icon

Predĺžená rodičovská dovolenka, práca a škôlka

gizmo22
14. sep 2012

Ahojte... vie mi niekto poradit, kto pobera rodicovsky prispevok po 3 roku dietata ,predlzeny plateny zo zdravotnych dovodov..
Viem ,ze to bolo tak ,ze dieta mohlo chodit do skolky max na 4 hodiny a matka nemohla pracovat..
Teraz mam informaciu ale este som nenasla- zakon ,teda nemam to potvrdene ,ze by som na vlastne oci citala ten zakon...Vraj matka moze dat dieta do skolky na cely den, a pracovat moze na plny uväzok.. Co sa mi nejako nezda..
🙂

nikolca
26. okt 2012

@maznacik007no praveže u nas to je take kolisave,jeden den zachvaty a do škôlky by som ju nedostala ani keby som čo slubila 😒 a na druhy den ked ju nechcem tam dať,tak zas ona si zmysli že tam ide a zas zachvaty ked jej poviem že zostaneme radšej doma 😔 a prave som volala na urad prace,kde som sa znovu informovala,teda ako to je aj som jej povedala čo mame uvedene od lekarov a ona mi povedala že zakon nezakazuje davať dieťa do škôlky,že to už je potom na zvaženi rodičov či ho tam daju alebo nie 😝

maznacik007
26. okt 2012

@nikolca a v skolke to ako zvladaju.... potom s nou.. a toto ste davali do ziadosti a schvalili ti predlzenu RD? aj ma mala lieky od psychiatra?

lebo ja som citala teraz niekto pisal ze to sprisnili .... tak uvidim co povedia nam my ideme len teraz dat ziadost akurat obehavam to pre cerstve spravy...

nikolca
26. okt 2012

@maznacik007 hento čo som pisala čo mi napisal doktor do spravy,tak to bolo od psychologa u toho sme boli vlastne len raz a viac na kontrolu nas ani neobjednal,ale chodime k detskemu psychiatrovi od toho berie aj lieky,dva mesiace ich ma uživať,mesiac nie a potom kontrola tu mame až na januar,v škôlke vedia ake mame problemy lebo nejeden raz sme prišli po ôsmej hodine,rozpravala som sa s riaditelkou aj s učitelkou a obidve poovedali že by bala škoda keby bola celkom izolovana od deti,aby som ju vodila podla toho ako bude sama chcieť,nikdy nie nasila a nutiť ju,budeš tam a hotovo,potom ako prekroči prah dveri v škôlke je to v pohode,aj sa zahra aj zje všetko,ja som si ešte len žiadosť podavala,ale v dverach kde je odbor posudkovych činnosti,tam si spravy prečitala a povedala mi že mi to schvalia a vraj budem druha komu to pri takychto problemoch schvalili,že mamičke pred nami to schvalili ale že zatial len na pol roka

maznacik007
26. okt 2012

@nikolca aha a co vam na to dal ake lieky? aj my mame ale ja to skusam aktualne s vitaminmi a homeopatiou nejako sa tych liekov bojim ... predsa len su to este male deti ... inak super ze v skolke je uz potom ok.... 🙂

nikolca
26. okt 2012

no my berieme chlorprothixen,no my ich uživame aj detska lekarka mi povedala že aby som jej ich davala,zo začiatku bola z nich ospala ale teraz je to už v pohode,doktor mi povedal že keby sa mi čosi nezdalo kludne jej ich môžem vysadiť 😉 ,ved prave potom v tej škôlke je už super,preto som ju chcela aspon na par hodin tam nechať podla toho ako tam bude chcieť sama byť,v škôlke su s tym problemy neni,vedia o tom a nejak to nevadi že nechodi každy den,ale tieto problemy sa netykaju len škôlky toto mi ona robi aj ked ideme von alebo do mesta,no ona si zmysli ona nikde nejde a potom to už vlastne ide,začne jej je zle ona bude vracať a podobne takže kolkorazy nejdeme ani von ani do mesta

nikolca
26. okt 2012
maznacik007
26. okt 2012

@nikolca fuu a ake ma davky no mne to prijde ako dost silny liek a az od 6 rokov... prave preto som sa pytala lebo pre tie uplne male deti je toho velmi malo ...

nikolca
26. okt 2012

@maznacik007 no kazal mi davať jednu tabletku na noc,zo začiatku bola z nich unavena,aj rychlejšie zaspala ale teraz to je už v pohode,no povedal mi že oni sa dobre znašaju ale keby sa mi čosi nezdalo že ich môžem vysadiť

ladybird22
26. okt 2012

@voskovka číselko nepotrebujem 😀 dnes som to išla riešiť priamo u nás na Upsvr a kedze si podávame žiadosť aj mi, tak som sa na to pýtala dvoch kompetentných úradníčok,nič také nie je ešte uzákonené,všetko je zatiaľ po starom ak sa bude niečo meniť najprv to musí byť v zákone,čo sa povráva je druhá vec,takže neviem prečo vám úradníčka poskytla také informácie 😉 najprv si treba riadne overiť zdroje,sledovať zákony a potom niečo napísať 🙂

voskovka
26. okt 2012

@ladybird22 pozri ja som si to nevymyslela...!zakony sledujem,google som presla asi neviem kolkokrat.napisala som to preto lebo som chcela vediet ci to mame pošahany urad prace iba u nas ci aj niekde inde...takze asi tak.!

matasarmirva
31. okt 2012

Chcela by som sa spytat,do kedy mozem poberat rodicovsky prispevok.Syn ma stale nepriaznivy zdravotny stav,v januari bude mat 6.rokov a mame ist znova na posudenie.

nikolca
31. okt 2012

@matasarmirva do 6 rokov myslim ale skus sa opytať na urade prace

nikolca
5. nov 2012

@maznacik007 tak už mi prišlo rozhodnutie som nečekala že tak rychlo 😉 rodičovsky mi predlžili do jula 2013 🙂 😉

klauduska
28. nov 2012

mne prislo dnes predlzenie, chvalili do 16.10.2013...trvalo to mesiac. 😵 😵 😵

lola31774
13. dec 2012

ahojte maminy neviem čo je na tom pravda ale vraj od januara nesmiem chodit do prace a moje dieta do školky ked som na predlženej materskej zo zdravotných dovodov mate niekto onejake bližšie informacie alebo to je len blud!!!!

lola31774
13. dec 2012

ahojte v marci my konči predlžena platena materska kedy si mam dat žiadost znovu o predlženie? a kam mam najprv ist? dakujem

natalinka80
14. dec 2012

@inguska3 Dobry den môžem sa spýtať malú mate v statnej skolke?

natalinka80
14. dec 2012

@lola31774 Dorý den to by som aj ja rada vedela,lebo tiez mam predlzenu RD do 9.2013,mala mi chodi na cely den do štatnej skolky a ja mam moznost sa zamestnat do jednej skolky na 4hod

inguska3
16. dec 2012

@natalinka80 no my sme už dávno doma, stále bola chorá... :(

babulka11979
19. dec 2012

neporadite mi?..ako to bude od januara, ked som na rodičovskej dovolenke mozem pracovat na polovicny uväzok?..nezoberu prispevok?..

fiffinkaa
5. jan 2013

Kočky neviete či sa dá predlžiť aj v tom prípade ked dieťa je v školke, má 3 a pol roka..len je stále choré a matka pracuje..dá sa žiadať aj v takomto prípade o návrat na predlženú rodičovskú so zdrav. dôvodov?dakujem

voskovka
6. jan 2013

@fiffinkaa ja som tiez ten pripad bola...bola som SZCO a maly je alergik a od tohto skol.roku nezvladal skolku....z measiaca bol 3tyzdne doma...tak mi predlzili na rok.cize do 24.9.2013.treba si to ist vybavit, a je jedno kolko ma dieta ak ma nepriaznivy stav mozes ist aj v 3rokoch,4 rokoch ....ja som to vybavovala ked mal maly 3 roky a 3mesiace....
@lola31774 mne bude koncit predlzena 24.9 ako som spominala a kontrolu nam vypisali na 16.10. dovtedy tam mam doniest ziadost zase vypisanu znova prefotene odborne vysetrenia a cakat ci mi to predlzia....

lola31774
10. jan 2013

@voskovka ahoj včera som bola na urade spýtat sa a pre tlačivo že my v marci konči predlžena rodičovska a ona my povedala že nepotrebujem žiadne tlačivo oni si ma predvolaju a len mam doniest zdravotnu kartu

voskovka
10. jan 2013

@lola31774 tak potom neviem ci by sa nieco novym rokom menilo.... :-O

lola31774
10. jan 2013

tiež som bola prekvapena povedala my že doktorka na posudkovej si pozrie zdravotnu dokumentaciu či sa niečo zmenilo a potom posudi či predlžit alebo nie

evita860
22. jan 2013

@andreah25 ako nic v zlom ale treba trebars pozerat aj nato ze take dietatko ktore je na predlzenej materskej chce byt v skolke cely den a nie je vsetko iba o tom ze ako moze byt v skolke ...ja mam napriklad synceka dneska ma 5 rokov a 3 rocnu dcerku a maly ma tazku vrodenu vadu obliciek je uz 4 rok na tab vkuse ako ak by si ho videla nezbadas ze mu nieco je ale je okolko toho kopec behaciek po lekaroch kazdy tyzden...dieta moze fungovat normalne v skolke ale ako mam ja fungovat v praci ak som kazdy tyzden aspon jeden den na nejakom vysetreni kontrole alebo tak???ktori zamestnavatel mi to bude tolerovat??? a to je iba syn...dcera ma syndrom per.horucok kazde 3 tydne je na 3 dni fuc ma 40 teploty...ono sa lahko sudi ak nevies a nemusis takto zit...preco by moje dieta nemohlo byt v kolektive cely den ak moze??v zivote bude este obmedzovany velmi vela koli ochoreniu ktore ma...netreba pozerat iba na jeden uhol pohladu..treba pochopit ake ma takato rodina problemi ak ma chore dietatko a co ten rodicak je??190e vies kolko niektore ochorenia mesacne stoja???ja necham vlekarni na lieky 70 percent rodicaku...tak ak by som mohla preco neist aspon niekam na brigadu???ako ja nechodim lebo som s detmi sama manel je mimo ale preco by nemohlo to dieta byt v skolke???!!!

andreah25
22. jan 2013

@evita860 Ty si ma vôbec nepochopila. Mamičky prosím, čítajte čo píšem!!!!!!!!!!
Ja som poukázala na matky, ktoré si vybavia predĺženú rodičovskú (teraz neriešim dieťa, či je alebo nie je skutočne choré), a popri poberaní rodičovského príspevku chodia na normálny pracovný čas do práce, štandardne na TPP!!!! Tzn. pracuje normálne ako iné matky bez obmedzení a popri tom poberá rodičovský príspevok - toto je zneužívanie systému!!!

Prečo všetky čo ste hneď na mňa zaútočili, tak si poriadne neprečítate čo som napísala. Takže teraz ja Tebe hovorím ,,nič v zlom", ale treba čítať.
A čo sa týka priamo Tvojej situácie, viackrát som napísala, že mi je ľúto mamičiek ako Ty, ktoré majú skutočne choré deti. Samozrejme by bolo pre Teba a najmä pre rodinný rozpočet super, ak by si mala aspoň nejakú brigádu, to je predsa samozrejmé.
Ja som poukazovala na prípady, ktoré poznám zo svojho okolia, kedy je predĺžená rodičovská ,,vybavená" a ženy veselo chodia do práce bez obmedzení.
Pekný večer.

evita860
22. jan 2013

@andreah25 ako ja som to pochopila ako si to myslela ale aj tie matky ktore maju predlzenu a pracuju si len privyrobia...cele je to o tom ze tento stat dava iba tam kde nema davat a tak si ludia pomozu bohu zial aj takto ako si napisala zneuziju system...ale preco nie ak ho mozu zneuzivat ty v uvodzoukach utlacany tak preco nie matky ktore sa podstivo staraju o deti???ako jasne je na tom co si napisala aj kus pravdy ale slovensko nam inu moznost nedava...:( z prispevku 190 e si vela nenavyskakujes :( a ani z platu priemerneho 400e bohuzial tiez nie :( ja tiez poznam viac zien ktore takto vyuzili system a nemam im to za zle stat im dal taku moznost ta preco ju nevyuzit ...ak ju mozu vyuzivat ty ktori pre tento stat nikdy nezarobia ani korunu a drieme na nych vsetci

lilke
14. feb 2013

Som na predlzenej RD, ale zvazujem nastupit na ciastocny uvazok do prace, kde mam normalne TPP. Nechcem prist o miesto. Treba nejaku ziadost, zmenu v zmluve, alebo naopak vobec nic, ci odvolat sa na nejaky zakon, ktory umoznuje pri trvalom nepriaznivom stave dietata do 6 rokov pracovat na skrateny uvazok?

evita68
14. feb 2013

@lilke môžeš robiť aj na celý úväzok, o rodičovský neprídeš.. ak ale budeš pracovať na skrátený úväzok, musíš mať dodatok k pracovnej zmluve, kde bude tvoj pracovný čas upravený na polovičný.. ale potom pri prípadnej výpovedi rátaj aj s polovičným odstupným, nízkou podporou, nízkou nemocenskou atď..