icon

Predĺžená rodičovská po treťom roku dieťaťa

violetka1
26. feb 2012

Prosím velmi pekne o radu v mojej situacii. Som doma s detmi od narodenia prvej dcery, tj. koniec roka 2006 doteraz. Zamestnanecky pomer mi skoncil podla dohody so zamestnavatelom jpresne v den nastupu na MD- kedze som mala pracovny pomer na dobu určitú. MOj zamestnavatel je v BA, pricom ja som zmenila mesto bydliska o 200km. Po dcerke sa mi nadvazujuco narodil syn- v podstate s 3rocnym rozdielom, takze nadalej poberam rodičovsky prispevok nepretrzite. Syn bude mat 24.9.2012 3roky a narok na rodicovsky prispevok mi zanikne. Situacia s pracou je tu v regione velmi zla, nikto nezamestna matku s dvoma malymi detmi, mala som problem vobec umiestnit starsiu dceru do skolky, vezmu mi ju az do povinnej sk. dochadzky od 5r., a MOZNO aj mladsieho syna, kedze mi RD konci. Problem je v tom, ze manzel je neustalen a dvojtyzdnovkach, starí rodicia nemozu pomoct, zijeme skoro z ruky do ust vdaka roznym dlzobam a pod. Mam sice vysoku skolu, ovladam jazyk, VP atd, lenze viem, ze sa nezamestnam!! Preto by som zvolila nejaku schodnejsiu cestu- ostat s mladsim synom na RD aj po 3r. veku dietata do jeho 5tich rokov, prip. aspon do 4roch. Viem o moznosti nahlasit sa niekde (ale neviem ako a kam)- a ostat s nim doma za predpokladu, ze prijem nebude ziadny, ale budem mat uhradene statom aspon odvody, no je aj moznost mat predlzeny rodicovky prispevok. Znama v BA to v tieto mesiace vybavila u pediatricky a psychologicky za malicky uplatok- kavu, cokolady atd..Viete mi niekto poradit, na co vlastne mam narok po skonceni RD v mojom pripade ( kedze zamestnanie uz nemam), ake mam moznosti, co mozem robit, kam sa nahlasit, kedze je viac nez iste, ze ostat evidovana na UP skonci len tak, ze sa budem chodit nahlasovat a pracu aj tak mat nebudem. A neviem ci na nieco z UP vobec narok mam, alebo co po tom pol roku evidencie na UP, ci socialka, alebo...?? Na zivnost nemozem ist, manzel je zivnostnik a nestihame platit jeho odvody a vsetko okolo :(( Prosiiiim..pomozte mi radou, skusenostou! Dakujem

fidka79
Odpoveď bola odstránená
25daniela
23. apr 2014

@raona vraj musi byt evidovana a urade prace, potom si moze na teba dat ulavu o rok, ak si na neplatenej iba a niesi na up, tak nie

turistka
23. apr 2014

@fidka79 vies co ti poviem, budes rada, ak ti niekto da aj menej kvalifikovanu pracu. ja si hladam pracu uz 3/4 roka a nikto ma nechce prijat ani na nizsie kvalifikovanu pracu... a zial je kopu rodin, ktore ziju z jedneho prijmu a nie moc vysokeho....

melanche
23. apr 2014

@fidka79 nehnevaj sa ale nedá mi nenapísať. Trochu krivdíš niektorým ženám. aj ja som mala múdre reči a myslela si že s robotou nebudem mať problém. veď po ukončení vysokej školy sa o mna dobre že nepobili. ale tvrdo som dopadla na zem, o ženu s dvomi deťmi nemá nikto záujem. rok si hľadám robotu v mojom meste a predstav si, poslala som si životopisy aj na menej kvalifikované miesta. tam sa mi neozvali práve preto že som prekvalifikovaná. tak ako by si ty vyriešila tú situáciu? ja mám našťastie uznanú platenú rodičovskú, keďže má moje dieťa silnú alergiu, ale keby mi to neuznajú, určite pôjdem na neplatenú. úrad práce už dosť dlho plní len evidenčnú funkciu, absolútne ich nezaujíma či máš prácu alebo nie, aktívne sa do procesu hľadania práce nezapájajú, veď si len pozri prac.ponuky aké sú tam. v mojom meste sa na jedno miesto hlási okolo 200 ľudí, mňa doteraz ani na jeden pohovor nezavolali. ja som teraz urobila asi najviac čo sa pre prácu dá urobiť-predávame krásne prerobený byt, nechávame tu všetko a sťahujeme sa do iného mesta kde je viac príležitostí. ale poviem ti jedno-vo väčšine miest sa už práca nehľadá ale vybavuje. neverila som tomu keby to nezažijem na vlastnej koži. ale tebe prajem aby si to mala lahšie ako niektoré tu, možno budeš vzácna výnimka, len píšem aby si nesúdila kým nevieš čo je za tým 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
raona
23. apr 2014

@fidka79 ale ja som nepísala, že budem sedieť doma, rok dopredu sa bohužiaľ hľadať práca nedá ani pol roka dopredu, nikto mi nesľúbi áno prídi o pol roka, máme pre teba miesto... a musím rátať aj s možnosťou, že si rýchle prácu nenájdem tak ľahko, /áno tiež mám 1.st. VS, aj skúsenosti, avšak som už na druhej MD, bohužiaľ veľa času doma, a mám 2 deti, a to nie je ľahké si takto prácu hľadať ako keď som bola slobodná to hej, vtedy som si mohla vyberať kam chcem a nechcem nastúpiť/ tak sa musím ako aj veľa iných maminiek zaujímať, aké mám a nemám výhody, čo je lepšie urobiť či byť na neplatenej alebo ísť na ÚP, chápeme sa? Preto potrebujem zistiť, aké sú možnosti a neboj, po práci pokukujem už teraz, malá má tri až v októbri, no najradšej by som sa zamestnala už aj v septembri, keď mi ju vezmú do škôlky...

sziszih
1. máj 2014

@matkaasebko fakt chceli potvrdenie? lebo ja mám predĺženú RD zo zdrav. dôvodov syna,ale chodí na celý deň do skôlky, lebo ja pracujem. Bohužial máme diagnozu, ale díky bohu, prognozy doktorov sa nevyplnili. A ja som sa pýtala na úrade práce, ci možem pracovat a maly v skolke cely den a hovorili,že ano

matkaasebko
1. máj 2014

@sziszih ked mas so zdravotnych môze byt na 8 hodin...len ked je neplatena tak môze byt na 4 hodky...🙂

ludka2007
3. máj 2014

Ahojte,nevie mi niekto poradiť?Moj syn bude mať 3 roky,chodi síce už aj do skôlky ale tak asi týžden v mesiaci lebo vždy je chory ,potom sa s toho 3 týždne lieči.Mam narok na predlženu platenu RD?Chodím s nim aj na alergologiu ale zatial mu nezistili ziadne alergie ani nabeh na nich.

kamilka22
5. máj 2014

@sziszih chcem sa Ta opytat, mozno mi budes vediet poradit. Syn ma poruchu imunity - dlhodobej, ma ju znizenu. Z tohoto dovodu byva vemi casto chory. Nasa pediatricka mi povedala, ze by som mala narok na rodicovsky prispevok. Syn ma 4 roky, dokedy sa takyto prispevok moze poberat? Moze dieta navstevovat MS? Ja pracujem, len niekedy je to hrozne, lebo ked je chory, stara sa mi o neho mama a tak ho ku nej vozime kazdy den autom. Benzin tiez nie je lacny... tak by mi to pokrylo aspon naklady s tymto spojene. Casto chodi do skolky tyzden a potom je aj mesiac doma....Za odpoved dakujem!

fidorka7
5. máj 2014

kamilka22 nárok na RP trvá do doby, než je platný posudok o nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa, najdlhšie do 6 rokov jeho veku.
Dieťa môže byť v škôlke a ty môžeš pracovať.

samada
6. máj 2014

Prosim vas poradite mi ako postupovat?Teraz som na MD, pracu mam na TPP, len neviem, ci mam dat uplne vypoved, ci ako, kedze planujem neplatenu MD a zamestnavatel mi isto neschvali neplatene volno.Pracu mam na smeny, museli by sme aj popri jasliacg platit opatrovatelku.Manzel ma zamestna u seba, len teda co je pre nas najvyhodnejsie, mam ist na UP a robit na dohodu, ci vybavit neplatenu MD?Dakujem za kazdu radu.

jaova
13. máj 2014

@ gapa Ahojte, potrebovala by som poradit:
12. 5. mi skoncila RD a zaroven aj pracovny pomer. Chcela by som ist na neplatenu "predlzenu" rodicovsku dovolenku/ starostlivost o dieta do 6r. veku, kvoli dcerke, ktora este nema skolku (a este nemame rozhodnutie, ze ju zoberu od septembra). Ak by ju zobrali od septembra, chcela by som sa zaregistrovat na urade prace(ak by som nemala este pracu), aby mala mohla chodit na cely den do skolky.
Podla informacie zo socialnej poistovne, narok na podporu v nezamestnanosti by som mala mat v pripade registracie teraz v maji. Vie mi niekto poradit, ci pri registracii na UP v septembri mi to nejako ovplyvni vymeriavaci zaklad, v pripade ze nebudem pracovat ani na dohodu?
pred nastupom do matersku som pracovala od 8. 6. 2009 nastup na MD od 19.3 - 11. 11. 2011 a rodicovska do 12. 5. 2014.
Dakujem velmi pekne.

gapa
13. máj 2014

@jaova
@jaova presúvam tvoju otázku na mna inam, do "témy" o podpore, lebo ty si to dala do "otázky" a tam každý môže prispieť len 1x a ja som tam už prispela.
Ak si počas Rd nemala žiadnu prácu na dohodu s pravidelným príjmom ani dobrovolné poistenie v nezamestnanosti a RD aj prac.pomer, ktorý začal v r.2009 ti skončili 12.5.2014, posledným dnom RD, tak:
ak sa zaeviduješ na up v septembri 2014 a v období dva roky pred zaevidovaním nemáš žiadny vymeriavací základ v zamestnaní ani iný, len obdobie čerpania rodičovskej dovolenky (ani den pn, očr, ...), tak by sa ti podpora mala rátať z vym.základov z obdobia dva roky pred nástupom na RD (nie md), no najmenej z minima, teda z toho istého, akoby si sa evidovala teraz. Ale príp. si skús napísať aj cez stránku soc.poistovne, cez poradnu.
Dôchodkovo poistená môžeš byť nadalej a zdravotné si vybav, asi treba potvdenie o dobe poberania RP + podpíšeš prehlásenie o riadnej starostl. o dieťa.
Dnes o 13:20 • 3 deti • Odpovedz • Pošli IP •

jaova
13. máj 2014

@gapa dakujem Ti velmi pekne.

mariamihalikova
14. máj 2014

Babule môj syn alergik (potravinový, aj normálny) bude mať o rok 3 roky a naše ešte nenarodené bábo bude mať rok...môžem si požiadať o predĺženú materskú na syna?? Budú mi platiť predĺžený rodič. príspevok na neho i normálny rodičovský príspevok na dcérku?? alebo ako to je?? boli ste v takejto situácii niektorá??malý veľa liekov papá, zvlášť sa stravuje, čo tiež nieje lacné.... 😒 ďakujem za každú informáciu

angellinka
14. máj 2014

@mariamihalikova rodicovsky prispevok poberas vzdy len na jedno dieta!ked ti skonci na druhe diets vtedy si mozes poziadat o predlzenie.Mne sa narodila dcerka ked mal.syn 2 roky,automaticky mi zobrali.dynov Rod.pridpevok,aj.ked podla zakona syn mal narok do.6.roka zivota.Ked my skoncil s dcerkou,poziadala som si.nsnovo.na syna

mariamihalikova
15. máj 2014

@angellinka a koľko si ho poberala na syna potom?? ja mám to isté, druhé bábo sa mi narodí keď má starší syn 2 roky... nedá sa ani nijaký príspevok na to prvé dieťa poberať, ktoré má zdrav.problémy?? aspoň na lieky...

maznacik007
16. máj 2014

@mariamihalikova budes poberat len jeden RP to je davka pre rodica nie na dieta .. na to mas pridavky na deti tych cca 21 Eur tie budes poberat dva..

mariamihalikova
16. máj 2014

@maznacik007 hej to viem, len potom, keď ti dcérka dovŕšila 3.rok ako dlho si poberala RP na staršieho chlapca so zdrav. problémami? ďakujeem

maznacik007
16. máj 2014

@mariamihalikova ja ma na mojho syna schvaleny predlzeny RP do jeho siestich rokov .. ta doba zavisi od posudenia lekarov, moj ma vela diagnoz nam to dali hned do sest rokov ale to nie je standard vacsinou schvaluju tak na rok a potom pripadne predlzenie...

tebe sa v juni 2014 narodi dcera do juna 2017 poberas RP na dceru /cize kludne to mozes teraz na syna ukoncit a zacat poberat na dceru / v juni 2017 bude mat tvoj syn vyse pat rokov a tam neni velka sanca ze by ti schvalili predlzenie najma ak ho uz teraz od septemba davas do skolky.

takze od juna bude poberat to iste co teraz len teda plus cca 21 EUR ...

andula30
16. máj 2014

baby ked si chcem predlzit rodicak nie zo zdravotnych dovodov kde vsade treba ist sa nahlasit odhlasit ?

maznacik007
16. máj 2014

samozrejme pokial je tam nejaka vazna potravinova alergia tak mozu schvalit aj na ten zvysny polrok ale potom musis mat aj specialnu skolku kde take varia pre taketo deticky...

duracelko
16. máj 2014

@maznacik007 neviete či schvalujú predlzenu rodičovskú - predčasne narodené dieta v 32.t , nastevuje očnú lekárku, silné dioptrie, špeciálna očná školka... či aj toto spadá do diagnoz pre schválenie ?

mona110
27. máj 2014

prosím o radu. chcem si predlžiť RD neplatenú, v decembri sa mi otvára živnosť (bola pozastavená na 3 roky) môžem pracovať na živnosť a byť aj na neplatenej RD? ide mi o odvody hlavne... chcem si otvoriť salon pre psov a nemyslím že zo začiatku budem mať dosť zákazníkov aby mi pokryli odvody ... je to možné? dakujem

matkamirko
29. máj 2014

@mona110 netusim ako to je pri neplatenej RD, ale manzel bol na platenej RD, a zaroven aj pracoval na zivnost. Odvody platil v plnej vyske do SP, a zdravotne odvody mal ponizene iba o par €(cca 5). Takze predpokladam, ze budes musiet odvody platit v plnej vyske. A nezda sa mi, ze by si mohla byt zaroven evidovana aj ako poistenec statu(pri neplatenej RD), aj ako SZCO. Skus sa spytat na UPSVaRe.

mysiatko
30. jún 2014

@gapa ahoj ak by si bola taka ochotá alebo aj iné skúsené dievčatá poprosím o radu 🙂
28.6. mala dcéra 3 roky - skončila mi RD, ale mám schválenú platenú RD zo zdr dôvodov, kam mám to ísť teraz opätovne hlásiť? treba do zdravotky aj socialnej poisťovne kôli dôchodkovému? Manžel si pri ročnom zučtovaní môže uplatniť na mňa odpočet dane?
Pred nástupom ma MD som pracovala a zmluvu som mala na dobu neurčitú - teraz ku 3 roku malej sme sa so zamestnavateľom dohodli na rozviazaní pracovného pomeru dohodou aj ked mam predlzený rodičak a nemusela som to urobiť, ale aj tak so mnou už nepočítajú a nechcela som to zbytočne naťahovať... ak mi po roku skončí rodičovský príspevok, a ja náhodou nebudem mať prácu (dúfam že budem) vznikne mi nárok na podporu v nezamestnanosti? ak ano z akého vymeriavacieho základu sa bude počitať?dufam ze som to napisala zrozumitelne...dakujem za odpovede

paja74
16. júl 2014

@fidka79 Prosim ta a ako dlho pred 3. rokom dietata by si clovek mal pracu hladat? Ja len, ze vsade chcu nastup ASAP. Nikto nehlada pracovnu silu, lebo ju potrebuju az o par mesiacov... Ked niekoho potrebuju, tak potrebuju hned. Ked nemas jasle, babku, skolku... tak mozek akurat tak do prdelovic a nie nastupit do prace pred 3. rokom dietata...

dianka1983
30. júl 2014

ahojte ked mam uznanu predlženu platenu rodičovsku dovolenku a pracujem dieta je chore možem íst na očerku?

aknel85
21. sep 2014

Ahojte babule, potrebujem poradiť, nastúpila som do práce keď malá dovŕšila 3 roky, ale zamestnávateľ mi nechce vyjsť v ústrety s tým že potrebujem robiť len prvé zmeny a chcela by som z tohto dôvodu odísť na neplatenu materskú len neviem ako mám postupovať má niekto skúsenosť?nechcem sama dávať výpoveď!