Keď ochorie tak ho nechávam doma. Do roboty nechodím, som mu plne k dispozícii, ale kludne sa môže 🙂
@lindsey napísali, že zatiaľ nie je vhodné umiestnenie do kolektívu. napísal to alergológ. mne už to o pol roka končí tak ja som ho do škôlky dala nech sa "adaptuje" bratrancova žena to má tiež, ona tam bola osobne a aj ten alergológ jej povedal, že aby ho dala a uvidí. keď bude chorlavosť nech ho nedáva.
Baby, kontroluje sa to či je dieťa v škôlke a pokiaľ máte v rozhodnutí od posudkového lekára napísané, že sa neodporúča pobyt dieťaťa v kolektíve, tak o predĺženú RD prídete, pokiaľ bude dieťa v škôlke.
@lenulka0605 to je otazka?
@lindsey nie, krutá realita ☹
@lenulka0605 tak prečo nám pani z UPSVR povedala, že dieťa môže ísť do škôlky... ☹
@maryah v príspevku vyššie som písala aké rozhodnutie mi prišlo včera. Bohužiaľ ja som dala malú do škôlky, keďže dosiahla vek 5 rokov. Nikoho nezaujíma, či máte z čoho žiť, platiť lieky, či cestovať za lekármi.... bohužiaľ ☹
@lenulka0605 ahoj a co ti napisali,ja cakam tiez na papier,napisali ti,ze ti priznavaju prispevok iba ak malu vobec nedas do skolky?ak mi toto napisu tak ja budem bojovat dalej,lebo nam ti zamietli na prvykrat a teraz konecne schvalili ale nie na posudky imunologa ale nakoniec na atopicky ekzem,no nakoniec mi volali ze v posudku od imuno ss pise vykucit z kolektivu(co napisal lekar v zime,pred polrokom..)a na zaklade toho ze maly nesmie ist do skolky..ja ze prosiiiim???my mame aj logopedicke problemy a mne logo vyslovene povedala ze na 4hod ked nie je chory musi ist,tak sk mi pride ze nemoze chodit ja sa isto odvolam
@lenulka0605 urcite sa odvolaj,musis byt neodbitna lebo inak nic medosiahnes,mne na prvykrat zamietli a nosila som posudky a potoˇ som si vyziadala o posudenie inym lekarom a znovu som si podala..neprisposobivi poberaju vsetky davky a pracujuci clovek aby si na chore dieta nemihol vybavit😐😡vsetci doma ma odhovarali ze to nevybavim,ale som sa zatla a som povedala ze to vybavim aj keby co🙂
@suzan1111 to mi povedala pani na úrade, že keď dám malú do škôlky o tie peniaze prídem, keďže v posudku sme mali napísané, že sa neodporúča pobyt dieťaťa v kolektíve ( bolo to napísané na papieri od imuno, aj gastro). Aj nám pribudla teraz logopedička. No neviem, v pondelok sa idem prihlásiť na ÚP, tak sa mi snáď podarí nájsť aj tú pani, čo poslala rozhodnutie.
@lenulka0605 ja mám napísané, že pre nepriaznivý stav dieťaťa sa mi to predlžuje...
@lenulka0605 super, tak daj potom vediet co a ako, lebo oni vychadzaju z posudkov na prislusnom upsvar ale napriklad u nas rozhodoval nie ten co je v okoli bydliska ale jemu nadriadeny vo vacsom meste, tam mi to odklepli na zaklade atop.ekzemu no pani na nizsom urade posiela priamo platbu a ta citala aj stare posudky a preto mi povedala, ze nemoze do skolky,ale nam nakoniec nedali prispevok na zaklade imuno ale uplne inej diagnozy, takze nechapem preco tam teraz pletu ze nema chodit do skolky 😠 ..ach no som zvedava co zistis a ci sa ti podari ju nejako presvedcit...drzim palce
baby, vie niekto ako najlepsie napisat odvolanie? nam to neschvalili a to maly ma prekonane caste bronchitidy, potvrdenu silnu alergiu z krvných testov, inhaluje kortikoidy a ma nabeh na detsku astmu. tak ja uz neviem potom... neviem, ci v tom nema prsty aj nasa pediatra, napisala hrozne jednoduchy posudok, zazerala na mna, ze naco chcem RP, ak chcem aby chodil aj do skolky, ze co ona povie, ked jej budu volat....
ja som dolozila vsetky lekarske zaznamy rok dozadu, vyznacila vysetrenia, diagnozy a nic... tak ja uz potom neviem...
@baklik najlepsie je asi sa neodvolat,odv konanie moze trvat aj tri mesiace,ked sa neodvolas hned ako mas novy posudok mozes podat ziadost znovu..mali sme to iste..nejaky novy nalzr od domtora ked bude dietatko chore a znova od pediatricky vypisat papiere a ziadost,pediatricke treba vysvetlil situaciu a ak nepomoze treba ju zmenit.
Mne uz prisli papiere z upsvar kde je uvedene ze dieta vyzaduje osobitnu staostlivost zo strany matky a poucenie co musim podpisat ze ak zistia ze chodi do kolektivu maju pravo prehodnotit pozastavenie vyplaty prispevku...tak im musim napisat spat,lebo keby ho uplne odstrihnem od kolektivu jemu po logopedickej stranke to velmi uskodi.
@gapa prispevok je uz sice starsi ale ak mozno mi odpoviete. Chcela by som poziadat o predl.rodic.dovolenku zo zdrav.dovodou. Mam TPP ak som spravne pochopila tak v praci mi budu nadalej drzat miesto tak ako to bolo po dobu tych 3 rok.neprepustia ma jedine ak zrusia moje pracovne miesto....?
Chcela by som sa opytat , som na predlzenej rodicovskej dovolenke a prave dnes mi vznikol narok uz na matersku, kedze cakam druhe babo. Chcem sa opytat ci sa da previest predlzena dovolenka na manzela a ja by som poberala matersku, ci taketo nieco umoznuje zakon, a ak ano ako sa to da spravit? Dakujem za odpoved
@jajagaja poberať materské za celý mesiac + RP nie je možné, ale môžeš požiadať o príspevok na starostlivosť o staršie dieťa, na ktoré máš posudok o nepriaznivom zdr.stave. Môžeš ho poberať od mesiaca, za ktorý už nepoberáš RP (u teba od 1/2017 ak poberáš materské od 29.12.16- podla kopie rozhodnutia zo SP alebo potvrdenia zo SP) do mesiaca, kedy novonarodené dieťa dovrší 6týždnov (podla kopie rodného listu). Myslím že od nového roku nič nezmenili na tomto príspvku. Ak je staršie dieťa s tebou doma, tak je to cca 41eur na mesiac. Nie je to vela, ale aspon niečo na také cca 3mesiace (záleží kedy sa dieťa narodí, resp. kedy má 6týždnov) (alebo to bolo 8týž?, nie myslím 6) pozri napr. tému o Záhadnom jednorázovom príspevku na dieťa (tak nejako sa to volá) tu na koníku.

@gapa nie lekár, ale posudková.....ja mam skúsenosť že mi mala chodila do školky.....samozrejme 2 týždne doma 2 týždne v školke...../má slabú imunitu/, no teraz vidím, že si pomaly zvyká , stale viac a viac trávi čas v školke a imunita sa jej zlepšila uvidíme ako to bude zase cez zimu. Doteraz som to riešila tak, že som chodila na brigady a malá do školky, ale od teraz neviem čo budem robiť ak je to tak, že od juna 2016 upsvar , kontroluje deti v školke a nesmie chodiť to dieťa do školky čo ma mamička predlenu rodičovskú tak neviem čo budem robiť.