icon

Predĺžená rodičovská dovolenka, práca a škôlka

gizmo22
14. sep 2012

Ahojte... vie mi niekto poradit, kto pobera rodicovsky prispevok po 3 roku dietata ,predlzeny plateny zo zdravotnych dovodov..
Viem ,ze to bolo tak ,ze dieta mohlo chodit do skolky max na 4 hodiny a matka nemohla pracovat..
Teraz mam informaciu ale este som nenasla- zakon ,teda nemam to potvrdene ,ze by som na vlastne oci citala ten zakon...Vraj matka moze dat dieta do skolky na cely den, a pracovat moze na plny uväzok.. Co sa mi nejako nezda..
🙂

dai
27. jún 2016

@natalia777 uplne chore nadstavenie🙂

elka74
27. jún 2016

@sara2830 žiadosť o predlženie RP zo zdravotných dôvodov dieťaťa (platený rodičovský) je dobré podať aspon mesiac pred skončením riadneho rodičovského. kedže na vyjadrenie majú 30 dní, tak vám príde vyrozumenie práve včas. ak vám to schvália, dieťa môže normálne chodiť do školky a vy do práce. s tým ohlasovaním žial neviem ako to funguje

elka74
27. jún 2016

@alenka79 ak vám schvália rodičovský platený, treba to ohlásiť na SP, že ste nadalej poistencom štátu. prefotia si rozhodnutie o schválení RP a vy možete byť doma, ale možete aj pracovať.to je na vás. to isté treba ohlásiť aj v ZP

sara2830
27. jún 2016

@elka74 dakujem, skusim to podat este v septembri no neviem tie formality okolo toho...

sara2830
27. jún 2016

@elka74 ale nie na SP ale USVaR ci mylim sa,tam je socialne ?

elka74
27. jún 2016

@sara2830 žiadosť vám dajú na UPSVaR. tú treba aj so správami od špesialistov dať svojmu pediatrovi, ten to vypíše, potvrdí a potom to podať aj s rodným listom dieťaťa na UPSVaR. do 30 dní by malo prísť rozhodnutie

elka74
27. jún 2016

@sara2830 žiadosť sa podáva na UPSVaR, potom ked príde rozhodnutie, že vám to schválili, treba ísť na SP. aby mali potvrdenie, že ste stále poistencom štátu

sara2830
27. jún 2016

@elka74 pekne dakujem,ziadost som si vytlacila a budem dufat ze to schvalia 😝

elka74
27. jún 2016

@sara2830 držím palce 🙂

mitterlienka
10. júl 2016

Ahojte,
chcem sa spýtať, či by mi niekto vedel poradiť ako to je so schválením predlženej rodičovskej dovolenky po 3r dieťatka ak som SZCO? Od mája máme veľké problémy s očkami /podozrenie na dystrofiu rohovky/, stále chodíme po vyšetreniach, kvapkáme aj 10x denne- nie je možné z mojej strany chodiť do práce ani aby synček bol v jasličkách, hoci mám vlastné, súkromné. Tým pádom ja nechodím do práce. Absolvovali sme už vyšetrenia v Brne na špecializovaných pracoviskách, nikto mu zatiaľ nevedel pomocť ani správne stanoviť dg. Máme naplánované vyšetrenie v narkoze koncom jula v BA, nakoľko je synček svetloplachý a vyšetriť pri lampe nie je možné. V septembri by mal nastúpiť do štátnej MS- neviem či to bude možné, neviem či vôbec v takom presvetlenom prostredi triedy bez žalúzií dokáže fungovať. Vonku sa nepohne bez tmavých okuliarov, neviem či p učiteľky nanho dohliadnu, aby si okuliare vonku vzal. Inak je to zdravé dieťa- myslím mentálne. Nebýva chorý, no ak sa potvrdí dystrofia hrozí mu postupná slepota. My veríme, že sa bude dať jeho problem operačne vyriešiť- spravili sa mu flaky na oboch očkách, ktoré mu znehodnocuju videnie. Zatiaľ ešte vidí, hoci na ľavé očko už slabo, nepadá, normálne sa hrá, spája, skladá, no prognoza je tá najstrašnejšia. Od porodnice mával často zapálené očká, potom časté jačmene, takže je to vlastne už od narodenia. Behali sme s nim po lekároch v BB- všade ma odbili, že preháňam a on z toho vyrastie a mám prísť ked bude mať 3r. Tak má vyše 3r a hrozí mu slepota. Neviem ale ked som SZCO ci si napr pri schválení musím platiť odvody do SP a ZP aj nadalej. Ziadosť som ešte nepodávala, neviem či máme šancu na schválenie, ale skúsim to. Zaujíma ma aj to s tou návštevou MS - či môže v prípade priaznivého obdobia /napríklad v zime by v triede mohol fungovať normálne- nesvieti tam tak intenzívne/ chodiť aj na celý deň alebo len na 4h a či ja teda môžem aspoň pár hodín pracovať /ak mám napr niektorú p učiteľku na PN a potrebujem ju zastúpiť..../.

sara2830
11. júl 2016

@mitterlienka je mi to ľúto ale nič nie je stratené, ešte sú šance 🙂 treba skusis všetko,aj ja budem skúšať, môžeš chodiť do práce ,aj on do škôlky ,no najlepšie by bolo,keby to v správe lekár nespomínal, zelam veľa šťastia...

janais3
17. júl 2016

Ahojte baby, potrebovala by som poradiť ohľadne predĺženia rodič. dovolenky (neplatenej). syn bude mať 16.8. 2016 3roky, teda nástup do práce by mal byť od 17.8.2016, ale ja by som chcela predĺžiť a nastúpiť až od 12.9.2016. Ako sa to rieši, kde všade treba ísť? Musí dať súhlas aj zamestnávateľ? A kto platí odvody? Ďakujem krásne za odpoveď.

sara2830
17. júl 2016

@janais3 nieje to moja skúsenosť ale musí zamestnávateľ isto súhlasiť, no môže ti hroziť aj výpoveď lebo už nebudeš v ochrannej dobe,budes si musieť platiť zdravotné odvody a keďže všetko je o o papierovackach ask treba upovedomiť aj upsvar nejakým tlacivom,tlačivá sú priamo na ich stránkach alebo napr. www.istp.sk ,tiež dieťa nesmie navštevovať škôlku celodenne ale len 4 h....

janais3
18. júl 2016

@sara2830 ďakujem krásne za odpoveď. No celé zle 🙂

1stefi121
18. júl 2016

No 30 dni ako 30 dni my cakame uz od 8.6 a este stale nemame rozhodnutie.....

nibiru
20. júl 2016

@1stefi121 treba sibtam zavolat mne ho neposielali ale musela som si zavolat abist po ne osobne

sara2830
20. júl 2016

@nibiru áno aj mne bolo povedané,že potom osobné mám ísť 🙂

1stefi121
20. júl 2016

To vazne neposielaju? Tak mozme cakat hej?

sara2830
20. júl 2016

@1stefi121 nestudovala som koľko majú na vyrozumenie a následne odoslanie to ale známa sa bola po mesiaci pýtať a poštou jej to prišlo až o ďalší mesiac...

sara2830
20. júl 2016

@1stefi121 takze po mesiaci treba určite ísť osobne,to už musia mať v systeme ale poštou to trvá oveľa dlhšie...

alenka79
21. júl 2016

Kočenky prosim poraďte. V sobotu t.j 23.7. mi konči rod.dovolenka.Ziadost o predlženu mi schvalili,ale v rukach mam len ten posudok lebo pani na ur.prace ho este vcera nemala vytlačeny.dnes som tam bola a uz ma dovolenku a robi az v utorok. Na tom posudku pisu ze je platny od 28.6, ale vo firme kde zom pred materskou pracovala chcu aby som im ho zajtra doniesla,alebo prisla v pondelok vypisat dovolenku. Dokedy musim odniest do firmy to rozhodnutie ak nechcem cerpat dovolenku. Staci to aj v utorok? Nechcem zbytocne behat po uradoch 2x. Dakujem

1stefi121
21. júl 2016

@sara2830
@nibiru ahojte zienky dnes muz volal na urad zienke ktora to ma na starosti vyjadrila sa len tolko ze pre rozh.treba ist osobne ona len videla v systeme ze pisielala dalsej ktora vyplaca prispevky podnet na vyplacanie .ale ci to schvalili alebo nie toto nepovedala len ze treba ist za tou ktora to vyplaca.ako by ste to chapali vy? Je to schvalene alebo nie....

sara2830
21. júl 2016

@1stefi121 ťažko povedať, treba tam ísť ( oni nebudú navyše robiť žiadnu robotu aj keby to malo byť len otvoriť nové okno)...

okataivana
29. aug 2016

@veronka2008 mozes hocikedyndom6 rokov veku

okataivana
29. aug 2016

@elka74 a ked po skonceni riadnej rd musis sa odhlasit z dochodk.poistenia na soc.poistovni a za 30 dni pride rozhodnutie ze predlzeny je schvaleny potom treba zas podat prihlasku na dochodk.poistenie v soc.poistovni?

elka74
30. aug 2016

@okataivana ja som bola na SP, že som si podala o predlženie, či sa mám odhlásiť a znova prihlásiť potom. ale nebolo treba. išla som tam potom už len s rozhodnutím o schválení.

okataivana
30. aug 2016

@elka74 a nastupovala si do prace?moj syn mal 25.8 tri roky od 26.8/cerpam dovolenku mne povedali ze ked nastupim do prace tak sa musim odhlasit.
Idem zajtra ja rozhodnutie este nemam a ani neviem ci mi to schvalia

elka74
30. aug 2016

@okataivana ano, ak nastúpiš do práce, musíš sa odhlásiť. odvody bude za teba odvádzať zamestnávatel.

hviezda5213
31. aug 2016

@andreah25 tak skús niečo vymyslieť aby to nerobili politici atd a keď zákon umožňuje, prečo by to baby, ktoré koľkokrát nemajú co dať do úst nevyužili a hlavne, keď nato majú dôvod. Nikto netúži mat choré dieťa

okataivana
31. aug 2016

@elka74 cize ak schvalia a nebuxem v praci stihat tak mozem nastupotmna cerpanie predl.rodic.a znovu prihlaska na soc.poist.na dochodkove