icon

Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

wiky202
28. sep 2013

@zuzkahraskovie dakujem za odpoved:D

poleva
1. okt 2013

@zuzkahraskovie neviem odkiaľ máš také info ale dieťa vraj môže byť v škôlke 8 hodín....

maznacik007
1. okt 2013

@poleva wiky je ale na neplatenej a tam je naozaj podmienka ze dieta moze byt najviac 4 hodiny v skolke .. 😉 ak je mamicka na platenej predlzenej RD z dovodu nepriazniveho zdrav. stavu dietata vtedy dieta moze byt v skolke 8 hod. 😉

zuzkahraskovie
1. okt 2013

@poleva mam to s uradu teraz som sa dala na neplatenu rodicovsku do 6r a ak neveris tak si tam zajdi a uvidis ze ti povedia to iste 🙂-na kazdom urade ci meste plati to iste .

poleva
2. okt 2013

@zuzkahraskovie aha to je o inom,,,ja vybavujem platenú 🙂
vysvetlí mi niekto,potom ak má dieťa nepriaznivý zdrav.stav ako môže byť 8 hodín v škôlke? hm

maznacik007
2. okt 2013

@poleva no ako moze lebo sak mas aj rozne speci skolky ci zariadenia a moj bol od marca 2013 doteraz v skolke tusim necele tri tyzdne nedavno som to pocitala ... ale ked je v stave ze moze tak je normalne od osmej do stvrtej ...

a velmi dufam ze sa tam dostane este pred Vianocami aspon na par dni ... 😅

poleva
2. okt 2013

@maznacik007 dakujem za vysvetlenie,,,,,ja si to práve chcem podať,hm

habibi78
4. okt 2013

jezis dokedy sa tu bude stale rozoberat jedno a to iste...dieta moze byt v skolke aj pocas platenej rodicovskej zo zdravotnych dovodov na 8 hodin denne...uz v januari 2012 sa urobila zmena v zakone, dovtedy to bolo na 4 hodiny denne....tetusky na uradoch su bud blbe alebo nemaju nastudovane????

zdenuska213
16. okt 2013

Ahojte mamicky, prisla som si po radu. Maly ma 20.11. Tri roky idem si podat ziadost o predlzenu platenu rod. dovolenku. Na urade mi povedali ze ju mam podat az ked maly bude mat tri roky to je 21.11. Cakat na rozhodnutie budem 30 dni. Ked budem cakat na rozhodnutie mam nastupit do prace..? V praci uz nemam dovolenku pred nastupom na matersku som si jucerpala. Tiez ma zaujima ci na rozhodnuti o predlzenej bude datum ktory som podala ziadost t.j. 21.11. Albo az datum ked ju schvalia. Napriklad. Ziadost podam 21.11 a schvalia mi ju 21.12. Ten mesiac musim nastupit do prace, kto zamna bude platit.?

obcansr
16. okt 2013

@zdenuska213 na žiadosti daj den kedy ti končí toho 21.11 oni ti do zaplatia od toho dna aby si to mala hned , ak nechceš ist do prace tak si vybav pn

bisy
16. okt 2013

Ahojte, chcela by som sa opytat, ako "stare" moze byt potvrdenie od odborneho lekara o nepriaznivom stave dietata. Niekde citam, ze max.6 mesiacov, inde len mesiac....Tak ako to je? Dakujem

mahu74
17. okt 2013

@bisy Mne úradníčky na ÚPSVaR povedali, že max. 2mesiace. Neviem, od koho to závisí, snáď by to malo byť nejaké záväzné nariadenie, ale ktovie....

sakura77
17. okt 2013

@bisy no mne povedali ze tri mesiace 😀 no a teraz si vyber ze ano 🙂

@zdenuska213 mne povedala uradnicka ze mesiac pred narodeninami mam podat..ze okolo 8meho predkladaju ziadosti pred komisiiu,taka by som to stihla...vyrozumenie mi prislo tesne pred dovrsenim troch rokov malej...ale na urade uz to v PC mala skor,tak mozes sa aj tam ist informovat,lebo kym ti to oni odoslu,to moze trvat...necakaj a vybavuj 🙂

zuzkagu
17. okt 2013

@bisy max 6 mesiacov

zuzkagu
17. okt 2013

@zdenuska213 žiadosť musiš podat cca mesiac pred dovršením 3 rokov aby ti ju stihli schvalit, platna bude od dovršenia 3 rokov tj ak schvalia mala by si pokračovat v rodičovskej dovolenke nepretržite,a j ja som to tak mala

zdenuska213
8. nov 2013

@zuzkagu dakujem, ano podala som si ju a aj nam ju hned predlzili na rok. A ak sa smiem spytat, mam to este niekde oznamit, na socialku alebo niekde inde.?

zdenuska213
8. nov 2013

@sakura77 vybavene a schvalene aspon na rok.

zuzkagu
8. nov 2013

@zdenuska213 ano znova na zdravotnej poistovni že sa ti predlžila RD

marci1408
15. nov 2013

maminky, mám otázočku....dcérka dovŕši tri roky 24.11. a keďže nemám prácu a ani nárok na dávku v nezamestnanosti, tak som po surfovaní na nete usúdila, že je pre mňa lepšie, ak sa pôjdem prihlásiť na Soc.poisťovňu aj do zdravot.poisťovne ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Nebudem mať síce tak isto ani cent akejkoľvek podpory,ale štát bude za mňa platiť zdravotné aj dôchodkové poistenie....a na rozdiel od evidencie na ÚP budem môcť aspoň raz za čas ísť na nejakú brigádu alebo odpracovať na dohodu aspoň pár hodín, keď sa niečo vyskytne....a zarobiť si viac, ako je možné pri evidencii na ÚP. Viem, že v tomto prípade nie je možné dcérku dávať do škôlky o ktorej už sníva....ale ak nie sú peniažky, ani nie je možné ju zaplatiť....max. je možné dávať ju do škôlky na max.4 hodiny (ktoré sú v tomto prípade povolené).

Moja otázočka....aký druh práce je možné vykonávať, keď budem v evidencii na Soc.poisťovni, ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov? Ide o prácu na dohodu? Je určená aj nejaká max. výška zárobku?
V decembri mám možnosť práce na dohodu na cca 10 dní a zárobok zhruba 200 eur.

andrea77
18. nov 2013

Asi sa spýtam od veci,ale ked som čítala tieto príspevky,tak som vydedukovala, že ked som evidovaná na úrade práce ako nezamestaná,tak za mňa štát platí len zdravotné poistenie, dôchodkové nie-to by som si mohla len priplatiť, ak by som prešla z malou / má 4 roky / na predlženú rodičovskú dovolenku do 6 rokov - volá sa to oficiálne Riadna starostlivosť o dieťa do 6 rokov, tak ak mi chodí do škôlky na celý den,tak zdravotné by som si mala platiť sama a štát by za mňa platil len dôchodkové poistenie,alebo druhá možnosť by bola, že by som ju dala do škôlky len na 4 hodiny, zdravotné by za mňa štát platil,ale dôchodkové by som tak isto nemala platené -čiže by to bolo to isté ako ked som teraz evidovaná na úrade práce? už mám v tom mierny chaos,takže ak niekto máte jasno v týchto veciach,poprosím o odpoved. Momentálne som evidovaná na úrade práce , v soci. poisťovni aj v zdravotnje som sa bola po ukončení 3 rokov nahlásiť, že budem evidovaná na úrade práce. Na Predlženú materskú som neišla len kvôli tomu,že v soc poisťovni síce neskúmajú ,koľko chodí dieťa do škôlky,ale som volala do VŠZP a že ked som tam nahlásenia ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a malá mi chodí do škôlky na 8 hodín,tak si musím odvody do ZP platiť sama..,takže by mohla chodiť len na 4 hodiny a to som nechcela,ked si už malá zvykla na celý den......tak som to radšej neriskla,aby ma nejaká dobrá duša nenahlásila .....budem veľmi vďačná za každé info.

jolinka
18. nov 2013

@andrea77 ak si na predlzenej RD so zdravym dietatom...tak
a/ ak je dieta v skolke viac ako 4 hodiny, socialka ti plati soc. odvody , zdravot. postenie si platis sama
b] ak je dieta v skolke do 4 hodin, socialka plati soc. odvody, zdravot. poistovna plati zdravot. odvody.

ak si si vybavila posudok ze s dietatom si doma so zdravot, dovodov .....mas narok okrem preplacania vsetkych odvodov aj na rodicovsky prispevok

jolinka
18. nov 2013

ja tiez uvazujem o predlzenej RD, s tym ze si odvody na zdravot. poistenie zaplatim sama a maleho dam do skolky od 3 rokov na cely den. Ked zamestnavatelia odmietaju matky s 2 malym detmi , tak po mne so 4 urcite nehrabnu 😝 😝 😝

4 hodiny v skolke sa mi neoplati, deti chodia do skolky a skoly v meste, deti rano berie muz autom, a ja by som uz o pol. jedenastej musela na bus do mesta, spoje su tu mizerne, nehovoriac ze by ma doprava stala viac ako tych 48 ci kolko eur za zdravotne poistenie...jedna cesta tam a nazad vyjde 3 eur x 20 dni...60 euro

a medzitym si mozem v klude hladat pracu, ak si najdem , odhlasim sa z predlzenej RD.

andrea77
18. nov 2013

@jolinka ja nie som doma s dieťaťom, momentálne som evidovaná na ÚP,len som si zisťovala, či by nebolo pre mňa výhodnejšie z úradu sa odhlásiť a byť evidovaná ako osoba ,ktorá sa riadne stará o dieťa ( zdravé / do 6 rokov, myslím, kvôli odvodom som to riešila,ale je to v podstate rovnaké,ked malú aj tak nechám v škôlke na celý den,tak aj tak mi odvádzajú len zdravotné, sociálna poisťovňa by za mňa neplatila nič. Akurát by som to mala naopak, zdravotné by som si musela platiť sama a sociálna poisťovňa by za mňa odvádzala príspevok.ak som to teda správen pochopila.

andrea77
18. nov 2013

@jolinka ja som na tú predlženú neišla hned od začiatku,ked malá dovržila 3 roky preto,lebo som ju chcela dať hned na celý den a v tom prípade by som si zdravotné musela platiť sama a odvody do sociálky by mi len platili. Príspevok by som nedostala nijaký a navyše by som si ešte musela platiť zdravotné.Takže pre mňa je lepšie byť evidované na úrade práce, kde síce sociálna poisťovna neodvádza za mňa odvody,ale zdravotné platí za mňa štát..... aj ked na podporu už nárok nemám,ale aspon nemusím prispievať zo svojich na odvody.

jolinka
18. nov 2013

@andrea77 aha...takze ty to robis tak, ak som dobre pochopila...ze soc. odvody si neuhradzas vobec, lebo to nie je povinne a zdravotne sa ti hradia ak si nezamestnana..

v pripade predlzenej RD si clovek musi platit to zdravotne poistenie...lebo to je povinne. 😉

andrea77
18. nov 2013

@jolinka áno, presne tak, sociálne nie je povinné,takže to si neplatím a zdravotné poistenie za mňa platia,nakoľko som evidovaná na ÚP. A keby som išla na predlženú a malú nechala v škôlke na celý den,tak mi sociálne síce platia,ale zo svojho vrecka musím platiť zdravotné,aj ked žiadny príjem nemám....

andrea77
18. nov 2013

@gapa ak som zaevidovaná na úrade práce, tak mžem byt zdr. poistena ako uchadzac o zamestnanie a dochodkovo ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (splnená podkmienka tym, že chodí do skôlky...aj ked chodí malá do škôlky na celý den,alebo tá podmienka je myslená,že môže chodiť len na 4 hodiny?Už som v tom mala jasno a teraz v tom mám zasa chaos...... ja som to pochopila tak,že ked som na úrade práce,tak zdravotné poistenie za mňa platí štát a dôchodkové by platila soci. poisťovna len v prípade,ak by malá chodila do škôlky len na 4 hodiny.....ak mi chodí na celý den,tak tým pádom dôchodkové za mňa neplatí nikto,jedine by som si ho mohla sama platiť.

lebo zdrav. poistenie je cca 47 či 48eur na mesiac si platiť

kristiii
18. nov 2013

@andrea77 ahoj, môžeš byť evidovaná na ÚP a štát ti platí ZP a zároveň sa môžeš prihlásiť na SP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a dieťa môže byť v škôlke celý deň. SP už túto podmienku zrušila, tá platí len v ZP ak za teba platia ako za rodiča starajúceho sa o dieťa do 6 rokov, ak máš ZP cez úrad práce tak ich nezaujíma ako dlho je v škôlke. Tiež to tak mám a sami tety na úradoch mi to takto doporučili, si poistená tam aj tam a dieťa nemá obmedzený pobyt v škôlke

andrea77
18. nov 2013

@kristiii no super,tak zajtra idem volať do Sociálne poisťovne,tak už rok som takto mohla fungovať,malá má už 4 roky...... a teraz som začala riešiť,že či by nebolo výhodnejšie prejsť na neplatenú 6 ročnú,ale tam je to obmedzenie 4 hodín zo strany ZP ak malá nie je chorá......
A v Sociálne poisťovnio budem potrebovať odhlášku a hned aj prihlášku a asi aj rodný list malej?

kristiii
19. nov 2013

@andrea77 určite budeš potrebovať rodný list, ale neviem, ty si sa bola po skončení rodičovskej dovolenky odhlásiť zo SP, lebo ak nie a ani si nepracovala tak tam by ti malo dôchodkové poistenie normálne ďalej plynúť až do tých rokov