icon

Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

tatolu
1. jún 2013

@zuzana2203 Ahoj, ak máš schválený platený rodičovský príspevok, môže dcérka chodiť aj na celý deň (8 hod) do škôlky. Nie je dôležité podľa akej diagnózy dieťatka bol RP schválený. Nezoberú Ti ho do najbližšieho schvaľovania a nemusíš si nič doplácať 😉. Dokonca si môžeš náisť aj prácu, vtedy je však potrebné tieto skutočnosti nahlásiť. O RP ale neprídeš ani vtedy. 🙂

zuzana2203
2. jún 2013

@tatolu velmi pekne dakujem ak mozem chcela by som sa spytat ci je aj potrebne nahlasit ze mi dcerka ide do skolky? 🙂
ja som s nou doma lebo je alergicka ci nebude ziadny problem kamaratka mi povedala ze ona si musela nechat svoje dieta doma ale to bolo pred 8 rokmi ci vtedy bol asi ini zakon dakujem za odpoved 🙂

tatolu
2. jún 2013

@zuzana2203 netreba nahlasovať, nekontrolujú to... Iba vtedy kontrolujú, keď je maminka na neplatenej RD 😕 - z dôvodu odvodov (tam je podmienka aby dieťatko bolo umiestnené max. na 4 hod./denne). Zákon sa menil na tento systém v jan. 2010 😉 . Dovtedy maminka na normálnej/predĺženej RD nesmela ani pracovať - prišla o RP 😉

zuzana2203
3. jún 2013

@tatolu dakujem za odpoved

elbe
6. jún 2013

dievčatá, prosím o radu pre sestru - zaratáva sa do dôchodku predlžená rodičovská dovolenka (nie zo zdrav. dôvodov)? Sestra je momentálne na úrade práce, kde si vyčerpala 6 mesačnú podporu v nezamestnanosti, plánujú ďalšie bábo. Ráta sa jej do dôchodku čas strávený na úrade práce? ďakujem 🙂

sandrika1986
6. jún 2013

Ahoj, ja som bola s prvou dcérkou na predĺženej neplatenej RD a štát mi platil zdravotné a do sociálneho systému. Pani v soc.poisťovni mi povedala,že aj táto neplatená RD sa počíta do dôchodku 🙂

evita68
6. jún 2013

@elbe Ráta, ale musíš byť prihlásená v SP ako osoba, starajúca sa o dieťa do 6 rokov ..

elbe
6. jún 2013

@sandrika1986
@evita68 dakujem 🙂

zukrik
11. jún 2013

ahojte,chcem sa opýtat či si možem vybavit predlženú rodičovskú so zdr.dovodou.Deti majú 3 roky 7 mesiacov od min.roka sept.chodia do školky,teda viac sú soma ako v školke stále sú chorý ja sam vedená na UP ako nezamestnaná.Nemám šancu si nájst prácu ked sú deti stále choré a aj tak mi ich vzali len na 4 hod,lebo nemám prácu...
Máme ist tento mesiac na imunologiu,uvidíme čo zistia. Dakujem

tatolu
11. jún 2013

@zukrik Ahoj. Ty už teraz môžeš ísť na neplatenú predĺženú RD. Získaš však iba to, že sa nebudeš musieť stále hlásiť na UP (podmienka umiestnenia detí max. na 4 hod.denne je splnená a tak by si si už nemusela nič doplácať). Čo sa týka platenej RD, museli by diaťatku (jednému, alebo obom) uznať nepriaznivý zdravotný stav (skús mrknúť toto: http://poradna.hnonline.sk/otazka/co-sa-povazuj...) . Keďže tam asi musí byť splnená tá požiadavka 12tich mesiacov, bolo by vhodné žiadať o RP z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu až po sepembri... (ak začali tak často bývať chorí až po nástupe do škôlky). Držím päste, aby si to vybavila 😉

prahaxx
2. júl 2013

ahojte, viete mi prosim poradit? tento mesiac mi konci RP, mala bude mat 25.7. tri roky, od 1.10. by som mala byt opat na materskej. Kde sa prihlasit pocas tych 2 mesiacov? bola som nezamestnana, teraz by som to skor riesila "predlzenou materskou" s tym, ze od oktobra budem mat narok na matersku.
treba na UPSVaR? ci na socialnu poistovnu a zdravotnu?
dakujem, kazda rada draha, urady su v okresnom meste a ja mam lezat :-/

tatolu
15. júl 2013

@prahaxx na socialnu poisťovňu ísť nemusíš, ale treba UPSVaR a potom s tým papierom od nich (treba sa spýtať, či dostaneš vyrozumenie, ale mala by si - ja som žiadala o platenú, takže neviem ako je to pri neplatenej), pôjdeš do zdravotnej poisťovne.

smejko
18. júl 2013

Kočky, da sa predlzit RD aj z ineho dovodu ako choroba dietata ? problem je ten, ze som zamestnana, teda toho casu na RD, ale kvoli nejakym beziacim projektom v mojej praci sa nemozem vratit hned po skoncenie RD (co bude o rok v maji) ale az o cca od oktobra bud. roka ? pytam sa dost zavcasu lebo si potrebujem poriesit nejake veci s tym spojene, dakujem moc @tatolu ty vyzeras byt taka fundovana v tychto veciach, poradis prosim ? dakujem moc

tatolu
18. júl 2013

@smejko môžeš ísť aj na neplatenú RD (vtedy nepotrebuješ dôvod). Podľa zákona však dieťatko môže škôlku navštevovať max. 4 hod/denne. Vtedy nebudeš nič dostávať ale ani nič platiť. Ak však to dieťatko bude navštevovať škôlku viac ako 4 hod/denne, tak si povinná platiť zdravotné a mám pocit, že aj nezamestnanecké poistenie (asi 50 Eur/mesačne).
Ak chceš však detičky dať na viac ako 4 hod./denne do škôlky (vidím, že máš asi dvojky 😉 ) možno by sa dalo prihlásiť ako nezamestnaná (možno Ti vyjdú v tomto v ústrety v práci). Vtedy by si nemusela platiť tie odvody. Na to je však odborník @gapa .

domeli
18. júl 2013

@smejko a chlapci majú medzi 2-3 rôčkom? Lebo na tento vek sú do tejto ceny s nastaviteľným sedadlom odrážadlá z Lidlu -zvyknú ich mať v akcii za 29.,90 alebo také plastové za 39,90. My máme to drahšie a sme spokojní.

smejko
18. júl 2013

@tatolu dakujem moc, ano mam dvojicky. nechcem prist o tu pracu, takze s tym nezamestnaneckym obdobim to riesit radsej nebudem. to skor tu neplatenu RD. Skolku isto nebudem na viac ako 4hod denne, ak vobec dostanem skolku, tak to na prve obdobei ako adaptaciu staci. A pocas neplatenej RD plati odvody stat ? vssetky, tak ako pocas riadnej RD ? diky moc za ochotu

tatolu
18. júl 2013

@smejko ak budú detičky chodiť do škôlky max.4 hod/denne, bude platiť odvody štát 😉 Nezabudni ale svojho zamesnávateľa tiež listom požiadať o predĺženú RD do toho dátumu ako potrebuješ 😉 . A tie 4 hod. v škôlke si asi musíš žiadať aj v škôlke aby Ťa tak evidovali... Chodia vraj kontroly 😔

smejko
18. júl 2013

@tatolu diky moc, bude to aktualne az na jar, tak snad sa dovtedy nezmenia pravidla ... dakujem este raz 🙂

gapa
21. júl 2013

@smejko
dúfajme že nezmenia, aj ked som skeptická, lebo v zákone o rodič.príspevku navrhujú takú definíciu, že dôchodkovo nemôžeš byť poistencom štátu, ak chodí do škôlky čo i len na pár hodín. A zamestnávatel nie je povinný ti poskytnúť neplatené volno po ukončení RD (do 3rokov), ale ty si písala niečo o projekktoch, tak ak nemá pre teba prácu, tak by nemal robiť problém, inak by ti musel nejakú dať alebo ti platiť alebo dať výpoved s výpovednou dobou a odstupným.

natalienka12
21. júl 2013

@gapa prosím ťa a to sa má týkať len dôchodkového alebo aj zdravotného poistenia? lebo ak do práce nejdem a dám dieťa do škôlky len na 4 hodiny, tak bude za mňa odvody na zdravotné poistenie platiť štát či nie? Zaujíma ma len to zdravotné, lebo to musí povinne platiť každý. ďakujem

gapa
21. júl 2013

@natalienka12
nesledujem, či sa niečo mení v zdr.poistení, no to čo sa mení v zákone o rodič. prísp. nemá vplyv na zdr.poistenie, to je dlhodobo rovaké a dá sa do 4hodín byť v škôlke.

natalienka12
21. júl 2013

@gapa ok dík, idem práve pozrieť navrhovanú novelu

natalienka12
21. júl 2013

Pozrela som to, navrhovaná novela sa nijako nedotýka zdravotného poistenia, lebo keby toto zmenili, tak by rapídne stúpla masa nezamestnaných, čo určite táto vláda nechce a zdravotné poistenie by za tieto ženy tak či tak v konečnom dôsledku uhradil štát. Takže logické odôvodnenie.

gapa
21. júl 2013

@natalienka12
nezamestnaných môže stúpnuť z dôvodu, že za obdobie, ked sa nestaráš o dieťa podla zákona o rodič.príspevku a nie si evidovaná na urade práce (sú aj nejaké dalšie výnimky, no len pár), tak za toto obdobie si manžel nemôže uplatniť v r.2013 už odpočítatelnú položku za teba. Nehovorím, že tomu uplne rozumiemm, no podla mna, za obd., kedy už nebudeš poberať RP by si si to nemala uplatniť, ked budeš čerpať neplatenôé volno. (teda to bola iná mammička, čo sa pýtala, velmi zrýchla už píšem)

natalienka12
21. júl 2013

@gapa áno, to viem, toto bolo zavedené ešte za "Miklošovej" éry, za čo mu ďakujeme!!!! Ale to čo už, radšej obetujem nejaké eurá ako úľavu na dani, ako si ma má nejaká namyslená fiflena na úrade práce pohadzovať a posielať ma kade tade, keď viem, že aj tak momentálne ísť do práce nemôžem.

natalienka12
21. júl 2013

Idem k tomu ešte pozrieť komentár, lebo nejako som to z definície v zákone nepochopila ani ja

emak
30. júl 2013

ahojte viete mi niekto poradiť, som na predĺženej neplatenej rodičovskej dovolenke, malá mala 3 roky v apríli, teraz v auguste som sa dohodla so zamestnávateľom - nebude mi ďalej držať miesto a ja nenastúpim späť do zamestnania , zmenila som bydlisko a nedá sa mi tam dochádzať. Budem mať nárok na podporu ak budem mať výpoveď dohodou, alebo mi musí dať zamestnávateľ výpoveď. Pracovala som u nich vyše štyroch rokov, potom som bola Pn na rizikovom, na materskej a na predlženej rodičovskej, dík za radu

tatolu
30. júl 2013

@emak máš nárok na podporu aj keď bude výpoveď dohodou + odstupné, ale dievčatá písali, že sa lepšie oplatí, keby Ťa na chvíľu zamestnali (vyššia podpora) @gapa ešte to stále platí?

emak
30. júl 2013

stačí ak by som bola zamestnaná len jeden pracovný deň a na druhý dala výpoveď dohodou?

emak
31. júl 2013

neviete mi teda poradiť na ako dlho mám nastúpiť do tej práce aby bola tá podpora vyššia, lebo zajtra idem už prvý deň, dík