Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa
Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem
@elen3
ak skončil pp počas RD, resp. posledným dnom rd dohodou a sa zaregistruješ do 1roku a v obd. 2roky pred zaregistrovaním budeš mať len obdobie bez poistenia (ten max. 1rok) a obdobie Rd (teda žiadne iné nem.poistenie), tak sa ráta z vym.základu dva roky pred nástpom na rd (nie md), dni pn sa vynímajú.
samozrejme ak sa zákone nezmení, lebo záleží aké je znennie v den zaregistovania.
ahojte, tak ja mne skončilo poberanie rod. príspevku 31.8. 2013, malá mala 3 roky, bola som si predlžiť starostlivosť do 6 rokov, malá chodí na 4 hodiny do škôlky, bola som to nahlásiť v zdravotnej poisťovni a bola som aj v sociálnej, informovať sa ohľadom dôchodkového, či treba niečo nahlásiť, nič som nevypisovala, len mi povedali, že ma evidujú do 6 rokov veku dieťaťa, nič viac odo mňa nechceli. No pozerala som si stránky SP, a tam je nejaká prihláška, ktorá sa vyplní a priloží sa aj kopia rodného listu, tak teraz neviem, či zasa ísť naspäť a podať tú prihlášku??? a ešte sa chcem spýtať, od 18.9. idem pracovať na dohodu na jeden mesiac, ak som správne pochopila, tak sa musím do 8 dní od nástupu odhlásiť z SP, a potom sa opätovne po výkone práce prihlásiť? dakujem za rady
@andel7766 No mala si vypísať vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne stará o dieťa a doložiť kópiu rod. listu dieťaťa. Vyhlásenie je aj na stránke SP http://www.socpoist.sk/formulare-mro/55389s
Ak nastúpiš pracovať tak si to správne pochopila....
Potrebujem poradit....ked dieta ma 6 rokov a bola som na predlzenej neplatenej rodicovskej dovolenke viete mi povedat do kolkyych dni sa musim registrovat na urade prace?
@gapa možem poprosit o radu? som vedená na UP asi 10 mesiacov,požiadala som nedávno o predlženú so zdravotných dovodov deti budú mat 4 roky,sú často chorí,na UP mám íst až v okt.dali mi termín po dvoch mesiacoch,mám to nahlásit na UP alebo mám počkat na vyjadrenie či mi ju vobec schválili..dakujem
viete mi prosim poradit ze kde sa pripajaju spravy od odbornych lekarov? pisu sa do tej ziadosti? alebo oni mi daju samostatne potvrdenie? viem ze pediater pise do toho tlaciva z upsvar. jedna sa o alergologa a aj imunologa.
Ahojte 🙂 ak mám zamestnane iste a chcem požiadať o predĺženie neplatenej rodičovskej dovolenky co k tomu treba? Maly bude mat v máji budúci rok 3 roky a chcem ho dat do škôlky až od septembra 2014. Nevedeli by ste mi poradiť ako mám postupovat, co k tomu treba vsetko vybaviť? Ďakujem pekne za každú radu a skúsenosť 🙂
@habibi78 maly nie je chorý a nie je u nikoho sledovany... On bude mat 3 roky až budúci rok a chcela som si na 3 mesiace predĺžiť rodičovský, kým pôjde do škôlky. Bol by to neplateny rodičovský a chcela som vedieť, co k tomu treba vsetko povybavovat? On nemá žiadne zdravotne problémy 🙂
@monika130
ak nie si zamestnaná, tak len zdr.poistovnu (potvrdenie z upsvar dokedy si poberala rodič.príspevok a podpíšeš prehlásenie na zdr.poistovni, potom ked nastúpi do škôlky, tak to zmeníš), inak nič, lebo v soc.poistovni budeš nadalej poistená dôch. ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.
Ak si zamestnaná, tak treba požiadať o volno. Ak máš dovolenku ešte zostatok, tak treba vybaviť v soc.poistovni dôch.poistenie - odhlášku (počas čerpania dov. si dôch.poistená ako zamestnanec a preto nemôžeš byť aj štátom súbežne). Ak dovolenku nemáš, tak požiadať o neplatené volno, ale zamestnávatel nie je povinný ti ho poskytnúť.
@kajamatus
podla terajších zákonov myslím to nie je problém, ak poberáš RP, tak si zdr.poistená štátom a dôch. tiež. Ale pri dohode ti vznikne dôch.poistenie zamestnanca, tj. musíš sa odhlásiť z dôch. poistenia štátom. v soc.poistovni. Možno od nového roku to bude inak, bo sa má meniť zákon o RP, aj ked možno RP priznané do 31.12.2013 pôjdu podla starého zákona.
@gapa ja uz RP nepoberam skoncil mi v 05/2013 a odvtedy som evidovana na UPSVaR, mala som zaujem o rekvalifikacny kurz na UP ale tam to je v nedohladne nemaju peniaze a mozno az od buduceho roku , tak zvazujem vratit sa na neplatenu RD do 6 rokov dietata a tu neviem ci mozem mat prijem (brigada),ale nejednalo by sa o staly ale obcasny. Neviem ci som to napisala zrozumitelne.
ahojte mamicky,takze ako to je ked som na predlzenej neplatenej rodicovskej dovolenke? mozem ist brigadovat alebo nie,som z toho zmatena:( dakujem🙂
ahojte, bola som po skonceni RD pol roka na podpore, maly uz ma tri a pol, da da ziadat o predlzenu rod.dov. aj teraz? Nebudem vraciat podporu za pol roka?
Ahojte, neviete či sa dá ísť na platenú predlženú rodičovskú dov. ked má malý od narodenia dosť viditeľný ekzém?
@chovancova27 treba vyskúšať a požiadať... Všetko záleží od ľudí, ktorí posudzujú... V každom meste ináč posúdia aj rovnaký zdravotný problém...
@mrauco Ja som bola na predĺženej RD, potom nezamestnaná a teraz znovu na predĺženej z zdravotných dôvodov dieťaťa a nič som nevracala... Počas nezamestnaneckého príspevku dokonca ten rodičovský príspevok poeral manžel, ktorý robil... A požiadať môžeš kedykoľvek 😉 Len si nepýtaj spätne - nemalo by to význam, lebo síce by Ti to uznali, ale nevyplatili 😉
@jaja28 oni obcas robia aj kontroli ci je dieta viac ako 4h v skolke..ak je viac tak ta vyhlasia s poistovne.ja som si to teraz vybavovala a moze byt dieta iba na 4h v skolke a ty mozes na tie 4h sa zamestnat nie na dlhsie. to je jedna s podmienok..
@wiky202 kludne mozes ale len na 4h pokial mas dieta v skolke
@zuzkahraskovie ahaaa no parada a na tie 4 hodiny ma zamestnaju kde?:(

@gapa este ma napadlo, ze z coho sa potom vlastne vypocitava vyska podpory v nezamestnanosti? a este nevadi to, ze takmer cele tehotenstvo az do porodu som bola PN?