Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa
Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem
@moncura1 fuuuuha to by sa mi pacilo.. heheheh
ja som bola po materskej na urade prace, potom som si nasla robotu ale bohuzial nevyslo to prave preto ze ninka bola casto chora... takze som teraz na neplatenej ale podala som ziadost .... este musim vydrzat do konca mesiaca a budem mudrejsia.. som moc zvedava co bude.. dr. vravela ze sa jej este nestalo ze by to na zaklade jej peciatky neschvalili { pneumologicka} tak uvideme ci nebudem prve.. hehehe
ahojte, skusim sa aj tu spytat. zial nikto s tym nema skusenosti, my mame alergiu na strukoviny-hrach sosovica, arasidy, fazula. v krvi nam vysli len hrach a sosovica ale mudr. pisala ze je tu skrizena alergia so vsetkymi strukovinami a z 80% je celozivotna. problem je ten ze ked zje len malu lyzicku polievky kde sa varila napr. sosovica, ma lahsi anafylakticky sok, cela scervenie, opuchne jej hrdlo a potom vracia aj pol hodinu. neviem si predstavit co by bolo keby nahodne zje napr. celu polievku. mame vsade so sebou nosit rectodelt. pediatricka nam nedava velke sance, ale myslite si ze by som mohla skusit poziadat o predlzenie rodicaku? vraj ze ked je to celozivotne, ze nepredlzia. ale za ten rok ju asp. naucim co moze a nemoze papat. a nosit do skolky vsetko-aj ranajky, obedy a olovranty tiez nie je vyhra.
Ja som túto tému zakladala- stále som na predĺženej neplatenej..a Šimon od septembra, kedy nastúpil je s menšími prestávkami chorý. ATB aj po 20dní zakaždým, na kožné chodíme s ekzémom na tele, sem tam prepichovanie ušiek na ORL, z mesiaca sme aj 3týždne doma v priemere. No uznajte- kde sa môžem uchádzať o prácu? Teraz sa nevie zbaviť streptokoka z hrdla, nosa, ušiek..stále sa nám to vracia. Robia sa kontrolné výtery, a stále sa nasadzujú atb. Dostali sme odporúčanie po dobratí liekov ostať mesiac doma. Nevypíše ho skôr. Ale myslím, že ešte stále nemám žiaden nárok na vrátenie rodičovského príspevku, však? :(
@violetka1 podla mna to skus podat znovu nove nalezy nech ti napise aj ORL ze neodporuca skolku a uvidis... 😉
ahojte. malá bude mať v júli tri roky. chcela by som požiadať o predlžený rod. príspevok zo zdravotných dôvodov. potrebovala by som vedieť, kedy je treba podať žiadosť. a ako staré môžu byť lekárske správy. teda kedy mám začať vybavovať. díky
@elka74 na schvalenie maju mesiac, a predtym potrebujes co najcerstvejsie odbery. cize idealne sa teraz objednaj alergologicke alebo kam potrebujes na odbery krvi na cas ked bude mat mala 2 roky a 1O mesiacov, mesiac rataj kym vam pridu vysledky krvi a skompletizujes papiere a ked bude mat mala mesiac pred tretimi narodeninami to podaj.
drzim palce
ahojte 🙂 vybavujem si pre dcéru prelženýý rodičák so zdravotných dôvodov,, 10 mája už budeme mat 3roky,, no prešvihli sme termín (cca ten mesiac na schválenie) v piatok už odovzávam papiere na úrad,,na 99% mi ju schvália, aspon by mali..len sa chcem opýtat, ked mi ju nestihnú schválit do 10 mája ( čo asi teda nestihnú) sa mám ist prihlásit na úrad práce na tých pár dní? aby mi to potom nechýbalo
@luciferix chod do zdravotnej poistovne a tam sa nahlas na neplatenu matersku { stat za teba plati odvody} a ked budes mat rozhodnutie ze mas schvalenu matersku platenu tak to tam len prehodis.. je to najjednoduchsie..
som teraz na tom rovnako tiez cakam na schvalenie a toto mi odporucili { lepsie ako ide na urad prace lebo tam len na zaregistrovanie potrebujes 109724958734 papierov...}
@luciferix @babulka123 čtam vašu diskusiu. Áno, môžete ísť na ten určitý čas na neplatenú rodičovskú dovolenku, ale dieťatko nesmie vtedy chodiť na celých 8 hod. do škôlky. To iba pre info, že by sa vás to týkalo 😔 .
@tatolu nesmie chodit do skolky< ? ved teraz moze aj pri predlzenej platenej chodit....aspon take mam ja info 😉
@skeblicka77 pri platenej môže aj na 8 hod, pri neplatenej len na 4 hod, inak štát neplatí za ňu zdravotné odvody
@skeblicka77 sú dva zákony - z UPSVaRu do škôlky chodiť môže aj na celý deň, ak je mamina na akejkoľvek RD, podľa zákona platného pre poisťovne nie 😔 zákon 280/2004 citujem, to, čo sa tohto týka...
§11, ods. (7) Štát je platiteľom poistného, ak v odseku 8 nie je ustanovené inak, za:
c) fyzickú osobu, ktorá poberá rodičovský príspevok33) a rodičovský príspevok z iného členského štátu, ak tam nie je zdravotne poistená,
j) fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov
ods. (10) Osobná celodenná a riadna starostlivosť je na účely tohto zákona starostlivosť poskytovaná
dieťaťu v záujme jeho fyzického vývinu a duševného vývinu, ktorou sa zabezpečuje najmä jeho
výchova, primeraná výživa, hygiena a dodržiavanie liečebno-preventívnych opatrení. Podmienka
osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj vtedy, ak dieťa
a) navštevuje jasle, materskú školu, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac štyri hodiny denne,
b) pravidelne ambulantne navštevuje liečebno-rehabilitačné zariadenie,
c) je zo zdravotných dôvodov v ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia najviac tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace.
Ak teda je niekto na neplatenej predĺženej RD, a dávaq dieťatko doškôlky na celých 8 hod. (a nespĺňa teda ani body b).a c)) musí si platiť zdrav.poistenie sám, čo je asi 50 Eur (sumu neviem presne, to som iba kdesi zachytila)...
baby, ak ostanem na neplatenej predĺženej RD po 3. roku, môže si na mňa manžel uplatniť odpočít. položku - znížíť základ dane? od tohto roku sa to menilo, pôvodne som chcela ostať chvíľku na neplatenej RD, ale kvôli tomuto asi idem v pondelok na úrad práce.. :(
Ahojte baby, prosim vas vie mi niekto poradit ci mozem ist na predlzenu matersku do 6 rokov aj v Rakusku? Zrusia nam tym davky , ktore poberame? Dakujem velmi pekne, dufam, ze mi niekto poradi
Ahojte baby mam taky dotaz ideme podavat ziadost o predlzenie zo zdrav. Dovodov (oporuca logo aj psychologicka mysliete ze schvalia?) ide o to ze nam to decka mudr. Nestihla vypisat do 16.5. Kedze 3 r. Mame 16.6. Idem to podat hadam teraz v piatok takze neviem ci mi stihne prist rozhodnutie do 16.6. Ako to bude najjednoduchsie spravit aby s tym neboli v praci nejake patalie skocit na tych par dni na neplatenu a pockat do rozhodnutia a potom sa nhalsit niekde na platenu?ak schvalia ovsem co sa bojim ze neschvalia...g
@matkaasebko my sme cakali na schvalenie presne mesiac aj to len telefonicky mi volala pani z UP a tiez tesne pred tretimi narodeninami som davala 17 teho decembra a maly mal 26 teho narodky.Dovolenku nemas?ja som mala dovolenku presne 17 dni,ale nakoniec nam schvalili a dovolenka mi ostala 🙂
@bluvatko dovolenku nechcem eate cerpat tu si chcem ponechat ked budem davat vypoved...
@matkaasebko ale ked schalia rp tak dovolenka ti ostane pôjde ti dalej prispevok
@bluvatko a to mi schvalia spatne alebo ako?keby ki pride rozhidnutie az 25.6. Tak tych 9 dni od maleho 3 narodenin bude ako?to pojde ako rodicak satne alebo ten bude plateny az od toho 25?
@matkaasebko no hlavne si to urychlene podaj,maju oni na to 30 dni..a potom ak ti to nepride,tesne pred planovanym nastupom sa chod spytat na urad,oni to tam uz v pocitaci mozu mat,aj ked ty doma este papier nie...drzim palce
@matkaasebko hej vyplacaju spatne bude ti normalka pokracovat dalej
@sakura77 ja som to chcela podat uz min. Tyzden len decka mala fdovolenku ptak som tam sla v pondelok hodku cakala zobrala mi to a ze v piatok to budem mat hadam vypisane...takze az v piatok to pojdem podat...ale aj tak mam pocit ze pto neschvalia...sice je to opodstatnene ale tak oni si vzdy nieco najdu...
@bluvatko tak sad tam pak pojdem spytat skor ci to nemaju niekade v pc...bo ani uctovnicka vo firme mi nevedela poradit ze ako to spravit...
@matkaasebko ono ani nejde o to kto to odporuca...ale najma ide o diagnozu aku ma dieta... nam to schvalili rychlo mali sme dve spravy od dvoch lekarov kazde ine .. ostatne kam chodime som ani nedavala... volali mi tak cca do 10 dni odo dna podania ze je to schvalene ale papiere mi prisli az po mesiaci .. pokial ale ide len o poruchu reci tak neviem ... ak je to nejaka tazsia forma dysfazky aj s poruchou porozumenia to by ti mohlo prejst....
@maznacik007 ma oneskoreny vyvin reci tvori len kratke vety,strach z rovesnikov a je extremne emocne na mna naviazany...mame odporuceny dlhsi adaptacny pobyt v skolke z toho dovodu aj oporucaju predlzenu...
ahjoje prosim vas moze mi niekto poradit& mam 4 dcerku na ktoru mi bola schvalena predlzena rodicovska materska,mala mi ma ist po prazdninach do skolky no chcela by som sa spytat ci ju tam mozem dat ak mam v papiroch napisane ze nevhodna do kolektivu a ci by som si musela nico platik ako poistku a tak a ci mi nezastavia matersku ak ju do skolky dam dakujem za odpovede
🙂

@moncura1
@obcansr
Ďakujem baby za rady a vlastné skúsenosti, ste zlaté.